Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S5600 teszt

0

Felépítés I.

A Fujifilm az S9500 mellett az olcsóbb, és egyszerűbb S5600-at is bejelentette, melybe a komolyabb modell újdonságainak egy részét is beépítette. Noha az optikája nem tud 28 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot, a zoomátfogás hasonló: 10x-es. A felbontás is jóval kisebb, ez esetben „csak” 5 Mpixeles. Teljes mértékben örökölte viszont az AntiBlur rendszert, amely (az üzemmódtárcsa megfelelő állásában) gyújtótávolságtól függő érzékenységnövelést alkalmaz a berázás elkerülésének érdekében. Az S9500-nál már ismertetett módon ez a módszer kevésbé hatékony, mint az optikai vagy CCD mozgatásos technika, de mindenesetre a fotós válláról leveszi a felelősség súlyát. A nagyobb érzékenység miatt nagyobb zársebességet használhat a fényképezőgép, amely csökkenti a berázás veszélyét. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy még magasabb érzékenységnél se okozzon problémát a képzaj. Szerencsére a Fuji már régóta élen jár a képzaj csökkentés hatékony alkalmazásában, így akár ISO 400 érzékenységnél is megfelelően zajmentes képeket kapunk (a kép részletgazdagságának csökkenése árán).A fényképezőgépbe 1/2,5″ típusú, 5,22 millió pixeles 5. generációs SuperCCD HR került, amellyel legnagyobb méretben 2592×1944 képpontos fotókat készíthetünk. 3:2 oldalarányú fotókat is készthetünk, ez esetben kis mértékű interpolációt végez a gép, a képek ekkor 2736×1824 (5 M) pixelesek. Az elkészített képeket JPEG tömörítéssel, vagy veszteségmentes RAW formátumban menthetjük el. A JPEG tömörítési fokát csak 4:3 oldalarányú, 5 Mpixeles képeknél változtathatjuk: Fine vagy Normal módok közül. Más felbontásokban csak Normal tömörítési fokot használhatunk. A RAW formátum azon túl, hogy veszteségmentes, a fehéregyensúly és egyéb paraméterek utólagos beállítását teszi lehetővé, az arra alkalmas RAW konverter programban. Sajnos a RAW fájl tömörítés nélküli, így mérete igen nagy: 12 MB.Az objektív fizikai gyújtótávolsága 6,3-63 mm, amely kisfilmes formátumba átváltva 38-380 mm-nek felel meg. A fényerő nem tartozik a legjobbak közé: f/3,2-3,5, amely tele állásban még jónak tűnik, de a nagylátószög gyengébb fényerejét itt a CCD mérete sem magyarázza. Sőt, a korábbi S5500 modell szintén 10x-es átfogású optikája (5,7-57mm) f/2,8-3,1 fényerejű volt, alig valamivel kisebb CCD mellett. Kár érte.
A frontlencse elé 55 mm menetátmérőjű szűrőket vagy előtétlencséket illeszthetünk, külön adapter alkalmazására nincs szükség. Az objektív tubusán látható rovátkolt gumigyűrű nem a zoom beállítására használható, ez csak díszítő elem. Kikapcsolt állapotban az objektív védelméről lencsevédő sapka gondoskodik, amelyet az elveszése ellen zsinórral rögzíthetünk a gépvázhoz.A Fuji modelleknél már megszokott módon a sorozatkészítés többféleképpen is lehetséges: a hagyományos sorozatmódon kívül „utolsó 3 kép” típusút is alkalmazhatunk, amely folyamatosan készíti el a képeket, de az exponáló gomb elengedése után csak az utolsó hármat menti el. A fényképezőgép belső puffere nem mondható nagy kapacitásúnak: felbontástól függetlenül maximum 3 képet tudunk készíteni egy sorozatban. A sorozat sebessége picit átlag alatti: gyári adatok szerint 2 kép/mp, méréseink alapján pedig 2,3 kép/mp. Auto üzemmódban hosszan tartó sorozatot is készíthetünk, amely akár 40 képig is tarthat. A sorozat sebessége ilyenkor az első 3 képre vonatkozóan 1 kép/mp, utána kissé lelassul, kb. 0,75 kép/mp sebességre. Ez esetben minden egyes felvétel elkészítése előtt a gép újrafókuszál. Sorozatot csak JPEG formátumban tudunk készíteni, a veszteségmentes RAW fájl alkalmazásakor sorozatmód nem használható.

Automatikus expozíció-sorozatot is készíthetünk, ez esetben is 3 kép készül, a képek közötti fényerő különbség a menüben ±1/3..1 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben. Az automatikus expozíció-sorozatot expozíció kompenzálással együtt is használhatjuk. Sajnálatos azonban, hogy az expozíció sorozat beállítása kikapcsolás majd bekapcsolás után törlődik, ilyen esetben mindig egyszeri képkészítés módba lép vissza a gép.


AVI videó (9100 kbps)
640×480; 0:14 mp; 15 MByte

Videófelvételkor 30 kép/mp frissítéssel 640×480 vagy 320×240 pixeles felbontást használhatunk. VGA felbontásban 128 MB-os kártyára kb. 1,5 percet vehetünk fel. A videó rögzítés alatt mind a fénymérés aktív, de az élességállítás és a zoomolás nem működik. Az optikai zoomot kiváltó digitális zoom sem áll rendelkezésünkre ebben az üzemmódban.Az elkészült felvételeket csak xD kártyára menthetjük el, az S9500-zal szemben itt CompactFlash kártyát nem használhatunk. A memóriakártyát a fényképezőgép jobb oldalán lévő ajtó mögötti kártyafoglalatba illeszthetjük. A műanyag ajtó kinyitott állapotában a fényképezőgép egyáltalán nem működik, így ennek véletlen letörése esetén mindenképpen javíttatnunk kell a fényképezőgépet. Ettől szerencsére nem kell nagyon tartanunk, mert bár a műanyag nem a legelőnyösebb anyagok közé tartozik, a tengely fémből készült, s az ajtó méretei miatt meglepően masszív.


A fényképezőgép energia ellátását 4 db AA méretű elem vagy ceruza akkumulátor biztosítja, gyári csomagolásban alkáli elemet kapunk, de célszerű ehelyett akkumulátorokat vásárolni. Az akkumulátorok a markolatban kaptak helyet, így a fényképezőgép súlyelosztása javul, bár így is eléggé balra húz.