Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S5600 teszt

0

Mért értékek

A fényképezőgép gyorsan bekapcsolható, mivel az objektívet nem kell kitolnia a gépnek. A bekapcsolástól számítva 1,1 mp után már láthatjuk is az élőképet, s ez bizony a jóval drágább S9500 mellett is szép eredmény. Az automatikus élességállítás sajnos már nem ennyire megnyerő, nagylátószögnél még nem lehet gond, de a zoom másik végállásában már sokat próbálkozhat a gép, természetesen a megvilágítás függvényében. Szép időben ez esetben is 0,7-1 mp alatt beáll az élesség, de kevesebb fénynél és nem kontrasztos témánál akár 3 mp-et is várnunk kell. AF segédfényt alkalmazva még többet. További probléma, hogy ha az AF rendszer már elkezdte keresni az élességet, akkor az exponáló gomb felengedése sem szünteti meg ezt, a gép sajnos addig próbálkozik, amíg vagy megtalálja az élességet, vagy rájön, hogy ez nem fog neki menni. S bizony nekünk többször előfordult, hogy mi magunk hamarabb felismertük, hogy az élességállítás nem fog menni, igy inkább jobb lett volna, ha a gomb felengedése után már a gép se próbálkozik, mert így csak az időnket pazarolta. Egy nem visszatérő pillanat esetén ez igen idegesítő lehet.
Két kép elkészítése között (kézi élességállításkor) kevesebb, mint 1 mp időnek kell eltelnie, ami kiváló érték, ráadásul ehhez elegendő az exponáló gombot a korábbi kép elkészülte után megnyomni és nyomva tartani.

Lejátszáskor a képváltás sebessége nem túl gyors, a képeket a gép teljes egészében betölti, ezt a folyamatot nem gyorsítja meg az EXIF thumbnail megjelenítésével. A közepes felbontás miatt ez azonban nem túl zavaró. Ha a lapozó gombot folyamatosan nyomva tartjuk, a gép átvált indexképes megjelenítésbe, ekkor már gyorsan tudunk lapozni.

A vaku feltöltése sajnos elég sokáig tart, a 4 akkus táplálás ellenére 5-6 mp lehet. Az S9500-nál azonban jelentősen gyorsabb így is, de igazán gyorsnak nem mondhatjuk. Emiatt gyors egymásutánban vakus képeket nem tudunk készíteni.


Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (AF) 1,7 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,1 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 1,6 mp
Zoom teljes ideje 2,1 mp
Kereső (LCD és EVF) lefedettsége 100 %
Kereső (EVF) által adott kép mérete 19o
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 5 kép/mp (indexképen)
.
nagylátószög
tele
Fókuszálás ideje 0,5-0,8 mp
AF segédfénnyel max. 1 mp
0,7-3 mp
AF segédfénnyel max. 5 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 0,9 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 5-6 mp
max. 6,7 mp
.
5 Mpixel
3 Mpixel
2 Mpixel
Lejátszás módban teljes belenagyítás ideje 3,5 mp 2,4 mp 1,5 mp
.
Normál
Hosszú
Sorozat sebessége 2,7 kép/mp 1 kép/mp
.
Fine
Normal
JPEG kép minősége 98% 93%
.
Nagylátószög
Tele
Torzítás 0,4%
hordótorzítás
<0,1%
párnatorzítás
Vignettálás 7% 15%
.
abszolút
(db)
relatív
(db/2x zoom)
Zoom lépésszáma (nagylátószögön kívül) 19 ~2,1
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 82 mm@f=38 mm ekv.;10 cm távolság a frontlencsétől
32 pixel/mm
Vaku távolsága optikai tengelytől 7 cm