Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S5600 teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép kis mérete ellenére sok kezelőszervvel rendelkezik, bár egy vezérlőtárcsa még jó szolgálatot tenne. Ennek hiányában ugyanis jópár beállításra csak a négyirányú vezérlőnyilat használhatjuk, amely így kényelmetlenebb. A kezelőszervek ismertetését a gép felső részével kezdjük:


felső kezelőszervek

(1) Főkapcsoló: a lejátszás és a felvétel mód külön pozíciót kapott. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nem alakítható ki felvételprioritásos működés.

(2) Exponáló gomb.

(3) Sorozat mód: a gomb nyomva tartása mellett a vezérlőnyilat kell megnyomnunk a szükséges üzemmód kiválasztásához.

(4) Expozíció-kompenzáció gomb: a P, S, A üzemmódokban a fénymérő által kiszámolt érték ±2 Fé-kel történő kompenzációjára, M módban a rekeszérték beállítására szolgál, szintén a vezérlőnyilak segítségével.. Lejátszás módban ennek megnyomásával jeleníthetjük meg az expozíciós adatokat, a hisztogramot, valamint a megjelenített képen ekkor villogtatja a gép a kiégett részeket.

(5) AF/MF: ennek a gombnak a megnyomásával választhatjuk ki az automatikus élességállítás kétféle üzemmódját, vagy állhatunk át kézi élességállításra. A körülötte lévő tárcsa a gomb rögzítésére szolgál, így véletlen megnyomásakor nem állítódik át a kiválasztott üzemmód (bár véleményünk szerint ennek nincs túl nagy jelentősége).

(6) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 11 állás közül választhatunk. A tárcsa forgatása során a kiválasztott üzemmód a kijelzőn nem jelenik meg, nem úgy, mint az S9500 modellnél. A lehetséges módok:

– kamera állás: itt készíthetünk maximum VGA felbontású videófelvételeket, az exponáló gomb segítségével.

– ezt követően jön a három külön választható témamód: éjszakai, tájkép, portré.

– Neutral Light: a természetes fény üzemmód, amelyet a Fuji a lapos, vakus felvételek kiszorítására talált ki. Ez esetben a gép az érzékenységet automatikusan vezérli, a lehető legjobb érték kiválasztásakor a gyújtótávolságot is figyelembe veszi.

– Anti Blur: hasonló az előző üzemmódhoz, itt is automatikusan kerül kiválasztásra a használt érzékenység, ISO64-ISO800 között.

– Auto állás: ez esetben nem állítható a fénymérés, a fehéregyensúly, a rekeszérték, a zársebesség, sőt az expozíció-kompenzáció sem.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható, programeltolást nem végezhetünk.

– S mód (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, a szükséges rekeszértéket az automatika választja ki. A következő értékek közül választhatunk: 3; 2,5; 2; 1,5; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000 mp. Teljes manuális módban viszont ezeken kívül választhatunk 15; 13; 10; 8; 6,5; 5; 4 valamint 1/1200; 1/1600 és 1/2000 mp-et is, a rekeszértéktől függetlenül.

– A (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F3,2; F3,6; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,4; F7,1; F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgépet teljes egészében a fotós állítja be, az értékek a fent leírtak alapján választhatók ki.


A váz hátlapján találjuk a következőket:


hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.

(2) Zoomvezérlő nyomógombok

(3) EVF/LCD gomb: felvétel és lejátszás módokhoz külön állíthatjuk be, hogy mikor melyik megjelenítőt szeretnénk használni. Az áttéréshez ezt a gombot kell megnyomnunk.

(4) Háttérvilágítás növelése: megnyomására a kijelző fényerejét növelhetjük meg ideiglenesen, ez főként sötétben történő fotózásnál tesz jó szolgálatot.

(5) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához és a következő funkciók elérésére szolgál: felvételkor jobbra a vaku üzemmódját, balra a makró módot változtatja, lejátszáskor jobbra/balra természetesen a képváltás, felfelé a kép törlésére szolgál. A vezérlőnyilak között található a Menu/OK gomb, amely nevéből következően a menü megjelenítésére ill. a kiválasztott érték elfogadására szolgál.

(6) DISP: a kijelzőn megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk a segítségével, ez mind felvétel, mind lejátszás módra igaz.

(7) F gomb: felvétel módban a funkció menüt jeleníti meg, itt állítható be a felbontás, az érzékenység és a színmód.