Röviden: Samsung Digimax L50 teszt

0


Külső

A Digimax L50 igényes fényképezőgép benyomását kelti, köszönhetően elsősorban az anyagok körültekintő kiválasztásának: a váz kellemes tapintású műanyag, a gép oldalán fémből készült keret fut körbe, a tervezők pedig az olyan apró részletekre is ügyeltek, mint a fém állványmenet. (Utóbbi épp középen helyezkedik el, bár a memóriakártya és az akkumulátor cseréjéhez a gépet előbb le kell szerelnünk az állványról.)

A formatervben nem sok meghökkentő van, de a gép jól néz ki, az apró készülék fogását a jobb kéz számára elhelyezett króm díszcsík könnyíti meg. Jó hír az eredeti külsejű dolgokat kedvelők számára, hogy a fényképezőgép az unalmas szürke mellett kék és piros színben is kapható lesz.

Objektív

A Samsung Digimax L50 vázából fényképezéskor átlagos, 2,8x-os zoomátfogású objektív bújik elő, melynek fókusztávolsága kisfilmes rendszerben 39-109mm-nek felel meg; a kezdő fényerő nem a legjobb, nagy látószögnél F3,2, tele állásban pedig F5,4. Fényképezésnél természetesen használhatunk makró módot is, melynek átfogása négy centis – ilyenkor a témánkat tíz centiméterre közelíthetjük meg. A zoomot közeli fényképeknél is használhatjuk, a nagylátószög és a tele állás között minden esetben hét lépésben juthatunk el.A vaku kis gépekre jellemzően igen közel került az objektívhez; a pirosodó szemek ellen a fényképezőgép a szokásos módon, vörösszem-hatás csökkentő vakumóddal védekezik.

LCD

A fényképezőgép hátulját a 2,5″-os LCD uralja, mely nemcsak nagy, de 230.000 pixeles felbontására sem lehet panasz. A kijelző mind sötétben, mind világosban igen jól látható, megkönnyítve ezzel a fényképek komponálását – szükség is van erre, optikai kereső ugyanis nincs.Az elkészült fényképeket legfeljebb nyolcszoros nagyításban nézhetjük vissza; a zoom apró lépésekben működik, így a fotókat igen pontosan vehetjük szemügyre. A megfelelő képrészletet azon nyomban ki is vághatjuk, és elmenthetjük egy külön fájlba – ez különösen akkor hasznos, ha a fotót közvetlenül a fényképezőgépről nyomtatjuk.

Beállítások

A Digimax L50 1/2000 és 15 másodperc közötti záridőt állít be, de ennek megállapítását teljesen a gépre is kell bíznunk. Csak ±2 blendés expozíció korrekcióra van lehetőségünk, 1/2 fényértékenként – egyedül azt dönthetjük el mi, hogy a méréshez az egész képet, vagy csak a középső területet vegye alapul. Jó hír viszont a tapasztaltabb felhasználók számára, hogy a használni kívánt értékeket a fényképezőgép még az exponálógomb lenyomása előtt elárulja.Természetesen lehetőség van különböző programmódok használatára, melyek közül a menüben kikapcsolhatjuk azokat, amelyekre nagy valószínűséggel nem lesz szükségünk – ezáltal gyorsabbá tehetjük a választást. A programmódok segítségével egyszerűbbé válik pl. a tájképek, éjszakai témák, szöveges dokumentumok fényképezése, vagy a makrófotózás.

A fehéregyensúly automatikus meghatározása szépen működik, fehér tárgyakat még éjszaka, sárgán világító gázlámpák fénye mellett sem esélytelen lefényképezni. Ha biztosra akarunk menni, akkor az öt előre beállított mód közül is választhatunk, de a fényképeknél akár csatornánkénti korrekcióra is lehetőség van: a finomhangolás során a színeket kék, zöld, vagy piros irányba tolhatjuk el.A Digimax L50 ISO 50 és ISO 400 közötti érzékenységgel képes dolgozni; utóbbi főleg mozgó témák fényképezésénél, vagy sötétben jön jól. Az, hogy a kis kompaktok általában nem valók éjszakai használatra igaz a Samsung fényképezőgépe esetében is: bár napközben az autofókusz pontosan dolgozik, sötétben időnként sztrájkolni kezd, és még a bekapcsolt autofókusz segédfény ellenére is csak kevesli a fénymennyiséget, miközben nem tesz semmit.

Extrák

A fényképek készítésekor van lehetőség a fotók színeinek finomhangolására és a képélesség meghatározására, valamint különböző vicces keretek beillesztésére. Azt, hogy milyen színmódban fotózunk (fekete-fehér, szépia, kék, zöld, piros, vagy negatív), szintén eldönthetjük előre, de utólag, a már kártyán lévő fényképeket is szerkeszthetjük így.Az elkészült fotókat albumokba rendezhetjük, és visszanézésekor van lehetőség az elforgatásukra, tükrözésükre (függőlegesen, vagy vízszintesen) is. Egy-egy képrészlet kivágására, és a fotó letömörítésére is van mód.

Ha nem érjük be csupán a fényképekkel, a fotókhoz rövid hangos megjegyzést is csatolhatunk; a Digimax L50 emellett diktafon funkcióban is működik. A legfeljebb egy órás felvételeket 8kHz-es, mono wav fájlban tárolja a fényképezőgép.

Videó, sorozat


AVI videó
640×480; 0:09 mp; 3,07 MByte

A Digimax L50 640 x 480 pixel felbontású, legfeljebb 30 fps sebességű mozgóképet rögzít hanggal együtt, a kártya teljes kapacitására. A legnagyobb képméret mellett 320×240, illetve 160×120 pixeles videót is vehetünk fel 30, vagy 15 fps sebességgel.
A rögzítést felvétel közben megállíthatjuk, majd újra elindíthatjuk, de a videó szerkesztésére utólag is van mód: egyes részeket külön fájlba másolhatunk, és a felvételből állóképeket is menthetünk le. A zoom felvétel közben is használható, de arra az időre a hangfelvétel megáll.

Sorozatfelvétel módban, a fényképezőgép kioldógombját lenyomva tartva kb. két másodpercenként készíthetünk egy-egy képet folyamatosan, egészen amíg futja memóriakártyával. A fényképek elkészítéséhez 2 vagy 10 másodperces időzítő használható, de az önkioldót használhatjuk úgy is, hogy az exponálógomb lenyomása után a gép pár másodpercet vár, fényképez, majd kis idő elteltével egy második képet is készít.

MemóriaA Digimax L50 legfeljebb 2592×1944 pixeles felbontású képeket rögzít, háromféle tömörítési arányban (super-fine, fine, normal). Az adatok tárolására SD kártyát, vagy a gép 32 megás belső memóriáját használhatjuk, utóbbiról pedig bármikor átmásolhatjuk az adatokat a memóriakártyára.

A fotókat természetesen közvetlenül a fényképezőgépről is nyomtathatjuk, a PictBridge szabványnak köszönhetően.

A doboz tartalma


  • Lithium-ion akkumulátor (SLB0837)
  • Akkumulátortöltő
  • Kézikönyv
  • USB kábel
  • AV kábel
  • Digimax CD-ROM szoftver

Összegzés

A Digimax L50 kiválóan használható mindenféle családi esemény dokumentálására, vagy utazások, kirándulások megörökítésére – a kis méret előnye, hogy a gépet nem kell igazán messzire tenni egy pillanatra sem, bármikor elővehetjük, és fotózhatunk vele. Egyedül éjszaka lehet igazán zavarba hozni: a lassú fókuszálás ilyenkor ellehetetleníti a spontán fényképkészítést, főleg közeli témák esetén.

A Samsung fényképezőgépe kifinomult szerkezet, a tervezők a formaterv mellett odafigyeltek az olyan részletekre is, mint a kijelző felbontása, a képek többcsatornás színkorrekciója, vagy a megfelelő anyagok kiválasztása – eközben pedig a gép bruttó 75.000 forintos ára sem nevezhető csillagászatinak.

A fényképezőgépet a teszthez a Leitz Hungária Kft. biztosította.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!