Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S5600 teszt

0

Felépítés II.

S5600 kisebb és jóval könnyebb, mint komolyabb S9500-as modell, fogása azonban hasonlóan kényelmesre sikerült. A gép kis mérete ellenére ujjainknak bőven akad helye az objektív tubusa és a markolat között. Ez utóbbit a jobb tapadás érdekében gumival vonták be, középső ujjunk megtámasztáshoz pedig az S9500-ashoz hasonlóan egy kisebb bemélyedést alakítottak ki.A gép hátlapjára 1,8″-os, 4,5 cm hasznos képátlójú, 115 ezer pixeles LCD-t helyeztek. Az LCD-n látható kép megfelelően részletes, ám napsütésben nehezen látható. A kereső, mint sok más nagy zoomos gépnél, természetesen itt is elektronikus kialakítású. Az EVF felbontása szintén 115 ezer pixel, amely a kisebb méret miatt sajnos nem elegendő ahhoz, hogy az LCD-hez hasonló részletességű képet adjon. Az élőkép azért a komponáláshoz természetesen megfelelő minőségű, de az élesség ellenőrzéséhez már kevésnek bizonyul. További probléma, hogy a kereső képe még csökkentett fényerőnél is túl világos, a sötét részek inkább sötétszürkében, mint feketében jelennek meg. Az EVF képe 19 o-os szög alatt látszik, amely megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es TV képernyőjének 125 cm távolságról adódó látványa okoz. Ez átlagos méretű EVF-nek számít.


felvételi képernyő

képbe nagyítás

Mindkét kijelző 100%-os lefedettségű, így a végső képen nincs olyan rész, amely az élőképen ne látszana. Lejátszáskor maximum 4x-es nagyítás érhető el, amely a kép élességének ellenőrzésére még elegendő. A belenagyítás folyamata picit lassú, de még nem túl zavaró. Mind felvétel, mind lejátszás módban használhatjuk akár az LCD-t, akár az elektronikus keresőt, ráadásul a fényképezőgép megjegyezi a két üzemmódhoz tartozó beállítást, így ha fotózáskor az elektronikus keresőt, lejátszáskor pedig az LCD-t részesítjük előnyben, akkor ezt minden további nélkül beállíthatjuk, melyet a fényképezőgép a továbbiakban is alkalmazni fog.


felvételi információk

lejátszás információk

Az LCD-n és az EVF-ben csak a legfontosabb paraméterek értékei jelennek meg, így például: vaku mód, önkioldó, sorozat mód, felbontás és tömörítés, hátralévő képek száma, érzékenység, a használt üzemmód, a rekesz- és zársebesség, ill. az expozíció-kompenzáció látható. A hátsó DISP gomb megnyomásával válthatunk a különböző kijelzési módok között: csak élőkép, normál élőkép segédráccsal, kis méretű élőkép az előző három felvétellel, normál élőkép.

Mindkét kijelző fényerejét 11 lépésben, külön-külön állíthatjuk.


különböző fókuszpontok

Az élességállítás történhet egyszeri vagy folyamatos módban, ill. kézi élességállítás is rendelkezésünkre áll. Az egyszeri élességállítást nemcsak a kép közepére kérhetjük, hanem 49 fókuszterület közül szabadon választhatunk, amennyiben ezt a menüben engedélyezzük. Az automatikus élességállítást gyenge fénynél zöld színű AF segédfény könnyíti meg, az S9500-zal szemben itt nem pepita mintát rajzol a fényforrás, ez esetben meg kell elégednünk a téma megvilágításával.

A kézi élességállítás inkább csak az automatika által beállított élesség rögzítésére használható, mivel a kézi élességállítást sem távolságskála, sem nagyított kép megjelenítés nem könnyíti meg. Ráadásul a beállítás is igen lassú, ha nem hallanánk a fókuszmotor időszakos hangját, azt hihetnénk, hogy a gép semmit nem csinál. Sajnáljuk, hogy ebbe a modellbe nem kerülhetett át (számunka érthetetlen módon) az S9500 nagyított képet adó, használhatóbb kézi élességállítás módja.

Az akkumulátor kimerülése előtt egy piros akkujel tűnik fel az LCD-n, de egyébként a töltöttségi szintet nem jelzi a gép. A piros akkujel megjelenése lehetne kicsit hamarabb is, mivel így nincs túl sok időnk átgondolni, hogy a hátralévő kevéske kis energiát hogyan akarjuk felhasználni. Pótakkumulátort így mindenképpen célszerű magunknál tartani.A beépített vakut csak a gép nyithatja fel, a vaku nyitására nincs különálló gomb. Ez talán azért jobb módszer, mint a csak kézzel felnyitható vaku, hiszen így egy kezdő felhasználó sem fog amiatt rosszul sikerült képet készíteni, mert elfelejtette felnyitni a vakut. A felpattintott villanó az optikai tengelytől 7 cm magasra pattan.

A vaku üzemmódjai a következők: kikapcsolt, automatikus (S, A, M módokban nem áll rendelkezésre), derítés, lassú szinkron, lassú szinkron vörösszem csökkentéssel, vörösszem hatás csökkentés.

A vaku teljesítményét csak a gép választhatja meg, ennek módosítására nincs lehetőségünk. A géphez nem csatlakoztathatunk külső vakut, ehhez vakupapucs nem áll rendelkezésünkre. A feltöltés ideje 5-6 mp.
A állványmenetet műanyagból készítették, az optikai tengely vetületétől 2 cm-re helyezték el. Állványra helyezett fényképezőgép esetén a memóriakártya cserélhető marad, de friss akkumulátorok behelyezése előtt a gépet le kell szerelnünk az állványról (vagy a talpról).

A csatlakozókat a váz bal oldalán, egy gumilap mögé helyezték el, itt található az A/V kimenet, az 5V-os adapter bemenet és az USB kimenet.