Röviden: Casio Exilim EX-Z300 teszt

0

Bevezető

A Casio Exilim Z-sorozatában lévő fényképezőgépekkel ma már Dunát lehetne rekeszteni. A rengeteg gép között szinte minimális különbségek vanak, többnyire felbontásban és zoomátfogásban (3-4×-es zoomos gépek 28-38 mm-es kezdő effektív gyújtótávolsággal).

Közös tulajdonságuk ezeknek a fényképezőgépeknek az ultrakompakt kialakítás, a vékony, fém burkolatú váz, a nagy méretű LCD és a Li-ion akkumulátor. Kezelésük egyszerű, manuális rekeszállítás csak ritkább esetben áll rendelkezésre.

Ezek a modellek elsősorban stílusos külsejükkel és prémium szolgáltatásaikkal arathatnak sikereket. A Casio nem is titkolja, hogy elsősorban hölgyeknek szánja modelljeit, bár a fekete gépek férfikézben is jól mutathatnak.

Képérzékelő

A Casio Exilim EX-Z300 a gyártó legújabb Exilim Z modellje, amelybe 1/2,3″ típusú, 10,1 Mpixeles CCD-t épített. Ez a felbontás már tavaly ilyenkor is rendelkezésre állt, sőt nagyobb felbontású modellt is készített, így a Z300-nál inkább a visszafogottságot láthatjuk, hiszen nem 12 vagy 14 Mpixeles gép készült, hanem a manapság már minimálisnak számító 10 millió pixeles.
Legnagyobb felbontásban 3648×2736 pixeles képeket készíthetünk. A képek oldalaránya 4:3-as mellett 16:9-es és 3:2 formátumú is lehet.
A fotókat csak JPEG formátumban menthetjük el, a minőségi fok bármilyen felbontásban szabadon állítható 3 fokozatban.

Az érzékenységet a gép automatikusan is megválaszthatja ISO64 és ISO3200 között (egyes témamódokban), de kézzel is megadható ISO80/100/200/400/800/1600/3200 értékek közül. Mindegyik érzékenységnél 10 Mpixeles felbontásban fotózhatunk.

Nagy gyújtótávolságoknál és/vagy gyenge fényben való fotózásnál a berázás elkerülését CCD stabilizálás szolgálja.

Optika

A fényképezőgépben A képet 4,9-19,6 mm fizikai gyújtótávolságú objektív található, amely az alkalmazott képérzékelővel 28-112 mm-nek megfelelő fókusztávolságot jelent. A 4×-es zoomátfogású optika fényereje átlagosnak tekinthető, bár nagylátószögnél az f/2,6 érték jónak számít, a tele állásban elérhető f/5,8 már kevésbé..

Az optikai zoomon felül digitális zoom is rendelkezésünkre áll, maximum 4×-es mértékben.

A beépített teleszkópikus objektív védelméről kikapcsoláskor automatikusan a frontlencse elé húzódó lamellák gondoskodnak.

f=28 mm ekv.
lefedett terület: 105 mm
minimális hordótorzítás
sarkok erős homályosodása

f=112 mm ekv.
lefedett terület: 140 mm
nincs jelentős torzítás
sarkok minimális homályosodása

A fényképezőgépet makró módban 10 cm-es közelponttal használhatjuk, a zoom ekkor is rendelkezésünkre áll, de a legjobb nagyítás nagylátószögnél érhető el. Ennek során nagyjából 105 mm széles területtel tölthetjük ki a teljes képet, amely bizony jelentősen elmarad az átlagos 50 mm-es értéktől. A hordótorzítás ilyenkor igazán minimális, de a kép erős szférikus hibával (sarkok jelentős homályosodása) terhelt.
Tele állásban még kisebb a nagyítás, nő a legkisebb leképezhető terület mérete, de a gömbi hiba itt már jelentéktelen, a sarkok csak minimálisan homályosodnak el.
Összefoglalva tehát: a makrózás sajnos nem erőssége a kis Exilim-nek.

Ergonómia

A Casio Exilim EX-Z300 külső vonásai – eltekintve a nálunk járt változat színétől – szinte megkülönböztethetetlen a többi Z-sorozatú Exilimtől. Nem is csoda ez, hiszen eléggé egykaptafára készülnek. A stílusos kialakítás már bevált, miért is változtatnának rajta. A mindössze 2,5 cm vastagságú gépet akár farzsebbe, vagy zakó belső zsebébe is elrakhatjuk, de természetesen női retikülben is minden további nélkül kényelmesen elfér.

A fém borítású fényképezőgép fogását igazi markolat nem segíti, de még enyhe kiemelkedés sem található az előlapon. A hátlap jobb felső sarkába négy apró dudor hivatott a stabilabb fogást megvalósítani, nyilván nem túl sok sikerrel, hiszen ujjunk számára nincs külön megtámasztás. Sajnos itt is elmondható, hogy a nagy LCD miatt kevés hely marad a hüvelykujjunknak. Nem állítanám, hogy a gép kicsúszik a kezemből, de kényelmesnek sem nevezhetném. Persze ultrakompaktok között ez nem meglepő, bár láttunk már ötletes megoldásokat is ilyen méretű gépeknél.

A sarkokat a szebb hatás kedvéért lekerekítették, az objektívet széles peremmel emelték ki az előlap síkjából. A gépet ezüstszürke, fekete és rózsaszín kivitelben vásárolhatjuk meg.

A kezelőszervek is hasonlóak a korábbi modellekhez. A bekapcsolást a gép tetején lévő gombbal kezdeményezhetjük, a zoom vezérlése az exponáló gomb körüli karral lehetséges. Különleges és új a felső részen lévő smink gomb. Erről később részletesebben is beszámolunk. A hátlapon az LCD mellett a négyirányú navigáló gomb a legnagyobb kezelőszerv. E körül négy további gombot helyeztek el: lejátszás, felvétel, menü és bestshot témamód választó. Ezen kívül a hátlap felső részén a hüvelykujjunk alatt a videófelvétel közvetlen indításának gombja található. A négyirányú navigáló gomb felvétel módban különböző funkciókat valósíthat meg:

 • Fel: Disp (kijelzett információk váltása)
 • Le: vaku mód, illetve lejátszáskor törlés
 • Jobbra-balra gomb pedig programozható a következők közül: fénymérés, exp. kompenzáció, fehéregyensúly, érzékenység, önkioldó

Az alkalmazott gombok meglehetősen kemények, elég határozottan kell őket megnyomni. Ráadásul méretük sem nagy, így férfiujjal bizony nem egyszerű bővészmutatvány a navigáló gomb kezelése.

LCD

A fényképezőgép hátuljára 3″ képátlójú, 230.400 szubpixeles LCD került. Ennek felbontása részletgazdag képek megjelenítését teszi lehetővé. A háttérvilágítás magas fényerejű, így erős napsütésben is remekül látható képet kaphatunk. A háttérvilágítás egyébként 0, +1, +2 és kétféle automatikus mód valamelyikére állítható.

A kijelző betekintési szöge nagy, így fej fölüli fotózáskor, igen lapos szögből nézve is kiválóan látható.

Az élőkép még gyenge fényben is gyors képfrissítésű.

A képernyőn megjelenített információk között felvétel módban a hátralévő képek számát, a fehéregyensúlyt, a felbontást, vakumódot, automatikus expozíciós módokat, ezek érzékenységét, a fényérzékenységet, a sorozat módot, az arcfelismerést, az expozíció korrekciót, az akku töltöttségét és az időt láthatjuk. A megjelenített információk mennyiségét a négyirányú navigáló gomb felfelé irányának megnyomásával változtathatjuk. Kérhetünk akár élő hisztogramot is, vagy akár eltüntethetjük a feliratokat. Az oldalsó sáv és a kompozíciós segédrács a menüből kapcsolható.

A zoom használatakor a kijelző alján zoomskála jelenik meg, korrektül jelölve az optikai zoom végét, a digitális zoom elejét. A skála felett azt is leolvashatjuk, hogy az aktuális zoomállásnál milyen a használható legkisebb tárgytávolságunk (azaz a közelpontunk).

Lejátszáskor szintén módosítható a kijelzett adatmennyiség. Maximális mennyiségnél hisztogramot, expozíciós adatokat is láthatunk a felbontás és dátum mellett.
A képekbe 1,2×-estől egészen 8×-os mértékig nagyíthatunk. Az élesség legjobban az 5,3×-os állásban ellenőrizhető, bár a 8x-os méret sem használhatatlanul lágy (mint egyik konkurens gyártónál).

Élességállítás

Az automatikus élességállítást normál és makró módon kívül arcfelismeréssel is kombinálhatjuk, amelynek során arra is van lehetőség, hogy az előzőleg regisztrált (lefényképezett és prioritási sorba rendezett) családtagokra állítson élességet akkor is, ha más is van a képen. Ügyes és ötletes megoldás, s még egész jó hatékonysággal működik is.
Szintén érdekes lehetőség az AF Tracking, amely lehetővé teszi, hogy kövesse a gép azt a tárgyat, amelyre élességet állítottunk. Ez nem csak egy egyszerű folyamatos fókuszt jelent, hanem valódi tárgykövetést, akármerre is mozogjon a képen a cél. A folyamatos élességállításnál pedig mindig ezt a területet fogja figyelembe venni. A kiválasztott célpont követése egész jó, bár azt tudnunk kell, hogy a kontraszt alapú érzékelés miatt hajlamos lesz a kontraztos élek mentén elcsúszni a fókuszkeret. Az egész akkor lenne tökéletesen használható, ha a fénymérés folyamatosan igazodna az új körülményekhez, mert így a kép újrakomponálása során nem kellene attól tartani, hogy a megváltozott fényviszonyok miatt alul- vagy túlexponált képünk lesz.

Az élességállítás helye középső, 3×3-as széles, vagy az előbb említett követő lehet.
Egy „kicsit” talán már túlzás, de a fókuszkeret formája is állítható, a szokásos téglalap mellett célkereszt, szivecske, csillag, kisvirág, sőt még mézeskalács emberke is lehet! Aki esetlen nem szereti az unalmas dolgokat, beállíthat magának véletlenszerű fókuszkeret formát is.
Azt hiszem, előkotrom a pszichológusom tel. számát.

Nem konkrétan az élességállításhoz tartozik, de itt említsük meg a különböző automatizált kioldási módokat:

 • A hagyományos 10 és 2 mp-es önkioldón kívül „x3” önkioldás is használható, amelynél az első kép 10 mp után, a második újabb 2 mp, majd a harmadik kép szintén újabb 2 mp után készül el.
 • Különleges lehetőséget kínálnak az automatikus kioldási módok:

 • Mosoly érzékelés: 3 féle mosolyérzékenység állítható be, így az enyhe mosolytól az erős vigyorig képes felismerni a gép az arcvonásunkat, s a beállításoknak megfelelően automatikusan exponál.
 • Mozgás érzékelés: szintén 3 érzékelési szint adható meg, melynek során akkor exponál a gép, ha a céltárgyunk mozgása megszűnt. Remek lehetőség a svenkelés gyakorlására.
 • Elmosódás érzékelés: a háromféle érzékelési szint beállítása után a gép akkor fog exponálni, ha a fényképezőgép és a céltárgy mozdulatlanná vált. Önkioldó helyett is használható akár, hiszen míg útban vagyunk a csoport felé, nem fog exponálni a gép, de amint beálltunk és mozdulatlanok vagyunk, az expozíció automatikusan megtörténik.

Az élességállítás nem csak automatikus módon történhet, hanem kézileg is, de csak akkor, ha az arcfelismerést kikapcsoljuk. Ilyen esetben 2×-esre nagyított képrészletet látunk a kijelzőn, hogy könnyebb legyen a pontos fókuszt beállítani, így egész jó eredménnyel állíthatjuk be kézzel az élességet.
Gyenge megvilágításnál zöld színű AF segédfény segíti a rendszer munkáját, ennek hatótávolsága nem túl nagy maximum 2 méter.

Vaku

A Casio Exilim EX-Z300 fixen beépített vakuja nagyjából 4 cm-re került az optikai tengelytől. A vörös szemekre így nagy valószínűséggel számítanunk kell, ennek elkerülésére választhatunk elővillantással dolgozó vörösszem hatást csökkentő vakumódot.
Ha mégis nyusziszemeket kapnánk, lejátszás módban könnyedén javíthatjuk ezeket a vörösszem korrekciót kérve.

A vaku derítő, letiltott és vörösszem csökkentő módokon kívül „lágy” üzemmódban is használható, amely kissé hosszabb záridőt és enyhébb teljesítményt jelent. Az így készült képek – kellő környezeti fény esetén – valóban lágyabb fényűek lesznek.
A vaku erősségét a menüben ±2 lépésben módosíthatjuk.

Akku, memóriakártya, csatlakozók

A Casio Exilim EX-Z300 is Li-ion akkumulátorról kapja az energiát. Az NP-40 jelű akkumulátor 3,7V-os, 1300 mAh kapacitású. Nem csoda ez a nagy kapacitás, hiszen az akku méretei sem túl kicsik. Gyári adatok szerint CIPA ajánlású mérések alapján egy feltöltéssel mintegy 300 kép készíthető, standard LCD világosság mellett.
Az akkumulátor töltéséhez külső töltőt kapunk.

A beépített memória specifikáció szerint 38 MB kapacitású, valóságban ebből 32 MB a szabad. Ez teljes felbontásban mindössze 6-7 kép tárolására elég. 4 Mpixeles képből is viszont 28 db fér el benne normál tömörítést választva. Kb. egy tekercs film. Ez azért vésztartaléknak nem rossz.
A memória bővítéséhez SD, SDHC, MMC vagy MMCPlus memóriakártyát használhatunk.

A fényképezőgépre egyetlen csatlakozó került, a gép jobb oldalán a kombinált USB/AV kimenet.

A memóriakártyát és az akkumulátort az alul lévő ajtó mögé kell behelyeznünk. Az anyagában színezett műanyag fedlapot belül fémmel erősítették meg. Az akkumulátor cseréjekor egy rugós reteszt is el kell húznunk, ami megelőzi a fedlap kinyitása után, hogy az akku véletlen kiessen.
A memóriakártya foglalatának elhelyezése sajnos nem a legjobb, ugyanis túl közel található a gép széléhez, emiatt szinte csak körömmel lehet betolni a kártyát a helyére. Porcelán műkörmösök előnyben.

A műanyagból készült állványmenet az optikai tengely vetületéhez közel helyezkedik, nagyjából a gép egyharmadánál, de túl kis távolságra az akku fedlapjától. Ezért ha a gépet állványon használjuk, a memóriakártyát és az akkumulátort védő alsó fedél sajnos már nem lesz nyitható.

Menürendszer

A használat során sok paramétert könnyedén beállíthatunk, mert az LCD jobb szélére kis ikonokból álló menüsort helyezhetünk. A Set gombbal itt választhatók ki a következők:

 • felbontás: 10M, 3:2, 16:9, 7M, 4M, 2M, VGA,
 • vakumód: auto, ki, derítés, lágy, vörösszem csökkentő,
 • automatikus exponálás: elmosódás érzékelés, mozgás érzékelés, mosoly érzékelés, ki,
 • automatikus exponálás mód érzékelésének finomsága 1, 2, 3
 • érzékenység: auto, ISO64/100/200/400/800/1600/3200,
 • sorozat mód: normál sorozat, nagy sebességű sorozat, vaku sorozat, egyszeri kép,
 • az arcfelismerés módja: család prioritás először, normál arcfelismerés, ki, beállítás, családtag felvétele, család szerkesztés,
 • expozíció kompenzáció: &plsumn;2 Fé,
 • idő és/vagy dátum megjelenítése.

A többi paramétert menüből kell állítanunk, de az sem nehézkes, mert a menü magyar nyelvű, valamint három oldalra bontották a könyebb áttekinthetőség érdekében. Első oldalán a felvétel mód alaptulajdonságait találjuk, második oldalán a képminőséget befolyásoló paramétereket, míg a harmadik oldal felel meg a Set-Up-nak.

Nézzük a menüket.

Felvétel menü:

 • fókusz: auto, makró, távoli (panfókusz), végtelen tárgytáv, kézi fókusz
 • folyamatos mód: ki, normál sebességű, nagy sebességű (max. 2 Mpixelen), vaku sorozat (3 kép vakuval)
 • önkioldó: ki, 2 mp, 10 mp, X3: 10+2+2 mp
 • auto rekesz (automatikus exponálás): elmosódás-, úsztatás-, mosoly érzékelés, ki, illetve ezek érzékelésének finomsága
 • arcfelismerés: ki, normál, családtagot először, prioritás beállítása (sebesség vagy mennyiség), családtag felvétele, család szerkesztése (név és prioritás)
 • remegés szűrő: auto, kamera remegésszűrője (CCD eltolás), kép remegés szűrő (nagy érzékenység), demo mód, ki
 • AF terület: pont, többpontos vagy követő, utóbbi esetben a témát a képfelületen is követi valamint folyamatos az élességállítás is
 • AF segédfény: be/ki
 • fókusz keret: téglalap, szív, csillag, virág, mézeskalács emberke, célkereszt, véletlen
 • digitális zoom: be/ki
 • bal/jobb gomb funkciója: fénymérés, exp. kompenzáció, fehéregyensúly, érzékenység, önkioldó, vagy semmi
 • gyors retesz (?): be/ki
 • segédrács: ki/be
 • képkészítés után automatikus visszanézés: ki/be
 • ikon súgó: ki/be (a jobb szélre megjeleníthető ikonos menüsor használata esetén rövid szöveges magyarázat)
 • paraméterek megjegyzése (memória): válaszható egymástól függetlenül BestShot mód, auto rekesz, vaku mód, fókusz, fehéregyensúly, érzékenység, AF terület, fénymérés, sorozat mód, önkioldó, vakuteljesítmény, digitális zoom, MF fókuszpozíció, zoom pozíció.

Minőség menü:

 • felbontás/méret: 10M, 3:2, 16:9, 7M, 4M, 2M, VGA (pontos értékeket lásd adatlapon, link a cikk alján)
 • minőség: finom, normál, gazdaságos
 • videó minőség: HD (1280×720), STD (640×480), LP (320×240)
 • exp. korrekció: ±2 Fé
 • fehéregyensúly: auto, napfény, felhős, árnyék, két féle fénycső, izzó, kézi
 • érzékenység: auto, ISO64/100/200/400/800/1600/3200
 • fénymérés: többpontos, középre súlyozott, szpot
 • megvilágítás: ki, be, extra (gradációs görbe manipulálás képfeldolgozás során, sötétebb területek kivilágosítása)
 • színszűrő: ki, fekete-fehér, szépia, vörös, zöld, kék, sárga, rózsaszín, lila
 • élesség: ±2 érték
 • színtelítettség: ±2 érték
 • kontraszt: ±2 érték
 • vakuerősség: ±2 érték

Beállítás menü:

 • oldalsó ikonsor: ki/be
 • LCD háttérvilágítása: auto1, auto2, +2, +1, 0
 • hangok: bekapcsolás, fókuszálás (fél retesz szó alatt található), zárhang (retesz szó alatt található), működés, lejátszás
 • indulóképernyő: ki, kép kiválasztása
 • fájl sorszámozás: folytatás, nullázás
 • világidő kiválasztása
 • dátumozás: dátum, dátum és idő, ki
 • dátum és idő beállítása
 • dátum formátum: éé/hh/nn, nn/hh/éé, hh/nn/éé
 • nyelv: 21 féle, köztük magyar
 • készenlét: 30 mp, 1 perc, 2 perc, ki
 • automatikus kikapcsolás: 1, 2, 5 perc
 • felvétel/lejátszás gomb: fényképezőgép bekapcsolható vele, be és kikapcsolható egyaránt, letiltva
 • USB mód: mass storage, PTP
 • videó kimenet: PAL 4:3, PAL 16:9, NTSC 4:3, NTSC 16:9
 • kártyaformázás
 • alapértékek visszaállítása

Lejátszás menü:

 • diavetítés 5 féle áttűnéssel, zenei aláfestéssel
 • elrendezés készítése 2 vagy 3 képből utólag (lásd elrendezés témamód is)
 • motion print: videóból első képkocka kimentése vagy 9 képes indexkép készítése
 • film javítás: megvágható a videók eleje, belső része vagy a vége
 • megvilágítás (gradációs játék a sötét részek világosításához): +1 vagy +2
 • vörösszem-korrekció
 • fehéregyensúly (utólag módosítható a képek színezete)
 • fényerő: ±2 értékkel
 • keystone korrekció utólag
 • szín és keystone korrekció utólag
 • DPOF nyomtatás
 • törlés elleni védelem
 • kép dátumának és időpontjának utólagos módosítása
 • képforgatás
 • leméretezés: 7M, 4M, VGA
 • képkivágás
 • hangmegjegyzés készítése
 • másolás belső memória és memóriakártya között

Sorozat, videó

Sorozatfelvételből az Exilim EX-Z300 kétféle sebességű kínál. A kisebbik sebességű teljes felbontásban használható, ekkor méréseink szerint 0,57 kép/mp sebességgel készülhetnek a képek. Bizony ez nem valami gyors, bár a specifikációkban megadott 0,4 kép/mp-es értékhez képest jobb.
Nagy sebességű sorozat csak maximum 2 Mpixeles felbontásban készülhet, a minimális érzékenység ez esetben ISO200. A sorozat sebessége méréseink szerint 3,5 kép/mp, amely kissé alacsonyabb a gyárilag megadott 4 kép/mp-cel szemben. A 2 Mpixeles képek jó minőségűek, pozitív, hogy nem próbálta símítgatni a dolgot a Casio, s nem interpolálta fel ész nélkül 10 Mpixelre. Az ugyanis teljesen felesleges, csak a kártyahelyet zabálja ok nélkül.

Automatikus expozíció sorozatot nem készíthetünk, viszont van vakus sorozat, amelynél mindegyik fotó vaku használatával készül, a sorozatban lévő képek száma 3, a sorozat sebessége pedig 3,5 kép/mp. A felbontás maximuma ez esetben is 2 Mpixel, s ISO200 a legkisebb használható érzékenység.

QuickTime (MOV) videó
1280×720 pixel 24 fps; 0:13 mp; 12,3 MiByte

Videófelvételt 1280×720 pixeles HD felbontűásban 24 kép/mp frissítéssel, 640×480 pixeles felbontásban 30 kép/mp frissítéssel vagy 320×240 pixeles felbontásban 15 kép/mp-es frissítéssel készíthetünk. A videókliepk maximális hossza 10 perc.
A tömörítés H.264 kodekkel történik, amely igen tömör és kis méretű fájlokat eredményez. Ez HD felbontásban másodpercenként közelítőleg 1MB-ot jelent, vagyis 2 GB-ra cirka fél óra videó rögzíthető.
A felvétel során optikai zoom nem, de digitális zoom használható. Az élességállítás sem működik, de a fénymérés aktív. Felvétel közben hangot is rögzít a fényképezőgép, méghozzá elég jó minőségűt, köszönhetően a 16 bites kavántálásnak és a 44,1 kHz mintavételezésnek.

A már felvett videókat a fényképezőgéppel utólag megvághatjuk, törölhetjük a felvétel elejét, közbenső részét, vagy végét. Készülhet a mozgóképből 9 képkockás indexkép, vagy kimenthetjük az első képkockát JPEG fájlba.

A BestShot témamódok között található „előfelvétel (film)” mód kiválasztása után azonnal elkezdődik a mozgókép pufferbe történő felvétele, majd amikor a felvétel gombot megnyomjuk, az előzőleg már pufferbe mentett videó a kártyára kerül és folytatódik a videófájl rögzítése. Ennek segítségével érhetjük el, hogy akkor se maradjunk le egy pillanatról, ha a felvételgombot kissé késve nyomjuk meg. Itt azonban vigyázni kell, mert az optikai zoom ugyan használható az előfelvételkor, de ez azt is jelenti, hogy a zoom változtásakor az addig felvett anyagot a gép eldobja.

A videófelvételek előtt beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, a fénymérés módját, az exp. kompenzációt és a felbontást.

Extra szolgáltatások

A Casio Exilim EX-Z300 sok különleges szolgáltatást nyújt, nézzük ezeket csokorba szedve:

Arcfelismerés – Face Recognition

Egyre népszerűbb szolgáltatás, szinte nem jelenik meg új fényképezőgép ezen funkció nélkül. Ennek ellenére extrának kell tekintetnünk, főleg akkor, ha mindez kiegészül a családtagok felismerésével. A fényképezőgépben ugyanis regisztrálhatunk 6 arcot, amihez neveket is rendelhetünk: Apa, Anya, Gyermek, Baba, Nagyapa, Nagyanya, Család, Barát, Munka, Egyéb. Ezen kívül az egyes arcok prioritása, fontossága is beállítható 0-3 csillag között.
Az arcfelismerés során, ha családprioritás üzemmódban dolgozunk, a fentiek alapján fogja figyelembe venni az arcokat és aszerint fog élességet állítani. Ha például 3 arc van a képen, az apa, az anya és egy barát, és az anya prioritását magasabbra állítottuk, mint az apáét (3 csillag a 2-vel szemben), akkor az anya arcára fog élességet állítani a gép. Ha viszont az apa prioritása a nagyobb, akkor az apára. Ha egyik családtag prioritása sem nagyobb, mindkettőt figyelembe veszi. Ha kikapcsoljuk a család prioritást, akkor a barát arca is szerepet játszik az élességállításban. Jó ötlet és ügyes megoldás, de a hatékonyságán még lehetne javítani, elég sokszor téveszti el az arcok tulajdonosait.

Követő fókusz – Tracking AF

Nem csak a hagyományos értelemben kell itt a követő fókuszra gondolni, vagyis nem csak arról van szó, hogy az élességállítást megpróbálja a gép folyamatosan használni, így követve a fókuszterületen lévő témát, hanem valóban arról, hogy a témát is követi a képen.
Amikor ezt a fókuszmódot választjuk ki, arcprioritás nélkül a kép középső részére fog a gép fókuszálni, arcfelismerés esetén nyilván az arcra. Az élességállítás után a készülék képes a felismert témát követni, akkor is, ha az nem arc. Akár áthúzhatjuk a kép másik oldalára is, a fókuszt rajta fogja tartani, ha közelebb, vagy ha távolabb kerül a géptől akkor is. Persze az újrakomponálást nem lehet gyorsan végezni, mert a követésnek is van maximális sebessége.
Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a fénymérés által kapott expozíciós adatok sajnos az exponálógomb félig történő megnyomásakor rögzülnek, így ha változnak a fényviszonyok az átkomponálás vagy témamozgás során, a kép nem biztos, hogy helyesen exponált lesz.

Stabilizátor – Anti Shake

A Casio Exilim EX-Z300 CCD-jét eltoláson alapuló stabilizálással látták el. Ez könnyedén kitolhatja a reciprok-szabályban foglaltakat, így viszonylag hosszabb záridőkkel is készíthető berázásmentes felvétel.
Ezen felül nagy érzékenységű módot is kínál a gép. Előbbit „camera” stabilizálásnak, utóbbit „image” (kép) stabilizálásnak nevezi.

Megvilágítás – Lighting

Korábban Dynamic Range címszó alatt futott. Segítségével elérhetjük, hogy az egyébként igen sötét, nagyon árnyékos helyek is kissé világosabban jelenjenek meg a képen. Hasonló elv alapján működik, mint a többi gép dinamika „kiterjesztő” szolgáltatása, vagyis a gradációs görbe alsó szakaszának emelésével éri el a sötét részek kivilágosítását. Ez persze azt is eredményezi, hogy ezek a területek zajosabban fognak megjelenni a képen.

Smink – Make Up

A korábbi „portré finomítás” funkció, amely most már külön gombról érhető el. A képek készítése előtt ezen gomb megnyomásával kapcsolhatjuk ki vagy be a smink funkciót.

A bekapcsolt smink szolgáltatás lágyított bőrt hoz létre a zajszűrés lágyító hatását kihasználva. Ráadásul nem csak a bőr, hanem minden egyéb rész elmosásra kerül, így a hajszálak is.
Nem gondolom, hogy ez lenne a legsikeresebb szolgáltatás.

Színszűrő – Color Filter

Fekete-fehér, szépia, vörös, zöld, kék, sárga, rózsaszín és lila szűrőket használhatunk a különleges hatások eléréséhez.

További képi paraméterek

±2 értékkel módosítható a képkeménység, a színtelítettség, a kontraszt és a vakuteljesítmény is.

Kontraszt

Színtelítettség

Képek utólagos módosítása

A lejátszás menüben több olyan lehetőséget is találunk, amely a képek utólagos módosítását teszi lehetővé. Így a kész képeken is módosíthatjuk a dinamika tartományt, a fehéregyensúlyt (!), a fényerőt, kérhetünk keystone korrekciót (egyfajta perspektíva korrekció), perspektíva és színkorrekciót együtt, de rendelkezésre áll vörösszem korrekció és 2 vagy 3 kép elrendezésének nyomtatása is.
A keystone korrekciót papírképek újrafotózásánál hasznosíthatjuk leginkább, ekkor a perspektívából adódó trapéz illetve paralelogramma torzítást javíttathatjuk ki a géppel.
A Casio Exilim EX-Z1080 képei:

Keystone korrekció és régi fotó téma mód

eredeti felvétel

Keystone korrekció

Keystone és színkorrekció

Névjegy kártya és fehér tábla módban szintén a keystone korrekció a lényeg, de itt nincs színkorrekció.

Külön érdekesség és ritkaság, hogy a kész képek fehéregyensúlya is módosítható, amely véleményem szerint igen hasznos szolgáltatás, hiszen így könnyedén javíthatjuk a rossz WB értékkel készült képeket.

Elrendezés készítés során 2 vagy 3 képet illeszthetünk egy új képre, amelynek során a háttérszín kiválasztható.
A Casio Exilim EX-V8 képei:

Elrendezés

két képes elrendezés

három képes elrendezés

Vörösszem korrekció során a képen lévő piros szemeket javítja a gép, több-kevesebb sikerrel. Előfordult ugyanis, hogy a vörös szemeket egyáltalán nem javította. Amikor viszont megtalálja, akkor egész hatásos és természeteeshez közeli eredményt kapunk.

Vörösszem korrekció

vörösszem…

… és javítva

BestShot témamódok

Rengeteg témamód közül választhatunk, melyek között igen érdekesek is találhatók. A teljes lista:
Portré, tájkép, portré és tájkép, önarckép (1 személy), önarckép (2 személy), gyermekek, sport, gyertyafény portré, parti, háziállat, virág, természetes zöld, őszi levelek, lágyan áramló víz, fröccsenő víz, naplemente, éjszakai, éjszakai portré, tűzijáték, étel, szöveg, gyűjtemény, internetes eladás, hátsó megvilágítás, magas érzékenység, monokróm, retro, szürkület, mozgás sorozat felvétel, igazolványkép, névjegy kártya, fehér tábla, rövid film, film előfelvétel, youtube videó, hangfelvétel és saját bestshot regisztrálás.

igazolványkép többféle méretben

Igazolványkép: egy expozícióból készít 5 különböző méretű kis fotót, melyeket egy 5 Mpixeles képre helyez.

Egyéb

Ami pedig az előzőekből kimaradt, de meg kell említeni:
Motion Print szolgáltatással videófilmből menthetünk ki egy képet, vagy készíthetünk 9 képből álló indexkép hatású képkollekciót.

Mozgókép javítás címszó alatt találjuk a videók megvágását szolgáló funkciót, ahol a film első, középső, vagy hátsó része vágható ki a mi beállításunk függvényében.

Képek dátumának módosítása (a fájl dátum megmaradt, de az EXIF adatoknál mindhárom mezőt módosítja)
Képek elforgatása (nem fizikailag, csak a gép kijelzőjén)
Képek leméretezése 7 Mpixel, 4 Mpixel vagy VGA felbontásúra.
Fotókból képkivágás készítése.
Hangmegjegyzés készítése max. 30 mp hosszban utólag.
Másolás belső memória és memóriakártya között bármilyen irányban.

Szolgáltatások összefoglalása
érzékenység 1/3 Fé lépésben állítható
nagy érzékenységű zajszűrés fokainak száma (kikapcsolt is)
hosszú expozíciós idejű képek hotpixel szűrése Igen
végtelen fókusz mód Igen
kézi fókusz Igen
képnagyítás kézi élességállításnál Igen
távolságskála kézi élességállításnál
folyamatos/követő AF Igen
AF segédfény Igen
szabadon mozgatható fókuszpont
arcfelismerés AF Igen
exponálás képtartalom megváltozására Igen
mosolygásra induló exponálás Igen
pislogás érzékelés
belső memória képeknek Igen
másolás belső memória és kártya között Igen
vakupapucs
vaku teljesítmény kompenzáció Igen
külső vaku vezeték nélküli vezérlése a beépített vakuval
kézi vaku teljesítmény
zoomgyűrű
mechanikus zoom
nagy betekintési szögű LCD Igen
tükröződésmentesítő az LCD-n
transzflektív LCD
segédrács élőképen Igen
LCD fényerejének módosítása Igen
LCD színezetének (Hue) módosítása
státusz kijelzés az LCD-n
aktív státuszkijelzés (közvetlen módosítható paraméterek)
ki/bekapcsolható torzítás csökkentés
szenzor eltoláson alapuló stabilizálás Igen
optikai képstabilizálás
stabilizátor mód svenkeléshez
digitális képstabilizálás (nem magas érzékenység)
kétsebességes zoom
programozható gombok száma
saját menü (elemek hozzáadása vagy törlése)
sorozat folytatása puffer telítődés után
sorozat RAW formátumban
sorozat <=3 kép/mp sebességgel Igen
sorozat >3 kép/mp <=6 kép/mp sebességgel 2 Mpixelen
sorozat >6 kép/mp sebességgel
Full HD (1920×1080p) videó
HD (1280×720p) videó Igen
VGA (848×480p vagy 640×480p) videó Igen
optikai zoom videó közben
AF videó közben
fénymérés videó közben Igen
nagy képfrissítési sebességű videó (>=60 kép/mp)
videók gépen belüli vágása Igen
kép kimentése videóból
sztereo hangfelvétel
mono hangfelvétel Igen
időzített automatikus sorozat
automatikus expozíció sorozat (bracketing)
vaku sorozat Igen
fehéregyensúly sorozat
fehéregyensúly finomhangolás
színhőmérséklet kézi megadása
kézi fehéregyensúly regiszterek száma 1
Adobe RGB színtér támogatása
képek dátumozása felvételkor Igen
diktafon funkció
rövid hangmegjegyzés készítése képekhez felvétel után Igen
kiégett részek jelzése lejátszáskor
kiégett részek jelzése felvételkor
bebukott részek jelzése lejátszáskor
bebukott részek jelzése felvételkor
élő hisztogram Igen
világosság hisztogram lejátszáskor Igen
RGB hisztogram lejátszáskor
nagyított nézetben képváltás lehetséges (fókusz összehasonlítás)
mappák létrehozása, váltása
fekete-fehér képkészítés Igen
szépia képkészítés Igen
cianotíp képkészítés
képkészítés digitális színszűrőkkel a fentieken túl Igen
képkészítés színcserével
képkészítés szelektív színnel (egy szín + FF)
Hi-/Low-key fotók készítése
kontraszt beállítása felvétel előtt Igen
színtelítettség beállítása felvétel előtt Igen
képkeménység/élesítés beállítása felvétel előtt Igen
színezet (Hue) beállítása felvétel előtt
fehéregyensúly/színezet utólagos módosítása Igen
fényerő utólagos módosítása Igen
kontraszt utólagos módosítása
színtelítettség utólagos módosítása
RAW konverzió gépen belül
képek keretezése
dinamika „kiterjesztés”, sötét részek kivilágosítása Igen
vörösszem javítás gépen belül Igen
retusálás a kép egy részén
retusálás (bőrlágyítás) az egész képre Igen
több fotó egy képre helyezése Igen
paralelogramma/keystone korrekció Igen
magyar menü Igen
világidő
ébresztő funkció
leméretezés 2 Mpixel vagy nagyobb méretre Igen
leméretezés 2 Mpixelnél kisebb méretre
leméretezés VGA vagy kisebb méretre Igen
képforgatás Igen
képkivágás készítése Igen
diavetítés Igen
diavetítés zenei aláfestéssel Igen
vezetékes LAN támogatás
WiFi támogatás
GPS támogatás
akku csere állványon
memóriakártya csere állványon

Képminőség

A tesztfotók elkészítése után, majd azok elemzését követően világossá vált, hogy a fényképezőgép optikája kellően jó felbontású ahhoz, hogy kirajzolja a szenzor 10 Mpixelét. A képélesség tehát jó, a sarkokban sem tapasztalható zavaró homályosodás (egyik-másik tesztképen látni lehet minimális lágyulást, de ez ebben a kategóriában teljesen megbocsátható).
Ami viszont kevésbé szép, az a kontrasztok. Sok képen láthatunk fátyolosságot, ami a feketék helyett sötétszürkét eredményez a képen. Ez nem túl esztétikus, de jótékonyan elfedheti a viszonylag kis dinamikaátfogás egyik problémáját – azaz a bebukott, részlettelen, sötét tónusokat. Esztétikailag, szubjektív megítélésem szerint viszont a kontrasztos kép jobban állna a gépnek.
Szerencsére a kontraszt állítható, így érdemes +1, vagy akár +2-re állítani a kontrasztot.

A Casio Exilim EX-Z300-zal szinte lehetetlen zajos képet készíteni. No nem azért, mert annyira tökéletes CCD-je van, inkább azért, mert a gyártó kényesen ügyelt arra, hogy a zajszűrés ne hagyjon semmi képzajt. Ez persze azzal jár, hogy már ISO400-nál az apró részletek elvesznek, ISO800 pedig már erősen mosott. Az ISO1600 és ISO3200 érzékenységek nagyjból 2-3 Mpixelnyi részletet tartalmaznak. Hogy ez használhatatlan lenne? Ugyan! 10×13 cm-es papírképre még ez is megfelelő, igaz, a zajszűrés nyomán maradt foltosodás látszani fog. Mivel magas érzékenységen az amúgy is gyenge kontraszt tovább romlik, ezeket csak akkor érdemes használni, ha nincs más lehetőség (pl. állvány és hosszú záridős éjszakai témamód).

Érzékenység – képzajISO64; F4,6; 1/6 mp


ISO100; F4,6; 1/10 mp


ISO200; F4,6; 1/20 mp


ISO400; F4,6; 1/40 mp


ISO800; F4,6; 1/80 mp


ISO1600; F4,6; 1/160 mp


ISO3200; F4,6; 1/320 mp


ISO64; F4,6; 1/6 mp


ISO100; F4,6; 1/10 mp


ISO200; F4,6; 1/20 mp


ISO400; F4,6; 1/40 mp


ISO800; F4,6; 1/80 mp


ISO1600; F4,6; 1/160 mp


ISO3200; F4,6; 1/320 mp


ISO64; F4,6; 1/6 mp


ISO100; F4,6; 1/10 mp


ISO200; F4,6; 1/20 mp


ISO400; F4,6; 1/40 mp


ISO800; F4,6; 1/80 mp


ISO1600; F4,6; 1/160 mp


ISO3200; F4,6; 1/320 mp


ISO64; F4,6; 1/6 mp


ISO100; F4,6; 1/10 mp


ISO200; F4,6; 1/20 mp


ISO400; F4,6; 1/40 mp


ISO800; F4,6; 1/80 mp


ISO1600; F4,6; 1/160 mp


ISO3200; F4,6; 1/320 mp

A fotók 23 °C hőmérséklet mellett készültek.

Gyári tartozékok

 • Szoftvereket és driver-t tartalmazó CD
 • Kezelési útmutató
 • Li-ion akkumulátor (NP-40 3,7V; 1300 mAh)
 • Külső akkumulátor töltő (BC-31L)
 • USB kábel
 • A/V kábel
 • Csuklópánt

Ajánló

A Casio Exilim EX-Z300 a gyártó elképzelése szerint minden bizonnyal retikülökből kerül elő. Kialakítása és szolgáltatásai is ezt sugallják. Ettől függetlenül természetesen férfiak is nyugodtan használhatják, bár nekik az ezüst színű, vagy méginkább a fekete modell jobban áll.
Az Exilim EX-Z300 egy egyszerű, belépőszintű digitális fényképezőgép, érdekes kiegészítő szolgáltatásokkal. Talán még a rekesz-előválasztás bekerülhetett volna.
Ezek alapján ezt a fényképezőgépet azoknak a hobbifotósoknak ajánljuk, akik egy kicsiny, stílusos, fém burkolatú fényképezőgépet keresnek, HD felbontású videó készítésének lehetőségével. Aki makrózni szeretne, az talán nem ezzel a modellel jár a legjobban, de emlékképek készítésére, kirándulásokra megfelelő.

A fényképezőgép kipróbálását a Fast Hungary Kft. tette lehetővé. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A képek fájlneveiben szerepel az érzékenység, a rekeszérték és a kisfilmre átváltott gyújtótávolság is.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!