Röviden: Epson Stylus Photo R800 teszt

0

Az Stylus Photo R300-as kipróbálása után nagyon kíváncsiak voltunk a Stylus Photo család legnagyobb tagjára az R800-ra. Azt korábban már hallottuk róla, hogy a legjobbak között jegyzik, de az R300 viszonylagos lassúsága miatt ezeket a híreket kicsit kétkedve fogadtuk. A mérce minden mostanában kipróbált nyomtatónál a szerkesztőségben rendszeresített Canon i965, ami nem csak szépen nyomtat, de nagyon gyors is.Az Epson tintasugaras nyomtató külseje konzervatív, egyszerű. Felépítése klasszikusnak mondható. Az R800-as teteje teljes egészében felhajtható. A fedél alatt található a nyomtatófej, ami immár 8 különböző színű festékkazettát (sárga, bíbor, cián, fekete, fotó fekete, piros, kék és egy fényes optimalizáló patron) rejt. A nyomtató hátlapján találhatók a szükséges csatlakozók: elektromos hálózati, USB és Firewire. Mi egy nagy sebességű USB 2.0-ás portra kötve próbáltuk.
Az R800 a többi Epson nyomtatóhoz hasonlóan hátsó lapadagolós kivitelű. Az adagoló tálcába maximum A4-es szélességű papír tehető. A tálca használaton kívül becsukható, így nem csak a nyomtató méretei csökkennek, de a lapadagolót a portól is meg lehet védeni. A nyomtató előlapján lévő végtermék tálca részei szintén egymásba csúsztathatók és ajtóként az R800-as előlapjába csukhatók. Így a nyomtató használaton kívül kompakt méretűre hajtogatható.
Az általunk korábban bemutatott tintasugaras nyomtatókhoz képest újdonság, de a bolti kínálatban sem számít gyakorinak, hogy ezzel a nyomtatóval akár tekercspapírra is lehet dolgozni. Ezt sajnos megfelelő papír hiányában csak úgy tudtuk kipróbálni, hogy 9 db A4-es fotópapír összeragasztásával tekercspapírt gyártottunk. Az eredmény egy lenyűgöző 260 cm hosszú panorámakép lett, ami kb. 22 perc alatt készült el. A nyomtatóból egyedül a papírszeletelő hiányzik, így a tekercsre készült képeket kézzel kell elvagdosni. A tekercspapíros nyomtatás egy olyan előnye ennek a nyomtatónak, amivel a többi otthoni tintasugaras nyomtató nem tudja felvenni a versenyt.


A nyomtatási sebesség, illetve a képminőség megítéléséhez átlagos 8 megapixeles fájlokat használtunk. A képeket kinyomtattuk Speed, Quality és Best Quality módban is. Hasonlításképpen a kiválasztott fotókat kinyomtattuk a szerkesztőségi Canon i965-ös fotónyomtatón is.


Az első kellemes meglepetés akkor ért minket, mikor Quality módban az A4-es papírképek 3 perc 15 másodpercenként készültek el, ráadásul olyan minőségben, mint a Canon nyomtatón. Igaz, hogy a Canonnak 5-10 másodperccel kevesebb időre van szüksége egy hasonló kép elkészítéséhez, viszont két kép nyomtatása között pont annyi időt áll, ami alatt az Epson befejezi az oldalt. Az R800 ezzel szemben megállás nélkül húzza be a következő lapot, így a második-harmadik oldalakat már ismét egyidőben kezdik. (Teoretikus, mert nem párhuzamosan, hanem egymás után küldtük ki a feladatokat a nyomtatóknak, nehogy a számítógép leterheltsége fogja vissza a sebességet.) Így az R800 sebessége és képminősége Quality módban kb. azonos a Canon i965 minőségével és sebességével.

Mit tudhat akkor a nyomtató Best Quality módban? Hogy őszinték legyünk erre nem találtunk megnyugtató választ. Legjobb képminőség választásakor a nyomtató egy A4-es oldalon 6 perc 12 mp-et dolgozik, de a kép részletgazdagsága vagy szemcsézettségének finomsága nem lesz jobb, mint a Quality módban. Az általunk kinyomtatott képeket látva én nem tartom szükségesnek a Best Quality mód alkalmazását.

Harmadik körben a Speed módot próbáltuk. A képek nagyon gyorsan, 1:35 másodpercenként követték egymást, és legnagyobb meglepetésünkre a képminőség is szinte változatlan maradt. Egyetlen eltérés, hogy a képen halvány csíkok jelentek meg, mutatva, hogy a nyomtatómű ilyen sebességnél már nem továbbítja olyan precízen a papírt, mint Quality módban. A csíkozás azonban 30 cm-ről már egyáltalán nem látható.A sebesség- és minőségkülönbség az R800 és az R300 között több dologból is adódik. Az egyik legfontosabb, hogy míg az R300 3 pikoliteres festékcseppekkel dolgozik, addig az R800 1,5 pikoliternyi cseppeket hagy a papíron. Ez kisebb, mint a Canon által használt 2 pikoliteres cseppméret, így jelenleg az Epson R800 dolgozik a legfinomabb egységekkel. Másik különbség, hogy míg az R300 6 tintapatronnal dolgozik, addig az R800-ban már 8 különálló folyadékból lehet a színeket kikeverni. A négy nyomdai alapszín (cián, bíbor, sárga és fekete) mellett van fotó fekete, piros és kék is. A nyolcadik tartályban, amin a titokzatos Gloss optimizer felirat látható, egy olyan folyadék van, ami a fényes papírra nyomtatott képeknek ad nagyon kellemes bevonatot.

Egy apró különbség mégis van a Canon i965 és az Epson R800 nyomatai között, mégpedig a nagyon sötét, majdnem feketébe hajló felületeken. A Canon tinta kevésbé kontrasztosan adja vissza a sötétben lévő részleteket, így a sötétebb felületek világosabbak, mint az Epson nyomaton. Az R800 külön fotó fekete tintája gyönyörű kontrasztos sötéteket ad, viszont néhol ez már olyan sötétté teszi az árnyékos részeket, hogy egyes részletek hajlamosak az elveszésre. Nem egymás mellett nézve azonban mindkét nyomat gyönyörű.

A tartályok intelligens elektronikával rendelkeznek. Mindegyik tartály tudja magáról, hogy eddig hány csepp tintát vesztett, így a festékszint bármikor pontosan lekérdezhető.


A nyomtató másik különleges szolgáltatása a CD-re és DVD-re való közvetlen nyomtatás lehetősége. A nyomtatóhoz mellékelt CD tartó tálca a kiadó oldalon tehető a gépbe, ami innentől kezdve mindent intéz helyettünk.
A nyomtatóhoz mellékelt szoftverek azonosak a korábban megismerttel.

Érdekes, hogy az R800 az R300-zal ellentétben nem PictBridge kompatibilis. Nem is lehet hozzá közvetlen fényképezőgépet csatlakoztatni. Egyedül számítógépről vezérelhető. Nincs rajta kártyaolvasó sem. A részegységek összeválogatásánál valószínűleg úgy gondolkodtak, hogy aki ilyen nyomtatót vesz, és van számítógépe, annak már úgyis van megfelelő kártyaolvasója is. Elképzelhető, hogy nekik van igazuk.

Értékelés


Nagy várakozásokkal fogtunk neki az R800 kipróbálásának, mert bár csupa jót hallottunk róla, nem voltunk meggyőződve arról, hogy meg tud felelni a csúcsnyomtatókkal szemben támasztott szigorú igényeinknek. A tapasztalatok nem minket, hanem a korai informátorainkat igazolták. Az Epson Stylus Photo R800 minden tekintetben megállja a helyét a mai, egyre igényesebb piacon és ha nincs szükség PictBridge kompatibilitásra, akkor akár a legjobb A4-es tintasugaras nyomtatónak is ki lehetne kiáltani (persze nem járt nálunk minden típus). Ára ennek megfelelően viszonylag magas, de a szolgáltatásokat, a sebességet és a minőséget nézve az R800 mindenképpen megéri a bruttó 118 ezer forintot.