Kipróbáltuk: Panasonic DMC-LC1 teszt

0

Bevezető

A Panasonic és a Leica már régóta együttes erővel dolgoznak fényképezőgépeik/kameráik megalkotásán. A Panasonic videokamerákban már nagy múltra tekint vissza a Leica optikák felhasználása. A digitális fényképezőgép piacára való belépéssel a fenti együttműködés még szorosabbá vált. Az kooperáció egyik első képviselője a Leica Digilux1/Panasonic DMC-LC5 páros volt. Míg a Leica jelentős hírnévre tett szert a filmes fotózásban, a digitális gépek piacán nem rendelkezett semmiféle tapasztalattal (legelső gépe a Digilux 4.3 nem sikerült valami fényesre). A Leicának tehát szüksége volt egy olyan partnerre, aki a digitális technikában már régóta jelen van, így a közös fejlesztés eredményeként befutott márkanév alatt lehet a digitális fényképezőgépet piacra dobni. A Panasonic hasonló cipőben járt, ők a digitális rendszerek kifejlesztésében jártak élen, de az objektívjeiket régóta a Leicatól vásárolták. Adott volt tehát az együttműködés ezt már csak el kellett mélyíteni.
A Panasonic DMC-LC1 tehát félig Panasonic, félig Leica fejlesztés, az objektívet a Leica készítette, az elektronika pedig a Panasonic mérnökeinek munkája. Mind a Leica Digilux 2, mind a tesztünkben szereplő Panasonic gép tulajdonságaikban és felépítésükben megegyeznek, csupán külsőben térnek el egy nagyon picit egymástól. Míg a Panasonic teljesen fekete vázzal dobja piacra a gépet, a Leica inkább a korábbi M sorozatához hasonló fémszínű burkolatot választott a gép felső részére.

A fényképezőgépbe 2/3″ tokozott méretű, 5,2 Mpixeles CCD-t helyeztek, amelyre nagy fényerejű Leica DC Vario-Summicron optika vetíti a képet. Az objektív fókusztávolsága 7-22,5 mm, amely kisfilmes rendszerbe átváltva 28-90 mm-nek felel meg. Nagylátószögnél az aszférikus tagot is tartalmazó optika F2,0, tele állásban F2,4 fényerővel rendelkezik. Az optika különlegessége a Leica M sorozathoz való nagy hasonlóság, vagyis a három gyűrű: fókusztávolság, élességállítás, rekeszméret. A fókuszgyűrű mechanikus kapcsolatban van az optikával, de az élességállító ill. rekesz kiválasztó gyűrű “csak” elektronikus.Az 5 Mpixeles felbontásból következően a legnagyobb képméret 2560×1920 pixel, ezen kívül választhatunk még 2048×1536 (3 Mpixel), 1600×1200 (2 Mpixel), 1280×960 (1 Mpixel), 640×480 (VGA), valamint a nagy felbontású HDTV pixelszámával megegyező 1920×1080 képpontos méretet is. Ez utóbbi a fotózás szempontjából kevéssé használható, mintha hagyományos 3:2 oldalarányú felbontást választhatnánk. Az elkészített fotókat háromféle tömörítési fokú JPEG vagy veszteségmentes RAW formátumban menthetjük el.

Sorozatfelvételkor kétféle sebességet használhatunk: nagy sebességű módban 2,7 kép/mp sebességgel, alacsonyabb sebesség beállításakor hajszál pontosan 1 kép/mp sebességgel követik egymást a képek. Mindkét esetben a készíthető képek száma független a témától, csak a tömörítési fok határozza meg, hogy hány képet készíthetünk a sorozatban. Ez SuperFine állásban 3 kép, Fine állásban 5 kép, Standard állásban 9 kép felvételét jelenti 5 Mpixeles felbontásban. Nagy sebességű sorozatnál is láthatjuk az LCD-n az elkészült képeket, nemcsak alacsony sebesség használatakor. Automatikus expozíció-sorozat 3 vagy 5 kép hosszban készíthető, a képek közötti különbség +-1 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben.

Videót kizárólag 320×240 pixeles felbontásban készíthetünk, 30 vagy 10 kép/mp képfrissítéssel. A videó hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Felvétel közben a fókusztávolságot természetesen átállíthatjuk, elég furcsa is lenne, ha egy mechanikus zoomgyűrűt nem használhatnánk videórögzítés során. A fénymérés a felvétel során is működik, de a fókuszrendszer inaktív. Szerencsére kézi élesség állítás felvétel közben is használható.

Az elkészült képeket és videókat Panasonic géphez híven a Panasonic saját kártyaformátumán, vagyis SecureDigital kártyán tárolja. A gyári csomagolásban 16 MB kapacitásút mellékelnek.
A fényképezőgépet Li-ion akkumulátor táplálja, a CGR-S602E jelű akku 7,2 V-os, 1400 mAh kapacitású. A töltést külső töltővel végezhetjük, amely a teljesen lemerült akkumulátort 90 perc alatt tölti fel, amely a gépet felvétel állásban LCD használatával 3 óra 30 percig képes működtetni. Ez kb. 350-400 kép elkészítését teszi lehetővé.