Röviden: Fujifilm FinePix A330 és A340 teszt

0

A Fujifilm FinePix A330 és A340 csak felbontásukban különböznek egymástól. Ezért együtt vizsgáltuk őket, s együtt is mutatjuk be tapasztalatainkat.

A gépek műanyag tokozást kaptak, s szintén műanyag az állványmenet is, amely 2,5 cm-rel került távolabb az optikai tengely vetületétől. Ha a gépet állványra helyezzük, sem az akkumulátorok, sem az xD memóriakártya nem marad cserélhető.Fujifilm FinePix A330 Fujifilm FinePix A340


Fujifilm FinePix A330 Fujifilm FinePix A340

A 3 és 4 Mpixeles fényképezőgépekkel a kép tömörítései fokát csak a legnagyobb felbontásban változtathatjuk meg, ekkor Fine és Normal minőségi fokok közül választhatunk. Kisebb felbontásoknál nincs lehetőség a tömörítési fok megváltoztatására.

A képek komponálására a 10 lépésben változtatható fényerejű 1,5″-os LCD és az átnézeti kereső is használható. Ez utóbbi kis méretű képet ad, sajnos a kép szélein már jelentős homályosodást tapasztaltunk mind nagylátószögnél, mind tele állásban. Mivel a kereső nem pontosan az optikai tengely felett van, így parallaxis-hibára vízszintes irányban is számolnunk kell.Fujifilm FinePix A330 Fujifilm FinePix A340


Fujifilm FinePix A330 Fujifilm FinePix A340

Az optika fizikai fókusztávolsága 5,7-17,1 mm között lehet, amely megfelel kisfilmes formátumú gépnél 38-114 mm fókusztávolságnak. A zoomot a nagylátószögű álláson kívül 9 pozícióra állíthatjuk, amely a kompakt 3x-os zoomátfogású gépek között teljesen átlagos. Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a zoomot sajnos nem használhatjuk, így meg kell elégednünk a nagylátószög adta lehetőségekkel: gyenge nagyítás, erős torzítás. A legkisebb befogható terület szélessége 75 mm, amely sajnos elmarad az átlagos értékektől.

A vaku fixen beépített, távolsága az optikai tengelytől 4 cm, amely egy ekkora méretű gépnél nem is rossz! A vaku üzemmódjai a szokásosak, hosszú szinkronidővel kiegészítve.

A Fujifilm FinePix A330 és A340 modellek automata fényképezőgépek. Sem az érzékenység, sem a fénymérés, sem a rekesz, sem a zársebesség nem változtatható. Expozíció kompenzáció természetesen elérhető. A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül megadható napfény, felhős, 3 féle fénycső vagy izzó módra, de kézi beszabályozás nem végezhető. A kézi beállítások áthidalására témamódok állnak rendelkezésre, de a Fuji ezekkel sem kényezteti el a gép használóit, mindössze négyet kínál: portré, tájkép, sport, éjszakai.

Az élességállítást nem segíti elő AF segédfény, így rossz fényviszonyok esetén az automatika komoly gondba kerülhet. Mivel kézzel sem lehet az élességet beállítani, így este szinte csak a véletlenben bízhatunk.A gépekkel – furcsa mód – még sorozatfelvételt sem készíthetünk. Ez azért napjainkban már ritkaság, hiszen itt nem is kell a filmet továbbítani, mindössze a digitális adatok kezelését kellene megoldani. A Fuji azonban nem tette lehetővé, hogy ezekkel a fényképezőgépekkel sorozat-felvételt készítsünk. A videofelvétel is sajnos átlagon aluli. Nem az a fő gond, hogy a legnagyobb felbontás 320×240 pixeles, hanem az, hogy a fényképezőgép a mozgóképek mellé hangot nem rögzít. Igaz, a készülék első sorban fényképezőgép és nem videokamera. A videófelvételek közben egyébként az optikai zoom sem használható (pedig a gépek hangot nem rögzítenek, így a zoomotor hangja nem lenne zavaró), sőt, az optikai zoomot a felvétel előtt sem állíthatjuk be. A fénymérés a felvétel közben azonban aktív, az AF viszont inaktív.

A fényképezőgép sebessége viszont az átlagnál kissé jobb. A bekapcsolás és az élőkép megjelenése között 2,1 mp telik el. Ez kicsit jobb, mint az átlag. Az élességállítás nagylátószögnél 0,7-0,9 mp, tele állásban 0,8-1,1 mp, makrózáskor 0,8-0,9 mp.

Kiegészítő, extra szolgáltatások tekintetében sem kapunk sokat az A330 és A340 gépektől: nincs hisztogram, nincs képelforgatás, nincs hangmegjegyzés, nincs időzített sorozat. Segédrácsot viszont megjeleníthetünk az LCD-re és a kész képekből készíthetünk kisebb kivágásokat is.

A kész felvételek xD kártyára kerülnek, az energiaellátást két AA méretű ceruzaelem, vagy ceruzaakkumulátor szolgálja.Fujifilm FinePix A330 Fujifilm FinePix A340

A fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a dobozban a következő tartozékok találhatók:

  • USB kábel
  • Video kábel
  • hordszij
  • 2 db alkáli elem
  • 16 MB xD kártya
  • dokkoló-adapter

A Fujifilm FinePix A330 és A340 azoknak lehet jó választás, akik nem tartják fontosnak a makrózás, nem használnák a gépet videórögzítésre, nem akarnak sorozatfelvétel segítségével vissza nem térő pillanatokat elkapni, csak egy egyszerűen használható, családi fényképezőgépre vágynak.

A fényképezőgépet a kipróbálás idejére az Extreme Digital biztosította számunkra. Köszönjük!

A Fujifilm FinePix A330-cal készült tesztfotók itt tekinthetők meg. A Fujifilm FinePix A340-nel készült teszfotók a lenti indexképekre kattintva nyílnak meg.