Röviden: ImpressCam Ideal DSC33 teszt

0


Külső

Az ImpressCam köztudottan – és bevallottan – távolkeleti gyártású gépeket forgalmaz. Az alacsony ár természetes következménye, hogy nem várhatunk el ezektől a gépektől olyan minőséget, mint például egy 150 ezer Forintos fémvázas, Li-ionos géptől. Az Ideal DSC33 műanyag tokozású gép, a kidolgozottsága közepes, a felhasznált anyagok nem túl kellemesek. A gombok tipikusan a 80-as évek gumibékás számológépeit idézik.

A gép felépítése jó, a gombok jó helyre kerültek, a tipikus kompakt gépre jellemző méret ellenére kellemes fogást találunk.


Az állványmenet műanyagból készült, az optikai tengely vetületétől kb. 1,5 cm-re található, nagyjából középen. Sajnos ha a gépet állványra helyezzük sem a memóriakártya, sem az akkumulátorok nem lesznek cserélhetők.

Képérzékelő:

A fényképezőgépbe 3 Mpixeles Panasonic CCD-t építettek. A legnagyobb felbontásban 2720×2040 pixeles interpolált képeket készíthetünk. A CCD felbontásának megfelelően persze használhatunk 2048×1536 pixeles felbontást is, illetve rendelkezésünkre áll 1280×960 és 640×480 képpontos formátum is. A képeket három fokozatban állítható tömörítés mellett JPEG formátumban lehet a kártyára menteni.

Az érzékenységet a gép automatikusan állítja, de a fotós is rögzítheti az ISO100 és ISO200 értékek valamelyikét.

Kereső, kijelző

A gép hátsó részére átlagos 1,6″ képátlójú LCD került, amelynek felbontása 85 ezer képpont. A képek ezen kívül az átnézeti keresőn is megkomponálhatók. A kijelzőn az elkészült képek maximum 4x mértékben nagyíthatók fel.Kezelés

A fényképezőgép tetején, az exponáló gomb körül található a bekapcsolásra szolgáló kar. A felső részen még a műanyag üzemmód tárcsát találjuk. Hátul a zoom vezérlő gomb teljes egészében gumiból áll. A többi gomb viszont műanyag, alattuk „gumibékával”. A négyirányú navigálógombok külön funkciókat is kaptak:

fel: kijelzés mód

le: kép törlés

balra: vaku mód

jobbra: önkioldó, sorozat mód

Objektív

Az ImpressCam Ideal DSC33 optikájának fizikai fókusztávolsága 5,8-17,4 mm, amely kisfilmes rendszerbe átszámítva megfelel 35-104 mm-nek. A fényerő teljesen átlagos: nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/4,8. A gép kikapcsolt állapotában az objektívet a környezet hatásaitól két automatikusan beugró műanyag lamella védi.

A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 5 pozícióra állíthatjuk be. Ez picit elmarad az átlagos 6-7-es értéktől. A zoomolás során az objektív talán picit hangosnak nevezhető, legalábbis a legtöbb mostani géphez képest.

Makró mósban a DSC33 hozza az elvárt teljesítményt, hiszen a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm. A menüből kiválasztható makró módban csak nagylátószöget használhatunk, az optikai zoomot a gép ilyenkor letiltja.Vaku

A vaku a viszonylag széles markolat miatt nagyjából a gép közepére került, így nincs nagy távolság az optikai tengely és a vaku között. Ez a 3 cm sajnos nem túl sok, így számítanunk kell a vörös szemek kialakulására, még a vörösszem-hatás csökkentő módnál is. A szokásos auto, kikapcsolt, derítés és vörösszem-hatás csökkentő módokon kívül hosszú szinkront is használhatunk az éjszakai téma-módban.

Kézi beállítási lehetőségek

Nos, e téren nem sok mindent tudunk felsorolni, de azért nem nevezhetjük teljesen automatikus gépnek. Megadható az érzékenység, a fénymérés módja, az élesítés mértéke, választhatunk fekete-fehér vagy szépia módot, használhatunk kézi fehéregyensúlyt (az automatikus, napfény, felhős izzó és fénycső beállításokon kívül). A témamódok között az éjszakai, portré, sport, tájkép, éjszakai portré módokat találjuk. Az élességállítás csak automatikusan történhet, de szerencsére a gépre került AF segédfény, ami gyenge fénynél kb. 2-3 méterig nagy segítség (természetesen ekkor is szükség van kontrasztos témára).

Sorozat, videó

A sorozatkészítés nem a gép erőssége. A mindössze 0,5 kép/mp-es sebesség sajnos jelentősen elmarad a megszokott 1,5-2 kép/mp-től. A sorozatban készíthető három kép se túl sok. Automatikus expozíció sorozathoz ez még jó volna, ilyen funkciót azonban nem találtunk a gépen.

Átlagos a videórögzítés is: 320×240 pixeles felbontásban készíthetünk mozgóképeket. Az optikai zoomot csak a felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be, felvétel közben már nem változtatható, sőt, digitális zoom sem érhető el. A videórögzítés során a fénymérés aktív, de a fókusz a felvétel elején beállított távolságban marad.

Sebesség, késleltetés

A fényképezőgép a jelenlegi gépek átlagos sebességétől elmarad. Ezt jeleztük már a sorozatnál is, de igaz ez a bekapcsolásra, az expozíció késleltetésre és az élességállításra is. A bekapcsolástól számítva kb. 5 mp telik el, míg a gép működőképes állapotba kerül. Az expozíció késleltetés kissé soknak tűnt, így ezt is lemértük. A 0,3 mp bizony nem túl kedvező érték. Az élességállítás nagylátószögnél 1-1,4 mp, tele állásban 1,5-2,1 mp. Érdekes, hogy az automatikus élességállítás során nincs élőkép, az LCD-n a fókuszálás előtti pillanat képét látjuk csak folyamatosan. Nagyobb gond viszont, hogy az AF rendszer olyankor is jó fókuszt jelzett, amikor szemmel láthatóan homályos képet kapunk. Fotózáskor erre különösen oda kell figyelni.

Extra szolgáltatások

Az alacsony árért cserébe sok drágább gépben megszokott szolgáltatásról le kell mondanunk. Így nincs hisztogram, képelforgatás, képkivágás, leméretezés, hangmegjegyzés, vagy éppen időzített sorozat. Aki ilyenre vágyik, annak ma még kicsit mélyebben kell a szebébe nyúlnia.Memória:

A képeket és videókat a gép belső 16 MB-os memóriájába, vagy SecureDigital kártyára menthetjük. Az gép leírása szerint maximum 256 MB-os SD kártyát használhatunk, így mi sem javaslunk ennél nagyobbat.

A fényképezőgépbe két darab AA méretű akkumulátort, vagy ceruzaelemet tehetünk.
A memóriakártyát az akkumulátorfedél mögé helyezhetjük be, a csatlakozókat pedig oldalt találjuk.


A fényképezőgép dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • USB kábel
  • hordszíj
  • 2 darab alkáli elem
  • műbőr tok
  • 128 MB SD kártya (csak Impulse csomagban)
  • 2×2 darab 2300 mAh-s NiMH akkumulátor (csak Impulse csomagban)
  • akkumulátor töltő (csak Impulse csomagban)

Értékelés

A belépő kategóriába tartozó ImpressCam Ideal DSC33 nagyjából hozta a tőle elvártakat. Talán kicsit lassabb, mint gondoltuk, talán kissé lágyabbak a képei, mint vártuk, de összességében az árának megfelelő minőséget kaptuk. A képek nem túlzottan zajosak és a kromatikus aberráció sem jelentős.

A szolgáltatások tekintetében extra dolgokra nem kell számítani, ilyen áron nem is várhatjuk el.Az ImpressCam Ideal DSC33-at azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének sokat költeni digitális fényképezőgépre és azok kiegészítőire (memóriakártya, akkumulátor), s nem érzik fontosnak a kiegészítő szolgáltatásokat. Azoknak lesz jó társuk, akik egyszerűen csak fényképeket szeretnének készíteni a családi rendezvényeken, kirándulásokon, vagy éppen a hétköznapok alkalmával.


Az ImpressCam Ideal DSC33 ára bruttó 30 ezer forint, Impulse 33 csomagban bruttó 37e Ft.

A gépet a kipróbálás idejére a ImpressCam-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!