Interjú: Daczó Zsolt – Guards Rt.

0

Bár nem fotós gyártóként ismert, a Sanyo fejlesztései és gyártósorai a digitális fotózásban meghatározó tényezőnek számítanak. Emlékezetes a 640×480 pixeles felbontású videofelvételek készítésének lehetőségét kínáló készülék már 2000-ben, de a rejtett optikás gépek népszerűsítésében is úttörő szerepet játszott. Fejlesztéseihez képest a Sanyo piaci részesedése, legalábbis hazánkban, kicsinek tűnik. Mi ennek az oka?

A Sanyo nagyon erős a háttértechnológiák fejlesztésében. Ilyen manapság népszerű termékek a solar panelek vagy az OLED képernyők. Fényképezőgépek területén is elsősorban más gyártókat kiszolgáló cégként üzemel. Saját termékeivel inkább az igényesebb vásárlói réteget célozza meg, bár az S sorozattal megjelent az alsóbb kategóriákban is, ahol a nagy sebességgel és a széles szolgáltatásválasztékkal azért továbbra is a felső szintet képviseli. Sokan nem tudják, hogy az optikai márkaként ismert gyártók egy részének bizonyos gépeit a Sanyo gyártja. Ezért sokszor előfordul, hogy a jövőre megjelenő technológiák idén már kaphatók és kipróbálhatók a Sanyo termékekben. Ilyen volt a 640×480-as videó, vagy az MPEG4-es videórögzítés, de a Sanyo volt az első, amelyik a kompakt kategóriában nagy hangsúlyt fektetett a gép működési sebességére is.

Tehát akkor ezért szoktunk néha a Sanyo modellekhez kísértetiesen hasonlító fényképezőgépekkel találkozni más gyártók kínálatában? Bár ezek alapján az nyilván csak a jéghegy csúcsa.

Így van, a hasonló gépek mennyisége a teljes termelésben elenyésző. Nem mindig fektetnek nagy hangsúlyt arra, hogy a külsőt megváltoztassák, így mind a fényképezőgépek, mind pedig nyomtatók piacán találni a Sanyo termékekhez hasonló készülékeket.

A meghökkentő formájú C1 után megjelent a C4 és nemrégiben a C5 is. Ezek szerint ez a koncepció beváltotta a hozzá fűzött reményeket? Milyen volt a hazai fogadtatása?


A koncepció határozottan sikeresnek mondható, bár a hazai piacon csak mostanra tudott elismerést kivívni magának. Az érdeklődés ugyan már a megjelenése után is nagy volt, de a magas ár sokakat visszatartott a vásárlástól. Az ár csökkenésével vált egyre inkább megfizethetővé, amit az eladási számok is jeleztek. A C4 már rögtön a megjelenés után sikeres lett és szép számmal került belőlük a tavalyi karácsonyfa alá is. A nemrég bejelentett C5 további fejlesztéseket, finomításokat tartalmaz, így a még igényesebb vásárlóknak is tudunk fotó-videó megoldást nyújtani.

A C5 mikortól lesz kapható?

A C5 a napokban kerül a boltokba, ajánlott fogyasztói ára 165.000 Ft.

A C5 a Photokinán bemutatott futurisztikus modellek hírnöke is lehet. Számíthatunk arra, hogy a közeli jövőben a 3 koncepció közül valamelyik megvalósul?

A Photokinán azt ígérték, hogy azok a koncepciók idén valós modellekké érnek. Nyilván nem pont úgy fognak kinézni, de hasonló gépek mindenképpen lesznek. A C5 már valamennyire azt a formavilágot képviseli, és biztosan lesz még egy új E jelzésű sorozat is, bár erről még viszonylag keveset tudunk.Ugyan már a Photokinán is láttuk, mégis meghökkentő, hogy az ilyen összetett kezelőfelületű készülékekhez, mint amilyen a C sorozat is lehet vízálló tokot készíteni. Miért mérföldkő ez a víz alatti képrögzítésben?

Ugyan egyetértek, hogy ez egy mérföldkő, de egy korábbi modellünk, az MZ3 már sok hasonló szolgáltatást nyújtott víz alatt is. Újdonság azonban az, hogy nagyobb felbontású fényképeket és egész hosszú videókat is készíthetünk víz alatt kiváló minőségben. Így a könnyűbúvárok már nem csak egy jó fényképezőgépet, de egy jó videokamerát is le tudnak vinni magukkal anélkül, hogy a felszerelés ára igazi problémát jelentene. A a videokamerák és a hozzájuk való tok korábbi 3-400 ezres árához képest nagy könnyebbség, hogy a VPC-C1 tokkal már 200 ezer forintból kihozható. Az ár mellett az utazásnál fontos tényező a méret is: a C sorozat gépei jóval kisebbek a legkisebb szalagos kameráknál is, így a vízálló tok mérete is kellemesen kicsi maradt. Az már csak hab a tortán, hogy a C sorozat használata esetén nem kell választani a fénykép és a mozgókép között, hiszen ezek a készülékek mindkettő készítésére alkalmasak. Egy videokamerával nem lehet szép fotót készíteni, míg a fényképezőgépek többsége még nem alkalmas igazán jó videofelvételek rögzítésére.

Ezzel a vízalatti fotózás és videózás sokkal szélesebb rétegek számára válik elérhetővé.Év elején nagyon számítottunk a rejtett zoom optikás VPC-J4 frissítésére. Várható-e ezen a vonalon valami újdonság?


Várható, de csak az év második felében. Sajnos egyelőre keveset tudunk a készülékről, de az ígéretek szerint egy a J4-hez méltó utódon dolgoznak.

De a belső optikai zoom a ezek szerint marad?

Igen, hiszen számos előnye van a klasszikus megoldáshoz képest. Az ilyennel szerelt fényképezőgép sokkal gyorsabban bekapcsolható, hiszen nem kell a tubusok kitolódására várni. Kevesebb energiát fogyaszt, halkabb és sokkal kevésbé sérülékeny. A hagyományos optikával szerelt gépek legérzékenyebb része az optika. Ha kitolt állapotban bármihez hozzáütődik, az gyakorlatilag a gép totálkárát jelenti.

A halk működére példa, hogy a J4 esetén pont ez a rendszer teszi lehetővé, hogy videofelvételek közben is használhassuk az optikai zoomot. Persze hátrányként megemlíthető, hogy nem lehet rájuk előtétlencsét tenni de azt hiszem, hogy ebben a kategóriában nem ez az elsődleges szempont.

Milyen volt a fogadtatása az első PictBridge kompatibilis fotónyomtatónak Magyarországon? A bemutatója óta nem hallottunk róla, pedig ígéretes darabnak tűnt.


A hazai piac egyelőre inkább az árat, mintsem a kényelmet tartja szem előtt. A digitális fotólaborok áraival ez a készülék nem tud versenyezni, viszont a képek tartósságával igen. A kényelmes nyomtatás lehetősége mellett azt kell még felismerni, hogy a tintasugaras nyomtatókkal készült képek semmivel sem olcsóbbak, mint a hőszublimációs technikával készült fotók. A kényelmet és a tartósságot csak most kezdik értékelni a magyar vásárlók egy része, így csak ezután számítunk ennek a terméknek a felfutására.

Ma a legfontosabb vevőkörünket azok a hobbifotósok jelentik, akik nem akarnak számítógépen képbuherálással foglalkozni, de mégis szeretnének gyorsan papírképeket a digitális fényképezőgépükkel készült fotókból. Erre a feladatra ez egy ideális eszköz.

A Sanyo, illetve a Sanyo elektronikai termék ágát képviselő Guards Rt. szerint kiknek érdemes a Sanyo digitális fényképezőgépeire odafigyelnie?

Amióta megjelentek az első digitális fényképezőgépek, azóta az emberek nagy része úgy megy be a fotós üzletekbe, hogy olyan gépet keres, amivel fotózni és videózni is tud egyszerre. Az elmúlt években mindenütt azt lehetett hallani, hogy ilyen eszköz nincs. Most a mi feladatunk, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és megmutassuk a vásárlóknak, hogy mégiscsak lehet ilyen készüléket gyártani. A C1 és a C4 már igazán elérhető áron kapható, miközben ezek a készülékek mindkét területen megállják a helyüket.

A remek videofelvételek mellett a Sanyo gépeket az igényes kialakítás, a széles szolgáltatásválaszték, a kis energiafelhasználás és a gyors működés jellemzi.