Röviden: Kodak DX6340 teszt

0

A DX6340 külsőre kellemes jelenség, bár nem nevezhető feltűnőnek. Jól átlátható a kezelőszervek elrendezése, a funkcióábrák a szokásosak és amelyik gombhoz nem ikon tartozik, azokhoz ilyen és ehhez hasonló feliratok tartoznak, mint menu vagy delete. Nem kell hozzá középfokú nyelvvizsga, de még alapfokú sem. A menü megértéséhez szintén nem szükséges angol nyelvtanár: az ugyanis teljes egészében magyar nyelvű. Ezenkívül segítőkész is, példának okáért az üzemmód kiválasztása után rövid leírásban tájékoztatja a fotóst arról, hogy mire is szolgál az adott opció. Ha már nincs rá szükség, a gyorssegítség a Setup-ban kikapcsolható.A Kodak újfent igen masszív kis jószágot alkotott. Jó az anyagválasztás, a borítás, bár műanyag, mégis kemény, nem nyeklik-nyaklik, nem recseg-ropog. Az üzemmódtárcsa pontosan és jó hangos kattogással forog, olyan, amilyennek lennie kell. A fedelek (USB, SD) szintén hibátlanok. Alaposan össze lett rakva a masina, meg kell hagyni.

Az objektív nem nagy különlegesség. A Schneider-Kreuznach Variogon optika kezdőfényereje – elsősorban nagylátószögnél – némileg jobb az átlagnál f/2,2-4,8. Gyújtótávolsága 5,5-22 mm (36-144 mm kisfilmes rendszerbe átszámolva) közt változhat, ez 4x-es zoomátfogást jelent. Összesen 8 állásba állítható a zoom, ez ekkora zoomnál már kicsit kevés. Az optikain kívűl digitális zoom is rendelkezésre áll, ez maximum 3,5x-es lehet és természetesen kikapcsolható. Makró módban 10 cm-es közelponttal dolgozhatunk, és ekkor 6,5 cm szélességű terület fogható be, ennél kisebb még a zoom használatával sem érhető el. Ez az érték kicsit elmarad az átlagtól.

PAS mód ad lehetőséget expozíció korrekcióra, záridő és rekesz előválasztásra. A blende nagylátószög esetén F2,2 és F5,6, tele esetén F4,8 és F13 közt változhat. Kellemes meglepetés volt az F13-as legszűkebb blende, a hasonló felépítésű gépek ennél valamivel kevesebbet szoktak tudni (lásd pl. Canon A80: F8, Sony P92 F10).
A zársebesség 4 és 1/2000 mp között változhat. A leghosszabb záridő lehetett volna hosszabb, éjszaka a 4 mp néha kevés lehet. Az expozíció-korrekció 1/3 Fé-enként állítva maximum 2 Fé lehet.

A DX6340-et hibrid AF rendszerrel látta el a Kodak, ugyanilyennel találkoztunk a DX6490-en is. AF segédfény tehát nincs, az élességállítással azonban szinte teljes sötétségben sincs gond. A fókuszálás ideje gyenge fényviszonyok mellett természetesen megnő, 2-2,5 mp körüli, napfényes időben viszont 1 mp alatti.

A masina 1/2,7″ inches, 3,1 Mpixel-es CCD-t kapott. A legnagyobb felbontás 2032×1524 pixeles, a továbbiak 2032×1354, 1656×1242 és 1200×900 képpontból állhatnak. A hagyományos VGA felbontásnak tehát nyoma sincs, az 1200×900 viszont tökéletesen pótolja: ezek a felvételek még éppen csatolhatók egy email-hez. A tömörítés mértéke külön nem állítható, ezért aztán a legnagyobb felbontású képek esetén se várjunk veszteségmentes-közeli JPEG-eket: a tömörítés mértéke ekkor 87%-os. A képek csak JPEG formátumban tárolhatók a 16 MB-os belső memóriában, vagy az opcionálisan beszerezhető (beszerzendő) SD/MMC kártyán.

A gép hátulján egy 1,8″ átlójú LCD díszeleg. A kijelző igen részletgazdag képet mutat, köszönhetően a 134.000 pixeles felbontásnak. Ez a kijelző – hasonlóan a DX6490-éhez – automatikus fényerősség állítással rendelkezik, így még erős napsütésben is jól látható marad. Az LCD képfrissítési sebessége 25 fps, ami kellemesen folyamatos képet jelent. Sötét téma fényképezésekor sem kell megválnunk az LCD nyújtotta kényelemtől, ilyenkor ugyanis fekete-fehér módba vált a kijelző, jól láttatva ezáltal a kis árnyalatkülönbségeket is. Ha esetleg kicsi lenne az elemek töltése a gépben, nyugodtan kikapcsolható az LCD, és az átnézeti keresőt használva folytatható a fotózás. Képe kellemes, torzítása tűrhető és dioptria korrekciót is kapott, bár ennek beállítása a tárcsa apró mérete miatt kicsit nehézkes.A gép téma automatikák széles skálájával próbál gazdája kedvében járni. Sport, portré, táj, makró és éjszakai portré választható, ez utóbbi esetén a vaku kikapcsolható, így hagyományos éjszakai módhoz jutunk. Sorozatfelvételi képessége felemás: sajnos csak 4 kép készíthető Burst módban, azok viszont 2 kép/mp sebességgel. A sorozat hossza független a képmérettől. A fehéregyensúly az automatikus beállításon kívül napfény, felhős, izzó, fénycső értékre állítható; kézi beállításra nincs lehetőség. Színesen kívül fekete-fehér és szépia felvételek készítésére van lehetőség.

A DX6340 teljesen átlagos videofelvételi képességgel rendelkezik. 320×240 pixel felbontású, 15 fps sebességű a mozgóképrögzítés. A kész MOV file hangot is tartalmaz. A felvétel hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Visszajátszás során a képek 2x-es és 4x-es nagyítására van lehetőség. Kellemes tulajdonsága a gépnek, hogy a nagyítás és a képek közti keresgélés igen gyors.A fényképezőgép optikáját kikapcsolt állapotban két lamella védi a környezeti hatásoktól, mely bekapcsolás esetén automatikusan elmozdul a fény útjából. A gép vakuja 4 cm-re került az objektívtől. Az elővillantásos vörösszem-effektus csökkentéssel együtt ez igen kismértékű „szempirosításhoz” vezet. Vakumódokból az automatikuson kívül vörösszem-effektus csökkentéses illetve hagyományos derítést kínál a masina.

A Kodak DX6340-et is ellátták az EasyShare funkcióval. Ez lehetővé teszi a fényképek közvetlen nyomtatásra való kijelölését. A frissen elkészült képet emailben való továbbításra is kiválaszthatjuk. Kedvenceinket megjelölhetjük, vagy írásvédetté tehetjük. Mindezt egy olyan menüben tehetjük meg, mely egy gomb – ez a Share – megnyomásával elérhető.A DX6340 dobozában megtalálható minden, ami az első fényképek elkészítéséhez szükséges, így két (nem újratölthető) ceruzaelem is. Ezen kívül EasyShare 6000 dokkolóhoz való illesztőelem, csuklószíj, USB kábel, A/V kábel, szoftvercsomag és használati utasítás kapott helyet. SD kártya a 16 MB-os belső memória miatt nincs a dobozban.

A Kodak DX6340-ról nagyon nehéz értékelést írni. Nem tud semmi extrát, de minden megvan benne amire egy hétköznapi fotósnak szüksége lehet. Nem különösebben szép, vagy feltünően jó minőségű esetleg ergonómikus, de pontosan és átgondoltan ősszerakott szerkentyű. Ez a Kodak a fényképezőgépek Volkswagenje. Egyszerű, puritán, de minőségi és ezért lehet szeretni. Akik a németesen precíz és letisztult megoldásokat kedvelik, biztosan megtalálják a számításukat a DX 6340-ben.

A Kodak DX6340 ára a FotoMarket-nél 108.990 Ft.

A gépet a FotoMarket-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!