Röviden: KonicaMinolta DiMAGE Z6 teszt

0

Külső:

A KonicaMinolta első Z sorozatú gépének megjelenésekor mindenki furcsán nézett a gépre. Bizony, a szokatlan, már-már futurisztikus forma nem éppen emlékeztetett fényképezőgépre. Azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán, s mi is megszoktuk e dizájnt. A dobozból való kicsomagolás után már régi ismerősként üdvözölhettük a gépet, legalábbis a külseje alapján. Aki esetleg arra gondol, hogy ez a kialakítás kényelmetlenné is teszi a gépet, annak örömmel oszlatom el félelmeit: a gép fogása kényelmes, a markolaton kellő hely van ujjaink számára. A Z6-ost egyébként a fekete mellett ezüst színben is megvásárolhatjuk.

Az elemeket, vagy célszerűbben az akkumulátorokat a gép alján, a markolatba helyezhetjük, mely a jobb súlyeloszláson kívül további előnyöket nyújt: a gépet állványra helyezve ezek cserélhetők maradnak. Nem cserélhető viszont ekkor a memóriakártya, amelyet furcsa mód szintén a gép alján kell behelyeznünk. A műanyag állványmenetet egyébként profi módon pontosan az optikai tengely alá helyezték.

Képérzékelő:

Hasonlóan az előző modellekhez, ebben a gépben is 1/2,5″ típusú CCD dolgozik, felbontása azonban 6 Mpixeles. Legnagyobb méretben így 2816×2112, ezen kívül készíthetünk még 2272×1704 (4 Mpixel), 1600×1200 (2 Mpixel), 640×480 (VGA) méretű képeket is.

A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, a tömörítés foka három érték közül választható, a szokásos Minolta elnevezésekkel: fine, standard, economy.

A fényképezőgép az érzékenységet maga is képes kiválasztani, de a fotós is megadhatja ISO 50/100/200/320 értékek közül választva. A képek zajosodása túl nagy problémákat nem vet fel, ISO50-nél csak nagyon keresve fedezhetjük fel a képzajt, magasabb érzékenységnél is inkább a zajszűrés okozta kimosottság látszik.


Érzékenység – zajtartalom
ISO 50, F4,5; 1/15 mp
ISO100, F4,5; 1/30 mp
ISO200, F4,5; 1/60 mp
ISO320, F4,5; 1/100 mp

A fotók kb. 15 oC hőmérséklet mellett készültek.Kijelző:

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a fényképezőgép gyártók úgymond ormótlanul nagy LCD-ket szerelnek gépeikre. Ha így nézzük, a DiMAGE Z6 2″-os LCD-je még kicsinek is tekinthető. Ez persze nem így van, a kijelző 4,9 cm képátlójú, amely azért kellő méretben szolgáltatja az élőképet. Az LCD felbontása picit elmarad az átlagtól: 114 ezer pixeles, ám ez nem jelenti azt, hogy a kép túl pixeles lenne.
Az LCD mellett igazi elektronikus keresőt is kapott a Z6. A nézőke képe átlagnál nagyobb méretű, ám a szintén 114 e pixeles felbontás miatt ez már kicsivel pixelesebbnek tűnik, mint az LCD. Szemüveget viselők számára jó hír, hogy az EVF dioptria korrekciós lehetőséget is kínál.
Mindkét keresőre igaz, hogy kevés fénynél a képfrissítés jelentősen csökken, a folyamatos élőkép helyett kissé szaggatott „diafilmet” nézünk.
Felvételkor lehetőségünk van élő hisztogram megjelenítésére, ezzel szemben lejátszáskor nem kérhetünk hisztogramot, ami eléggé furcsán hat. A képek visszanézésekor 1,2x-8x mértékű nagyítást kérhetünk, 4,4x-es értékig 0,2x lépésekben. Ez bőven elegendő a képek élességének, vagy berázottságának ellenőrzésére.

Kezelés:

A kezelőszervek elosztása is a Z sorozatból már megszokott. Talán ami kissé furcsa, hogy a felvétel/lejátszás váltó kapcsoló az LCD alá került, de több napos/hetes használat után feltételezhetően már ez sem lesz kényelmetlen. A bekapcsoló gomb szintén a hátlapon foglal helyet, ez sem éppen egy megszokott dolog. A négyirányú vezérlőnyilakat többek között a rekesz- és zársebesség-előválasztás, valamint teljes kézi módban használhatjuk a blende és záridő beállítására, illetve az expozíció kompenzáció kiválasztására. A felső részen található „vaku” gomb programozható: ezzel a setup beállításától függően a vakumód, a sorozat mód, a fehér-egyensúly, a fókusz mód, a szín mód vagy az érzékenység adható meg.

Objektív:

A gép a DiMAGE Z5-től örökölte az optikáját. A 13 tagot 10 csoportban tartalmazó Minolta GT objektív 5,83-69,9 mm gyújtótávolságú, amely kisfilmes formátumban megfelel 35-420 mm-nek. A fényerő az ilyen átfogású kompakt ultrazoomok között közepesnek mondható, a nagylátószögű állás f/2,8 fényereje teljesen megszokott, a tele állás f/4,5 értékénél viszont már sok jobbat láttunk. A rekesz legkisebb állása F8 lehet, a lépésköz 1/3 blendényi.

Bár az optikában nincs stabilizáló lencsetag, a KonicaMinolta AntiShake CCD stabilizálása mentesítést ad a reciprokszabály betartása alól. Ez bizony jól is jött tesztünk erősen borult időjárásakor. A stabilizálást kérhetjük az élőképre is, de megadhatjuk úgy is, hogy csak exponáláskor lépjen életbe (kisebb energiafelvétel).

A nagylátószögű álláson kívül több mint 20 zoompozíciót állíthatunk be, amely bőven elegendő még a nagy átfogást figyelembe véve is. Az optikát kikapcsolt állapotban műanyag objektívsapkával védhetjük, melyet nekünk kell felhelyezni, illetve bekapcsoláskor eltávolítani.

Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 60 cm, makró témamódnál 10 cm, míg szupermakró állásban 1 cm-es közelpontot használhatunk. Makró állásban az optikai zoom is használható, de szupermakró módban fix 62 mm-nek megeflelő gyújtótávolságra áll be a gép. A legnagyobb nagyítást is természetesen szupermakrónál érhetjük el, ez esetben a teljes képmezőt 30 mm széles terület tölti ki. Ez bizony kiváló makróképességet jelent, igaz, a tárgytávolság ekkor mindössze 1 cm a frontlencsétől mérve.

Szférikus hibával nem találkoztunk, a vignettálás sem jelenthet gondot, kromatikus aberráció viszont észlelhető, bár közepes mértékű. A megszokottól eltérően itt nem kékes vagy lilás színi hibával találkozunk, hanem vörös színűvel.
Vaku:

Ha kevés a fény a fényképezéshez és már a stabilizátor sem segít, vagy mozgó témánk van és a svenkelés nem elég, esetleg ha túl erősek a kontrasztok, használhatjuk a beépített vakut a könnyebb és jobb fotó elkészítése érdekében. A vakut kézzel kell felpattintanunk, amely így 6,5 cm-re emelkedik fel az optikai tengelytől. A használható vakuüzemmódok között az automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel, derítés, lassú szinkron módokat találjuk. A vaku teljesítménye -2..+2 Fé között kompenzálható.
A beépített vakun kívül külső vakut is használhatunk, a gép tetején lévő vakupapucsra Minolta rendszervakut illeszthetünk (sajnos a Minolta vakuérintkezőinek kialakítása miatt egyszerű középpontos érintkezőjű vakut nem használhatunk).Kézi beállítási lehetőségek:

A DiMAGE Z6 kézi beállítási lehetőségből szinte minden fontosat kínál. Megadható kézzel az érzékenység, a fehér-egyensúly, a rekesz érték, a zársebesség, a használni kívánt fókuszpont, állíthatunk élességet kézzel is, a fénymérés módja is változtatható.

Az automatikus, előválasztásos, valamint teljes kézi módon kívül téma módok is rendelkezésre állnak, ezekből a következőket kínálja az üzemmódtárcsánk: portré, sport, tájkép, naplemente, éjszakai portré. A színeket a természetes módon kívül kiemelhetjük az élénk beállítással, vagy kérhetünk fekete-fehér illetve szépia fotót is. Külön is módosíthatjuk a színtelítettséget és a kontrasztot.

A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül beállítható napfény, felhős, izzó, fénycső és vaku értékekre, valamint kézi beszabályozás is rendelékezésre áll.

Az automatikus élességállítást beállíthatjuk széles területűre, vagy választhatunk magunk is fókuszpontot. Az élesség kézi beállítására is van lehetőség, ekkor a teljes kijelzőn digitálisan 2x-esre felinterpolált képet láthatunk, valamint távolságskála is használható. A gépen AF segédfény nem található, így kevés fénynél gondok lehetnek.

Sorozat, videó:


QuickTime videó (3676 kbps)
320×240; 0:21 mp; 9,7 MByte

A fényképezőgép sorozatfelvétele közepes sebességű, gyári adatok szerint 1,8 kép/mp-re képes. A nálunk járt példány méréseink alapján 1,85 kép/mp-et hozott, ezt mintegy 15 képig képes volt tartani (Kingston Elite Pro memóriakártyával). Mivel a gép feldolgozott fotókat tárol a pufferében, a sorozat hossza függ az alkalmazott érzékenységtől, témától, tömörítési foktól.

A videófelvételi képességek nem rosszak, bár a 320×240 pixeles maximális felbontás ma már elmarad a legtöbb gép által támogatott VGA felbontástól. A képfrissítést 30 vagy 15 kép/mp érték közül választhatjuk ki. A felvétel során az optikai zoom is használható és az élességállítás is aktív a fénymérés mellett. A felvétel hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép az átlaghoz képes gyorsan bekapcsolható, annak ellenére, hogy az objektívet még ki is kell tolnia. A bekapcsológomb megnyomásától számítva 2,2 mp-cel később már látható is az élőkép. Az élességállítás sebessége meghökkentő, legalábbis nagylátószögnél, ahol jó fényviszonyok között 0,1-0,2 mp alatt rááll az automatika, de még gyenge, szobai megvilágításnál sem tart tovább 0,5 mp-nél. Teljes tele állásban már nem ennyire döbbenetesek az értékek, ekkor 0,8-2 mp-ig tart az élességállítás (utóbbi kevés fénynél, szobában).

Extra szolgáltatások:

Extra szolgáltatásból túl sokat nem kínál a gép. A felvételkor látható élő hisztogramon kívül lejátszáskor már nem kérhetünk ilyet. Képelforgatás, képkivágás vagy leméretezés nem használható. Ugyancsak hiányzik a hangfelvétel vagy hangmegjegyzés lehetősége.
Automatikus expozíció-sorozatot viszont készíthetünk, 3 kép hosszban és persze ne felejtsük el az AntiShake képstabilizátort, ami azért bőven extraként tartható számon.
Memória:

A felvételeket SecureDigital kártyára menthetjük, melyből a gyári csomagolás 16 MB-osat tartalmaz. A fényképezőgép 6 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 512 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A gép AA méretű, ceruzaelemekkel, vagy NiMH akkumulátorokkal működtethető, ezekből négyet kell a markolatba helyeznünk. A gyár által közölt, CIPA ajánlások szerint történt mérések alapján négy darab 2500 mAh kapacitású NiMH akkuval 420 képet készíthetünk.

A gép jobb oldalán egy gumilap mögött a találjuk a kombinált USB és A/V kimenetet, valamint az adapter bemenetet.


A fényképezőgépek dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • 16 MB-os SD kártya
  • USB kábel
  • A/V kábel
  • nyakpánt
  • 4 db alkáli elem
  • objektívvédő sapka és hozzá zsinór

Értékelés:

A KonicaMinolta DiMAGE Z6 a már korábban részletesen bemutatott stabilizált ultrazoom gépek vetélytársa, bár azoknál nagyobb felbontásra képes. A gép automatikus működése és témamódjai, valamint részletes kézi beállítási lehetőségei egyaránt jól használhatóvá teszik legyen szó akár családi fotózgatásokról, vagy fotoamatőr munkáról. Akik nem ragaszkodnak a VGA videókhoz, de szeretnének nagy gyújtótávolsággal dolgozni, nagy nagyítású makrófelvételeket készíteni és még a reciprokszabályon is csak mosolyognának, azoknak a Z6-os jó társuk lehet. Felbontásának köszönhetően még poszter méretű nyomatok készítése sem lesz nagy probléma. Bár a kromatikus aberráció sokszor jelentkezhet, a piros elszíneződések könnyen javíthatók képszerkesztő programokban.

A KonicaMinolta DiMAGE Z6 ára bruttó 116.250 forint.

A gépet a kipróbálás idejére a Extreme Digitaltól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!