Röviden: Nikon Coolpix 4800 teszt

0

A szeptemberben bemutatott Coolpix 4800-at még a nemzetközi sajtóbejelentés előtt volt alkalmunk megismerni. Az akkor a szerkesztőségben járt készülék teljes egészében megegyezett azokkal, amelyek ma már az üzletekben vannak. A hozzánk a Nikon Magyarország Kft. által eljuttatott darab azonban előszériában készült, aminek még nem kellene teljesen azonosnak lennie a bolti változattal, így az azzal készült képeket nem publikálhattuk, a képminőségről nem írhattunk. Ma viszont már elárulhatjuk: az akkor készített képek semmivel sem voltak jobbak vagy rosszabbak azoknál, amelyeket a bolti szériából származóval készítettünk és amelyeket a cikk alján találhatnak meg.Ha a képminőségről nem is, a gép szolgáltatásairól, paramétereiről már szeptemberben részletesen beszámolhattunk Önöknek. A karácsonyi forgatagban az olvasásra kevesebb időt fordítani tudó olvasóink kedvéért készítettünk egy rövid áttekintést a gép képességeiről.A Coolpix 4800 legérdekesebb része feltétlenül a 8x-os zoomos optika. Az f/2,7-4,4 fényerejű, 36-300 mm-es gyújtótávolság-tartománnyal büszkélkedő objektívbe, ahogy azt a méretes “ED” felirat is hirdeti, extra alacsony szórású lencséket építettek. Ez a kompakt ultrazoom optikákra leginkább jellemző hibákat, úgymint az ellenfénynél jelentkező kromatikus aberrációt (lila kontúrok) és szórást (fátyolszerűen kivilágosodó képrészek) hivatott csökkenteni. A tesztképek alapján azt kell mondjam, az ED felirat nemcsak marketingfogás, tartalom is van mögötte, a fent említett hibák egyáltalán nem észlelhetők a 4800-zal készült képeken. Jelentős torzítással egyedül makrózáskor találkoztunk: a hordótorzítás a kompakt gépeknél megszokott mértékű, a sarkok életlensége viszont kicsit váratlanul ért. Igaz, 1 cm-es tárgytávolságnál ez simán belefér. Az AF pedig ekkor is könnyedén állítja élesre a témát. Bárcsak minden géppel az lenne a legfőbb probléma makrózáskor, hogy valahogy sikerüljön úgy komponálni a képet, hogy az objektív ne vessen árnyékot a képen! A befogás egyébként 1 cm-es tárgytáv esetén 2,5 cm. Ezt leírom mégegyszer. A legkisebb befogás: 2,5 cm!

A kétállású zoomvezérlő tizenkilencszeri megnyomásával juthatunk nagylátószögből telébe, ez megfelelő lépésszám a 8x-os zoomátfogáshoz. Az AF jól működik, kevés fénynél szintén, sőt, ilyenkor van csak igazán elemében, mivel az ultrazoom-októl szokatlan módon a 4800-on van AF segédfény. Méghozzá olyan, ami jó: erős, megfelelően nagy felületet világát meg, így az automatikának már nincs nehéz dolga. A helyes fókuszálás a vakut is könnyű helyzetbe hozza, nemcsoda, hogy a téma szinte mindig jól világított lett a vakus képeken. Meglepő módon még a – szintén alapvető ultrazoom betegségnek számító – vörösszem-effektus problémát is jól kezelte a Coolpix 4800. Ezek fényében bátran kijelenthetem, hogy a Szentesti fotózással biztosan nem lesz baj.

A Coolpix 4800 4 Mpixeles szenzorával elérhető legnagyobb felbontás 2288×1712. Választható továbbá 1600×1200, 1024×768 és 640×480. Csak tömörített, azaz JPEG képformátum áll rendelkezésre. A tömörítés mértéke csak legnagyobb felbontásnál állítható, ekkor kétféle lehet.

A 4800 szolgáltatásai miatt számít belépőszintű gépnek. Menürendszere gyakorlatilag megegyezik a Coolpix 3200/2200-ével, olyannyira, hogy még a témamódok száma is azonos (11 db). Meglepő ezután, hogy a vezérlőtárcsa legalábbis kisértetiesen hasonlít a 3200/2200-n látottakra? Mindez persze csak értünk van, illetve a költséghatékonyság nevében, meg ha a menürendszert már úgyis a klasszikus CTRL+C-CTRL+V programnyelv segítségével készítették.


Ami nem új, az viszont nem feltétlenül rossz, ez esetben inkább a kiforrott jelzőt használnám. A menürendszer egyszerű felépítésű, világos, bár kinézetre, hogyismondjam, kicsit retrós. Minden megvan viszont benne, amire csak egy hétkökznapi fotósnak szüksége lehet. A témamódok közül a portré, tájkép, sport és éjszakai további “almódokkal” rendelkezik, illetve ezeknél használhatunk több különböző, a témának megfelelő komponálási segédvonalat. A témamódok mellett akadnak kézi beállítások is, mint például a fehéregyensúly, vagy az érzékenység (ISO 50, 100, 200 és 400). A képek helyes expozíciójáról a BSS (Best Shot Selector) gondoskodik. Ezt bekapcsolva a gép egy exponáláskor összesen tíz képet fog készíteni különböző beállításokkal, majd ezek közül a legjobban sikerültet menti csak el. A BSS nincs lényeges kihatással az exponálás idejére.

A 4800-on LCD és elektronikus átnézeti kereső (EVF) is van, mindkettő jó minőségű, éles, részletgazdag képet ad. Az EVF, ahogy az elvárható, dioptria-korrekciót is kapott. Az 1,8″-os LCD 118,000 pixeles felbontása a 10x-es lejátszás zoommal elegendő a képek élességének ellenőrzésére.

A képminőség abszolút megfelel az elvárásainknak. Az objektív az alacsony torzítás mellett meglepően éles képet vetít a CCD-re, így a fotók kontrasztosak, a kontúrok jól élnek. A képek szépen exponáltak, a színek telítettsége rendben van, a 4 Mpixel nyújtotta részletesség otthoni használatra bőven elég. Összességében a Coolpix 4800 árához képest igen kellemes képminőséget nyújt.

A Coolpix 4800 műanyag teste ha nem valami szép, ellenben igen funkcionális. A vaskos markolat révén a gép fogása elsőrangú, a finoman görbített zoomvezérlő pontosan a hüvelykujj alá passzol, a többi gomb is kellően nagy. A fedelek kialakításáért és az összeszerelésért ha lenne se nyerne díjakat a Nikon, de legalább senkinek se jut majd eszébe kipróbálni, hogy milyen masszív a gépünk – mert látszik rajta, hogy nem az.

Az akksi, na az viszont masszív. A 680 mAh-ás, 7,4V-os Li-ion akkumulátor kellemesen hosszú használatot tesz lehetővé. Az akksihoz külső töltő jár, ez nagy pozitívum egy alsó kategóriás gépnél.A 4800 sorozat- illetve videofelvételi képessége nem tartozik a legkiválóbbak közé, a video felbontása ugyan 640×480 de csak 15 fps a képfelvételi sebesség; 4 Mpixeles felbontás esetén a sorozatfelvétel kb. 2 kép/mp legfeljebb 4 képig.

Az újabb kis kompakt Nikonokhoz hasonlóan ez a gép is SD memóriakártyát kezel. Mellékelt memória nincs, helyette kb. 13 MB belső memóriával rendelkezik a Coolpix 4800.

A géphez a használati utasítás és szoftver CD mellett az alábbiak járnak alapáron:

  • EN-EL1 lítium-ion akkumulátor
  • MH-53 akkumulátor töltő
  • USB illetve A/V kábel
  • nyakszíj

A Nikon első belépőszintű ultrazoom gépe egyáltalán nem szenved gyermekbetegségektől. Ennek oka a jól bevált funkciók és szolgáltatások használata mellett a kiváló optika. Egyedül az összeszerelés minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de a Coolpix 4800 így is az olcsó ultrazoom egyik legversenyképesebb darabja.

A Nikon Coolpix 4800 ára jelenleg bruttó 100.000 Ft.

A fényképezőgépet a Nikon Magyarország biztosította számunkra. Köszönjük!