Röviden: Nikon Coolpix 8800 teszt

0

A sikeres 5 Mpixeles Coolpix 5700 után következett a hasonló sorsra jutott 8 Mpixeles Coolpix 8700-as modell. Ezeknek a gépeknek közös jellemzőjük a kompakt gépekben alkalmazott legnagyobb, vagyis 2/3″-os CCD, a jó minőségű, nagy zoomátfogású objektív, valamint a rengeteg kiváló szolgáltatás. A Coolpix 8800 bejelentésekor ezek a jó tulajdonságok mind megmaradtak, s mintegy megkoronázva az egészet, az optika ezúttal stabilizáló lencsetagot is kapott.

Bár a fényképezőgép külsőre nagyon hasonlít a már említett elődmodellekhez, azért van jó pár fontos különbség. Egyrészt az optika is nagyobb átfogású lett, valamint a kezelőszervek elhelyezése is kis mértékben megváltozott, pl. az objektív tubusának bal oldalára helyezett gombok. Ezen kívül megszűnt a 8700-on a hátlapra helyezett felvétel/lejátszás kapcsoló, ehelyett a gép tetején elhelyezett új üzemmód-tárcsára helyezték e két funkciót is. A felső státusz LCD tartalma is kis mértékben módosult, de a legfontosabb fotózási paramétereket továbbra is leolvashatjuk innen.


A gép magnézium vázas, erre helyezték az igen kényelmes fogású műanyag borítást. Az állványmenet is fémből készült, pozíciója viszont lehetne jobb, sem a tömegközéppont, sem az optikai tengely nem felette van. Mivel az elemtartó fedele a gép alján található, ezért állványon használva a gépet valószinűleg az akku cseréje nehézségekbe fog ütközni, nem úgy, mint a memóriakártya esetében, mivel a foglalat a gép oldalán található.

A géppel készített fényképeket négy (!) féle JPEG tömörítés valamelyikében, vagy a veszteségmentes TIFF és RAW formátumokban tudjuk elmenteni. A JPEG módok között az Extra minőségű nagyon kevés veszteséggel dolgozik.

A fényképezőgép hátulján 1,8″-os 134 ezer képpontos LCD került, amely kihajtható és elforgatható, így extrém nézőpontok esetén is jól használható. A fényerőssége 5 lépésben állítható. Az elektronikus kereső felbontása 235e pixel, ami igen szép, részletes kép létrehozását eredményezi. A látható kép mérete teljesen jó, így az EVF tökéletesen használható. Lejátszáskor a képekbe 1,2x-10x-es mértékben nagyíthatunk bele.

A 16 lencsetagot 10 csoportban tartalmazó, VR vagyis VibrationReduction (remegés-csökkentés) jelzéssel ellátott optika fizikai fókusztávolsága 8,9-89 mm közötti, vagyis 10x-es átfogású. Ez kisfilmes formátumba átváltva 35-350 mm-nek felel meg. A fényerő nagylátószögnél jó: f/2,8, tele állásban már nem annyira remek: f/5,2. Láttunk már sok ultrazoomos gépet, amely hasonló, vagy akár nagyobb átfogás mellett is jobb fényerőt produkált tele állásban. Természetesen fontos megemlíteni azt, hogy a beépített optikai stabilizátor a reciprok-szabály alapján kiszámolható értéknél akár 2-3 Fé-kel hosszabb záridőnél is bemozdulás mentes képek készítését teszi lehetővé, ami a nem annyira kiváló fényerő problémáját jelentősen lecsökkenti.

Bár a Nikon optikáival általában elégedettek szoktunk lenni (főleg ebben a kategóriában), most néhány tesztképen a vártnál lágyabb képet kaptunk, bár lettek igen szép felvételek is. Néhol bizony szórás is megfigyelhető a képen, valamint a kontúrok szélén a pirosas-zöldes elszíneződés is láthatóvá válik a nagy felbontás miatt (legfőképp a kép szélein), de kromatikus aberrációval nem találkoztunk (bár konkrétan erre irányuló tesztfotó nem készült).

A Nikon digitális fényképezőgépei mindig is a kiváló makróképességükről voltak híresek, bár a 8800 ettől kicsit eltávolodni látszik. Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a teljes képet 45 mm széles témával tudjuk tölteni, ami ugyan igen jó érték, de a Nikonoktól megszokottól kissé elmarad. A zoomot egyébként használhatjuk makró állásban is, de csak egy bizonyos fókusztávolságig tudunk nagy nagyítású makrókat készíteni. Ezt a kijelzőkön is láthatjuk, a fókusztávolság skálán alkalmazott zöld szín mutatja, ha közeli makrót készíthetünk az adott fókusztávolságnál.

Az objektívre különböző szűrők is felcsavarhatók, a gyárilag gépre helyezett adapter 62 mm-es szűrőket fogad, de ezt más típusra is le lehet cserélni.A felpattanó vaku jó magasra kerül az optikától, a nyitott vaku távolsága az optikai tengelytől 6,5 cm. Ez már jó hatással csökkenti a vörösszem-hatás kialakulását, legalábbis nem túl nagy tárgytávolságok esetén. A vaku a szokásos módokon kívül hosszú szinkronidővel és második redőnyre történő szinkronizálással is használható. A gépre a vakupapucsnak köszönhetően Nikon TTL rendszervaku, vagy középpontos érintkezőjű vaku helyezhető.

A kézi beállítási lehetőségek szinte korlátlanok. Kézzel állítható az érzékenység, a rekeszérték, a zársebesség, az exp. kompenzáció, a fehéregyensúly, a fénymérés módja, a fókusz terület megadása, az élesség (fókusz) és persze a stabilizátor állapota is. Nincs viszont a vakunak teljesítmény kompenzációja. A kézi élességállítás során sajnos nagyított képet nem kaptunk, meg kellett elégednünk az LCD vagy EVF felbontásával. A kijelzőn tárgytávolság skálát mutat a gép ilyenkor, de sajnos értékeket nem látunk, így csak hozzávetőlegesen értelmezhetjük a skálán látottakat. A kézi élességállításon lehetne még javítani. A kézzel is megadható rekeszérték F2,8-F8 közötti lehet, 1/3 Fé lépésekben, a zársebesség 8-1/3000 mp között szintén 1/3 Fé lépésekben. Az 1/3000 mp-es zársebesség csak F8 rekesz mellett használható. A fénymérés módja mátrix, középpontosan súlyozott átlag vagy szpot lehet, utóbbi akár a fókuszponthoz is rögzíthető. A fehér-egyensúly automatikus, napfény, izzó, fénycső, felhős, vaku, árnyék lehet, ezek ráadásul finomhangolhatók is. Természetesen kézi fehér-egyensúly beszabályozásra is van módunk. Az automatikus élességállítás területe lehet a gép által kiválasztható (auto), de mi magunk is megadhatjuk a 9 fókuszterület közül azt, amelyiket használni szeretnénk. Az élességállítást folyamatos módra is kapcsolhatjuk. Gyenge megvilágításnál narancs színű, jó hatótávolságú AF segédfény lép működésbe. A képeffektek között beállíthatjuk a képkeménységet, a kontrasztot, a színtelítettséget. A témamódok között mintegy 15 témához megfelelő programozott módokat találunk, melyek a következők: portré, party, éjszakai portré, strand/hó, tájkép, naplemente, éjszakai tájkép, múzeum, tűzijáték, makró, másolat, ellenfény, sport, alkonyat/pirkadat, valamint panoráma.

A nagy felbontás ellenére a Coolpix 8800 elég jónak mondható a sorozatfelvételi képességekben. Bár a sorozatok hossza nem túl nagy (8 Mpixel, Extra esetén 5-6 kép), a sebessége megfelelő. Normál sebességű sorozatok esetén 1,7 kép/mp sebességet mértünk, míg nagy sebességű sorozatnál 2,2 kép/mp sebességet. Ez utóbbi módban egyébként a felvétel során a kijelzőkön nem látjuk az elkészített képeket, csak a sorozat befejezte után tekinthetjük meg azokat. Aki kevesli az 5-6 kép hosszú sorozatot, mert úgy érzi ennyi idő nem elég neki ahhoz, hogy azt a pillanatot kapja el, amit szeretne, annak jó hír, hogy a gépet használhatjuk 5 képes pufferelt sorozat módban is, így a sorozatkészítés folyamatos, majd az exponáló gomb elengedése után az előzőleg készített 5 képet fogja elmenteni a gép (bár természetesen sokkal barátibb a Panasonic gépekben található „végtelen” sorozat, azért ez a megoldás sem elvetendő).

A videofelvétel is remek, akár 640×480 pixeles felbontásban is rögzíthetjük mozgóképeinket, igaz, maximum 1 percig. A felvétel közben nem használhatjuk az optikai zoomot, ezt digitális zoom sem pótolja. Szintén nem működik a felvétel során az élességállítás automatikája, viszont szerencsére a fénymérés ekkor is aktív.A fényképezőgép bekapcsolási sebessége közepes, bár néha lassúnak éreztük. A bekapcsolás és az élőkép megjelenése között 4,4 mp telik el. Ez esetenként már a megismételhetetlen pillanat lekésését jelenti. Érdemes tehát eseményfotózásnál EVF-re állva bekapcsolva hagyni a gépet, mert a nagy kapacitású Li-ion akku valószínűleg nem fog cserben hagyni, de a pillanatról való lemaradás nyilván nagyobb bosszúságot okozhat. Az élességállítás kellően jó sebességű, bár nem kiemelkedő, nagylátószögnél 0,6-0,8 mp, teljes tele állásban 0,7-1,2 mp, makró módban 1-1,8 mp-ig tart.

Az extra, kiegészítő szolgáltatások között is sok igen hasznosat találunk, úgy mint felvételkor és lejátszáskor megjeleníthető hisztogram (lejátszáskor kiégett részeket villogtatva!), kérhetünk segédrácsot is a vízszintes pontos megtartására. Nincs viszont képelforgatás, nincs utólagos képkivágás és nincs hangmegjegyzés. Van viszont leméretezés, igaz csak 640×480 vagy kisebb méretekre. Ennél sokkal hasznosabb lehet az időzített sorozat készítése (30 mp és 60 perc közötti változtatható két kép közötti idő). S végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, extra szolgáltatásnak minősül a gyárilag mellékelt vezeték nélküli távkioldó is.A kész felvételek CompactFlash kártyára kerülnek, a gép támogatja a FAT32 fájlrendszert, valamint a Type II tokozású kártyákat, így a MicroDrive-okat is. Az energiaellátást új, EN-EL7 jelű, 1100 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosítja.


A dobozban a fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a következő tartozékokat találjuk:

  • USB kábel
  • A/V kábel
  • Li-ion akkumulátor és külső töltő
  • vezeték nélküli távkioldó
  • puha tok a távkioldónak
  • lencsevédő sapka és hozzá szíj

A Nikon Coolpix 8800-at azoknak tudjuk ajánljuk, akiknek fontos a nagy felbontás, a nagy zoomátfogás, szeretnének a fényviszonyok ellenére is nagy fókusztávolságot alkalmazni az optikai stabilizátornak köszönhetően. Azok is jól járnak, akik fontosnak érzik a külső vaku használatát, a jó makróképességet, illetve szükségét érzik a VGA felbontású videóknak. A Nikon Coolpix 8800-ról összességében nagyon jó kép alakult ki bennünk, talán attól az egy-két tesztfotótól eltekintve a képminőséggel is elégedettek vagyunk mind képzaj, mind részletgazdagság tekintetében.

A Nikon Coolpix 8800 ára a cikk megjelenésekor bruttó 260 ezer Ft. A fényképezőgépet a kipróbálás idejére a Nikon Kft. biztosította számunkra. Köszönjük!