Röviden: Pentax Optio MX4 teszt

0

Ha valaki azt várja, hogy a Pentax Optio MX4 az MX-hez képest forradalmi változásokat, jobb kezelőszerveket, ügyesebb megoldásokat, több szolgáltatást hoz, akkor sajnos ki kell ábrándítsam: semmi változás nincs az MX-hez képest, kivéve a nagyobb felbontású CCD-t.

A műanyag burkolatú gépen szintén műanyagból készült állványmenet található, ennek elhelyezése bár furcsa, de jó, hiszen az optikai tengely vetületétől mindössze 1,5 cm-re található. Mivel az akkumulátor a markolatban, a memóriakártya pedig a gép felső részén foglal helyet, így állványra helyezett gépnél ezek mindegyike probléma nélkül cserélhető.A képek komponálására csak a gép hátsó részén elhelyezett 1,8″-os, 134 ezer pixeles LCD-t használhatjuk, elektronikus kereső nem került az Optio MX4-re sem. Az LCD felhajtható 180 fokban, illetve elforgatható 270 fokban. Lejátszáskor a képekbe 1,2-12x mértékben tudunk belenagyítani.Bár az Optio MX4-be is ugyanaz az optika került, mint elődjébe, a 35 mm-nek megfelelő fókusztávolság kis mértékben változott. Ez a CCD hasznos területének kicsiny módosulása miatt történt. Az objektív fizikai fókusztávolsága 5,8-58 mm, ami kisfilmes formátumra átszámítva ennél a CCD-nél 37-370 mm-nek adódik (az MX 38-380 mm-ével szemben). A zoom a nagylátószögű álláson kívül 18 pozícióra állítható. Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a zoomot továbbra is használhatjuk. A legkisebb befogható terület szélessége 60 mm. Ez átlagos érték.

A vaku már az elődmodellnél is magasra emelkedett a géptesttől, ez itt is megmaradt. Az optikai tengelytől mintegy 6 cm-rel magasabbra emelkedik fel a vaku, amely jó eséllyel csökkenti a vörösszemek kialakulásának esélyeit, legalábbis kisebb tárgytávolságok esetén. A vakumódok között csak a szokásosakat találjuk (auto, ki, derítés, vörösszem-hatás csökkentő), de lehetőségünk van a vaku teljesítményének kompenzációjára is.

Az Optio MX4-et kézileg is beállíthatjuk, igaz ezt a kezelőszervek elhelyezése nem teszi túl könnyűvé. A gépet bal kézben fogva, a felső részen elhelyezett gombokat nyomkodni nem túl kényelmes. Ráadásul a gombok sem túl nagyok, némelyik elég kemény. Főként a négy irányú vezérlőnyilak voltak szokatlanul kicsit. No de a lényeg, hogy be lehet állítani kézzel is a rekeszértéket F2,9 és F8 között, a zársebességet 4 és 1/1000 mp között, s mindezt 1/4 Fé lépésekben. Természetesen az érzékenységet és a fénymérést is megadhatjuk kézzel, előbbit ISO100/200/400-ra, utóbbit mátrix, középpontosan súlyozott, vagy szpot módra. A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül megadható napfény, árnyék, izzó, fénycső értékekre, de kézi beszabályozásra is van lehetőség. A témamódok között naplemente, éjszakai, lágy, illusztráció, tájkép, virág, portré, sport, strand/hó beállításokat találunk. A kép paraméterei közül megadhatjuk a képkeménység, a színtelítettség és a kontraszt értékeit.


Az automatikus élességállítás nagyobb területen, vagy szpot módban működhet. A gépre AF segédfény nem került, így nem elegendő megvilágításnál az automatikára nem támaszkodhatunk. Van helyette viszont kézi élességállítás, amelynek során az LCD-n 2x-esra nagyított kép látható a teljes kijelző területen. A nagyított kép nem látszik pixelesnek.A Pentax Optio MX4 ugyan képes sorozatfelvételre, de ez bizony – finoman fogalmazva – nem a gép erőssége. Két féle sebességet lehet ugyan használni, a normál mód sebessége 0,5 kép/mp, ami nem sok mindenre jó. Ekkor több, mint 10 képig tart a sorozat. A másik, nagy sebességű módban 2,7 kép/mp sebességgel dolgozhatunk, ami már jól hangzik, de ezzel sajnos csak két képet képes készíteni, ami viszont megint csak megkérdőjelezi a funkció használhatóságát.

Videófelvétel viszont kiváló, mint ahogy már az MX-ben is az volt. 640×480, 320×240 vagy 160×210 pixeles felbontás, mindhárom esetben 30 vagy 15 kép/mp képfrissítés, felvétel közben optikai zoom használhatósága, folyamatos fénymérés és naná, hogy a fókuszrendszer is folyamatosan működik. A videot pedig hatékony MPEG4 tömörítéssel írja fel a kártyára.

A gép sebessége egyébként átlagos, a bekapcsolás és az élőkép megjelenése között 3,2 mp telik el. Az élességállítás nagylátószögnél 0,8-1,3 mp, tele állásban 0,9-1,4 mp. Ha kellő fény áll rendelkezésre, a gép gyorsan tud élességet állítani. Szürkületben, vagy szobában belassul.

Extra, kiegészítő szolgáltatások tekintetében az Optio MX4 a következőket nyújtja: képelforgatás, képkivágás, leméretezés (bármilyen, a gép által ismert felbontásra), hangmegjegyzés rögzítése a képekhez, sőt akár diktafonként is használhatjuk a hangfelvétel módban.A kész felvételek SecureDigital kártyára kerülnek, az energiaellátást 1800 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgálja.

A fényképezőgép, a használati útmutató és a szoftver mellett a dobozban a következő tartozékok találhatók:

  • USB kábel
  • Audio/Video kábel
  • Li-ion akkumulátor
  • hálózati töltő
  • objektívsapka és hozzá szíj
  • 32 MB-os SD kártya

A fent leírtak okán a Pentax Optio MX4-et inkább azoknak ajánljuk, akiknek a videófelvételi képesség fontosabb, mint mondjuk a sorozatfelvétel, vagy éppen egy külső vaku használata. Ehhez hasonló gép létezik még természetesen, így azokkal összevetve az Optio MX4-nél a felbontást, az optikai zoom átfogását és a kedvező árat említhetjük előnyként.

A gép ára a cikk megjelenésekor brutto 100e Ft. A Pentax Optio MX4-et a Slach Kft., a Pentax hivatalos importőre bocsátotta rendelkezésünkre a tesztelés idejére. Köszönjük!