Röviden: Canon Digital Ixus 30 és 40 teszt

0

E két új modell két részre osztja az eddig egységes IXUS zoom szériát. A korábbi modellek ugyanis Compact Flash (CF) Type I kártyát használtak, a 30/40 azonban SecureDigital-t (SD). A cserének ez esetben szinte csak előnyei vannak: az SD ma már gyakorlatilag azonos árban van a CF-fel, írási sebességben sem marad el tőle (sőt!), viszont jóval kisebb, aminek hatására az ilyen kártyát használó gép is kisebb lehet. És tényleg: az IXUS 40 magasságra 4, mélységre pedig 7 mm-rel kevesebb CF-t használó párjánál, az IXUS 430-nál. Igaz, nem csak a kártya lett kisebb…Digital IXUS 30 Digital IXUS 40


Digital IXUS 30 Digital IXUS 40

Az IXUS 30 és 40 pixelszámban igen, de a CCD méretében nem térnek el egymástól, mindkettő 1/2,5″-ös lapkát használ, ellentétben az IXUS 430/500 párostól, ahol 1/1,8″ az érzékelő átmérője. A kisebb CCD kisebb pixelméretet is jelent, ennek hatása jelentkezik a képeken is. Elsősorban a viszonylagos lágyság említhető, bár ez egyrészt a Canon-nál már megszokott tulajdonság, másrészt sokkal inkább igaz az IXUS 40-re, mint a 30-ra. Másodsorban a dinamika sínyli meg a fotódiódák apró méretét. A tesztfotók itt sem hazudtolták meg számításunkat és ahogy az várható volt, a nagyobb pixelszám kisebb dinamikával jár – épp a fent említett okok miatt. Mert az IXUS 30 sem tartozik dinamika tekintetében a legjobbak közé, de a 40 még egy hajszállal gyengébben teljesít. Cserébe viszont ott a nagyobb felbontás, és a képek zajossága is elfogadható mértékű.

Az IXUS 40 legnagyobb felbontása 2272×1704, ez 4 Mpixelt jelent. A további képméretek a következők: 1600×1200, 1024×768 és 640×480. A 30 legnagyobb felbontása 2048×1536, ami 3,2 Mpixel-nek felel meg. A többi választható képméret azonos a 40-ével.Digital IXUS 30 Digital IXUS 40


Digital IXUS 30 Digital IXUS 40

Többi paraméterében gyakorlatilag megegyezik a két gép, azaz az optika is azonos. Ugyanaz, amivel már az IXUS 430/500-nál találkoztunk. A fókusztáv is szinte azonos, a változás mindössze egyetlen milliméter – kisfilmes rendszerben, a nagylátószög ugyanis 36 helyett itt 35 mm, ami következtében a tele 118 helyett 115 mm lett. A zoom lépésszáma 6, ami kevesebb ugyan a jól bevált 9-nél, de legalább gyorsan lehet nagylátószögből teljes telébe váltani. A fókusztávolság makró módban is állítható, bár a legkisebb befogás (3,5 cm) messze nagylátószög állásban érhető el, mert a zoom minden egyes lépésével sokszorosára nő a tárgytávolság. Aki kevesli a 3,5 cm-es átfogást, az használhatja a digitális makrót is, ami a fix 35 mm-es makróállás és a digitális zoom összeházasításából jött létre. Így a képminőség romlása ellenében egészen elképesztő makrófelvételeket készíthetünk. Az optika kapcsán részben még egyszer jelentkezik az apró CCD hatása, ugyanis ilyen kis területre már nem képes tökéletes képet vetíteni a lencsesor, ezért aztán a sarkokban némi életlenség (szférikus aberráció) jelentkezik.

Ha nem is tökéletes a zoomos, SD-s IXUS-ok képminősége, a kategóriatársaktól nem maradnak el, és ami még fontosabb: az alkalmi fotósoknak tökéletesen megfelelő. Hogy miért? Mert a színei tökéletesek, a képek jól exponáltak, a fókuszrendszert nehéz becsapni és a kezelés is egyszerű. Ja, és a menürendszer magyar.

Igen, nem tévedés, az összes menü minden eleme magyar. És, ami a magyarított mobiltelefonok után végképp meglepő, egészen korrekt a fordítás. Bár azt hiszem, a fordítás minősége ez esetben csak a kritikust érdekli, az átlag IXUS vásárló sokkal jobban örül az anyanyelvén megszólaló gépnek, mintsem, hogy a hibákat keresgélje. Hogy miért jó a magyar menü az angol helyett? Szó mi szó, a képméretnél még angolul is elég egyértelmű, hogy mit jelenthet az L vagy az M és éppenséggel szerintem a SuperFine sem hangzik kínaiul az átlagmagyarnak, de mondjuk a színeffektek Vivid pontját már nem biztos, hogy mindenki érti. Ellenben azzal, hogy Élénk. Vagy Cosmetic helyett Lágyrajzú. Vagy B&W helyett fekete-fehér. Na jó, a Szépia nemzetközi (és egyébként is) szakkifejezés. De azért összességében nagy könnyebbség a magyar menü.

A kezelést a magyar nyelven kívül a megszokott Canon kezelőszervek és menürendszer segíti, melyet csak úgy szokás jellemezni, hogy egyszerű, logikus, közérthető avagy röviden: példaértékű. Jellemző, hogy a legnagyobb hiba – szerintem – az, hogy felvétel és lejátszás mód között egy csúszókapcsolóval lehet váltani, így az exponálógomb lenyomásával nem lehet azonnal visszatérni a felvételi üzemmódba.Digital IXUS 30 Digital IXUS 40

Az IXUS-ok nem kínálják kézi beállítások tömkelegét, ellenben ami nélkülözhetetlen egy jól exponált, színhelyes fotóhoz, az megvan. Gondolok itt elsősorban az expozíció korrekcióra (+/- 2 Fé 1/3 blendénként) és a fehéregyensúlyra. Ez utóbbi esetén az előre beállított napos, felhős, izzó és kétféle fénycső értéken kívül kézi beszabályzásra is van lehetőség. Mert tévedhetetlen automatika nincs. A fókusz ugyan kézzel nem állítható, viszont összesen 9 fókuszpont áll a felhasználó rendelkezésére, de e válogatást nyugodtan rábízhatja az AiAF rendszerre is.

A nem rendszeres fotósoknak ajánlott gépek fő bevetési területének a nyaralás és a családi ünnepek számítanak. Mivel nyaraláskor az ember szívesen jár el éjszaka szórakozni, a családi események nagy többsége pedig fedett térben zajlik, egyáltalán nem mellékes a vaku minősége. Sajnos az egyébként korrekt vaku nagyon közel került az optikához, így gyakori a vörösszem-effektus. A sötétben való fókuszálást egy kellemesen erős AF segédfény teszi lehetővé. Ezzel megtámogatva az IXUS 30/40 fókuszrendszere mindenképp az egyik legjobbnak számít a mezőnyben.Digital IXUS 30 Digital IXUS 40

Ultrakompakt gépről lévén szó nem meglepő, hogy jópár témamód közül választhatunk: a portré, éjszakai, mozgó gyerekek (hagyományos nevén sport), beltéri és a víz alatti programok mellett a témamódok közt található a digitális makró is.


Digital IXUS 40

A remekül összeépített csöppségek hátulján a kezelőszervek átgondolt rend szerint sorakoznak. A borítás fém, egyedül az SD kártya és a 760 mAh-ás, 3,7 V-os Li-ion akkumulátor fedele készül műanyagból. Azaz még az állványmenet is fém, sőt, pontosan az optika alá került, épp csak az a baj, hogy sem az IXUS 30, sem a 40 nem rendelkezik panoráma funkcióval.

Meglepően gyors sorozatfelvételre képesek a kis IXUS-ok. A kb. 2,5 kép/mp nagyobb és drágább gépektől sem rossz. Főleg úgy, hogy a sorozat hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Mint ahogy a VGA videófelvétel hosszát is. A 640×480-as felbontás esetén megválasztható a képfelvételi sebsség is: 30 fps vagy 15 fps. Ez utóbbit választva a tömörítés mértéke is erősebb. Felvétel közben csak a fénymérés működik, a zoom és az AF nem.

A lejátszás menüben az expozíciós adatok mellett hisztogram segíti a kép megítélését. A fotókhoz 60 mp-es élőszavas kommentár fűzhető, illetve lehetőség van a képek elforgatására, amit a forgatásérzékelőnek hála a gép magától is képes elvégezni. További vevőcsalogató a MyCam menü, melyben a bekapcsolási képet-hangot, a menüszínt, az összes hangeffektet ki-ki kedve szerint megváltoztathatja, vagy kikapcsolhatja.

Mindkét gépen megtalálható a PrintShare gomb. Ennek megnyomásakor a nyomtatás az utolsóként használt nyomtatási beállításokkal automatikusan elindul. Pedig a paraméterek nagyon aprólékosan, mégis kényelmesen beállíthatók, de csak akkor, ha a nyomtatást a menüből választjuk ki. Az IXUS 40 legnagyobb felbontás esetén elegendő képpontot rögzít egy A4 méretű papírképhez.Digital IXUS 30 Digital IXUS 40

A gépek dobozában az alábbi kiegészítők találhatók:

  • csuklószíj
  • Li-ion akkumulátor és külső akkumulátortöltő
  • A/V és USB kábel
  • 16 MB SecureDigital kártya
  • CD
  • magyar nyelvű nyomtatott használati utasítás

A Canon Digital IXUS 30 és IXUS 40 az ultrakompakt osztály felső szegmenséhez tartoznak. Fém tokozásuk, 3x-os zoomos objektívük, hasznos szolgáltatásaik, könnyen kiismerhető kezelésük, logikus, magyar menürendszerük és Li-ion akkumulátoruk révén tökéletes választás mindazoknak, akik bár ritkán fotóznak, a minőség terén sem a gépet, sem a fotókat illetően nem akarnak kompromisszumokat kötni. További pozitívum a segédfénnyel támogatott AiAF rendszer, ami szinte minden körülmények közt képes a helyes élességállításra.

A Canon Digital IXUS 30 ára jelenleg bruttó 85.000 Ft, míg a Digital IXUS 40-é 100.000 Ft.

A fényképezőgépeket a Canon Hungária Kft.-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!

A Canon Digital IXUS 30-cal készült tesztfotók itt tekinthetők meg. A Canon Digital IXUS 40-nel készült teszfotók a lenti indexképekre kattintva nyílnak meg.