Röviden: Olympus C-60Z teszt

0

A C-60/70Z-t mindössze a kategóriájuk köti össze. Mindkettőt felső kategóriás kompaktnak szánja az Olympus. Ez minden hasonlóság. Már a külsőt tekintve is ég és föld a különbség: bár alapvetően mindkét gép tégla formájú, a C-70Z már-már fantáziátlanul hagyományos, minden különlegességtől tartózkodó, ezzel szemben a C-60Z-é letisztult, érett forma, ami olyan markáns Olympus stílusjegyeket hordoz magán, mint a hatalmas, elcsúsztatható optikafedő, vagy a parányi, vázba süllyesztett zoomvezérlő. Ezek olyan elemek, amik nem feltétlenül a kényelmet, egyszerű kezelhetőséget szolgálják, hanem egyéniséggel ruházzák fel a gépet. Karaktert adnak neki, hogy aztán amikor kézbe fogjuk, elhiggyük, hogy csak nekünk készült: a C-60Z különleges, kívülről.A C-60Z nem különleges, belülről. Teljesen átlagos mind paramétereit, mind szolgáltatásait nézve. Nem elírás. Az összkép ugyanis már közel sem olyan impozáns, mint a csillogó, csupa fém borítás. A C-60Z lényegében egy átlagos kompakt gép. Egyedül 6 Mpixeles felbontása emelheti ki a tömegből, de ez sem tart már sokáig, ugyanis nap mint nap jelennek meg az újabb és újabb 6-7-8 Mpixeles gépek.

3x-os zoomos optikája, mind paramétereit, mind képminőségét tekintve átlagos. Kisfilmes rendszerben 38-114 mm-nek felel meg a fókusztávolság, ami makrózáskor is teljes egészében használható. Szükség is van erre, hiszen a legkisebb tárgytávolság nagylátószög állásban 15 cm. Teljes tele állással a megnövekedő tárgytáv ellenére 10 cm a legkisebb befogás, ami még mindig nem egy világbajnok eredmény, de ilyenkor legalább a hordótorzítás minimális. Viszont az optika lépésszáma nagyon rendben van: a 22 állás gyakorlatilag folyamatos zoomot jelent, és – ami ennél sokkal fontosabb – kisebb hibáktól eltekintve az optika meggyőzően teszi a dolgát, ha nem is különlegesen, de kellemesen élesek, kontrasztosak a fotók.Pedig nincs egyszerű dolga: egy 6 Mpixeles, 1/1,8″-os CCD-re kell képet vetítenie. De amíg az objektív megoldja a rá háruló feladatokat, a szenzorról már kevésbé mondható el mindez. Néha ugyanis egészen furcsa dolgokat vettem észre a képeken: egyes felületek minden ok nélkül „összefolytak”, homályosak, kimosottak lettek (zajszűrés?); máskor pedig furcsa, a rosszul kalibrált nyomtatóknál megfigyelhető csíkozással találkoztam. Ezek nem általános hibák, csak bizonyos témákkal nem volt képes megbírkózni a C-60Z. Ezekért a hibákért nem tehető egyértelműen a nagy felbontás felelőssé, lehet a képfeldolgozó algoritmusok hibája is; ellenben az ISO 400-nál jelentkező borzalmas zajosságért már egyértelműen a CCD a felelős, ugyanis ha a kép alapvetően zajos, azt az analóg erősítés még jobban ki fogja emelni. Ha van rá más mód, inkább ne használjuk a legnagyobb érzékenységet, mert utólag, szoftverrel sem lesz egyszerű kijavítani a hibákat.

A C-60Z manuális beállítási lehetőségként az expozíciós értékek szabad állíthatóságát kínálja. Sajnos nincs kézi fehéregyensúly beszabályzás, ami nekem nem hiányzott, mert az automatika mindig megoldotta a problémát, de ez csak egy rövid teszt volt, és ugye soha nem lehet tudni… A kézi fókusz hiánya szintén nem érintett különösebben érzékenyen, az élességállítás ugyanis még kevés fény mellett is pontos, köszönhetően a jól eltalált hibrid AF rendszernek. Ezzel párhuzamosan világosban 0,8-1 mp körüli fókuszidővel dolgozik a C-60Z. Folyamatos AF is alkalmazható, valamint választhatunk többpontos iESP illetve szpot autofókusz közül. AF segédfény a hibrid rendszer miatt nincs.A C-60Z további szolgáltásai közt nem találni különlegességeket. Portré, éjszakai, tájkép, tájkép portréval, csoportkép és sport témamódok állnak rendelkezésre, effektből a kötelező fekete-fehéren és szépián kívül kontraszt és képkeménység van. A képméret és képminőség az Olympustól megszokott módon állítható, azaz a felbontás menüben megjelenő 5 képméretet és a hozzájuk tartozó tömörítést is magunk választhatjuk be. A JPEG mellett TIFF tömörítetlen formátumban menthetők a képek.

A C-60Z sorozatfelvételi képessége nem tartozik a kiemelkedők közé: maximum 1,5 kép/mp sebesség érhető el, cserébe van fókuszkövetéses sorozat. Sorozatfelvétel helyett inkább panorámát érdemes készíteni a C-60Z-vel, mert ott nem kell sietni a képek elkészítésével, ellenben nagyon jól jön a 6 Mpixel felbontás. Igaz, az állványmenet nincs épp a legjobb helyen. Fontos tudni, hogy a C-60Z is csak megfelelő Olympus xD-re képes panoráma sorozat tárolására, viszont ez az Olympus gép is kezeli más gyártók xD kártyáit, és az idegen géppel készült felvételeket is, sőt, a kártyát a gép kikapcsolása nélkül be lehet helyezni illetve el lehet távolítani.


Ha már sebességről volt szó: a C-60Z a sorozatfelvételt leszámítva ezen a téren korrektül teljesít, a bekapcsolástól számítva 2,8 mp-et kell várni az élőkép megjelenésére, lejátszáskor a képek behívása megfelelően gyors, ugyanez igaz a max. 5x-ös a nagyításra is. Az LCD-n megjelenő kép tiszta, éles, részletgazdag, a frissítés is korrekt, szóval az 1,8 hüvelykes kijelzőbe nem lehet belekötni, sőt, még az átnézeti keresőbe se nagyon, mert bár nem túl nagy, de elfogadható méretű, világos, majdnem pont az objektív fölött van és tűrhető a lefedettsége is.

Információkkal alaposan ellátja a C-60Z a felhasználóját. Az élőképen és a lejátszás módban megjeleníthető infódömping már megszokott az Olympustól. Így tehát nem meglepő, hogy van mind élő, mind lejátszás hisztogram, az expozíciós vagy épp a fehéregyensúly adatok fotózáskor és a képek visszanézésekor is láthatók. A kész képek átmérezhetők, igaz, csak VGA vagy annál kisebb felbontásúra; továbbá van képkivágás forgatás és hangmegjegyzés opció.

Videófelvételi képesség terén a C-60Z legalábbis túlhaladottnak minősíthető. A legnagyobb felbontás ugyanis 320×240, ezen kívül 160×120 áll a fotós rendelkezésére. És ezzel mindent elmondtam, ami a videóról elmondható.

Az áramellátásról 3,7V-os Li-ion akkumulátor gondoskodik, melynek kapacitása 1090 mAh.

A fényképezőgép dobozában a használati útmutató és a szoftver mellett a következő tartozékokat találjuk:

  • USB és A/V kábelek
  • hordszíj
  • infra távkioldó
  • külső akkumulátortöltő
  • 32 MB xD memóriakártya

Az Olympus C-60Z egy szép, jó felépítésű gép nagy felbontással és átlagos szolgáltatásokkal. Elsősorban a kézi beállítások terén mutat hiányosságokat, viszont megbízható fókuszrendszere, jó automatikus fehéregyensúly-állítása és a képek színgazdagsága, részletessége révén, továbbá egyszerű kezelése miatt alkalmi fotósoknak tökéletesen megfelelő fényképezőgép.

Az Olympus C-60Z ára jelenleg bruttó 85.000 Ft.

A fényképezőgépet az Olympus Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön a tesztelés idejére. Köszönjük!