Röviden: Pentax Optio SV teszt

0

A Pentax Optio SV fém burkolatú fényképezőgép, melynek állványmenete műanyagból készült, az optikai tengely vetületétől 2 cm-re. Ha a fényképezőgépet állványra tesszük, sajnos sem az akkumulátor, sem az SD kártya nem marad cserélhető.A képek komponálására 1,8″-os, 118 ezer pixeles LCD-t vagy átnézeti keresőt használhatunk. Ez utóbbi kis méretű képet ad, ráadásul tele állásban már életlen, homályos képet mutat. Az átnézeti kereső nem kapott dioptria-korrekciós lehetőséget.Az Optio SV-ben egy vadonat új, elcsúszó lencsetagos 5x-os átfogású optika dolgozik. Az objektív fizikai fókusztávolsága 5,8-29 mm közötti, amely megfelel 36-180 mm-nek kisfilmes gép esetén. A zoom a nagylátószögű álláson kívül 10 pozícióra állítható, amely nem túl sok, figyelembe véve az 5x-ös átfogást, igaz, már az Optio 550 is ennyi zoompozícióval rendelkezett. Ez használat közben nem zavaró, de jobb lenne, ha finomabban lehetne állítani a fókusztávolságot. Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, a zoomot továbbra is használhatjuk, igaz, csak részben. Makrózáskor tele állásban (már amennyit enged a gép) érhetjük el a legnagyobb nagyítást (és a legkisebb torzítást is), ekkor a legkisebb befogható terület szélessége 55 mm, amely átlagos érték. Ezen kívül használhatunk még szupermakró módot is, amikor csak nagylátószöggel fotózhatunk, ekkor viszont 40 mm széles területtel kitölthetjük a teljes képkockát, igaz ekkor a torzítás is jelentős és a témához nagyon közel kell mennünk. Makróképesség terén tehát az Optio SV szép teljesítményt nyújt.

A képek minőségével egyébként meg vagyunk elégedve, ilyen kis géptől, ekkora CCD-től és az elcsúszó optikától szép képeket kaptunk. Igaz, kissé lágyak, de egy ilyen méretű megoldásnál ezt nem nagyon lehet hibaként felróni. A képek színei életteliek, a képzaj nem zavaró.

Az Optio SV kézileg is jól beállítható fényképezőgép. Az érzékenységet ISO50 és ISO400 között, a fénymérést a szokásos mátrix, középpontosan súlyozott és szpot módokra, a zársebességet 4-1/2000 mp-re, a rekeszt F2,8-F8-ra állíthatjuk. A rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és teljes kézi mód között sajnos csak menüben válthatunk, ami kissé kényelmetlenné teszi a használatát, de sokkal jobb, mint ha félautomata maradt volna a fényképezőgép és sok esetben elegendő a rekesz-előválasztást használni. A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül megadható napfény, árnyék, izzó, fénycső értékekre, de kézi beszabályozásra is van lehetőség. A kis méretű gépre még üzemmód-tárcsa is került, ahol program-automatikát, kézi üzemmódot, képeffektet, téma-módot, videófelvételt, vagy hangrögzítést állíthatunk be. A témamódok között tájkép, virág, portré, önarckép, sport, strand/hó, őszi színek, naplemente, múzeum, étel, és 3D beállításokat találunk. A kép paraméterei közül a képkeménységet, a színtelítettséget és a kontrasztot is állíthatjuk, az elkészült felvételekre pedig utólagos digitális effekteket helyezhetünk.


Az élességállítást nagyobb területen vagy szpot módban lehet elvégezni. Gyenge fény esetén az AF rendszert nem könnyíti meg segédfény. Kézi élességállítás viszont használható, ilyenkor az LCD-n 2x-esra nagyított kép látható a teljes felületen. A kézi élességállítást távolságskála is segíti.Sorozat készítésekor ugyanazt tapasztaltuk, mint az Optio S50-nél: 0,6 kép/mp sebességet használhatunk, ezt a gép igen sokáig képes tartani (gyors SD kártyával). A sorozat éppen nem mondható gyorsnak, de legalább van. Videófelvétel max. 320×240 pixeles felbontásban készíthető, hanggal együtt. Az optikai zoom nem használható, hiányát lépésenként állítható digitális zoom pótolja. A felvétel közben a fénymérés aktív, bár elég lassan követi a fényváltozásokat. Élességállítás viszont nem történik a felvétel során, csak előtte.

A gép bekapcsolása és az élőkép megjelenése között 3,4 mp telik el, amely jó értéknek számít, hiszen 5x-ös átfogású optikát kell kitolni a vázból. Az élességállítás picit lehetne gyorsabb, nagylátószögnél 0,9-1,1 mp, tele állásban 1,1-1,4 mp idő szükséges a folyamathoz.

Kiegészítő, extra szolgáltatások között találunk hisztogramot (amely felvételkor és lejátszáskor is rendelkezésünkre áll), képkivágást, leméretezést (bármilyen gép által ismert felbontásra), hangmegjegyzést, időzített sorozatot, sőt hangfelvételt is, így diktafonként is használhatjuk. Segédrácsot is megjeleníthetünk az LCD-n, hogy a komponálás könnyebben menjen.A kész felvételek SecureDigital kártyára kerülnek, az energiaellátást 710 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor biztosítja.

A fényképezőgép dobozában a gépen, a használati útmutatón és a szoftver CD-n kívül a következő tartozékok találhatók:

  • USB kábel
  • Audio/Video kábel
  • hordszij
  • Li-ion akkumulátor
  • töltő
  • 32 MB SD kártya

A Pentax Optio SV-t azoknak ajánljuk, akik egy kis méretű, de átlag feletti zoomátfogású fényképezőgépet szeretnének. Akik fontosnak érzik a gép kézi beállítását, akik jó makrókat akarnak készíteni, azoknak jó társa lehet ez a kicsi, de okos gép.

A Pentax Optio S5i ára a cikk megjelenésekor bruttó 120e Ft. A gépet a Slach Kft., a Pentax hivatalos importőre bocsátotta rendelkezésünkre a tesztelés idejére. Köszönjük!