Röviden: Samsung Digimax V5 teszt

0

Várni kellett rá, nem is keveset, mire a dél-koreaiak olyat alkottak, amiért már érdemes elsétálni egy fotósboltig. Mert ha nem is olyan impozáns a V5, mint a fél évvel később bemutatott, fél kategóriával és vagy húszezer forinttal magasabbra pozicionált V50, azért ez is egy remek gép. Sőt, árához képest meglepően nagy tudású. Tudom, hogy sztereotípia, de akkor is: a V5 egyszerű, sallangmentes, jó a minősége és az ára is. Mint a koreai termékeknek általában.Egyszerűség jellemzi a gép külsejét is. Gömbölyded vonalak, klasszikus kompakt forma, kézreálló kezelőszervek a hátoldalon. Egyedül a kétkezesség, avagy az LCD bal oldalára került három gomb okozhat némi meglepetést. A gombok elfogadhatóan járnak, a központi navigáló egység pedig olyan, mintha valamelyik Samsung mobilról került volna ide. De ez nem baj, mert nagyon jól sikerült. A borítás csak felerészt fém, a hátoldal ugyanis műanyagból készült.


A baloldalt, a gép szélén található billentyűk közül az alsó kettő funkciója egyértelmű: a középső a kézi fókusz bekapcsolására, az alsó a kijelző állítására szolgál. A felső viszont nem az expozíció-korrekció gomb, mint azt a rajta látható +/- feliratból gondolnánk, hanem a V5 egyik legeredetibb megoldásának, a kézi beállítások menünek a gombja. Ebben kaptak helyet a képfelvételi opciók, míg a menü gombbal elérhető főmenüben állítható be a képméret és a minőség, a képeffektek, a fénymérési mód és itt van a setup is. A legnagyobb képméret egyébként 2592×1944, a továbbiak pedig 2272×1704 (4 MP) 2048×1536 (3 MP) 1600×1200 (2M) 1024×768 (XGA) és 640×480 (VGA); a tömörítési minőség a három féle JPEG egyike, avagy tömörítetlen TIFF lehet. A fekete-fehér mellett szépia és negatív effekt található a menüben. A képkeménység három lépésben állítható. Minden mást a képfelvételi opciók közt találunk.

A +/- gombbal elérhető menü legérdekesebb része a fehéregyensúly állítás. A hagyományos előre beállított (napos, felhős, ízzó, kétféle fénycső) mellett kézi beszabályzásra és ennek finomhangolására is van lehetőség. Méghozzá nem is akárhogy: RGB skála segítségével. Ennek haszna kettős: egyrészt minden körülmények között beállítható az igényeinknek megfelelő színhőmérséklet, másrészt a vörös-zöld-kék szinenkénti skála segítségével tetszőleges színeffekt hozható létre. E menüben állítható ISO 50 és 400 között az érzékenység, és természetesen itt található az expozíció korrekció is – csak, hogy legalább minimális kapcsolat legyen a menü jelzése (+/-) és tartalma között.

Az összes expozíciós érték beállítható kézzel, emellett záridő illetve rekesz előválasztással is dolgozhatunk. A zársebesség 16 és 1/2000 mp között fél Fé-enként állítható. A rekesz lépésszáma szintén fél blende, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a legszűkebb állás az átlag F9 helyett F11. Ez az érték teljes tele állás esetén érhető csak el. Azokra is gondoltak a tervezők, akik nem szeretnek fél blendékkel játszani: 9 témaautomatika áll rendelkezésre, úgymint: portré, mozgó gyerekek, táj, makró, naplemente, hajnal, ellenfény, tüzijáték, strand/hó.A Digimax V5 ugyanazt a Schneider-Kreuznach Varioplan 3x-os (kisfilmes rendszerben: 38-114 mm) zoomoptikát használja, amit több márkatársa is. Ez az egyszerű objektív a kategóriától elvárható teljesítményt nyújtja, azaz elfogadható a nagylátószög hordótorzítása, a párnatorzítás kismértékű tele állásban; emellett megfelelően részletes képet vetít a CCD-re, így a képeken a kontúrok élesek, határozottak. Ez a részletesség még a kép sarkaiban is megmarad, ami igen pozítiv dolog egy ilyen kompakt objektívnél. A fényereje átlagos, f2,7-6,7 nagylátószög és f4,9-11 tele állásban. Az optika makróképessége szóra sem érdemes, annak ellenére sem, hogy zoomolható. Lényegében makró felvétel csak a jelentős hordótorzítású szupermakróval készíthető, a legkisebb befogás ekkor 6,5 cm. A szupermakró nem zoomolható. Egyébként normál állásban a zoom lépésszáma 8.

A kulturált objektív és az 5 Mpixeles 1/1,8″-as CCD révén a V5 igen részletgazdag, szép felvételeket készít, a színek rendben vannak, a kontúrok megfelelően erősek. Különösen tetszett, hogy a kontrasztos részek mentén megjelenő lilás, pirosas elszineződések is viszonylag ritkák és kismértékűek.

Az autofókusz hagyományos kontrasztérzékelős rendszerű, narancs színű AF segédfénnyel kiegészítve. Az MF gomb révén egy mozdulattal elérhető a kézi fókusz, ezzel azonban nem egyszerű az élességállítás, mivel az élőképen, mindenféle nagyítás nélkül kell azt elvégezni, a viszonylag kis méretű, 1,5″-os LCD-n, aminek felbontása, képfrissítése átlagos. Az AF nem tartozik a leggyorsabbak közé, átlagosan 1,3-1,5 mp közötti fókuszidővel kell számolni. Emiatt a folyamatos fényképezés is viszonylag lassú, két kép között kb. 3,5 mp telik el, amiből 0,3 mp-en keresztül teljesen sötét a kijelző. Emiatt aztán folyamatos fényképezéskor érdemes inkább a kompakt gépen jónak mondható, egyébként tűrhető kialakítású átnézeti keresőt használni. A bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelő idő szintén nem rövid: 4 mp. Ennél azért ma már illik jobban, akarom mondani, gyorsabban teljesíteni.Sebesség tekintetében egyedül a sorozatfelvétel versenyképes: 2,2 kép/mp jó eredmény a kategóriában. Igaz, a Digimax V5 nem egy Haile Gebrselassie – legnagyobb felbontás mellett már 2 kép után kifullad. Mivel azonban feldolgozott képeket tárol a puffer, így kisebb felbontás esetén több kép készíthető. 640×480-as felbontás mellett például 8.

A vaku a kompakt kategóriában nagy távolságnak számító 5 cm-re került az optikától, és ennek meg is van az eredménye: a megszokottnál kisebb mértékben jelentkezik a vörösszem-effektus a V5-nél.

A Digimax V5 talán legnagyobb hiányossága, hogy nincs se élő, se lejátszás hisztogram. E nélkül pedig igen bajos a helyes expozíció ellenőrzése. Lejátszás módban van viszont képelforgatás, képkivágás és lekonvertálás 1280×960 ill. 800×600-ra. További hasznos szolgáltatás a képekhez fűzhető tíz másodperces hangjegyzet.

A V5 sok más kategóriatársához hasonlóan SD kártyát használ, amiből a Samsung egy 16 MB-osat mellékel a géphez. Az áramellátás a – szintén mellékelt – 3,7V-os, 1440 mAh-ás Li-ion akksi mellett 2 ceruzaelemmel is megoldható.


A gép dobozában a fényképezőgépen, CD-n és használati utasításon kívül az alábbiak kaptak helyet:

  • textil tok
  • csuklószíj
  • A/V és USB kábelek
  • külső akkumulátor-töltő
  • 16 MB SecureDigital memóriakártya

A Samsung Digimax V5 egy jól használható, az alapvető igényeket maradéktalanul kielégítő otthoni, családi fényképezőgép. Manuális beállításai miatt a gyakorlottabb fotósok is megtalálják számitásukat a V5-tel. Nagy felbontása és kiváló PictBridge vezérlése révén tökéletesen alkalmas akár nagy méretű papírnyomatok készítésére.

A Samsung Digimax V5 ára jelenleg bruttó 85.000 Ft

A fényképezőgépet a Digifénykép-Mediker-től kaptuk kölcsön a kipróbálás erejéig. Köszönjük!