Röviden: Nikon Coolpix L1 teszt

0
Külső

A Nikon új fényképezőgépe nem hivalkodik külsejével; egyszerű, letisztult formák jellemzik, a váz a megszokott ezüstös fényben csillog (bár kapható lesz fekete színben is). A tervezők követték a jól bevált utat, az eredmény: a Coolpix L1-et unalmasnak lehet nevezni, csúnyának viszont semmiképp. Sokkal fontosabb szempont persze, hogy a jobb kéz számára kialakított markolat kényelmes, stabil fogást biztosít, és a kezelőszervek megtalálása sem okoz különösebb fejtörést.Az állványmenetet a fényképezőgép sarkán helyezték el, ezért erős szélben oda kell figyelni, hogy támasztjuk le az állványt – a kialakítás révén viszont hagyhatjuk a gépet a helyén, miközben az akkumulátorokat, vagy a memóriakártyát kicseréljük.

LCD kijelző

A Coolpix L1 hátoldalát a hatalmas, 6,35 centiméteres LCD kijelző uralja – bár a képernyő mérete nagynak számít, felbontása csupán 115.000 pixeles. A képek komponálását harmadolóvonalak segítik, hisztogramot, vagy az expozíciós beállításokat viszont hiába keressük a kijelzőn – még erős napfényben is kénytelenek vagyunk csupán az automatikára és a tapasztalatunkra hagyatkozni, ha például expozíció korrekcióra vetemednénk.
A könnyű kezelhetőség jegyében a menüben súgót találunk, mely tizenkét nyelven fűz magyarázatot az egyes funkciókhoz – habár sajnos ezek között a magyar nem szerepel.Az elkészült fényképek 0,2-es lépésekben, maximum nyolcszoros nagyításban nézhetőek vissza a Coolpix L1 képernyőjén, így nagyon finoman, egészen apró részletekig megvizsgálhatjuk a fotókat – segítségével még a helyszínen felismerhetjük a hibákat, és szükség esetén megismételhetjük a fényképet.

Optika, vaku

A Nikon Coolpix L1 ötszörös optikai zoomos objektívje kisfilmes rendszerbe átszámolva 38-190 milliméteres gyújtótávolságú, a legnagyobb blende nagylátószögnél F2,9, tele állásban F5. A zoom segítségével kiemelkedően sok, összesen 18 képkivágás állítható.
Lehetőség van makró és szupermakró mód használatára is, így a fényképezendő tárgyat akár négy centire megközelíthetjük – ekkor a makró átfogása mintegy hat centiméter. A zoom használatára szupermakró módban nincs lehetőség.A fényképezőgép a szokásos vakumódok mellett ismeri az éjszakai portré módot is, melynek használatakor a Coolpix L1 ugyanannál a fotónál vakut és hosszú expozíciós időt használ egyszerre – segítségével a háttér és a téma is egyformán jól látszódik, a kettő közti, általában eltérő fehéregyensúly pedig igazán érdekes hatású fényképek készítését teszi lehetővé.

Beállítások

Kezdőknek szánt fényképezőgép lévén a Coolpix L1 nem a kézi módjáról híres – ellenben több mint tucatnyi motívumprogrammal, és remek automatikával segít mindig megtalálni a megfelelő beállításokat. Ha mégis bele kívánunk szólni a munkájába, azt ±2 blende erejéig tehetjük meg, 1/3 fényértékenként.

Az élességállítás és a fénymérés is csak teljesen automatikusan működik, beállíthatjuk viszont, hogy a mérésnél és a használni kívánt beállítások meghatározásánál a fényképezőgép a teljes képet, vagy csak annak középső területét vegye figyelembe. Az Arc-prioritásos AF funkció portré módban automatikusan felismeri az emberi arcot a képen, és ennek megfelelően állítja be az élességet akkor is, ha az alanyunk nem pontosan középen helyezkedik el.A fehéregyensúly állíthatósága példaértékű: az öt választható mód mellett természetesen hagyhatjuk, hogy a gép számoljon ki helyettünk mindent, vagy igen precízen alkalmazhatunk teljesen kézi beállítást.

Extrák

A Coolpix L1 a remek objektív és a 6,2 megapixeles felbontás mellett számos digitális szolgáltatásával emelkedik ki kategóriatársai közül; a fénykép elkészülte után például rögtön tájékoztat, ha a gép kattintás közben bemozdult, és a fotó valószínűleg elmosódott lett, a Nikon automatikus vörösszem-hatás javító funkciója pedig felvétel után elemzi a képet, és ha kell, magától javítja a bepirosodó szemeket.Még fényképezés előtt lehet kiválasztani a fénykép színmódját: a fotó lehet élénk, fekete-fehér, szépia, vagy kék tónusú. Utólag készíthetünk a fotókhoz hangmegjegyzést, illetve lehetőség van a képkivágás megváltoztatására: a megtartani kívánt képrészletet igen precízen, 0,2-es lépésenként válaszhatjuk ki. Visszajátszás módban nyílik lehetőség a D-Lightning funkció használatára, melynek segítségével az ellenfényben, vagy rossz megvilágítással készült fényképeken a sötétbe bukó részleteket lehet kivilágosítani – az alulexponált részek javítására így nem kell külön számítógépet használnunk.

Ha biztosra akarunk menni, használhatjuk a Best Shot Selector funkciót: használatával a Coolpix L1 rövid idő alatt több képet készít, és a legfeljebb tíz fotó közül utólag választja ki a szerinte legjobban sikerültet.

Videó, sorozat


MOV videó
640×480; 0:09 mp; 6,3 MByte

A Nikon Coolpix L1 használatával lehetőség van videófelvételre is: 640×480 pixeles felbontásban csak 15 fps, ennél alacsonyabb (320×240, vagy 160×120) méretben viszont akár 30 fps sebességgel rögzíthetünk mozgóképeket a kártya teljes kapacitásáig. Felvétel közben műdödik az autofókusz, a videó mellé pedig hangot is rögzít a készülék.

Sorozatfelvétel módban a gombot lenyomva tartva, felbontástól függetlenül kb. két másodpercenként egy fotó készül, ameddig csak akarjuk – egyedül a kártya kapacitása szab határt. A multishot funkcióval lehetőség van arra, hogy a 16 másodperc alatt készített 16 fotót egyetlen nagy (max. 6,2 megapixeles) képpé állítsa össze a fényképezőgép.

Energiaellátás, memória

A Coolpix L1 két darab AA méretű elemmel, vagy akkumulátorral működik; a fényképezőgép dobozában 2000 mAh-es NiMH akkumulátorokat, és hozzájuk való töltőt is találunk.A készülék a fényképeket 10 MB-os belső memóriájába, vagy SD kártyára menti el, legfeljebb 2816×2112 felbontásban. A fotókat természetesen közvetlenül a fényképezőgépről is nyomtathatjuk, PictBridge kapcsolat segítségével.

Összegzés

A Coolpix L1 ötszörös optikai zoommal rendelkező objektívvel és egyszerű kezelhetőségével segíti a kezdő fotósokat. Az expozíció meghatározásától a fehéregyensúly beállításáig minden automatikusan működik, a jó fotók elkészítését pedig számos digitális funkció, így a beépített vörösszem-hatás javítása, az arcprioritásos élességállítás, a sötét részek automatikus kivilágosítása könnyíti meg.

A fényképezőgépet a Nikon Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!