Röviden: Nikon Coolpix L15 teszt

0

Külső, kezelés

A Nikon Coolpix L15 nem csak funkcionalitásában egyszerű, de külsejében is. A műanyag burkolatú gép mégis kényelmesebb, mint az ultrakompaktok, hiszen itt a tervezők egy markolatot is kialakítottak (még ha az nem is lett túl nagy). Ez a kis ív elég is ahhoz, hogy a fényképezőgépet kézbe fogva már kényelmesnek érezzük. Az előlapra a vaku és az AF segédfény LED-je, valamint a mikrofon került. A hátlapot sem bonyolították túl, a zoom vezérlő kapcsoló alatt a Menu gomb, alatta a négyirányú navigáló illetve funkcióbillentyűk, majd legalul a törlés gomb. Fentre a bekapcsoló és exponáló gombon túl az üzemmódválasztó és a lejátszás mód nyomógombját helyezték el.

A négy irányú navigáló gombok külön feladatokra is használhatók. Felvétel módban innen érhetjük el a következő funkciókat:

 • fel: vaku mód
 • le: makró mód
 • jobbra: expozíció kompenzáció
 • balra: önkioldó

A felső üzemmódválasztó gombbal a következőket választhatjuk:

 • egyszerű automata mód
 • videófelvétel
 • motívum program (portré, tájkép, sport, éjszakai portré, party/beltér, tengerpart/hó, naplemente, alkonyat/hajnal, éjszaki tájkép, közeli, múzeum, tűzijáték, másolás (dokumentum), ellenfény, panoráma segédlet)
 • egy gombos portré
 • automatikus mód

Nézzük a Menu gombbal megjeleníthető lehetőségeket felvételnél:

 • képmód: 8M fine, 8M, 5M, 3M, PC, TV, 16:9
 • fehéregyensúly: auto, kézi, napfény, izzó, fénycső, felhős, vaku
 • sorozat: egy kép, sorozat, BestShotSelector, 16 képes indexképsorozat
 • színbeállítások: normál, élénk, fekete-fehér, szépia, cianotípia

Lejátszáskor:

 • D-Lighting (képmódosítással árnyékos, sötétebb tónusú területek felvilágosítása)
 • kijelölés nyomtatásra
 • diavetítés
 • törlés
 • leméretezés (640×480 vagy kisebbre)

Beállítás menü:

 • menük: szöveges vagy ikonos
 • üdvözlő képernyő: ki, Coolpix felirat, vagy saját kép
 • dátum és időzóna beállítás
 • kijelző beállítás: fényképadatok (mutatás, auto, rejtés, segédrács), fényerő (1..5)
 • dátumozás: ki, dátum, dátum és idő
 • rázkódáscsökkentés (VR): ki/be
 • AF segédfény: auto/ki
 • hangbeállítások: gombok és zár hangja
 • automatikus kikapcsolás: 30 mp, 1, 5, 30 perc, készenléti mód ki/be
 • kártya formázása
 • nyelv megadása, köztük magyar is
 • videó mód: PAL/NTSC
 • alapértékek visszaállítása
 • elem típusa: alkáli, NiMH, Lítium
 • törlés elleni védelem beállítása képekre
 • másolás kártya és belső memória között bármilyen irányban
 • firmware verzió

Képérzékelő

Ma már nem számít kimondottan nagy felbontásnak a 8 millió pixel. A Nikon Coolpix L15-ben is ekkora felbontású 1/2,5″ típusú CCD dolgozik.
Legnagyobb felbontásban 3264×2448 pixeles képeket készíthetünk. A 4:3-as oldalarányon kívül 16:9-es formátum is válaszható, ez esetben a képek 3264×1836 pixelesek lesznek.
A fotókat csak JPEG formátumban menthetjük el, a minőségi fokot csak 8 Mpixeles felbontásban válaszhatjuk ki normál vagy fine mód közül.

Az érzékenységet csak a fényképezőgép választhatja meg automatikusan, ISO64 és ISO1000 között.

LCD

Bár alacsony árfekvésű fényképezőgépről van szó, a gép hátlapjára egész jó LCD került. Képátlója 2,8″-os, s felbontása is szép: 230 ezer pixel (R+G+B). A megjelenített képek így nem pixelesek. A betekintési szög nem túl nagy, jó képet csak a kijelzőt merőlegesen nézve látunk. Fentebbről nézve kifehéredik a kép, lentről nézve pedig sötétebbé válik és megjelenik az inverz hatás, így fej fölé tartva nem könnyű vele fotózni.

A képfrissítés remek, még gyenge fénynél is folyamatos élőképet láthatunk, s sötét szobában is kellően nagy az erősítés ahhoz, hogy kivehessük a részleteket. Az élőképen ilyen esetben sincs elmosódás.

Optika, vaku

A Nikon Coolpix L15 is 3×-os zoomátfogású objektívvel rendelkezik. Gyújtótávolásga 5,7-17,1 mm között állítható, ez kisfilmes formátumba átváltva 35-105 mm-nek felel meg. A fényerő itt teljesen átlagos, nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/4,7.

Az objektív 5 lencsét tartalmaz 5 csoportba rendezve, aszférikus tagról nem tesz említést a gyártó.

A 3×-os optikai zoomon felül maximum 4×-es digitális zoomot használhatunk.

f=105 mm ekv.
lefedett terület: 37 mm;
nincs torzítás
jelentéktelen szférikus hiba

Érdekes, hogy a legnagyobb nagyítást itt teljes tele állásban érhetjük el. Ez jó, mert így a sarkok homályosodása sem lesz jelentős, ráadásul a nagy gyújtótávolság miatt a tárgytávolság sem túl kicsi, a nagyítás viszont nagy. A teljes képet ekkor 37 mm széles területtel tudjuk teljesen kitölteni, ami kiváló makróképességet jelent.

Az élességállítás csak automatikusan történhet, melyet arcfelismeréssel is kombinálhatunk. Az arcok felismerése gyorsan végbemegy, kevés fénynél is mindössze 1 mp ideig tart a folyamat. Ha több arc is van a képen, akkor a hatékonyság jelentősen csökken, egyrészt kissé bizonytalanná válik, hogy éppen mikor melyik arcot véli felismerni, másrészt ha többet is felismert, néha elveszt egy-egy arcot.

A gyenge fénynél történő élességállítást narancs fényő LED segíti. Ennek hatótávolsága egész jó, kellően kontrasztos témánál akár 3 méter is lehet.

A vaku a kis méretek és az optika szokásos harmadpontos elhelyezése miatt elég közel helyezkedik el az optikai tengelyhez. A mindössze 3 cm-es távolság sokszor fog vörös szemeket produkálni.

A vaku automatikus, derítő, letiltott vörösszem csökkentő módokon kívül hosszú szinkronidővel is működtethető.

Akkumulátor, memóriakártya

A Nikon Coolpix L15 alacsony ára miatt 2 darab AA méretű elemről, vagy akkumulátortól táplálható. A gyári csomagolásban két alkáli elemet kapunk, de javasolt NiMH akkukat beszerezni a gép mellé.

A beépített memória 23 MB kapacitású, 8 Mpixeles fine képekből 6-ot, normál tömörítésűből 10-et képes eltárolni. A 10×15 cm-es papírképmérethez ideális 3 Mpixeles felbontásnál 26 képet is készíthetünk.
Nyilván ez nem túl sok, így memóriakártya vásárlása is erősen ajánlott. A gép SD vagy SDHC kártyával bővíthető.

A memóriakártyát és az akkumulátort is az alul műanyag ajtó mögé kell helyeznünk. Sajnálatos módon a váz pereme túl magas, így a kártyához csak körömmel férünk hozzá, ujjbeggyel esélyünk sincs. Másik lehetőségünk, hogy előbb a memóriakártyát helyezzük a gépbe, s csak utána az akkumulátorokat, vagy memóriakártya cseréjekor az akkukat is kivesszük. Apró tervezési hiba, de bosszantó.

A műanyagból készített állványmenetet a gép sarkára helyezték, 1,5 cm-re az optikai tengely vetületétől. Kisebb méretű állványtalpak esetén még a kártyacsere is megoldható, igaz, ilyenkor ügyeskedni kell, hogy az akkuk ne essenek ki a gravitáció hatására.

A fényképezőgép jobb oldalán egy gumi lap mögött találjuk a váz egyetlen csatlakozóját, a kombinált USB és A/V kimenetet.

Sorozat, videó

A sorozatfelvételkor másodpercenként kereken 1 képet készíthetünk. Az 1 kép/mp lassú vagy gyors memóriakártyánál is fennáll, az egy sorozatban készíthető képek száma 4, amely nem túl sok, de általános esetekben elég lesz. Gyorsabb memóriakártyával tovább is tarthat a sorozat, sőt akár kártya kapacitásig is (pl. Panasonic Pro High Speed 1 GB-ossal).

A Nikon kompaktoknál már jól bevált módon itt is használhatunk BestShotSelector sorozat módot, amelynek során a készített képekből a gép kiválasztja a legjobban sikerültet (élesség és bemozdulás alapján).
Ezen kívül van még 16 képes indexsorozat is, amely 1,5 kép/mp sebességű. A készített kép 8 Mpixeles, erre a képre helyezi el a gép a 4×4 db kisebb fotót.

MPEG (AVI) videó (~6800 kbps)
640×480 pixel 30 fps; 0:17 mp; 15 MByte

A mozgóképeket maximum 640×480 pixeles felbontásban készíthetünk, de választhatunk 320×240 vagy 160×120 pixelest is. A képfrissítés 30 kép/mp, a tömörítés hagyományos mjpeg.
A felvétel során optikai zoom nem alkalmazható, csak a digitális. A fénymérés viszont aktív marad. Optikai stabilizátor is használható. A hangfelvétel 8 kHz-es mintavételezéssel készül.
A felvételek hossza csak a kártyától függ, 1 GB-osra közelítőleg 17 percnyi legjobb minőségű VGA felbontású mozgóképet rögzíthetünk (a fájlméret max. 2 GB).

A hagyományos videófelvételen kívül animált videóklip is készíthető, amely 15 kép/mp frissítésű (itt nem módosítható a sebesség, mint a Coolpix S51c-nél).

Extra szolgáltatások

Az előzőekben említett különleges sorozatokon és videókon felül extra szolgáltatás az optikai képstabilizálás, amely hatékonyan csökkentheti a fényképezőgép rázkódását, így kevésbé fognak elmosódni a hosszabb expozíciós időkkel készített felvételek.
Ez videófelvételkor is rendelkezésünkre áll.

Extrának számít az élességállítás arcfelismeréssek történő támogatása is.

Kézi beállítási lehetőségek közül azonban nem sokat találunk, még az érzékenység is teljesen automatikus, a fehér-egyensúly azonban kézzel is beszabályozható.
Fotózás előtt megadhatjuk a színmódot, normálon kívül élénk, fekete-fehér, szépia és a mostanában újra divatos cianotíp (kék) mód is használható.

A képek utólagos korrekciójára ad lehetőséget a D-Lighting, ami a sötétebb részek kivilágosítását végzi el. Ez alulexponált vagy túl kontrasztos képeket is képes javítani, igaz, ilyenkor a képzaj a szokásosnál nagyobb. A D-Lighting hatásfoka, vagy erőssége nem paraméterezhető.

D-Lighting

eredeti felvétel

D-lighting után

A kész fotókat leméretezhetjük, de sajnos itt csak maximum 640×480 pixeles felbontást választhatunk, ezért ez maximum e-mailben való továbbításra, vagy blog oldalakhoz való.

Képminőség

A Nikon Coolpix L15, mint belépőszintű modell, szolgáltatásokban elég keveset tud. Sajnos az érzékenységet sem tudjuk módosítani, mindneképpen automatikusan kerül kiválasztásra. Ebből adódóan ha kevés a fény, még akkor sem fogunk tudni szép képet készíteni, ha állványt használunk.

További probléma az optika lágysága. Kis érzékenységnél is nagyon lágy képet kapunk, hasonló probléma van itt is, mint a Coolpix S51c-vel.

A legtöbb tesztfotó a tél eleji idő miatt már magasabb érzékenységgel készült, csak 5 képet sikerült a minimális ISO64 érzékenységgel fotózni. A képzaj itt nem zavaró, a zajszűrés viszont elég sok részletet “megesz”. Az ISO200 körüli érzékenységű fotók már képzajt is tartalmaznak, az ISO400-asok pedig már annyira mosottak, hogy részletgazdagságuk jóindulattal 3 Mpixeles géphez, de inkább egy jobb 2 Mpixeles képhez hasonló.

Mivel a géppel nem lehet kézzel érzékenységet beállítani, így most a szokásos érzékenység tesztünk elmarad.

Gyári tartozékok

 • Szoftvereket és driver-t tartalmazó CD
 • 2 db alkáli elem
 • USB kábel
 • A/V kábel
 • Csuklópánt

Ajánló

A Nikon Coolpix L15-öt a kizárólag automata módban működő érzékenységállítása miatt csak azoknak ajánlom, akik napsütésben fognak fotózni. Felhős időben a gép már jóval magasabb érzékenységet fog választani, ami a képminőségre nem lesz jó hatással.
Az egyszerű kezelése és a teljesen automata műkösése miatt azoknak lehet jó választás, akik csak a pillanat megörökítéséért fotóznak, és nem hajlandók kisebb vagyont áldozni az átlagosnál jobb képminőségre. A stabilizátos jó eséllyel csökkenti a berázás esélyét, bár sajnos ezt a gép érzékenységállításkor nem nagyon veszi figyelembe, így a képek zajossága illetve mosottsága nem lesz kisebb a VR miatt.

A fényképezőgép kipróbálását a Nikon Kft. tette lehetővé. Köszönjük!.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson az egyes képekre, a képekről expozíciós információk is leolvashatók. A fájlnevekben a kisfilmes formátumba átszámolt gyújtótávolság értékek is szerepelnek.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!