Röviden: Nikon Coolpix P3 teszt

0

Külső

Egy újabb szép gép a Nikontól, de ezt már megszokhattuk tőlük. Ha erőteljesen hunyorítunk a Nikon Coolpix P3 az 50-es, 60-as évek autóinak gömbölyded formavilágát idézi, amely hazánkban a Trabant gépkocsiknál csúcsosodott ki. Elfogulatlanul visszatekintve a Trabant egy szép autó volt, a Coolpix P3 pedig gyönyörű fényképezőgép az én szemeimnek. A „trabis” hatást leginkább az ezüstös előlapból ívesen kiemelkedő AF segédfénylámpa idézi, itt viszont műanyag helyett fém (alumínium) karosszériát kapunk. Az AF lámpa mellett a megszokott kis vaku, és a bekapcsoláskor teleszkóposan kiemelkedő objektív kapott helyett. Ez alatt egy kis mikrofont találunk, mely küllemével tovább erősíti a retro dizájnt. A gép tetejének közepén kapott helyet a módválasztó főtárcsa, melyről a hagyományos funkciók mellett néhány fontosabb beállítás is azonnal elérhető. Ilyen például a fehéregyensúly, az érzékenység, vagy a képméret/minőség. A készülék tetejének bal oldalán helyezték el a stabilizátor bekapcsoló gombját, a másik oldalon pedig az exponáló és a ki/bekapcsoló gomb kapott helyet.

A gép hátulját inkább funkcionalitás, mint a stílus jegyében alakították ki. Ennek megfelelően nagyjából ugyanolyan, mint minden Nikon kompakt hátlapja. Legfölül a kétirányú zoomgomb helyezkedik el, ami a képek visszanézésekor a nagyítást is szolgálja, alatta a menü bekapcsolója, majd egy négyirányú navigátor és vezérlőgomb. Ezzel lépkedhetünk a menüben, a fényképezés során pedig néhány fontos funkció érhető el vele, így a vakumódok, az expozíció kompenzáció, az önkioldó, és a fókusz tartományok. A beállított opciók a közepén lévő OK gombbal aktiválhatók. A hátlap kezelőszerveinek sorát a visszajátszás és törlés gombok zárják. A Nikon Coolpix P3 hátuljának nagy részét a 2,5″ méretű LCD kijelző foglalja el.

A fényképezőgép bal oldalán fölül található a Wi-Fi port, alul pedig egy régi telefonkagyló beszélőkéjére hajazó kis hangszóró. Retro fíling ezerrel! A másik oldalon egy aprócska, kihajtható műanyagajtó mögött bújik meg az USB és A/V kombinált kimenet.

Az akkumulátor és a memóriakártya foglalatát a gép alján lévő, lehajtható ajtó mögé helyezték. Az ajtó sajnos elég törékeny műanyagnak tűnik, amit csak egy fém fogpiszkáló tart műanyag zsanérjain, így nem árt vigyázni rá. A szintén műanyag állványmenet a másik szélre került, kb. 1,7 cm-re az optika középtengelyétől. Távolságának köszönhetően az akku és kártyafesél állványra helyezve is nyitható.

Képérzékelő

A Nikon Coolpix P3 egy 8,3 megapixeles, 1/1,8” típusú CCD képérzékelővel büszkélkedhet. A legnagyobb választható képméret ennek megfelelően 3264×2448 pixeles, de kérhetünk 3:2 oldalarányú (3264×2176), valamint 2592×1944, 2048×1536, 1024×768 és 640×480 képméretet is. A tömörítés háromféle, fine, normal vagy basic beállítás lehet. Érzékenység tekintetében teljesen szabad kezet kapunk, hiszen ISO 50-400 között manuálisan állíthatjuk. A kényelmesebb felhasználók választhatnak Auto érzékenységet is. Ebben az esetben a gép választja ki a fényviszonyoknak megfelelő beállítást.

Képek komponálása

Egy nagy méretű, 2,5” képátlójú TFT LCD monitor került a Nikon Coolpix P3 hátuljára, mely a rögzítet kép 98%-át mutatja. Látható, hasznos képmérete 2,44”, azaz 6,2 cm, felbontása pedig 150 000 képpont, amely részletes képet biztosít. Képkomponálásnál kénytelenek leszünk az LCD-re hagyatkozni, ugyanis nagy mérete miatt átnézeti kereső már nem fért a gépre, pedig tűző napsütésben és az akku kímélésére jól jött volna. De hát, a méret a lényeg.

Visszajátszásnál a zoom gomb segítségével maximum 10x méretig nagyíthatunk állóképeinkbe, 1,2-6,0x nagyítás között 0,2x lépésközökkel, 6,0-10x nagyításnál pedig 1x lépésközökkel.

Optika, vaku

Mi más lehetne a Nikon Coolpix P3 objektíve, mint egy Nikkor gyártmányú optika? Ennek fizikai gyújtótávolsága 7,5-26,3 mm, ami kisfilmes értéken 36-126 mm-nek megfelelő látószöget biztosít, F2,7-5,3 fényerővel. A 3,5x optikai zoom 8 lépéses, ami kellően részletes állíthatóságot ad.

Makró terén a Nikon gépek mindig is az élvonalba tartoztak és a Coolpix P3-nak sincs oka szégyenkezni. Hosszú évek „nikoniánus” hagyományait folytatva kiváló makroképességgel áldotta meg az ég, aminek révén 36×24 mm-es területet is képes befogni, max. 4 cm távolságból. Közelfényképezésnél a zoom is használható, de csak korlátozott mértékben. Ilyenkor a zoomskálán egy kis nyíl jelzi a határt, ami csupán egy zoomlépés (kb. 42 mm ekvivalens).

A gép figyelemreméltó extrája az optikai stabilizátor (VR), amely a gyengébb fényviszonyok okozta bemozdulásveszéllyel veszi fel a harcot. A stabilizátort a váz tetején lévő VR feliratú gombbal állíthatjuk be. Három állás lehetséges: kikapcsolt (Off), bekapcsolt (VR) és aktív (VR+Active). Az aktív mód erősebb rázkódást küszöböl ki, így például járműben való használatkor javasolt. A sima VR mód támogatja a vízszintes és függőleges svenkelést. Bármely irányú elmozdulásnál a másik tengely mentén stabilizál. A stabilizátor méréseink alapján 1,5-2 fényértéknyi előnyt biztosíthat átlagos helyzetben. Kézből fényképezve ez nagylátószögnél 1/10-1/15mp, míg tele állásban kb. 1/30-1/40 mp maximális záridőket jelent. Ennél hosszabb záridőknél már érdemes állványt használni.

Stabilizátor hatása

1/60 mp, 126 mm ekv.
Stabilizátor nélkül

1/50 mp, 126 mm ekv.
Stabilizátorral

A vaku az optika közepétől kb. 3 cm távolságra került, így a kialakuló vörösszem hatással nehezen veszi fel a harcot a készülék. A gépben ugyan megtalálható az erre kialakított vörösszem csökkentő mód, de ez nem minden esetben nyújt hatásos segítséget. Sajnos a gyártó ebből a gépből kihagyta a korábbi modellekben hatásos, szoftveres „nyúlszem” eltávolítást. A vaku ezen felül auto, kikapcsolt, derítő (bekapcsolt) és lassú szinkron állásokban használható.

Kézi beállítási lehetőségek

A szoftveres vörösszem elleni harc ugyan kikerült a Nikon Coolpix P3-ból, de végre ebben a gépben is üdvözölhetjük a rekesz előválasztást, amely a főtárcsa A-módjánál érhető el. Az itt beállított blendéhez a gép rendeli hozzá a megfelelő záridőt. A rekeszérték a zoom (és a fényerő) változásának függvényében állítható. Nagylátószögnél tíz értéket kapunk: F2,7, F3,0, F3,4, F3,8, F4,3, F4,8, F5,4, F6,1, F6,8, F7,6; ; tele állásban ez már csak négy blendeállás: F5,3, F5,8, F6,5, F7,3. A záridő állítását a gép gondjaira kell bíznunk, tehát záridő előválasztásra, vagy teljes manuális módra nincs lehetőség.

A fénymérés mátrix, középre súlyozott, szpot és szpot AF mező lehet. Utóbbi esetben a pontmérés a beállított fókuszmezőhöz igazodik. Ha már a fókusznál tartunk folytassuk is vele! A gép kétféle autofókusz módot tartogat számunkra: single (egyszeri) és full-time (folyamatos). Meghatározható, hogy az automata élességállítás a képmező mely részét vegye figyelembe. Ha ezt a gépre bízzuk az Auto beállítás javasolt. A Center beállításnál a gép a középpontra állít élességet, míg a Manualt választva a felhasználó határozhatja meg az élességállítás helyét, egy 11×9 mezős mátrixon belül. A mezők között a négyirányú vezérlőgombbal választhatunk. Az autofókuszt gyengébb fényviszonyok között a cikk elején említett segédfény támogatja, mely nálunk kb. 3-4 méterig volt hatásos. Az élességállítás többnyire csak gyengébb fénynél bizonytalankodott, de komolyabb gondok voltak a vezérlőgombról állítható makró fókusztartománnyal. Ebben a módban még napsütéses időben is gyakran elvétette az élességet a gép. Érdekes, hogy ha a téma módok közül választottuk ki a makrót nem volt ilyen problémánk.

Aki témamódokra, azaz fotós szituációknak megfelelő automata gépbeállításokra vágyik, annak a főtárcsa Scene állását kell választania, ahol portré (arc prioritásos AF), portré, party/belső, éjszakai portré, tájkép, panoráma illesztés, éjszakai tájkép, tengerpart/hó, naplemente, alkony/hajnal, tűzijáték, háttérfény, közeli (makró), múzeum, másolat és sport módok közül választhat. Ezekből talán az arc-prioritás igényelhet magyarázatot. A Nikon által néhány éve alkalmazott technológia az emberi arc(ok) jellegzetességeit keresi a képen és automatikusan erre a területre állítja az élességet.

Manuálisan szabályozható a fehéregyensúly is, mégpedig a megszokott módon, a képmezőn egy fehér, vagy középszürke területet bemérve. A fehéregyensúly ezen kívül automata, direkt napfény, izzó, fénycső, felhős, árnyék és vakufény értékekre állítható.

Bizonyos határok között finomítható a Nikon Coolpix P3 belső képfeldolgozása. Állítható a kontraszt (auto, normal, more contr, less contr), az élesség (auto, high, normal, low, off), és a színek telítettsége (+/-2 lépésben).

Sorozat, videó

El vagyunk kényeztetve. A Nikon Coolpix P3 sorozat módjainál úgy éreztem magam mind Pistike a hipermarket édességpolca előtt. Melyik csokit válasszam? A sorozatmódok: single (egyképes), continuous (sorozat), multi-shot 16 (16 kocka egyetlen, teljes felbontású képen), ultra HS (100 kis kép, mozgókép sebességgel), 5 shot buffer (folyamatos sorozat, az utolsó 5 kockát mentve), interval timer shooting (időszakos expozíció). Nézzük csak ezeket részleteiben!

Continuous: A gyári értékek szerint 1,8 kép/mp sebességgel készíthetünk, max. 5 fotót. Mért eredményeink nagyjából ezzel egyezőek, bár nálunk csak 4 kép készült el gyorsan (1,7 kép/mp), majd a gép komótosabban folytatta a sorozatot 0,4 kép/mp sebességgel.

Multi-shot 16: A hivatalos adatok szerint egy teljes felbontású képre, mozaikszerűen, 16 kis képet rak a gép, 1,7 képszelet/mp sebességgel. Méréseink során minden stimmelt, sőt a megadottnál kissé gyorsabb sebességet (2 kép/mp) mértünk.

Ultra HS: Az általunk kapott végeredmény 100 db, 640×480 pixeles képecske volt 30 kép/mp sebességgel, ami megegyezik a gyári értékekkel. Arra azonban készüljünk fel, hogy sokat kell várnunk a 100 kép mentésére, bármily kis méretűek is. Mi az értelme ennek a funkciónak, ha van ugyanilyen felbontású és sebességű mozgóképfelvétel is? Lényegében annyi, hogy rövid „mozink” minden egyes képkockája külön mentődik egy könyvtárba, így nem kell utólag a videókból képet lopnunk.

5 Shot Buffer: A gyári tájékoztató szerint 1,8 kép/mp-el fényképez, majd az utolsó 5 képet menti a gép. A sebesség nálunk is ennyi volt, azzal a különbséggel, hogy csak az utolsó 3 képet találtuk a kártyán.

Interval timer shooting: Időszakos expozícióra állítható be Coolpixünk. A gép meghatározott időnként exponál, ami 30mp, 1perc, 5p, 10p, 30p vagy 60p lehet.

MOV videó; 640×480 pixel; 0:11mp; 16,6 MByte

Videófelvételnél három beállítás közül választhatunk: TV movie (640×480/30fps), Small size (320×240/30fps) és Smaller size (160×120/30fps), természetesen hangfelvétellel egybekötve. Ahogy az állóképek esetén, úgy a mozgóképeknél is beállítható időszakos videófelvétel (time-lapse movie). Az intervallumok ugyanazok, mint fentebb írtuk, a felbontás pedig 640×480 pixel, 30kép/mp sebesség mellett. Az így kapott mozgókép darabok egyenként 35 másodpercesek lehetnek. Videófelvételnél lehetőség van az optikai stabilizátor használatára, ahogy a teljes zooméra is, bár állítása közben sajnos szaggatni fog a mozgókép. Működik a fénymérés is, amelynek beállítása ebben az esetben Matrix lesz. Az AF az állóképekhez hasonlóan két értékre – single, full-time – állítható. A videó minőségét átlagosan jónak találtuk. A Quicktime MOV formátumú mozi tömörítése elég kicsi, így hosszabb felvételnél nagy kapacitású memóriakártyával készüljünk.

Sebesség

A Nikon Coolpix P3 nem egy sebességbajnok, bár azért lassúnak sem mondanám. Kétségtelen azonban, hogy vannak ebben az árkategóriában nála fürgébb típusok is. A bekapcsolás után kb. 2,6 mp alatt kerül üzemkész állapotba, a kikapcsolásnál pedig 2,8 másodpercet kell várnunk míg elcsendesedik. Felvételből lejátszásba 0,4, míg vissza 0,8 mp a várakozási idő. Egy 8 megapixeles, Fine tömörítésű képet 3 másodperc alatt ment. Nagylátószögnél az AF rendszer kb. 0,5 mp alatt talál élességet, tele állásban ehhez 0,8 másodpercre van szükség. Az exponáló gomb lenyomása után nem ritkán 1 másodperc is eltelik, míg a kép elkészül.

Képminőség

A Nikon Coolpix P3 képe minősége első ránézésre eléggé a „szeretem/nem szeretem” kategóriába tartozik. Én például szeretem. Az élességet Normal fokozaton hagyva az élek meglehetősen lágyak, de szívem szerint inkább egészségesnek mondanám őket. Hatásukban – hellyel közzel – inkább a digitális tükörreflexes fényképezőgépek képeit idézik, mint a hasonló kompaktok, agyonélesített, agyonszűrt világát. Kétségtelen, hogy ez a látvány nem jön be mindenkinek, de mivel a lágyság kellő részletességgel is párosul, így a számítógépes képszerkesztés szerelmeseinek kiváló kísérletező terepet nyújtanak a fotók. Jól látható részletvesztést csak a sarkok felé haladva tapasztalhatunk, ami ebben a kategóriában szinte mindennapos. A színhiba és a sarkok sötétedése nem számottevő. A gép színvisszaadása jónak mondható, kissé a zöldes-ciános árnyalatok felé húz.Érzékenység – zajtartalom
ISO 50, F3,9; 0,8 mp
ISO100, F3,9; 1/3 mp
ISO200, F3,9; 1/5 mp
ISO400, F3,9; 1/11 mp

A kompakt gépek átka, a viszonylag magas zajszint viszont a Nikon Coolpix P3-at is sújtja. A homogén felületeken már ISO 50 érzékenységnél is tapasztalható némi zajosodás, de itt még elég kis mértékben szűr a gép, így nem beszélhetünk igazán zavaró jelenségről. ISO 100-nál és 200-nál már látható a zajszűrés erősebb hatásfoka, mégpedig a részletek elmosásán. A zajszint itt kevésbé nyugtalanító, mint az egyre részlettelenebb kép. Igazán zavaróvá ISO 400-nál válik, ahol a szemcsésség mértéke és a zajszűrés erőssége is kompromisszumokra szorítja a felhasználót.

Extra szolgáltatások

Ennél a pontnál a Wi-Fi (vezeték nélküli) kapcsolat kívánkozik az első helyre, mely az IEEE 802,11b/g helyi hálózati protokollt és az ARIB STD-T66 kis teljesítményű adatkommunikációs rendszerekhez készült szabványt támogatja. Hatótávolsága max. 30 méter, de ez a különböző terepakadályoknak (pl. betonfal), vagy az időjárási körülményeknek köszönhetően változhat. A Nikon Coolpix P3 vezeték nélküli kapcsolata elsősorban a számítógépekkel való adatkommunikációt támogatja. Ha ily módon szeretnénk nyomtatni, a külön megvásárolható PD-10 vezeték nélküli nyomtató adapterre lesz szükségünk.

A BSS, azaz Best Shot Selector már régi extra a Nikon gépeknél. Ez egyfajta sorozat mód, amelynél max. 10 képet készít a gép, majd ezekből választja ki és menti a legélesebbnek ítélt fotót. Régi múltja van a Nikon D-lighting funkciójának is, ahol az elkészült képek világosságát turbózhatjuk fel utólag. A különleges szolgáltatások köréből a diavetítés funkció, az élőképes hisztogram, a kompozíciós segédrács, a képre íratható dátum és a 20 mp-es hangjegyzet emelkedik ki.

Akku, memória

A Nikon Coolpix P3 23 MB belső memóriát kapott, ami kísérletezni elég, fényképezni és főleg videózni viszont nagyon kevés. Ilyenkor jön jól egy kiegészítő SD (Secure Digital) memóriakártya, amelyből érdemes legalább 1 GB-osat beszereznünk, ha hosszabb fotózásra készülünk. Egy ilyen kapacitású kártyára legjobb felbontásban és minőségben kb. 240 fotó, vagy 11 perc 20mp videó fér. A kép és videóállományok a belső memória és a kártya között másolhatók.

Saját lítium-ion akkumulátor (EN-EL5) és hálózati töltő jár a géphez. Az akku kapacitása 1100 mAh és alig egy óra alatt feltölthető, ami jó hír. A rossz hír az, hogy maximum 150 képet sikerült lőnünk egy feltöltéssel, ami gyengének persze nem mondható, de egy ilyen akkumulátortól többet vár az ember. Az akku további hátránya, hogy a gép bekapcsolása után rövid időn belül elég szépen felmelegszik, ami a fém markolaton jól érezhető. A téli fotózás kedvelőinek melegen ajánlott!

Gyári tartozékok

  • csuklószíj
  • lítium-ion akkumulátor (EN-EL5)
  • akkumulátor töltő
  • USB kábel
  • video kábel
  • driver/szoftver CD
  • használati utasítás (a hivatalos magyar nyelvű közel 160 oldalas)

Összegzés

A Nikon Coolpix P3 szép digitális fényképezőgép, hasznos extrákkal (stabilizátor, Wi-Fi) és jó felbontással, amit kiemel a jó képminőség is. A gép hátrányaiként a néha bizonytalankodó élességállítást, a kissé komótos működést és az akkumulátort emelhetjük ki. A képek pozitív értelemben vett lágysága miatt inkább olyan felhasználóknak ajánlott, akik otthon érzik magukat a digitális képszerkesztés világában, mert elég szép végeredmény hozható ki az így kapott képekből. Képstabilizátorának köszönhetően akár családi gépnek is jó választás, de akár DSLR tulajdonosok szívét is megérintheti (második gépnek). Mindezért a cikk megjelenésének idején bruttó 106 800 forintot kell fizetnünk.

A fényképezőgépeket a Nikon Kft-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink:

Nikon Coolpix P3 tesztfotók