Röviden: Nikon Coolpix S1 teszt

0

Azok, akik leendő fényképezőgépük kinézetét is figyelembe veszik, értékelni fogják a Coolpix S1-et. Az alumínium vázba bújtatott gép megjelenése hűvösen elegáns – nálunk az ezüstszínű változat járt, de a képek alapján a feketén már pusztán amiatt megéri elgondolkodni, ahogy kinéz. A gép eközben szemből éppen akkora, mint egy cigarettásdoboz, és mindössze két centiméter vastag. Más gépekkel ellentétben nem is áll ki róla semmilyen gomb vagy kar, így kitűnően simul a zsebünkbe, a méretét pedig mi sem illusztrálja jobban, minthogy a tesztek során gyakran a telefonomat húztam elő helyette.

A kis méretnek azonban hátrányai is vannak: elsőre például nem egyszerű olyan fogást találni az S1-esen, hogy bal kezünk ujjai ne lógjanak az AF segédfény vagy gyakran az objektív elé, és még többnapos használat után is sikerült néha olyan képet készíteni, ahol a kép bal felső felén a mutatóujjam éktelenkedett. Akár még a könnyű súly is zavaróan hathat: szabad kézzel némi gyakorlást igényel, hogy éles képeket készítsünk vele és ne mozduljunk be a tényleg szokatlanul könnyű géppel. Előnyös viszont, hogy a lencsék bekapcsolt állapotban sem emelkednek ki a gép síkjából, így az objektív fényképezés közben is védett helyen van.A Coolpix S1 hátuljára egy 2,5″-es, 110.000 pixeles, majdnem az egész hátsó felületet kitöltő LCD került, amelynek mérete érezhetően nagyobb a kategóriában megszokottnál. A kijelző szép, színhelyes képe sokat segít a komponálásban: ilyenkor a készülendő kép kb. 95 százalékát láthatjuk rajta, visszanézéskor pedig a teljes képet. Átnézeti kereső nem került a gépre, de nem hiányzik róla: ezzel a nagyméretű, éles képet adó képernyővel jobban járunk, mint egy parányi keresővel.

A kijelző mellett a hátlapon nem sok hely maradt a gomboknak, mégis sikerült kézreállóan elhelyezni őket. Pár próbakép után már megtalálunk minden funkciót anélkül, hogy ezért a kézikönyvhöz kellene fordulnunk, és gyorsan hozzájuk is lehet szokni. Az SD kártyát rejtő kis ajtót jobb oldalt, az akkutöltő vagy a képek áttöltésére szolgáló dokkolóegység csatlakozóját alul találjuk. Az állványmenet épp középen van, az egyensúlynak viszont az az ára, hogy az S1-et állványra téve nem tudunk akkut cserélni.Miután megnyomtuk a bekapcsológombot, a Coolpix S1 hamar készen áll a fényképezésre: a nem egészen 3 másodperces, a rejtett optikás gépek között átlagosnak számító szintidőt néhány tizeddel lejjebb szoríthatjuk, ha letiltjuk az üdvözlőképernyőt. Ezután máris exponálhatunk, a fókuszálásra világosban 0,6 másodpercre, mostohább fényviszonyok között a segédfény dacára is 1,8 másodpercre van szüksége. Két kép elkészítése között valamivel kevesebb, mint 2 másodpercet kell várnunk, amennyiben a legjobb minőségben és felbontásban mentjük őket, az elmosódott képekre pedig figyelmeztet minket, megkímélve attól a bosszúságról, hogy egy-egy kép használhatatlanságát már csak utólag, a helyszínt elhagyva ismerjük fel.

A gép háromszoros optikai zoommal rendelkezik, amely filmes formátumban számolva 35mm és 105mm közötti gyújtótávolságnak felel meg. (A digitális zoom további 4-szeres nagyításra volna képes. Ezt kikapcsolni nem tudjuk, viszont a zoom egy pillanatra megpihen, amikor az optikai-digitális határra érkezünk, ami elég ahhoz, hogy óvatlanul ne tévedjünk a digitális tartományba.) A tele és a nagylátószögű állás között hat állásban léptethetünk – ez a legtöbb esetben elegendő, de a nagy léptékek miatt olykor nekünk is mozognunk kell ahhoz, hogy a kívánt téma a lehető legnagyobb méretben férjen be a képbe. A minimális fókusztávolság 30 cm, a Coolpix széria erősségének számító makróknál pedig kevesebb, mint 4 cm. Az optika gyengéje, hogy a kép a fotó szélei felé életlenné válik és enyhén besötétedik.Az S1 ISO50-400 közötti érzékenységgel képes dolgozni. Ennek kiválasztását magunk is elvégezhetjük, de bátran rá is bízhatjuk a gépre. 200-as érzékenységig sötétben is elviselhető a képzaj, 400-asnál viszont már jól látható. Fényképezéskor ± 2 Fé expozíció korrekciót is használhatunk, ennek értékét 1/3 rekeszenként állíthatjuk. A fehéregyensúly kiválasztását szintén rábízhatjuk a gépre is, vagy választhatunk különböző módok – pl. felhős idő vagy mesterséges megvilágítás – között.

A legkisebb záridő, amellyel a gép dolgozni tud, 1/350, a legnagyobb pedig 2 másodperc. Ez meglehetősen kevésnek számít, ebben a kategóriában sem ritka az 1/1000-es vagy akár 1/2000-es alsó határ, ami jelzi, hogy a Coolpix S1-et nem gyors mozgások megörökítésére találták ki. Apropó, tempó: sorozatmódban 1,8 kép/másodperces sebességgel dolgozik, és tapasztalataink szerint egy átlagos sebességű SD kártyára egymás után 17 képet tud készíteni, mielőtt belassulna, amelyeket 12 másodperc alatt el is ment a kártyára.Az S1 az automatikus és kézi beállítások vegyítése mellett gyári témákat is kínál, amelyekre nyugodtan rábízhatjuk magunkat, annál is inkább, mert az S1 ezekből a szokásosnál jóval többet, összesen 17-et kínál: a szokásosnak mondható portré, tájkép és éjszakai mód mellett olyan extrákat is, mint a tűzijáték-fényképezés, vagy a víz alatti fényképezés (amelyet a külön megvásárolható vízhatlan tokhoz szántak). Egyes témák és a sima automatikus mód között elsőre nehéz felfedezni a különbséget, de számos igen hasznosat is találunk közöttük: portré, tájkép vagy épület módban például a kijelzőn megjelenő segédvonalak segítenek megkomponálni a képet. A leghasznosabb segítség pedig az új fejlesztésű Face-Priority Auto Focus (kb.: arcprioritásos autófókusz), amely döbbenetes hatékonysággal felismeri az első emberi arcot a látómezőben, majd ahhoz igazítja a fókuszt, garantálva, hogy az arc éles legyen – ez a funkció portré módban érhető el. Bármelyik módban használhatunk a Best Shot Selectort is, amely gyors egymásutánban több – legfeljebb tíz – képet készít, amelyek közül választásunktól függően a legélesebbet vagy a legjobban exponáltat menti el.

A vakut négy módban használhatjuk: automata, vörösszem-csökkentő, derítés, illetve folyamatosan bekapcsolt és kikapcsolt módok közül választhatunk. A vaku jó szolgálatot tett beltéri fotóknál, és kb. 2,5 méteres távolságon belül is kifogástalanul működik. A vörös szemektől annak ellenére sem kell tartanunk, hogy az objektív és a vaku szinte közvetlenül egymás mellett van, az S1 ugyanis szoftveres úton is szűri ezt – még mentés előtt, automatikusan és gyakorlatilag tökéletes hatékonysággal. Ügyesen dolgozik az autofókusz is, amelynek barátságtalan fényviszonyok között narancsvörös segédfény segít.


Visszanézéskor 1,2-szerestől 10-szeresig nagyíthatunk bele a képekbe, hisztogramot viszont sem ekkor, sem fényképezés közben nem képes megjeleníteni. A menürendszer kimondottan jól sikerült: mind a gép általános beállításai, mind a fényképezés és a visszajátszás opciói közül könnyen megtalálhatunk bármit. (Csak a tesztelés utolsó napján, a gépkönyvben fedeztem fel, hogy a menükben kóborolva a zoom-választó gomb a súgó előhívására szolgál, de nem is hiányzott.) Szöveges mellett ikonos menüt is választhatunk, ennél viszont eltart egy darabig, mire megjegyezzük, hogy a kevésbé egyértelműek melyik menüpontot jelölik – ha nem okoz gondot az angol szavak értelmezése, inkább maradjunk a betűknél.

A géppel Quicktime MOV formátumú, legfeljebb VGA (640×480 pixeles) felbontású videókat is készíthetünk. Ez a felbontás érezhetően nagyobb és használhatóbb a kategóriában általánosnak mondható 320×240-asnál, kár, hogy a felvételeket csak másodpercenként 15 képkockával rögzíti. A zoomot csak a rögzítés kezdete előtt állíthatjuk, közben nem, ilyenkor is működik viszont az automatikus fénymérés (elfogadható sebességgel), illetve ha kérjük, az autofókusz is (ennek hatása viszont alig érezhető).

A Coolpix S1-ben helyet kapott egy hangrögzítő is. A gép támogatja a PictBridge szabványt, melynek segítségével számítógép közbeiktatása nélkül nyomtathatjuk ki a képeket egy kompatibilis nyomtatóval. Hála a szoftvernek, ennek értelme is van, a Nikon már ismertetett automatikus vörösszem-eltávolítója ugyanis megbízhatóan végzi a dolgát, visszanézéskor pedig rendelkezésünkre áll egy D-Lightning nevű funkció, amellyel a képek sötétebb részét világosíthatjuk megfelelő mértékig anélkül, hogy az eredetileg is kellően világos részek megváltoznának.A gyári adatok szerint egy teljesen feltöltött akkuval 200 kép készíthető. Tapasztalataink szerint átlagosnak mondható vakuhasználat és visszanézési gyakoriság mellett egy töltés inkább csak 150-180 képre elég, azaz hasznos egy váltóakkut is magunknál tartani, ha a Coolpix S1-gyel indulunk hosszabb fényképezésre, vagy töltő nélküli hétvégézésre. Az akkutöltőt magához a géphez is csatlakoztathatjuk, az USB és az S-Video kábelt viszont csak a hozzá járó bájos kis dokkolóállomáshoz. A képeket SD kártyára, vagy annak betelte esetén a 12 MB-os belső memóriára menthetjük. Utóbbi villámgyorsan megtelik, úgyhogy csak vésztartaléknak használjuk, memóriakártyából pedig legalább 512 MB-ost ajánlunk hozzá.

A Coolpix S1-et azoknak ajánljuk, akik értékelik, ha egy fényképezőgép külsejére is figyelmet fordítottak, szeretik bárhova magukkal vinni a gépüket, és amikor fényképeznek, nem akarnak hosszasan mérlegelni, hanem szívesen rábízzák a legtöbb beállítást egy megbízhatóan teljesítő automatikára. A Coolpix S1 százezer forintért cserébe szép, színhelyes képekkel és számos hasznos funkcióval örvendezteti majd meg őket.

A fényképezőgép jelenlegi ára bruttó 100.000 Ft.
A fényképezőgépet a Nikon Kft.-től kaptuk tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!