Röviden: Olympus VG-120 teszt

0

Bevezető

Ha egy gyártó sikeres akar lenni, akkor a lehetőségeihez képest minden főbb kategóriában jelen kell lennie. Az Olympus ennek a feltételnek eleget is kíván tenni, hiszen egyszerűbb kompakt gépei mellett csúcskompaktokat, ultrazoomokat, vízálló gépeket, no és persze a női retikülökben is remekül elbújtatható ultrakompaktokat is kínál, hogy a cserélhető objektíves MILC és DSLR vonalról ne is beszéljünk.
A 2011-es év az Olympusnál a kompakt termékvonal felfrissítésével kezdődött. Január és február hónapban nem kevesebb, mint egy tucat új kompaktot jelentettek be. A friss gépek egyik ágát az ultrakompakt masinákat magába foglaló új, VG széria adja.

Egyelőre négy modell tartozik a VG modellek közé, a 12 Mpixeles, 4×-es zoomos VG-110 és a 14 Mpixeles, 5×-ös zoomos VG-120, VG-130 és VG-140. Ez utóbbi modellek gyakorlatilag megegyeznek egymással, a VG-130 fém burkolattal rendelkezik, illetve az Olympus Magyarország adatai szerint AF segédfényt is kínál (bár ez a termékfotókon nem fedezhető fel). Az Olympus VG-140-ről nehéz kideríteni, hogy pontosan hova is készült, de feltételezhetően ezt a típusjelzésű gépet csak Ázsiában és az USÁ-ban forgalmazzák majd (egyébként teljes egészében megegyezik a VG-130-cal).

Az egyszerű, kis méretű kompaktok-ultrakompaktok között egyébként jópár konkurest találunk más gyártóknál is, s ha szempontnak megtartjuk a 26 mm-nek megfelelő nagylátószöget és a min. 5×-ös zoomátfogást, még akkor is irdatlan mennyiség marad fenn a rostán:

S ezek még csak a 2011-ben bejelentett új modellek.
Mivel ultrakompakt kategóriáról van szó, itt a kis méret fontos tényező lehet. A VG-120 mindössze 19,1 mm vastag, így ha azt mondjuk, hogy 20-21 mm-es vastagságig bezárólag keresünk ultrakompakt gépet 28 mm-nél jobb nagylátószöggel, de min. 5×-ös zoomátfogással, akkor a következő idei modellek jönnek majd szóba: