Röviden: Panasonic DMC-F1 teszt

0

A Panasonic DMC-F1 3,34 Mpixeles CCD-t tartalmaz, így legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles fotókat készíthetünk. Ezen kívül használhatunk 1600×1200, 1280×960 és 640×480 pixeles felbontásokat is. A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, ebből kétféle tömörítési fok áll rendelkezésünkre, a fine és a normal. A gép a szükséges érzékenységet maga is képes beállítani, de a fotós is megadhatja ISO50, ISO100, ISO200 vagy ISO400-at választva. A fénymérés mátrix, vagy szpot elven történhet, amelynek során 8 mp és 1/2000 mp közötti zársebességeket választhat ki. A próbánk során kiderült, hogy a programtárcsa auto állásában maximum 1/8 mp-es zársebességet választ a gép. Éjszakai módban 1 mp-es záridőt ajánlott fel teljes sötétségben. A blende vagy teljesen nyitott, vagy teljesen szűk. Köztes érték nincs. Ennek következtében nagylátószögnél F2,8 vagy F8, az optika legnagyobb nagyításánál F4,9 vagy F14 lehet a rekeszérték.
A fényképezőgép kialakítása során túlnyomórészt szögletes sarkok, egyenes vonalak, markáns gombok kerültek a gépre. Kézben tartva nem túl kényelmes a fogás, de a kis tömege miatt ez nem zavaró. Az optika 3x-os átfogású, 5,8-17,4 mm közötti fókusztávolságra állítható, amely kisfilmes formátumban 35-105 mm-nek felel meg. A fényerő nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/4,8, vagyis teljesen átlagos. A 3x-os átfogáson belül az optika 9 zoompozícióra állítható be a nagylátószögű álláson kívül. Ez elég jó érték, hiszen találkoztunk már több olyan géppel, amely ekkora átfogáson mindössze 6 pozíciót kínált. Persze voltak ennél pontosabban is beállítható gépek, de ez teljesen megfelel a kategória elvárásainak. Kikapcsolt állapotban az optika védelméről egy fém lap gondoskodik, amely bekapcsolás előtt elmozdul az optika elöl.

A legkisebb tárgytávolság normál esetben 50 cm, makróra állítva a gépet viszont 10 cm-es közelponttal dolgozhatunk. Mivel zoomot is használhatunk makrózás közben, így nem kell túl közel menni a témához. A legkisebb makrózható terület szélessége 55 mm, mely az zoom kb. középállásánál érhető el. Ez közepes makróképességet jelent.

A fókusz beállítása csak az automatika által történhet. Az autofókusz sebessége napfénynél átlagos, de szobában, vagy erősen felhős időben már problémás, néha lassú, sok esetben kevés fénynél nem találja a megfelelő fókuszpontot. Nagylátószögnél 0,7-1 mp, tele állásban 1-1,5 mp-et mértünk kellően megvilágított, illetve gyenge fénynél. Makrózás során maximum 2 mp-ig próbálkozik az élesség beállításával.

A fehér-egyensúly az automatikus kiválasztáson kívül napfény, felhős, izzó értékekre állítható be, valamint használható kézi beszabályozás is. Kissé furcsa, hogy fénycsöves megvilágításhoz nincs választható állás. Szerencsére ekkor használhatjuk a kézi beszabályozást.

A vakut az optikától mindössze 2,5 cm-re helyezték el. Ennek egyértelmű oka, hogy a gép is kicsi. Sajnos ez meglehetősen sűrűn eredményez vörös-szem hatást, még az elővillantások ellenére is. Automatikus módon kívül a vaku derítésre, vörösszem-csökkentésre, valamint hosszú szinkronidejű vörösszem-csökkentésre állítható be.

Az átnézeti kereső a gép bal felső sarkában található. Képe nem túlzottan kicsi, de nem is nagy, megfelelő. Dioptria-korrekciós lehetőség az átnézeti keresőnél nincs. Az LCD kis méretű, 1,5″-os, felbontása 114 ezer pixel, ezáltal a képe gyönyörűen éles, részletes. Az elkészített fotók részleteit lejátszás esetén 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os nagyításban nézhetjük meg.A bekapcsolás után 2,3 mp múlva jelenik meg az élőkép az LCD-n. Ez az átlagos értékeknél gyorsabb bekapcsolát jelent. Sorzatfelvétel esetén kétféle mód közül választhatunk. Normál esetben 1,6 kép/mp-cel készíthetünk 5 felvételt, vagyis 3 mp-ig tart a sorozat. Nagy sebességű módban 1,5 mp alatt készül el az 5 felvétel, ez 3,3 kép/mp-nek felel meg. Lehetőség van automatikus expozíció-sorozat készítésére is, ekkor a három felvétel közötti lépésköz 0,3, 0,6 vagy 1 Fé lehet.


A fényképezőgépet automatikus módon kívül program automatika és téma módokban használhatjuk. Téma módok közül választhatunk makró, portré, tájkép, éjszakai vagy színeffekt állást. Színeffekt beállításakor választhatunk hidegebb vagy melegebb színeket, illetve fekete-fehér módot.

A mozgókép felvételének hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza, a felbontás 320×240 pixeles lehet. A videókhoz hangot is rögzít a gép, ezért felvétel során az optikai zoom nem használható. Bár nem indokolt, de ilyenkor a fókuszrendszer sem aktív. Természetesen a felvétel megkezdése előtt beállíthatjuk a fókusztávolságot és a fókuszrendszer is beállítja az élességet.


A fém állványmenet az optikai tengely vetületétől 2 cm-rel helyezkedik el távolabb. Ha a gépet állványra helyezzük, mind a memóriakártya, mind az akkumulátor cserélhető marad a gép lecsavarozása nélkül. A gépet 6V-os 680 mAh kapacitású CGA-S001E típusú Li-ion akkumulátor látja el elektromos energiával.A fényképezőgép természetesen SecureDigital kártyára menti a fotókat, ebből gyárilag 16 MB kapacitásút kapunk, de a 3 Mpixeles felbontást figyelembe véve érdemes legalább 128 MB-os kártyát vásárolni.

A fényképezőgép dobozában a gépen kívül következőket találjuk:


  • lítium-ion akku és töltő

  • USB kábel

  • Audio/Video kábel

  • hordszij

  • 16 MB SD kártya

A Panasonic DMC-F1 nettó ára 98 ezer forint. A gépet a kipróbálás idejére az Extrem Computertől kaptuk kölcsön.