Röviden: Panasonic DMX-FX8 teszt

0


Külső:

A szokásos, téglatest alakú ultra-kompakt fényképezőgép fém burkolatot kapott. Bár ezeknek a gépeknek a fogása nem szokott különösebben kényelmes lenni, az előlapon kialakított kis méretű kiemelkedés jótékony hatással van: biztosabb fogást vehetünk a gépen. Ahogy már a DMC-FX7 is, az FX8 is igen nagy méretű LCD-t kapott. Ennek fényereje két lépésben változtatható.

Az akkumulátort és a memóriakártyát a gép alján helyezhetjük be. A fém állványmenetet az optikai tengely vetületétől 1,5 cm-re helyezték. Ha a gépet állványra helyezzük sem a memóriakártya, sem az akkumulátor nem marad cserélhető.

Képérzékelő:

A fényképezőgépben 1/2,5″ típusú 5 Mpixeles CCD dolgozik, hasonlóan az FX7-hez. A felbontások is azonosak: 2560×1920, 2048×1536, 1600×1200, 1280×960 és 640 x 480, valamint a HDTV-k felbontásának megfelelő, 16:9 oldalarányú 1920 x 1080.

A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, a tömörítés foka két érték közül választható ki: fine, vagy standard.

A fényképezőgép érzékenységét auto-ra állítva a gép választja ki az éppen szükségeset, de a fotós is megadhatja ISO80/100/200/400 értékek közül választva. A zársebesség 1/8 mp és 1/2000 mp lehet, illetve éjszakai módokban 8 mp is.

Kijelző:


Ha valaki távolról akar felismerni egy FX8-ast, annak tulajdonképpen két dologra kell figyelnie: kis méretű gép, óriási LCD kijelzővel. Az FX7 óta erre a sorozatra ugyanis 2,5″-os (hasznos képméret: 6,2 cm) képtálójú folyadékkristályos megjelenítőt építenek. Bár a nagy monitornak a felbontása közepes: 114 ezer pixel, a megjelenített kép így is szép, egy ekkora kijelzőt nem is kell olyan közelről nézni, így a képpontokat nem fogjuk tudni elkülöníteni egymástól. A nagy LCD miatt a gépen átnézeti keresőnek már nem jutott hely. Felvételkor lehetőségünk van segédrács vagy élő hisztogram megjelenítésére. Lejátszáskor az LCD-n 2x, 4x, 8x és 16x mértékű belenagyítást is végezhetünk.

Kezelés:


A kis gépre nem került túl sok kezelőszerv, felül a főkapcsolót, a stabilizátor üzemmódját kiválasztó gombot, az exponáló gombot és a zoom vezérlőt találjuk, míg a hátlapra a program-tárcsa, a négyirányú navigáló gomb, a menü gomb, a törlés/sorozat gomb, valamint a kijelzőn megjelenített információk mennyiségét vezérlő gomb került. A zoom vezérlése az exponáló gomb körül elhelyezett karral történik, hasonló módon, mint a Canon ultra-kompakt gépeinél. A program tárcsa elhelyezése e sorozatban már megszokott, de egyébként egyedi és első ránézésre még furcsa is. Mindenesetre a kis méret miatt ez a megoldás indokolt.


A négy navigálóbillentyűvel felvétel módban négy különböző funkciót érhetünk el:

– fel: expozíció kompenzáció, automatikus exp. sorozat, fehér-egyensúly finomhangolás

– le: gyorslejátszás mód

– balra: önkioldó

– jobbra: vaku módObjektív:

A gép Leica DC Vario-Elmarit optikája 5,8-17,4 mm fókusztávolságra állítható be, amely kisfilmes formátumban megfelel 35-105 mm-nek. A fényerő a 3x-os zoomoptikák között átlagos, kis eltérést csak tele állásban láthatunk. A fényerő nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/5,0. Sok fény esetére a hagyományos blendés szűkítés helyett az FX8-ban ND szűrőt használnak. Nagylátószögnél így F2,8 helyett F5,6-ra, tele állásban F5 helyett F10-re válthat a gép.

A nagy szám persze nem a fényerő, nem a blende nélküli megoldás, hanem az optikai képstabilizátor. Ezt kikapcsolt álláson kívül két üzemmódban használhatjuk: Mode 1 állásban a stabilizátor folyamatosan működik, Mode 2 esetén csak az exponáló gomb teljes lenyomására indul.

A nagylátószögű álláson kívül még 17 zoompozíció használható, ez viszont átlag feletti szabályozhatóságot jelent. Az optikát kikapcsolt állapotban két lamella védi, amely bekapcsoláskor elhúzódik a fény útjából.

Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 50 cm, makró témamódnál 10 cm-es közelpontot használhatunk. Makrózáskor az optikai zoom is használható, de a legnagyobb nagyítást nagylátószögnél érhetjük el. Ez esetben a teljes képmezőt 49 mm széles terület tölti ki. Ez átlag feletti makróképességet jelent.

Vaku:

Ha kevés a fény a fényképezéshez, az optikai tengelytől 3 cm-re található fixen beépített vaku használható. Hatótávolsága ISO Auto álláson nagylátószögnél 4 méter. A használható vakuüzemmódok között a szokásos auto, kikapcsolt, derítés, vörösszem-hatás csökkentő auto módokon kívül megtaláljuk a lassú szinkron vörösszem-hatás csökkentéssel üzemmódot is .Kézi beállítási lehetőségek:

A DMC-FX8 elsősorban fél-automata gépnek készült, így nem kell csodálkozni rajta, hogy kézzel nem túl sok minden állítható be.

A teljes automatikus (piros szív) módon kívül program-automatika is használható. Itt már megadható az érzékenység, a fehér-egyensúly és az expozíció kompenzáció, valamint használhatunk automatikus expozíció sorozatot és finomhangolhatjuk a fehér-egyensúly értékét is. A program-tárcsa Scn állásában a következő téma-módok közül választhatunk: portré, sport, étel, tájkép, éjszakai portré, éjszakai tájkép, baba, lágy bőr, party, tűzijáték, hó, önarckép. Képeffektek használatakor hideg, meleg, fekete-fehér, szépia, természetes, standard vagy vivid (színtelített) mód érhető el.

A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül beállítható napfény, felhős, izzó értékekre, valamint kézi beszabályozás is rendelékezésre áll.

Az automatikus élességállítást beállíthatjuk széles területre, három pontosra egy sorban, vagy 5 pontosra, illetve használhatunk szpot fókuszt is. A széles területen, vagy a 3 pontos módban nagy sebességű AF-et is használhatunk. Ekkor az élességállítás ideje alatt az LCD-n lévő kép frissítése szünetel, de cserébe valóban gyorsabb élességállítást kapunk. Az élesség kézi beállítására nincs lehetőség, de a sötétben történő fókuszáláshoz erős fényű LED került a gépre, amelynek hatótávolsága nagylátószögnél 3-4 méter körüli.

Sorozat, videó:


QuickTime videó (8974 kbps)
640×480; 0:12 mp; 13,38 MByte

A Panasonic DMC-FX8 kétféle sorozat-módot támogat. Lo (vagyis lassú) sorozatnál 2 kép/mp-cel, Hi (vagyis gyos) sorozatnál 3 kép/mp-cel készíthetünk sorozatot. A sorozatok hossza csak a tömörítési foktól függ, a felbontástól nem. Fine képminőséget választva 3 képig, Standard képminőséggel megelégedve 5 képig tartó sorozatot készíthetünk. Ha ennél hosszabb sorozatra van szükségünk, használhatjuk a végtelen sorozat módot, ilyenkor a puffer megtelése után a képek kártyára írása a sorozat készítéssel együtt megy végbe, s amint van hely a pufferben egy újabb kép elkészítésére, az meg is történik. Ennek a sorozatnak a sebessége kezdetben a lassú sorozatnak megfelelő, a puffer telítettsége után már természetesen a memóriakártya sebességétől függ.

Az egyik jelentős eltérés az FX7-hez képest a videófelvételnél található. Míg az FX7 csak 320×240 pixeles felbontásban volt képes videórögzítésre, az FX8 már 640×480 pixelen is. A képfrissítést 30 vagy 10 kép/mp értékek valamelyikére állíthatjuk be. A felvétel során az optikai zoom sajnos nem használható, ezt digitális zoom sem pótolja. Az élességállítás is inaktív, a fénymérés viszont működik. A mozgókép mellé a gép hangot is rögzít, a felvételek hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép az átlaghoz képes gyorsan bekapcsolható, a kapcsoló elhúzása után 1,6 mp-cel már látható az LCD-n az élőkép. Ez egészen jó érték, hiszen az optikát ki is kell tolnia a gépnek. Az élességállítás sebessége igen jó, nagy sebességű fókuszmódban nagylátószög esetén 0,3-05 mp-ig, tele állásban 0,5-0,9 mp-ig tart jó fényviszonyok között.

Extra szolgáltatások:

Extra szolgáltatások közül az élő- és lejátszás hisztogramot, a képelforgatást, a maximum 10 másodpercig tartó hangmegjegyzés funkciót, az automatikus expozíció-sorozatot, a leméretezést (3 Mpixel, vagy kisebb támogatott felbontásra), a képkivágást kell megemlítenünk. S persze ne felejtsük el az egyik legkiemelkedőbbet: az optikai képstabilizátort, aminek köszönhetően a reciprok-szabályhoz képest kb. 2 Fé-kel hosszabb zárdők is bemozdulás nélkül kiexponálhatók.Memória:


A felvételeket SecureDigital kártyára menthetjük, melyből a gyári csomagolás 16 MB-osat tartalmaz. A fényképezőgép 5 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 512 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A gép Li-ion akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát, amely 3,7 V feszültségű, 1150 mAh kapacitású. Az akku töltését külső akkumulátortöltőben végezhetjük.

A gép jobb oldalán a kombinált USB és A/V kimenetet, valamint az adapter bemenetet találjuk egy műanyag ajtó mögött.


A fényképezőgépek dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • 16 MB-os SD kártya
  • USB kábel
  • A/V kábel
  • csuklópánt
  • Li-ion akku 1150 mAh; 3,7V
  • akkumulátor töltő

Értékelés:

A Panasonic DMC-FX8-at azoknak a hobbi- és családi fotósoknak ajánljuk, akik szeretnének egy kis méertű, kézbe simuló fényképezőgépet, amellyel kevesebb fényben is bemozdulásmentes képet lehet készíteni, vagyis szeretnék kihasználni a stabilizátor adta lehetőségeket. A fényképezőgéppel készített felvételek jó minőségűek, igaz, kissé lágyak. A képzaj sem jelentős, a kis érzékenység miatt eleve kisebb képzajjal kellene számolnunk, ezt tovább csökkenti a képfeldolgozás során működésbe lépő zajcsökkentés. Szférikus hibával nem találkoztunk, a kép a sarkain is ugyanolyan éles, mint a kép közepén. A kromatikus aberráció sem jelentős.

A Panasonic DMC-FX8 ára bruttó 110 ezer forint.

A gépet a kipróbálás idejére a Panasonic Magyarországtól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!