Röviden: Sony DSC-P10 teszt

0

A Sony CyberShot DSC-P10 külseje megegyezik más P-sorozatú gépekkel, így ránézésre akár össze is keverhetők. Sőt, képességeiben is közel található a P92-höz. A különbség jobbára az akkumulátorban (P10-nél Lítium-ion, P92-nél AA-méretű akku), a legnagyobb zársebességben (P10-nél 1/2000 mp, P92-nél 1/1000 mp) és a tokozásban (P10 fém, P92 műanyag) található. Az ultra-kompakt, 992-nél kisebb P10 5 Mpixeles, 3x-os optikai zoomos automata fényképezőgép, amelynek kezelését bárki könnyen elsajátíthatja.
A gépbe 1/1,8″ tokozott méretű, 5,2 millió pixeles CCD került. A CCD-t természetesen a Sony készítette. Legnagyobb felbontásban 2592×1944 pixeles képeket kapunk. Ezen kívül 3:2 oldalarányban 2592×1728, 4:3 oldalarányban 2048×1536, 1280×960 és 640×480 pixeles fotókat készíthetünk. A fotók kétféle minőségi fokozatban menthetők el: Fine és Standard. A legkisebb veszteségű Fine módban a tömörítés 98%-os minőségű. A Fine képek 5 Mpixeles felbontás mellett 2 MByte-os fájlokat eredményeznek. Mivel a DSC-P10 is támogatja a MemoryStick Pro-t, a tárkapacitás elméleti felső határa 32 GB, amiből jelenleg 1 gigabájt hasznlható ki. Ez azonban bőven sok is.

A érzékenységet a gép automatikusan képes megválasztani, de kézileg is megadható ISO100, ISO200 vagy ISO400 értékek valamelyikére. A zársebesség 2 és 1/2000 mp közötti lehet, ezt az automatika mátrix vagy szpot méréssel állítja be. A 2 mp-es záridő segítségével akár éjszakai felvételek is készíthetők.


A gép optikája F2,8-5,6 fényerejű, fókusztávolsága 7,9-23,7 mm, mely kisfilmes formátumra vetítve 38-114 mm-nek felel meg. A zoom pozícióját a nagylátószögön kívül 8 állásra állíthatjuk be. Érdekes, hogy a gép kiírja az optikai zoom mértékét is. Ennek alapján 1x, 1,1x, 1,3x, 1,5x, 1,7x, 1,9x, 2,2x, 2,6x és 3x-os nagyításokat használhatunk. A rekesz mérete nagylátószög esetén F2,8 vagy F5,2 tele állásban F5,6 vagy F10 lehet, de ezt csak az automatika állíthatja be.

Normál esetben a legkisebb tárgytávolság 50 cm. Makróra váltva 10 cm-es közelponttal dolgozhatunk nagylátószög esetén. Sajnos a makró nem a gép erőssége, ugyan a zoomot használhatjuk, de ezzel megnő a legkisebb használható tárgytávolság. A legkisebb befogható terület 90 mm, ami nem teszi a P10-est a sokat makrózó fotósok ideális gépévé.

Az élesség-állítás automatikusan vagy kézileg történhet. Az autofókusz rendszer több ponton, vagy a kép közepén figyelheti az élességet. Kézi fókuszáláskor megadható a tárgytávolság, 0,5, 1, 3, 7 méterre, illetve végtelenre. Ez természetesen nem elegendő mindenre, de jobb, mintha egyáltalán nem lenne kézi beállításunk.
A teljesen automata módon kívül program-automatika és téma-automatika áll rendelkezésünkre a fotók elkészítéséhez. A téma-módok között megtaláljuk az éjszakai, éjszakai portré, tájkép, havas vidék, strand, sport és tűzijáték képek elkészítését megkönnyítő lehetőségeket. Az egyes felvételekhez maximum 5 mp-es hangmegjegyzés is fűzhető, amely külföldi nyaralás során igazán hasznos lehet, mert így nem kell pontosan felírni, hogy az egyes képeken mit láthatunk.

A fényképezőgéppel sorozat felvétel is készíthető, igaz összesen 3 kép menthető el, 1,5 kép/mp sebességgel, így tehát 3 mp időtartamig tudunk sorozatfelvételt készíteni. Ha a SetUp-ban MPEG helyett Multi-Burst módot állítunk be, másodpercenként 6,3; 12,5 vagy 25 képet készíthetünk 16 képig, melyet egy JPEG képre helyez a gép. Ezen kívül ClipMotion is választható, ez esetben GIF kiterjesztéssel, 160×120 pixeles felbontással készül az animáció, az egyes képek akkor kerülnek mentésre, amikor az exponáló gombot megnyomjuk. Így magunk dönthetjük el, hogy milyen mozgásfázisokat rögzítünk. A fehér-egyensúly az automatikus beállításon kívül napfény, felhős, izzó, fénycső értékre állítható, sajnos kézi beszabályozásra nincs lehetőség.

Mozgóképek felvételekor a gép hangot is rögzít, a felvétel maximális hosszát csak a memória-kártya kapacitása korlátozza. A felbontás 640×480, vagy 160×120 pixeles lehet, de köztes 320×240 pixeles felbontás nem választható. Az MPEG VX modban VGA (640×480 pixel) felbontásban a kártya szabad kapacitásától függően bármilyen hosszú videófelvétel is készíthető 16 kép/mp-es frissítéssel. Videófelvétel közben az optikai zoom nem használható, ennek hiányát digitális zoom sem pótolja. Kellemes azonban, hogy a felvétel során nem csak a fénymérés, de a fókusz-rendszer is működik.

Lejátszás esetén a kész felvételekbe 1,1x-5x mértékig lehet belenagyítani. Lejátszás módba kapcsolva, a gép 25 mp után visszahúzza az optikát, ami kényelmetlen lehet, ha csak az utolsó 2-3 képet szeretné valaki ellenőrizni, mielőtt ismét fotózni kezdene. Ekkor ugyanis meg kell várni, míg a gép kitolja az optikát.

A fényképezőgép optikáját kikapcsolt állapotban két lamella védi a környezeti hatásoktól, mely bekapcsolás esetén automatikusan elmozdul a fény útjából.


Az állványmenet fémből készült, az optikai tengely vetületétől 4 cm-re található. Mivel az akkumulátor és a memóriakártya foglalata a gép oldalán található, így ezek a gép állványra helyezésekor továbbra is cserélhetőek maradnak.

A fényképezőgépet NP-FC11 jelű Sony InfoLithium akku látja el energiával, mely 3,6V-os és 770 mAh-s.

A bekapcsolás után 2,5 mp-cel később jelenik meg az élőkép, ez egészen jó érték, gyors bekapcsolásra vall. A fókuszálás sebessége kellő fény esetén gyors, de AF segédfény használata esetén belassul. Nagylátószög esetén 0,4-1,8 mp, tele és makró állásban 1-3 mp lehet. A segédfény narancs színű, hatótávolsága 3-4 m körüli. Az élességállítás széles területen, vagy a kép közepén lehetséges. A vaku automatikus, derítés, kikapcsolt, hosszú-szinkron és vörösszem-effektus csökkentő módokban működhet. A vörösszem-effektus csökkentését csak a menüből kapcsolhatjuk be vagy ki. A vaku teljesítménye normál erősségen kívül magas, vagy alacsony szintre állítható. A villanó az optikától 4,5 cm-re található.

A fényképezőgép MemoryStick kártyát fogad, amiből a Pro jelűt is kezeli. A gyári összeállításban 16 MB-os kártyát mellékelnek, ez mindössze 6-7 teljes méretű kép mentésére elegendő. Ezért már a gép vásárlásakor érdemes beszerezni legalább egy 128 MB kapacitású kártyát.


A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • NP-FC 11 jelű lítium-ion akku (2,8 Wh)

  • akkumulátor-töltő

  • audio-video kábel

  • USB kábel

  • hordszíj

  • 16 MB-os MemoryStick

A fényképezőgépre video-kimenet is került, így televízióhoz csatlakoztatva is megtekinthetjük a kártyán lévő képeket, videókat.

A fotók részletessége jó, a fénymérés néha mátrix módban is korrigálásra szorul. Gyenge fénynél, vagy árnyékos részeknél enyhe zajosodás fedezhető fel. Az aberráció közepes mértékű.

A Sony DSC-P10-zel a Sony azokat a fotósokat célozta meg, akik nem akarnak a beállításokkal zsonglőrködni, de a legegyszerűbb alapgépnél mégiss többre, igényesebbre vágynak. A nagy felbontás mellett ezeket a pluszokat a gép kialakítása és az InfoLithium akkumulátor biztosítja. A DSC-P10-vel készült fotók kiváló minőségben dolgoztathatók ki akár A/4 méretig is.

A Sony DSC-P10 nettó ára 128 ezer forint körüli. A tesztgépet a Sony Hungáriától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!