Röviden: Vízálló Pentax Optio WP teszt

0

Vízállóság:

A víz alatti fotózás manapság még jobbára csak a megszállott búvároknak és a kiváltságos helyzetű fotósoknak adatik meg. Bár sok kompakt géphez kapható már vízhatlan tok, ezek ára sajnos vetekszik egy-egy új fényképezőgépével. Ez a hobbi tehát nem éppen olcsó dolog. Ennek ellentmond az a tény, hogy egyre több vízálló fényképezőgép jelenik meg a piacon, amelyet ugyan nem használhatunk mélyebb merülések alkalmával, de aki nem búvárkodik, csak a nyári emlékképeket szeretné feldobni néhány kristálytiszta tengeri fotóval, annak nincs is szüksége több méterig vízálló változatokra.

A fényképezőgép megfelel a JIS Class 5 porállóság és a a JIS Class 8 vízállóság feltételeinek, vagyis a gépet 1,5 méteres mélységig probléma nélkül használhatjuk akár 30 percen keresztül. A porállóságára jellemző, hogy a sivatag homokjánál is finomabb szemcsék sem okoznak károsodást a fényképezőgépnek (az Optio WP-t japánban vizsgálták be. ) Ez a modell negatív lebegőképességű, vagyis ha kiejtjük a kezünkből, akkor lesűllyed a fenékre. Ez 1,5 méternél mélyebb vízben, vagy medencében már veszélyes lehet, mert a nagy víznyomás miatt a gép beázhat.Külső:

A Pentax Optio WP a korábbi Pentax vízálló modelleknél sokkal szebb. Bár ez igen szubjektív, azt hiszem sokat nem kell magyaráznom, hogy a négyzetes formájú Optio 33WR-hez képest egy gyönyörű ívekkel lekerekített, hosszúkás kialakítású szürke árnyalatú burkolat miért is szebb. A gép mérete egyáltalán nem nevezhető nagynak, picit nagyobb talán, mint a mostani átlagos mobiltelefonok. Mivel nyakba is akasztható, így hordása nem jelent problémát.

A gép burkolata egyébként műanyagból készült, de a tapintása, fogása jó, kellemes. Az összeillesztések is igen precízek, sehol sem ropog, vagy recseg (meredek is lenne egy vízálló géptől).


Az állványmenet is műanyagból készült, az optikai tengely vetületétől kb. 4 cm-rel került távolabb. Ha a gépet állványra helyezzük mind a memóriakártya, mind az akkumulátor cserélhetők maradnak.

Képérzékelő:

A fényképezőgépbe a manapság oly elterjedten alkalmazott 1/2,5″ típusú 5 Mpixeles CCD került. Igy a legnagyobb felbontásban 2560×1920 pixeles fotókat kapunk, de választhatunk kisebb értékeket is: 2304×1728, 2048×1536, 1600×1200, 1024×768 vagy 640×480. A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, háromféle minőségi fok közül választhatunk.

Az érzékenységet a gép automatikusan is képes megválasztani, de a fotós is választhat ISO50, ISO100, ISO200 és ISO400 értékek közül.


Kijelző:

A gép hátuljára lassan már átlagosnak számító, de egyébként nagy méretű 2″-os (4,9 cm látható képméret) folyadékkristályos megjelenítő került, ennek felbontása azonban nem túl nagy, mindössze 85 ezer képpont. Fotó készítése előtt a komponálást csak az LCD-n végezhetjük, a gépre átnézeti kereső nem került. A kijelzőn lejátszás során bele is nagyíthatunk a képekbe, 1x-8x mértékig több lépésben.

Kezelés:

A Pentax Optio WP kezelőszervei a hátsó rész jobb oldalára kerültek. Ezek elosztása logikus, elérésük könnyű és egyszerű. Bár sok hely nem marad a hüvelyk ujjunknak, a zoomvezérlőre nyugodtan rárakhatjuk, mivel nem túl érzékeny. Pentax gépeknél megszokott megoldás, hogy a négyirányú navigálógombok mindegyike egy-egy külön funkciót is megvalósít felvétel módban:

fel: exp. kompenzáció és sorozat mód

le: üzemmód választás

balra: vaku mód

jobbra: makró mód


Objektív:

A géptestbe rejtett optika fizikai fókusztávolsága 6,3-18,9 mm, amely kisfilmes rendszerbe átváltva megfelel 38-114 mm-nek. A fényerő középértékét nézve átlagos, ám ha külön nézzük a nagylátószögű és tele állásban elérhetőt, akkor azt kell mondjuk, hogy nagylátószögnél átlag alatti, tele állásban viszont átlagon felüli fényerővel dolgozhatunk: f/3,3-4,0.

Az objektívet a környezet hatásaitól csak egy átlátszó lap védi, így érdemes vigyázni rá.

A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 8 értékből választhatjuk ki, amely a 3x-os átfogású kompakt gépek között átlagosnak számít. A két végállás között viszonylag gyorsan mozoghatunk.

Ha a fényképezőgépet makró állásba kapcsoljuk, jöhet a döbbenet. A legtöbb rejtett optikás gépnél már tapasztaltuk, hogy a makróképességek igen jók. De ennyire drabális nagyításra mi sem számítottunk. A legkisebb befogható terület szélessége ugyanis 15 mm, vagyis 15 mm széles téma teljes egészében kitöltheti a képet. Ezt kisfilmes gépeknél 2,4:1 leképezési aránynál tudnánk megvalósítani. Csodaszép eredmény! Igaz, ehhez szinte hozzá kell érni a témához. A makró állásban egyébként a zoomot is használhatjuk, így nagyobb tárgytávolságokból és készíthetünk makrót, bár ekkor a nagyítás már nem lesz ennyire nagy.

Vaku:

A vízalatti gépek egyik fontos része a vaku. Bár a beépített villanók nem túl nagy teljesítményűek, 1-2 méterig ISO200 érzékenységnél még jól használhatók. A vakut az optikai tengelytől 3 cm-re helyezték, amely sajnos sűrűn előforduló vörösszemeket eredményez. A használható vakuüzemmódok a szokásos auto, kikapcsolt, derítés, vörösszem-hatás csökkentő módokon kívül egy „lágy” beállítást is kínálnak, amely során kisebb teljesítménnyel villan a vaku. Ezt elsősorban makróhoz ajánljuk.

Kis kompakt gépről lévén szó, külső vakucsatlakozásra nincs lehetőség.Kézi beállítási lehetőségek:

Az Optio WP elsősorban fél-automata gépnek készült, így rekesz- és zársebesség kézi beállítását nem kell keresnünk, mert olyan nincs. Nem adató meg a fénymérés módja sem, a gép egyféle fénymérést támogat (többszegmenses)

Van viszont sok témamódunk: éjszakai tájkép, mozgókép, hangfelvétel, panoráma, tájkép, virág, portré, vízalatti, strand/hó, sport, hangmegjegyzés, állat, gyertyafény, lágy, tűzijáték, önarckép, bőrszín, étel, múzeum. Beállíthatjuk az élesítés, színtelítettség, kontraszt értékeit, fotózhatunk fekete-fehér és szépia módban, lágyíthatjuk, világosíthatjuk, digitális színszűrőkkel (vörös, rózsaszín, kék, zöld, sárga) tehetjük érdekesebbé felvételeinket.

A korábban már említett érzékenység értéken kívül megadható a fehér-egyensúly (automatikuson kívül napfény, árnyék, izzó, fénycső és kézi beszabályozás is lehetséges), kiválasztható az AF mód (nagy területű, középső fókuszpont, vagy végtelen tárgytáv), sőt kézi élességállításra is van lehetőség. Ez utóbbinál a kijelző alsó részén távolságskálát is láthatunk, valamint az LCD-n digitálisan felnagyított kép is megjelenik. A kézi élességállítás bizony jó, hogy megtalálható a gépen, mert AF segédfény nem könnyíti meg kevés fénynél az automatika dolgát.


víz alatti videófelvétel

Sorozat, videó:

Sorozat módban kétféle sebesség közül választhatunk. Normál sorozatnál méréseink szerint viszonylag lassan, 0,75 kép/mp sebességgel készülnek a felvételek, nagy sebességű sorozatnál viszont 3,5 kép/mp sebességet mértünk. Mindkét üzemmódban 6 képig tudtunk egy menetben sorozatot lőni. A nagy sebességű sorozat hátránya, hogy ekkor csak 1280×960 pixeles képek készülnek.

A videórögzítés 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban lehetséges 30 vagy 15 kép/mp frissítéssel. A mozgóképek mellé hangot is rögzít a gép, még víz alatt is. A felvételek időtartamát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Az optikai zoomot csak a felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be, felvétel közben már nem változtatható, csak a digitális zoom érhető el. A videórögzítés során a fénymérés aktív, de a fókusz a felvétel elején beállított távolságban marad.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép az átlaghoz képes bizony nagyon gyors. A bekapcsolás miatt sem kell szégyenkeznie a kis Pentax gépnek: 1,8 mp után már használható állapotba is kerül a gép (igaz, a rejtett optikás gépek között ez egyáltalán nem számít kiemelkedőnek). Az élességállítás sebessége viszont meglepően jó! Nagylátószög esetén 0,5-0,9 mp-ig, tele állásban 0,6-0,9 mp-ig tart a fókuszálás a témától és a megvilágítástól függően.

Extra szolgáltatások:

Extra szolgáltatások tekintetében a Pentax kompakt gépei mindig is jól el voltak eresztve. Ez igaz az Optio WP-re is. Mind felvételkor, mind lejátszáskor használhatunk hisztogramot, lejátszáskor ráadásul a kiégett és bebukott részeket is villogtatja a gép (piros és sárga színnel). Képelforgatás, képkivágás és lekonvertálás ugyan nem került ebbe a modellbe, de hangmegjegyzést és külön hangfelvételt itt is készíthetünk. A képeket háromféle keretbe is helyezhetjük, amely elsősorban a képszerkesztő programokat kevésbé ismerőknek lesz jó szolgáltatás. Az energiatakarékosság jegyében beállíthatjuk, hogy hány mp vagy perc inaktivitás után csökkentse az LCD fényerejét (5 mp és 2 perc között). Ez hatékonyabb megoldás, mint a kikapcsolás, mivel nem kell minduntanal megvárni, hogy ismét bekapcsoljon a gép. A háttérvilágítás csökkentésének idejének érdemes a legkisebb értékre állítani. A Pentax kis gépeinek egyik érdekessége, hogy a SetUp-ban beállítható, hogy kikapcsolás, majd újbóli visszakapcsolás esetén mely értékek álljanak vissza az előző értékre. Ezek között a következőket adhatjuk meg: vaku mód, üzemmód, fókusz mód, zoom pozíció, MF állás, fehéregyensúly, érzékenység, expozíció kompenzáció, digitális zoom, kijelző mód és fájl sorszám. A világóra lehetőséget kínál utazáskor a helyi idő és a hazai idő beállítására és használatára, az ébresztő funkciót pedig nem kell részletezzük. A zöld gomb funkciója szabadon konfigurálható.Memória:

A képeket és videókat a gép belső 10 MB-os memóriájába, vagy SecureDigital kártyára menthetjük. Az 5 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 512 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A fényképezőgép működtetéséhez szükséges energiát D-Li8 jelű Li-ion akkumulátor szolgáltatja. Az akku 710 mAh kapacitású, 3,7 V-os.

A kártyát a gép jobb oldalán helyezhetjük be.


A fényképezőgép dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • videó és USB kábel
  • nyakpánt
  • Li-ion akkumulátor
  • akkumulátor töltő

Értékelés:

A sok dicséret mellett azért meg kell emlékezzünk a gép egyetlen kellemetlen pontjáról, a képminőségről. A fényképezőgéppel készített felvételeken ugyanis sajnos érzékelhető a kis CCD és a nagy felbontás problémája: a képek még kis érzékenységnél is zajosak, bár a gép képfeldolgozó rendszere erős zajszűrést is alkalmaz. ISO100 érzékenységtől kezdődően a zajszűrés hatására ráadásul a részletek is elmosódnak, sokszor láthatunk „kimosott” képeket, illetve recés éleket. A felvételek képek részletgazdagságán tehát nem ámultunk el, talán egy 4 Mpixeles szenzor is bőven elég lett volna (no persze a piac diktál, így manapság már muszáj 5 Mpixelről indulni). Ettől függetlenül ezek a képek is megállják a helyüket 18×13 cm-es nagyításig (ne feledjük, hogy monitoron 100%-os nézetben ritkán nézzük a képeket, s ilyenkor a hibák is sokkal jobban látszanak, mint az valójában gond).

A szolgáltatásokkal bőven meg voltunk elégedve, tulajdonképpen az átlagnál picit lágyabb és kevesebb részletet tartalmazó képeket bőségesen ellensúlyozza a sok-sok szolgáltatás, különös tekintettel a víz- és porállóságra. S ha még a gép árát is megnézzük, azt kell mondjuk: a vízállóságot ingyen kapjuk, hiszen ha azt hallanánk: 5 Mpixel, 3x-os zoomátfogás, rejtett optika, 85 ezer Ft-ért, akkor senki sem gondolna arra, hogy valami (esetünkben a vízhatlanság!) kimaradt volna a szolgáltatások felsorolása közül. A

A Pentax Optio WP-t bátran ajánljuk azoknak, akik egy tükörreflexes gép mellé szeretnének olcsó víz alatt is használható fényképezőgépet venni, vagy azoknak, akik nem akarnak nagy méretű nyomatokat készíteni, de szeretnék a strandon is nyugodt szívvel használni a gépet. A szolgáltatások miatt akár első gépként is nyugodtan megvásárolható, ilyen árkategóriában könnyen és sokoldalúan használható csinos gépet nem sokat találni.


A Pentax Optio WP ára bruttó 85 ezer forint, amely azt kell mondjuk, igen barátságos. Ilyen áron bőven találunk hasonló képességű modellt, csak éppen nem vízálló kivitelben.

A gépet a kipróbálás idejére a Slach Kft.-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!