Röviden: Vosonic VP8360 mobil háttértár teszt

0

Külső

Néhány évvel ezelőtt, ha egy mobil HDD szebb volt egy fokkal a Sokol rádiónál, már nyert ügye volt. Arra kellett csak, hogy egy teli memóriakártyáról gyorsan áttölthessük belé frissen elkészült fotóinkat és már bújhatott is vissza a fotóstáskába. Manapság a helyzet annyit változott, hogy ezen szerkezetek némelyike nem csak hordozható fotótárként, de komoly multimédiás „szórakoztatóközpontként” is funkcionál. A számítógéptől elszakított winchester szerepköréből tehát a mindennapi használati eszköz, unaloműző útitárs szerepkörére is vágynak. Így van ezzel a Vosonic VP8360 is. Egy mindennapi használati eszköznek nem árt ha szép kissé, de mindenekelőtt funkcionális. A szépség tekintetében valószínűleg nem nyer díjakat az új Vosonic, bár szégyenkeznie sem kell. Egyszerű, talán ez rá a legjobb szó. A fekete műanyag ház és nyomógombok egyhangúságát csupán a markolat fémes műanyag berakása és a Kodak digitális fényképezőgépek fő funkciógombját idéző négyirányú joystick töri meg. Ez a kezelőszerv szolgál a menüpontok közötti navigációra, megnyomva pedig az adott funkció elfogadására. Képnézegetés közben segítségével lapozhatunk a fotók között, illetve forgathatjuk azokat.

Alatta két gomb, valamint egy kis mikrofon kapott helyett, felette egy kis hangszórót találunk. A felső gombbal (ESC/MENU) a kiválasztott funkcióhoz tartozó menüt kapcsolhatjuk be, vagy léphetünk ki belőle, az alsó (+/-) gombbal pedig belenagyíthatunk fotóinkba, vagy az audiólejátszás hangerejét növelhetjük, illetve csökkenthetjük. A Vosonic VP8360 jobb oldalán találjuk a be-, és kikapcsoló gombot, alatta pedig az ezt lezáró reteszt (Hold). Ezzel megakadályozható, hogy a készüléket egy nem kívánt pillanatban kapcsoljuk ki, vagy be. Az oldallap alján, mélyre süllyesztve helyezkedik el a Reset gomb, amelyet csak valamilyen vékony és hegyes eszközzel érhetünk el. A készülékhez jár ugyan egy kétfejű, mini csavarhúzó szett, de ennek vastagsága néhány tizedmilliméterrel több, mint ami ide kell.

A készülék tetején található a memóriakártyák fogadására szolgáló két foglalat. Ezeket kis ajtók védik a portól és a véletlen behatásoktól. Ugyanitt helyezték el az audio és videokimenetet is.

A háttértár kommunikációs csatlakozóit – dokkoló egység csatlakozója és USB port – átellenben, a szerkezet alján találjuk. Mellettük a hálózati tápaljzat kapott helyet.

LCD

Tekintélyes méretű TFT LCD monitor terpeszkedik a készülék elején. A gyári adatok szerint 3,6”, azaz 9,1 cm méretű, és méréseink szerint is éppen ennyi a látható képméret átlósan. Felbontása 230 000 képpont, amelyre szüksége is van egy ekkora monitornak. A részletesség így jónak mondható. A monitor fényereje a menüben +/- 9 értékek között szabályozható.

A HDD-re mentett, és megjelenített képek mellé kérhetünk EXIF kijelzést. Ebben az esetben a legfontosabb képinformációk jelennek meg a képernyőn, mint a fényképezőgép típusa, rekesz és záridő érték, érzékenység, vakuállapot, képméret, gyújtótávolság, és a készítés pontos ideje. Emellé egy hisztogramot is látunk, mely a kép árnyalat eloszlásáról tájékoztat. A visszajátszott képekbe lehetőség van belenagyítani, kb. 10x méretig, 20 lépésben. A nagyított fotók görgethetők a képernyőn, és diavetítésként is megjeleníthetők.

Az akkumulátor kímélése érdekében bekapcsolható és 5-180 mp között állítható takarékos üzemmód, amelynél a készülék lekapcsolja a monitort. A kijelzőt bármely funkciógomb megnyomásával kelthetjük ismét életre.

HDD

A VP8360 20-120 GB közötti HDD-ket képes kezelni, ezekből a 2,5” (9,5mm) méretű, ATA csatolású, notebook winchesterek használhatók a készülékkel. Az általunk tesztelt példányban egy 120 GB-os Samsung HDD volt, ami igen tekintélyes multimédia kapacitást jelent. A feltöltött, 6 megapixeles, kiváló tömörítésű JPEG-ek-ből, ideális esetben közel 60 000 darab fért volna el ekkora tárhelyen, ha lett volna 60 000 digitális fotónk. Egy 10 megapixeles DSLR fényképező kb. 20 megabájtos, tömörítetlen RAW állományaiból is mintegy 5500-nak jut így hely. A készülék azonban nem csak képtárolásra, de videók és hang állományok tárolására lejátszására és felvételére is alkalmas, így szükség van a minél nagyobb kapacitásra. Mindenesetre ekkora tárhellyel, egy hosszabb fotós feladat alkalmával sem érhet senkit meglepetés.

A HDD természetesen bármikor cserélhető, az előlap könnyedén eltávolítható, majd a winchester kicsúsztatható.

Szolgáltatások

Ebben a tekintetben elég sokrétű a Vosonic. Mint már említettük, a háttértár nem csak képek raktározására, de audió- és videófájlok lejátszására és felvételére, adattárként, FM rádióként és kezdetleges játékgépként is használható unalmas óráinkban. Utóbbi lehetőséget a beépített tetris-klón a Matrix képviseli.

Nézzük sorban a fontosabb képességeket! Digitális fotókat 6-féle memóriakártyáról vihetünk a készülékbe egy CF I-II/Microdrive és egy SD/MMC/MS foglalaton keresztül. Adapterrel további négy formátum használható: Mini-SD, RS-MMC, MS Duo, MS Pro Duo. A megjeleníthető képek JPEG, TIFF, BMP, RLE8, GIF, vagy RAW állományok lehetnek. RAW-ból 8 ismert gyártó, 45 modelljét támogatja a készülék.

Canon: 1Ds Mk-II, 1Ds, 1D MK-II (N), 1D, 5D, 20D, 10D, D30, 300D, 350D, PS G1/G2/G3/G5/G6

Nikon: D200, D100, D70, D50, D1X, D2X, D1H

Kodak: DSC Pro 14/c, DSC Pro 14/n

Fujifilm: FinePix S2Pro, FinePix S3Pro, FinePix S5500, FinePix E900

Olympus: E-1, E-500, E-300

Konica Minolta: A1, A2, A200, Dynax 7D, Dynax 5D

Panasonic: DMC-FZ30

Pentax: *istD, *istDL, *istDS

Videóformátumok közül az MPEG-1 (MPG/DAT, VCD), MPEG-4 (MP4), XviD (AVI), MOV, és WMV9 (WMV) tömörítésű mozgóképeket kezeli és játssza le a a Vosonic VP8360. Ezek legjobbjaiból 720×480 képpontos felbontásúakat képes lejátszani, bár a lejátszánál maximált felbontás 320×240 képpont.

Az ismertebb hangformátumok közül az MP3, WMA, AAC, WAV és CDA lesz ismerős a Vosonicnak. A legelterjetebb MP3 formátumban 16-384 Kbps mintavételezésű sztereó, vagy mono fájlokat használhatunk, akár CBR vagy VBR tömörítéssel is.

‘A szerkezet hang és videóállományok felvételére is alkalmas. Videórögzítéshez a géphez mellékelt dokkóegységet használhatjuk. Ehhez csatlakoztatható pl. DVD lejátszó, vagy műholdvevő. A FAT32 kiosztásnak köszönhetően egyszerre maximum 2 GB méretű, MP4 formátumú videók vehetők fel. Felbontásuk 352×240 lehet, 30 képkocka/mp sebességgel. Hangfelvételnél a beépített mikrofon vagy a vonalbemenet használható. Rögzíthetők az FM rádió adásai is, amelyet 87,5-108 MHz között hangolhatunk. Antennaként a mellékelt fejhallgató használható. A talált rádióállomások két csoportba (Group 1-2) rendezhetők, melyek mindegyikébe 8-8 állomás menthető.

A VP8360 képes a szöveges (TXT) fájlok megjelenítésére, így ha nem akarjuk unalmas óráinkat filmnézéssel, vagy zenehallgatással tölteni, elolvashatjuk dokumentumainkat, vagy egy feltöltött regényt. A magyar ékezetekkel sem lesz gondja a szerkezetnek.

Kezelés

A bekapcsolás után néhány másodpercen belül megjelenik a Vosonic VP8360 bejelentkező képernyője, majd a Windows oprendszerhez sokban hasonlító kezelőfelület, így egy átlag felhasználónak nem jelent majd gondot az eligazodás. Tíz ikon látható a főképernyőn, melyekkel a fontosabb funkciók érhetők el: képek könyvtár, zenelejátszás, videólejátszás, háttértár, hangfelvétel, videofelvétel, rádió, játék, fő opciók és HDD könyvtárlista. Ezek közül az első négyben és az utolsóban ugyanolyan könyvtárlista látható, mint operációs rendszerünkben, mappákkal, fájlokkal. Az egyes fájlokra állítva a kijelölő keretet és a Menu gombot megnyomva egy listát kapunk, amivel a fájlok ikonos és listanézete változtatható. Itt másolható, kivágható, beszúrható, törölhető és törlés ellen védhető a választott állomány. A navigálás a négyirányú jostick gombbal történik, amit lenyomva beléphetünk az aktuális mappába, vagy megnyithatjuk a kijelölt fájlt. A mappákból az Esc gombbal léhetünk ki.

‘Képnézegetésnél a fotók a joystickkel lapozhatók, illetve a kis kart középállásban lenyomva 90 fokkal elfordíthatók. A képállományokon menüt kérve bekapcsolható az EXIF nézet, beállítható a diavetítés és ennek tulajdonságai, törölhető az aktuális kép, vagy beállítható a főképernyő háttereként, illetve akár nyomtatható is. A Vosonic VP8360, PictBridge kompatibilitásának köszönhetően közvetlen nyomtatásra is alkalmas.

A különféle fájlok feltöltéséhez a korábban felsorolt memóriakártya formátumok, vagy az USB 2.0 kapcsolat használható. Az USB kábelt közvetlenül is a készülékhez csatlakoztathatjuk, de a mellékelt dokkolóegység is jó szolgálatot tehet. A Vosonic VP8360 a számítógéphez csatlakoztatva külön meghajtóként jelenik meg.

Egy távirányítót is találunk a csomagban, ami főleg akkor jön jól ha TV-hez csatlakoztatjuk a Vosonicot. Ilyenkor kényelmesen hátradőlve böngészhetjük tévénk képernyőjén a mobil adattár tartalmát.

Sebesség

Nem tapasztaltunk kínos várakozási időket a Vosonic VP8360 használata közben, bár néhány területen gyorsnak sem mondható. A bekapcsolás után az üzemkész állapotig 8 másodperc alatt jut el a készülék. A kijelző már 1,3 mp után aktív, de a HDD felpörgése némi időbe telik. A kikapcsolás utáni teljes leállásig 5 másodpercet mértünk.

Kétféle kártyával mértük a másolási sebességét. Egy sima CF memóriáról 3,84 MB/mp sebességgel másolta a fotókat és hasonló teljesítményt adott a 60x sebességjelzésű SD memóriával is. Ez esetben 3,7 MB/mp-et mértünk. A képek közötti lapozás 0,6-0,9 másodpercig tartott, tömörített, 6 megapixeles (kb. 3,2 MB) RAW állományok esetén.

Akkumulátor

Egy 2300 mAh kapacitású 3,7 V-os lítium-ion akkumulátor jár a Vosonic VP8360-hoz, mely a mellékelt hálózati táppal a készülék belsejében tölthető. Feltöltése kb. másfél órát vesz igénybe. A töltés végét a jobb oldalon lévő LED-ek kihunyása jelzi. Az átlagnál nagyobb kapacitású akkumulátor igen jól bírja szuflával. Megpróbáltuk megizzasztani, így folyamatosan videókat játszottunk le rajta, amely állandó LCD és HDD használatot jelent. Körülbelül 3 órát bírta ezt a folyamatot. Átlagos felhasználás esetén, képtárolásra és visszanézésre, akár 5-6 órán keresztül is kellő energiát szolgáltat az akku.

Gyári tartozékok

 • dokkoló
 • hálózati tápegység
 • fülhallgató
 • A/V kábel a dokkolóhoz
 • A/V kábel a dokkoló nélküli használathoz
 • Multi RCA csatlakozók
 • USB kábel
 • vonalbemeneti kábel
 • távirányító
 • tok
 • mini csavarhúzó szett
 • törlőkendő
 • Driver CD
 • Szoftver CD (Magix Media Suite)

Összegzés

Az egyszeri digitális fotós, ha manapság új kiadású mobil háttértárra vágyik, hát bizony egy teljes szórakoztatócentrumot kap a pénzéért. A Vosonic VP8360 is mindent megtesz, hogy a zsebre vágható vincseszter státuszból szórakoztató útitárssá avanzsáljon. Többségében sikerrel. Diktafonnak ugyan kicsit nagy a mai divathoz képest, a beépített játék és a rádió is inkább csak egy újabb strigula a tulajdonságlistán, de megvásárlásával egy igen hasznos eszközt kapunk a fotóstáskába, amellyel biztosan nem lesznek tárhelygondjaink.

A Vosonic VP8360 jelenlegi bruttó fogyasztói ára, 120 GB-os HDD-vel 133 080 forint.

A készüléket a Quasar Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Ha bemutatónk segített a választásban, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!