Röviden: Kodak EasyShare V610 teszt

0

Külső

Azonnal ordít a V610-ről, hogy hobbifotós menedzsereknek készült a divatja múlt díszzsebkendő helyett az öltöny külső zsebébe. Elegáns, szépen kidolgozott, fekete és krómszínű fémház, formatervezett kezelőszervek, visszafogott elegancia és a XXI. századra jellemző minimalizmus. Szépségét némileg azért megsínyli a kezelhetősége, mert a túl lapos fémgombok elég kicsik, csúszósak és nehezen lenyomhatók. Cserébe azonnal világos lehet mindenki számára, hogy mi mire való. A gépen nem találunk forgatható módválasztó tárcsát. Ennek feladatát is gombokkal oldották meg. A gép tetején balról jobbra találjuk a kedvenc képek gyűjtőhelyét aktiváló, valamint a videó és fotómódot bekapcsoló gombokat. Mindhárom közepén egy kis kék lámpa jelzi melyik módban is vagyunk. Mellettük sorban a be/kikapcsoló, a vakumód választó és az exponálógomb.

Hátul bal oldalt egymás fölött helyezték el a témamódok, a törlés, a menü, a visszajátszás és a megosztás gombjait. Jobb oldalon fönt – megszokott helyén – a zoomállás szabályozó, alul pedig egy négyirányú választó. Ezzel lépkedhetünk a menüben, a képek között és görgethetjük a kinagyított fotókat az LCD-n. Fotó módban ugyanez a gomb szolgál a képernyő információk és a makro/tájkép fókuszmódok közötti váltásra.

A memóriakártyát és az akkumulátort a gép aljának bal oldalán nyíló kis ajtó mögött találjuk. Az ajtó szerencsére állványon lévő gép esetén is nyitható, mert a fém állványmenet a készülék jobb szélére került, kb. 5,5 cm-re az optika középtengelyétől. Ugyancsak a gép alján található az USB 2.0 bemenet is, a hálózati táp és akkutöltő pedig a bal oldalon csatlakoztatható a V610-hez.

Képérzékelő

A Kodak EasyShare V610 dupla optikája mögé dupla érzékelő dukál. Egy-egy 1/2,5″-os CCD-t találunk az objektívek mögött, melyekre 6,36 millió képpontot pakoltak. Ebből 6,1 megapixel szolgálja a tényleges képalkotást, a legnagyobb választható képméret így 2832×2128 pixeles. Aki megelégszik a kisebb felbontásokkal, az 2304×1728 (4,0 MP), 2024×1536 (3,1 MP) és 1200×900 (1,1 MP) méret közül választhat, de a digitális kompaktok között hagyományosnak számító 4:3 képarány mellett adott a 3:2 oldalarány és a 2832×1888 (5,3 MP) képpontos felbontás is. A képek háromféle tömörítési módban készülhetnek, ezek a High, Normal és Low.

Az új kor divatja a kis gépek esetében is a nagy érzékenység. Az apró Kodak szintén elébe megy ennek a hóbortnak, így ISO 64-800 között állíthatjuk. Természetesen választható automata beállítás is.

Képek komponálása

Erre a feladatra egyedül az LCD használható. Az ultrazoomoknál már megszokhattuk, hogy a kis méret és az egyre nagyobb LCD-k miatt nem marad hely az átnézeti keresőnek. Az LCD pontosabb képet ad, de van egy olyan hátránya, hogy folyamatosan működik, így többet is fogyaszt gépünk. A V610-nek semmi szégyenkeznivalója sincs az LCD-k terén. Egy 2,8” képátlójú (7,1 cm), kiváló felbontású (230 000 pixel) LCD-t kapott a gép. Képfrissítése még gyenge fényben is szaggatásmentes képet eredményezett. Felbontásának köszönhetően makro módban nagyon jól használható az élesség megítélésére. A képernyő energiatakarékos, vagy nagyobb fényerőt adó High Power módba kapcsolható.

A képek visszajátszásánál 8x nagyítást használhatunk. Lépésközei: 2x, 3x, 4x, 5x, 6x, 7x, 8x. Az LCD-n kinagyított kép, a négyállású gombbal folyamatosan görgethető.

Optika, vaku

A duál objektíves digitális fényképezőgépek nem tekintenek vissza túl nagy múltra. Idén januárban jelentette be a Kodak a V610 „kistestvérét”, a V570-et, amely az első ilyen modell volt egy 23 mm-es (ekvivalens) fix és egy 37-117 mm-es (ekvivalens) zoomoptikával. A V610 esetében kevesebb hangsúlyt kapott a nagylátószög, viszont annál többet a tele-tartomány. A két darab Schneider-Kreuznach optika 38-114mm és 130-380mm ekvivalens gyújtótávolságok között dolgozik. A kisebb F3,9-4,4, a nagyobb fix F4,8 fényerővel. Az objektívek között nem kell külön gombbal váltanunk. A zoomolásnál egy kis skálán látható, hogy éppen melyik objektív munkálkodik és a köztük lévő apró gyújtótávolság ugrást a zoomolás közben is észleljük. Ez fotózásnál cseppet sem jelent gondot, videónál már furcsa lehet, ha a teljes zoomtartományt használni szeretnénk egy snittben, mivel egy ponton ugrani fog a kép. A kisebb gyújtótávolságú objektív zoomja 5 lépésben, míg a nagyobbé 6 lépésben állítható, bár ez az LCD-n nem feltűnő, mivel a nagyítás közel folyamatos. Mindkét objektívet egy kör alakú, fémszínű ajtó mögé rejtették, mely amellett, hogy esztétikus, kikapcsolt állapotban a lencséket is hatásosan védi.

Normál állásban 0,6 méter és végtelen között képes élességet állítani a gép, makro módban a közelpont minimálisan 5 centiméter lehet. Ez a gyakorlatban az optikától kb. 4,3 cm-es távolságot jelent. A teleobjektív 1,6 méter és végtelen között ad éles képet, makro esetén pedig 70-170 cm között használhatjuk. A V610 makróképessége nagyon jó. A legkisebb befogható terület 4,9×3,7 cm. Makro állásban már látható, de nem drasztikus hordótorzítást kapunk, ezen a téren nem lóg ki hasonló társai köréből.

A beépített vaku sem sokban különbözik a kategóriájában megszokottól. 1-2 méterig nyerhetünk vele jó megvilágítást. A gyártó adatai szerint nagylátószögnél (ISO 280 érzékenységen) 0,6-3,4 m között, míg tele állásban (ISO 400 érzékenységnél) 0,6-3,3 m között hatásos. A kikapcsolt állapota mellett használhatjuk, derítő, automata és vörösszem csökkentő üzemmódban. Ez utóbbi a vaku és az optikák közelsége miatt nem minden esetben nyújtott hatásos segítséget tesztjeink során. A vakut kb. 3,5 és 4,5 cm távolságra helyezték el a két objektívtől.

Kézi beállítási lehetőségek

A Kodak V610 szeret mindent egy kézben tartani. Főleg a sajátjában, tehát működése többnyire automata. Néhány esetben azonban lehetőség van kézi beállításra is. Ezek többségét a menüből érhetjük el. Külső gombokról, csak az autofókusz, a +/-2 Fé között léptethető expozíció korrekció és a vakumódok állíthatók.

A rekeszt minden esetben a gép határozza meg és az esetek többségében a záridőt is, de létezik egy ún. hosszú idejű expozíciós mód (Long Time Exposure), melyből 0,5-8 másodperc között magunk határozhatjuk meg a záridőt, 1/3 Fé lépésenként.

A fénymérés Multi-Pattern (többmezős), Center- Weight (középre súlyozott), illetve Center-Spot (középső szpot) lehet. Az élességállítás az autofókusz rendszer feladata, amely Single (egyszeri) és Continuous (folyamatos) állásokban használható. Az AF rendszer számára meghatározható az élességállítás területe is két beállításban: többzónás (Multi-Zone) és középmezős (Center-Zone). Az autofókuszt zöld színű segédfény lámpa támogatja a sötétebb helyeken való élességállításban. A fehéregyensúly automata, napfény, izzólámpa, fénycső és árnyék megvilágításokhoz alkalmazható. Kézi beszabályozásra nincs lehetőség.

Kapunk viszont egy fél seregnyi témamódot, amelyekkel különböző fotószituációkban állhatunk helyet kis masinánkkal. Ilyen a portré, panoráma (balról-jobbra), panoráma (jobbról-balra), sport, tájkép, közeli, éjszakai portré, éjszakai tájkép, hó, tengerpart, text, tűzijáték, virág, múzeum, önarckép, parti, gyermek, háttérfény, svenkelés, gyertyafény, naplemente és felhasználói. A felhasználói, azaz Custom módba egyedi beállításainkat menthetjük.

Kismértékben lehetőségünk van beleszólni a képminőségbe is, a Sharpness (élesség) három fokozatú állításával. Ez alacsony, normál, vagy magas érték lehet. Úgyszintén szabályozható a színtelítettség is a Color Mode menüpont alatt. Itt a High, Natural, vagy Low beállítás mellett fekete-fehér és szépia színmódot is választhatunk.

Sorozat, videó

A gyári adatok szerint 1,6 fps sebességgel készülhetnek a fotók, max. 8 képig. Az általunk mért érték 1,4 fps volt és valóban 8 képet mentett a gép 9 másodperc alatt. A gép bekapcsolási ideje nagyon gyorsnak tűnik, mert a bekapcsoló gomb megnyomása utáni tizedmásodpercben kinyílik az objektíveket takaró fémajtó. A bekapcsolástól az üzemkész állapotba kerülésig valójában 1,3 másodpercnek kell eltelnie. Kikapcsolás után 2,3 másodpercre van szükség a gép teljes elcsendesedéséig.

MOV videó; 640×480 pixel; 0:15 mp; 8,3 MByte

A fókuszálás ideje nagylátószögnél, jó fényviszonyok mellett 0,2-0,3 mp, legnagyobb zoomállásban még jó fénynél is több másodperces lehet ez az érték, de általában 0,8-0,9 másodpercig tartott. Makro módban 0,7-0,9 másodpercre van szüksége az élesség megtalálásához.

Felvétel módból lejátszásba kb. 0,2 másodperc alatt jutunk, a képek közötti lapozás és nagyításuk 0,1 másodpercig tart. A fotók mentése, illetve feldolgozási ideje elég lassú. Erre nem ritkán 5 másodpercet is várnunk kell.

Mozgókép felvételnél 640×480 és 320×240 pixeles felbontás választható, mindkét esetben 30 képkocka/mp-es sebességgel. A nagyobb felbontásnál helykímélő (Long) üzemmódot is kérhetünk, melynél a rögzíthető videó hossza közel duplája. A MOV formátumban mentett videók mellé természetesen hangot is felvesz a gép. Közben működik a fénymérés, a teljes zoom és az autofókusz is, bár zoomolás után elég lassan talál élességet. A videó hosszának csak a kártyánk kapacitása szabhat gátat, illetve az a menüpont, ami alatt választhatunk 5, 15 és 30 másodperces snitteket. Mozgókép módban szoftveres képstabilizáció is bekapcsolható, ami nagy zoomállásnál is remegésmentesen megfogta a képet, de svenkeléskor hajlamos ugrani a kép. A videók minőségére és színeire egyébként nem lehet panasz. Részletgezdag mozgóképet és természetes, telt színeket kaptunk a legjobb videóminőségnél.

Képminőség

Kodak EasyShare V610 tesztfotók

Az EasyShare V610 színei – főleg napfényes időben – színtelítettek, közel természetesek, némileg a cián-kék felé húznak, de zavaró elszíneződést nem tapasztaltunk. A képélesség jónak mondható, bár a gép már alacsony érzékenységen is igen erősen zajszűr. Ennek eredménye a viszonylag alacsony zajszint, hátránya a részletek elmosása. Az objektív színhibára nem hajlamos. Néhány esetben ugyan tetten érhető az erős kontrasztkülönbségű területek határán némi elszíneződés, de többnyire nem tolakodó. Némely esetben meglepő volt, hogy extrém körülmények között sem sikerült kromatikus aberrációt találnunk a képen, máskor átlagos viszonyoknál is látható volt kissé. Zavaró jelenség a képsarkok lágysága, és sötétedése, ami főleg nagylátószögnél jelentkezik.Érzékenység – zajtartalom
ISO 64, F4,1; 1/2 mp
ISO100, F4,1; 1/10 mp
ISO200, F4,1; 1/8 mp
ISO400, F4,1; 1/16 mp
ISO800, F4,1; 1/24 mp

Extra szolgáltatások

A gép elsődleges „extrája” a Bluetooth kapcsolat, mellyel vezeték nélküli kommunikációra nyílik lehetőségünk elsősorban az ilyen kapcsolatot támogató Kodak nyomtatókkal, de akár laptoppal, vagy mobiltelefonnal is.

Említésre méltó a felvétel közbeni élő hisztogram és kompozíciós segédrács megjelenítése, a dupla expozícióra is beállítható önkioldó, a külön gombbal aktiválható Favorites mód, amelybe kedvenc képeinket menthetjük.

További szolgáltatás még az automatikus képelforgatás és a képállás érzékelő. A részletesen beállítható diavetítés, az egyedi működési és zárhangok, valamint a képre nyomtatható dátum.

Visszajátszás módban aktiválhatjuk a Kodak Perfect Touch módját, amely egyfajta képvilágosság javító. Szoftveresen emeli a túl sötét részek megvilágítottságát. Itt nyílik mód a fotók albumokba rendezésére, másolására és vágására.

Akkumulátor, memóriakártya

A fényképezőgéphez saját lítium-ion akkumulátor jár, melynek típusa KLIC-7001, kapacitása 720 mAh.

Az akkut a mellékelt hálózati táppal a gépben tölthetjük. A töltési folyamat alig egy óra. Sajnos az akkumulátor nem bírja túl sokáig szusszal. Az LCD-t folyamatosan használtuk, energiatakarékos üzemmódban, a vakut pedig a fotók 20-25%-ánál kapcsoltuk be. Így átlagban 80-100 képet sikerült egy feltöltéssel készíteni, ami miatt hosszabb fotóstúrákhoz ajánlott legalább egy pót áramforrás beszerzése.

A V610 belső memóriával is rendelkezik, mégpedig 32 MB-tal, amelyből 28 MB-ot használ képtárolásra a gép. Ez legjobb minőségben kb. 11 fotó, vagy 50 másodpercnyi videó tárolására elég. A memóriát SecureDigital (SD), vagy MultiMedia (MMC) kártyákkal egészíthetjük ki. Ezekből egy 512 MB kapacitásúra már több mint 400 teljes felbontású fotót, vagy 20 perc jó minőségű videót rögzíthetünk.

Gyári tartozékok

  • Videókábel
  • USB kábel
  • USB csatlakozó átalakító
  • Fényképezőgép tartó tasak
  • Csuklószíj
  • Dokkoló adapter
  • Használati utasítás
  • Szoftver CD

Összegzés

A Kodak EasyShare V610 valóban a XXI. századnak készült. Trendi külső, kiváló építési minőség és zoomátfogás, nagyon kis méretben, terjedelmes LCD és Bluetooth kapcsolat. Csupán a lassú fókuszálási idő, az elég gyenge akkumulátor és a kevés részletet tartalmazó képek emlékeztetnek az elmúlt évszázadra, de ez a modell nem a sasszemű pixelvadászoknak készült, hanem azoknak, akik egy igényes kivitelű, apró digitális fényképezőgépet szeretnének, nagy zoomal, és könnyű hordozhatósággal. A gép bruttó fogyasztói ára jelenleg, 105 600 Ft.

A fényképezőgépet a Kodak Magyarországtól kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink:

Kodak EasyShare V610 tesztfotók