Röviden: Wallpaper Master teszt

0

A digitális technika és a digitális fényképezőgépek elterjedése teljesen megváltoztatta a legtöbb ember fotózási szokásait. A filmes gépeknél még jól meggondoljuk, hogy mit fotózzunk és arról hány felvételt készítsünk, hiszen a nyersanyag, az előhívási és nagyítási költségek nem elhanyagolható tényezők. De digitális géppel más a helyzet. Igen könnyen átmegyünk japán turistába, amolyan „lőjünk mindenre ami mozog” stílusban készítjük a képeket. Baj ez? Nem feltétlenül. Sok képből több lehet a jól sikerült. A gond inkább az, amikor otthon a képeket válogatva rájövünk, hogy mindegyik kép egy picit más, mindegyikben van valami új és a végén az összes felvétel megmarad. Persze nyilvánvaló, hogy mindenkiben megvan az a minimális egészséges önkritika, így vélhetően a valóban pocsék képeket nem hagyjuk meg, de így is könnyen előfordul, hogy – magamból kiindulva – egy 2-3 napos kirándulásról 100-200 képet hagyjunk meg (s gondolom, én még az óvatosabbak közé tartozom).

Summa summarum, ha digitális gépünk van, előbb utóbb rengeteg fotónk lesz, amit viszont ritkán nézegetünk, többnyire idő hiányában. Pedig az orrunk előtt van egy igen ésszerű lehetőség, hiszen a Windows-t használók többsége ismeri a háttérkép fogalmát. Igen ám, de háttérképnek általában csak egy képet tehetünk be, s mi lesz a maradék 1999 legjobb fotónkkal? Sokan készítettek már programot, amely időnként cserélgeti a háttérképet, de ezek túlnyomó többsége folyamatosan a memóriában is marad, s mint rezidens program, talán feleslegesen zabálja a mindig kevés erőforrásainkat. Jómagam egy saját készítésű programot használtam eddig, amely a gép indulása után lecserélte a háttérképet, amellett, hogy véletlen sorrendet és az ismétlések elkerülését is megoldotta. Így hát nem feltétlenül tartozom azok közé, akik elégedetlenek volnának a háttérkép cserélgetés problémája miatt.
De egyszer csak belebotlottam a Wallpaper Master-be. Egy próbát megér, gondoltam. S a dolog vége az lett, hogy azóta nyugdíjba vonultattam a saját programomat és azóta ezt a remek kis alkalmazást használom.


Nézzük miért is olyan nagyszerű ez a szoftver, ami a többi hasonszőrű programra nem jellemző:


 • a kép cseréje időközönként, vagy a rendszer indulásakor is történhet

 • a Wallpaper Master a rendszer indulását követő csere után képes bezárni saját magát

 • a háttérképek pontozhatók, a jobb képek sűrűbben jeleníthetők meg

 • minden háttérképnek egyéni beállítást készíthetünk

 • megadható egy könyvtár, amelyet minden indulásakor átnéz és az ott található képeket felveszi a listájába

Ezeken kívül természetesen a képeket a program automatikusan képes átméretezni, megoldja az ismétlődések elkerülését és természetesen automatikusan elindul a Windows-zal együtt.

Bár nem célom a programot részletesen kivesézni, néhány fontosabb résszel úgy vélem, érdemes megismerkednünk.


A program options menüje rejti talán a legérdekesebb funkciókat. Rögtön az ablak bal felső sarkában találjuk a program automatikus indításával és bezárásával kapcsolatos opciókat, miszerint a Windows-zal együtt indulhat, majd (ha ezt itt engedélyezzük) a háttérkép lecserélését követően 30 mp után automatikusan kilép. A 30 mp vizsgálatánál kérhetjük, hogy csak az aktív időt számolja, amikor dolgozunk is a gépen. Ez azért jó, mert ha csak bekapcsoljuk a gépet, elindul a rendszer, lecseréli a háttérképet, de nem nyúlunk a géphez, akkor még a program nem lépteti ki saját magát, csak akkor, ha a géppel már 30 mp-e dolgozunk. Így ha egy háttérkép nem tetszik, egyetlen kattintás a program aktív ikonjára és máris új képet kapunk.
A legsűrűbb funkciókhoz hotkey-eket rendelhetünk, így pl. a háttérkép cseréhez, a háttérkép eltüntetéshez, a háttérkép átméretezéséhez vagy nyújtásához, illetve az ikonok eltüntetéséhez.
A program támogatja a többfelhasználós működést is, így megadhatjuk, hogy a rendszer minden egyes felhasználója külön beállításokkal futtathassa a programot, vagyis magunknak más háttérképeket választhatunk, mint társunknak. S hogy a program ne lassítsa jelentősen a gépet, a prioritását három szint valamelyikére állíthatjuk.


A képek megjelenítésének sorrendjét többféleképpen adhatjuk meg. Elsődleges természetesen a véletlenszerű kiválasztás, ami történhet úgy, hogy a képek ne ismétlődjenek, amíg minden kép meg nem jelent egyszer (No Repeats), illetve történhet a képek pontozásának figyelembe vételével, amikor a jó pontszámú képek sűrűbben, a gyengébb pontszámú képek ritkábban jelennek meg. Ezen kívül használhatunk előre beállított sorrendet, amely a képek listába illesztésének sorrendje lesz.
Mivel a program a képek kategorizálását is támogatja, itt beállíthatjuk azt is, hogy ne csak az aktuális kategória képeiből válogasson, hanem mindegyikből egyszerre.Az átméretezés egy újabb részletesen beállítható funkció. Az alapeset szerint minden képet a képernyő felbontására méretez le a program, de kisebb képnél megadható, hogy nyújtsa, mozaikszerűen ismételje vagy leméretezze és ismételje. Ennél persze sokkal bővebben paraméterezhető ez a rész is. Mivel a tálca általában elvesz egy kis helyet a képernyőről, ha nem szeretnénk, hogy takarja a kép egy részét, akkor pipáljuk ki a „Resize Minus Taskbar” opciót. Az automatikus átméretezés során olyan lehetőségek is kínálkoznak, hogy ha a kép kisebb, mint a képernyő felbontásának x%-a, akkor automatikusan rendezze mozaikszerűen, vagy éppen igazítsa a kép közepére, ha túl nagy, méretezze le, ha csak x%-nyi üres csík maradna, nyújtsa meg.


Ha a futó program ikonjára bal egérgombbal kattintunk, új háttérképet kapunk. Jobb egérgombbal kattintva pedig a helyi menü jelenik meg, ahol új háttérkép, vagy az előző háttérkép megjelenítésén túl többek között az aktuális háttérképet pontozhatjuk, tükrözhetjük, eltávolíthatjuk, vagy törölhetjük (a háttértárról is!), illetve igazíthatjuk más helyre. A program fő ablakát is innen, a Wallpaper Master menüre kattintva érhetjük el.

Mint látható, a Wallpaper Master igen jól testreszabható, kevés olyan funkciót lehet elképzelni, amely még szükséges volna bele. Természetesen vannak ilyenek, de ebben az ingyenesen letölthető és használható (vagyis freeware) változatban „csak” ennyit találunk.
A 30 napos próbaverziójú és 15 dollárért regisztrálható Pro változat a következő újításokat tartalmazza a freeware változathoz képest:


 • JPEG formátumon kívül további képformátumok támogatása: GIF, PNG, JPEG-2000 (JP2), TGA, WMF, PCX

 • Teljes méretű diavetítés lehetősége

 • Háttérképek maximális száma 5000-ről 64000-re nő

 • Átlátszó ikon háttér Windows XP előtti rendszereknél is

 • A processzor magas terhelése esetén inaktívvá válik a program

 • Portré képek automatikus pozícionálása

 • Képek sorrendje cserélhető a listában

 • Egyszerű effektek alkalmazhatók a képek bizonyos százalékában (tükrözés, fekete-fehér)

 • Vízjelezés (a fájl neve és elérési útja megjelenik a képen)

 • Gyorsabb működés, új kezelői felület

 • Részletesebb paraméterezhetőség


Bár a shareware Pro változat 30 napos próbaidejű, a 30 nap elteltével csak néhány funkciót tiltott le a program készítője:


 • Átlátszó ikon háttér Windows XP előtti rendszereknél

 • Csak JPEG és GIF formátum támogatása

 • Háttérképek száma maximum 2000

 • Háttérkép igazítás

 • Vízjelezés

 • Teljes méretű diavetítés

A többi funkció viszont 30 nap elteltével is használható.
Mind az ingyenesen használható freeware, mind az időlimites shareware változat letölthető a program honlapjáról.