Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG Macro HSM objektív

0

Bemutatás

A Sigma komolyabb igényeket is kielégítő fix 150mm-es gyújtótávolságú objektívje teljes képkocka és APS-C méretű érzékelővel egyaránt használható. A felső kategóriás (EX) makróobjektív HSM motorral készül, de a 220.000 forintos ára ellenére nem időjárásálló. A gyári kiszerelésben az objektívhez a Sigma napellenzőt is mellékel.

Az objektív fényereje kiváló: f/2,8, de itt is tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a maximális érték, s végtelen tárgytávolságra vonatkozik.

A lencsetagok között aszférikust nem találunk, de két speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) tagot beépítettek.

Az élességállításért ultrahangos HSM motor a felelős. Az autofókusz működés közben gyújtótávolsághoz és leképezési arányhoz képest nem lassú, de egyébként más objektívhez képest lassúnak tűnhet, ha nem vesszük figyelembe, hogy kis mélységélességű makróobjektívvel van dolgunk. A HSM motor itt egyébként szinte hangtalan.

A belső élességállításnak köszönhetően sem a frontlencse nem fordul el, sem a tubus hossza nem változik, ami egy felső kategóriás objektívtől el is várható (főleg, ha fix gyújtótávolságú). A közelpontnál is kiváló képalkotásért lebegő lencserendszer felel.

Az optika frontlencséje elé 72 mm-es szűrők tekerhetők fel, ezek a szűrők viszonylag drágák. A gyárilag mellékelt napellenző hengeres formájú és bajonettes.

A középtele tartomány és a közel 1 kg tömeg miatt a gyártó már állványadaptert is elhelyezett az optikán, amelyet el is forgathatunk, vagy le is szerelhetünk.

Az objektív felső részére távolságskálát helyeztek, amelyről a leképezési arány is leolvasható. Mélységélesség skálát viszont nem helyeztek el rajta.

Használati tapasztalatok

A Sigma 150mm-es makróobjektívét kiváló EX kidolgozottság jellemzi, semmi lötyögés, semmit bizonytalanság, lazaság, vagy akadás-szorulás nem észlelhető. Egy apró kellemetlenség tapasztalható csak: az AF munkatartományát állító kapcsolónál könnyű túllendülni, nehéz a középállásban megállni.

Az élességállító gyűrű gumírozott, 4,5 cm szélességben bordázott. A HSM meghajtás miatt könnyedén használható, s mindig elérhető a kézi élességállítás (Full Time Manual Focus). A teljes élességi tartomány kb. 270 fok elforgatással járható be.

A tubuson az AF/M és a fókusz munkatartományát beállító kapcsolót találjuk (0,38-végtelen, 0,38-0,52m, 0,52m-végtelen).

Színhiba

Az optika két SLD (szuper alacsony szórású) taggal rendelkezik, így komoly kromatikus aberrációra első körben nem kell számítanunk, ráadásul a viszonylag távol ülő hátsó tag miatt az EOS-400D tesztgépünk szenzora előtti mikrolencsék sem okoznak számottevő színi hibát (purple fringing), még teljes nyitott blendénél sem.

Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy még 45×30 cm-es papírképen sem lesz komoly látható nyoma a színhibának, hiszen mindössze egy pixelről, azaz ekkora méretben 0,1 mm-ről van csupán szó.

Geometriai torzítás

Fix gyújtótávolságú, középtele objektívről lévén szó, komoly geometriai torzítás sem várható. Ezt igazolja tesztképünk is, amelyen kevesebb, mint 0,1%-nyi torzítás látható.

Geometriai torzítás<0,1% párnatorzítás

Peremsötétedés

Peremsötétedés a teljes leica képkockára méretezés és a APS-C szenzorméretű tesztgép ellenére jelentkezik, igaz, csak teljes nyitott blendénél lépi túl a 10%-os lélektani küszöböt, F8-as blendénél már alig kimutatható a sarkok sötétedése.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés

Az objektív közelpontja 38 cm, ekkora távolságból 1:1 leképezési arányra képes, vagyis fullframe szenzoros gépnél 36 mm, Canon APS-C szenzoros gépnél 22 mm széles területtel fedhetjük le a teljes képmezőt.

Képminőség

Teljes fényerőn az objektív kissé lágyan rajzol, még F4 rekesznél is enyhe lágyság tapasztalható. F5,6-tól kiváló részletességű, kemény képeket készít.
A homogenitás tökéletes, sarkokban és képközépen is közel hasonló feloldóképességről beszélhetünk, nincs jelentős eltérés képélességben a képek ezen pontjai között.

Értékelés

A Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG Macro HSM objektívvel elégedettek voltunk, a 38 cm-es közelpontja kb. 25%-kal nagyobb, mint a 105 mm-es változaté, így távolabbról, de ugyanúgy 1:1 leképezési arányú fotókat készíthetünk. Torzítás és színi hiba gyakorlatilag nem jelentkezik, a képek jól érezhetően csak f/2,8 fényerőnél lágyak, ami egyébként 1:1 leképezésnél már igen szűk mélységélességet eredményezne, így inkább portréknál vesszük majd hasznát.
Érdemes tudni, hogy megjelent ennek az objektívnek a stabilizátoros, OS jelzésű változata is.