Exkluzív: Olympus E-P3

0

Az Olympus PEN sorozatát, illetve a Mikro Négyharmados (Micro FourThirds – MFT) rendszer fejlődését követő olvasóknak a sok kiszivárogtatott pletyka után valószínűleg nem okozott meglepetést, amikor az Olympus tegnap három új MFT modellről és két új objektívről is lerántotta a leplet. Magyarországra ugyan még nem érkeztek mintapéldányok az új modellekből, de egy kis vonatozás után Bécsben, az Olympus európai sajtóbemutatóján legalább egyet kipróbálhattunk az új gépek közül.

Az Olympus European Press Event a hivatalos bejelentés előtti este vette kezdetét. A késő délutáni szobaelfoglalás után busszal indultunk a program első, „titkos” helyszínére.
Sejthető volt, hogy vacsorázni visznek minket, de azt senki sem tudhatta biztosra, hogy az új termékekkel találkozunk-e, vagy azt csak a bejelentés napján mutatják-e meg.

A közel fél órás buszozás után, valahol Bécs határában találtuk magunkat, a Duna túloldalán, egy gyártelepen. Útitársam nem kicsit fogott mellé akkor, amikor induláskor úgy vélte, hogy biztosan valami nagyon puccos helyre visznek minket. A csalódás teljesen egyértelmű volt az arcán, de ez gyorsan el is tűnt, amikor belső térre megérkezve welcome drink-kel és finom étkekkel fogadtak minket.

Akkor egy kicsit ismét bizonytalanság telepedett a népes újságíró tömegre, ugyanis számunkra nem árulták el előre a forgatókönyvet, így nem tudhattuk, hogy a long drink-ek és finom falatok után még mire számíthatunk.

Az egyik pillanatban aztán nyílt a csarnok ajtaja és tódulhatott be a tömeg. A fanatikusok titokban abban bíztak, hogy „na most, na most megláthatjuk végre”. De újabb csalódást kellett elkönyvelniük, most még a vacsorán a sor.

Az előétel után Miquel Àngel Garcia, az Olympus Europe ügyvezető igazgatója tartott rövid beszámolót a fényképezőgép eladásokról. Meglepő, ámde örömteli volt, hogy nem fényezte túl saját márkáját. A legtöbbször az ilyen előadások során ugyanis az derül ki, hogy az adott márka a legjobb, legkelendőbb, és egyáltalán, a legtöbbet fejlődő. Az Olympusnál higgadtan adták elő az adatokat, semmi öntömjénezés!.

Ám az új PEN-ekről még mindig semmi. Helyette a fantasztikusan ízletes főétellel folytatódott az este. Szavakkal nem lehet leírni azt a kulináris élvezetet, amit ez az esemény nyújtott. A fergeteges fogás után egy újabb előadás következett, ezúttal már végre az új, PEN E-P3-ról. Persze előtte többször a lelkünkre kötötték, hogy ezen információk reggel 7 óráig embargósak.

Nagyon nem szeretném ismételni a hírünkben leírtakat, hiszen ahhoz képest új információval nem szolgáltak, de a lényeget érdemes megismételni. Az Olympus PEN E-P3 főbb újításai a következők:

  • a korábbinál jóval gyorsabb, a gyártó szerint a cserélhető objektíves gépek között a leggyorsabb autofókusz rendszer (az előző modellek AF sebessége bár jó volt, de kategóriájában nem a legjobb). Az új gép gyorsabb kiolvasású szenzorral rendelkezik (60 helyett 120 kép/mp), illetve gyorsabb lett az új TruePic VI processzor is.
  • AF segédfény a gyenge fényben történő élességállítás elősegítéséhez (ez is hiányzott az eddigi PEN gépekből)
  • akár ISO12800 érzékenység (tesztkép van a tesztfotóink között)
  • FullHD (1920×1080 pixeles) videófelvétel, sztereó hangrögzítéssel, AVCHD tömörítéssel, felvétel közbeni élességállítással
  • 3″-os, érintésérzékeny TFT LCD touch AF-fel és helyi menükkel
  • egyszeri és folyamatos élességállítás mellett folytonos autofókusz (előbbiek az exp. gomb félig lenyomására indulnak, utóbbi a gép bekapcsolt állapotában állandóan működik)
  • két új művészi szűrő effekt (világos szél: inverz peremsötétedés, gyakorlatilag fehér színű peremvilágosítás, valamint csillag szűrő hatás)
  • cserélhető markolat előlap

A komolyabb tudású E-P3 mellett a belépőszintűnek tekinthető, ősztől piacra kerülő E-PL3 is bemutatásra került, amely fel-lehajtható LCD-jével kínál könnyű használatot extrém fotózási helyzetekben. Érdekes, hogy a zászlóshajó nem kapta meg ezt az egyébként hasznos lehetőséget.

Az E-P3 bemutatása után a két új objektívről esett szó, bár konkrétumok nem hangzottak el, úgy mint ár, közelpont, vagy éppen a felépítés. Egy dolog azonban nyilvánvaló, a 14 mm f/2,8-as és a 45 mm f/1,8-as optikák az igényesebb fotósoknak készültek, előbbi nagyjából 250 eFt-ért, utóbbi közelítőleg 90e Ft-ért kerül majd piacra.

A kedvcsináló bemutató után következett a desszert, amelyre már kissé későn, fél 11-kor került sor. A desszertet követően a fáradt újságíró csapat már a hazaúton gondolkozott, de vendéglátónk szószólója még maga után invitált.

Ekkor rántották le a leplet különleges bemutató után a vadonatúj széria első tagjáról, a kifejezetten kis méretű E-PM1-ről. A nagyjából XZ-1 méretű, de cserélhető objektíves váz kezelését a lehető legegyszerűbbre próbálták összehozni, ehhez átlátható menüt és nem túl sok gombot alkalmaztak. Képességében egyébként megegyezik az E-PL3-mal.

Az est záróakkordjaként a szerencsések kézbe is foghatták az új masinákat. Sajnos a rengeteg újságíróra csak néhány gép jutott, a tumultus, a hőség és a fáradtság pedig sokak kedvét elvette attól, hogy közelebbről megismerkedhessen a gépekkel.

Részemről egy nagyon gyors próbára futotta, amely a fókuszsebességet célozta meg. A kevés fényű teremben nem tűnt hipergyorsnak az élességállítás, néhány tizeddel 1 mp körüli idő alatt fejeződött be a művelet. De nem akarom leírni előre, a következő nap még bőséges nyúzópróba alá vethetem majd a masinát.

A bejelentés napján 9 órakor nyakunkba kaptuk a várost, s idegenvezetőnk segítségével és a fotózáshoz kapott E-P3-mal kezdtük el maratoni gyaloglásunkat.
A rögzített útvonal során előre kreált fotózási lehetőségekkel is találkoztunk, amelyek során valóban élesben próbálhattuk ki az E-P3 képességeit.

A szerda esti száraz bejelentés után ez igazi fotósélmény volt. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, amit Péter kollégám is tapasztalt Rómában: a középsőtől eltérő fókuszpont kiválasztásához szívesen bökdössük az érintőképernyőt, hiszen ezzel sokkal könnyedebben és gyorsabban járhatunk el. Ráadásul ez esetben a fókuszterület mérete is pár mozdulattal átméretezhető, így szükség esetén akár pontszerű AF keretünk is lehet. Ez leginkább akkor lesz hasznos, ha a kép egy nagyon szűk, kis részén található a fókuszálandó téma, mely mögött jó kontrasztú, textúrált háttér található. Nagy fókuszterület esetén ilyenkor sűrűn előfordulhatna, hogy a gép a háttérre fókuszál (ahogy az sok kompakt gépnél valóban tapasztalható is).

ISO200, 14mm (kit), F7,1

Apropó élességállítás. A fókuszálás sebessége valóban gyorsabb, bár számomra nem tűnik világvezetőnek, legalábbis általános, átlagos helyzetekben nem. Gyenge fénynél egyértelműen időigényes (1 mp-hez közeli), AF segédfény ide, vagy oda. Nappali megvilágításnál persze már igen gyors fókuszt használhatunk, amely a fotósétánk során egyáltalán nem korlátozott. Gyors volt és pontos. Olyannyira, hogy a több, mint 200 képből egyetlen egy fókuszhibás sem volt!

Igazán praktikus és érdekes szolgáltatás, hogy a kijelzőn nyomonkövethetjük a beállított gyújtótávolságot mm pontossággal. Szintén hasznos lehet a virtuális szintező, az élő hisztogram, a kiégett/bebukott részek jelzése, valamint a különféle segédrácsok.
A képi paraméterek természetesen igen precízen testreszabhatók, a kontraszt, fényerő, színtelítettség, színezet a kijelző pár érintésével máris módosítható.

A 14-42 mm-es kitobjektív és a 40-150 mm-es teleobjektív mellett a 12 mm f/2,8 “street photograpy” optikát is sikerült megkaparintani pár kép erejéig. Az objektív példás kialakítású. Külseje teljes egészében fém, az automatikus és a kézi élességállítás között az élességállító gyűrű hátrahúzásával válthatunk (hmm, hol is láttunk már hasonló megoldást?). Gyors és praktikus. Mindemellett azt is érdemes megjegyezni, hogy ez a mód az AF/MF váltásra a korábbi modelleknél is elérhető.

ISO200 12mm F3,5

A nagylátószögű fix objektívvel készült képek remek részletezettségűek, s sarkokban is élesek.
Geometriai torzítás nem tapasztalható az ezzel készült fotókon.

ISO200 12mm F7,1

Sajnos a 45 mm f/1,8-as portréobjektívből nem tudtak mintadarabot adni, ahogy az E-PM1 é E-PL3 gépek sem szerepeltek a tesztelhető gépek között. De sebaj, amint a hazai képviseletnél elérhető lesz, mi igényt tartunk majd ezekre a gépekre, s részletesen bemutatjuk majd őket.

ISO320 42mm F5,6

A négy órás bécs-túránk során elégetett kalóriákat bőséges grill ebéddel pótoltuk, majd elgyötört lábakkal, de azzal a boldog tudattal indultunk hazafelé, hogy az Olympusnak sikerült.
Sikerült komoly fejlesztések után egy remek, igazán jó képességű, gyors és testhezálló tükörnélküli cserélhető objektíves gépet készíteniük, amelyhez két, felépítésében és képminőségében is kitűnő optikát is piacra dobnak majd.

Az új Olympus MILC-ek tehát itt vannak, s közös erővel veszik fel a versenyt a konkurens termékekkel szemben a vásárlók kegyeiért. Ha eddig bármi miatt is azt gondoltuk, hogy a MILC gépek között nincs komoly pozícióban az Olympus, akkor most ezt már végképp kitörölhetjük fejünkből.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!

A fotós séta alkalmával készült összes tesztfotó (több, mint 60 kép) megtekinthető az Olympus E-P3 adatlapjáról, vagy az alábbi linkre kattintva.