Olympus PEN E-P3

0

Az Olympus ma bejelentett három új micro FourThirds fényképezőgépe közül a legkomolyabb a PEN E-P3.

Az Olympus nem kevesebbet, mint a világ leggyorsabb autofókusz rendszerét ígéri a cserélhető objektíves kategóriában. A gyors AF mellett az E-P3 AF segédfényt is kínál, amely eddig hiányzott az E-P szériából.
Az élességállítást 35 fókuszterület valamelyikén végezhetjük, s egyszeri élességállításon túl követő és folytonos fókuszmód is rendelkezésre áll.

Az E-P3 másik újdonsága az érintésérzékeny felülettel ellátott 3″ képátlójú OLED kijelzője, amellyel így könnyedén vezérelhetjük a gépet. A könnyű kezelést egyébként a hátul elhelyezett két vezérlőtárcsa is lehetővé teszi, melyekkel a rekesz és az exp. kompenzáció állítható be egyszerűen.
Érdekesség még a cserélhető markolat, amely különféle dizájnelemek változtatását is magában hordozza.

Természetesen ebből a PEN modellből sem maradhattak ki a mágikus szűrők, melyek két új hatással, a csillagfény és a fehér szél móddal bővültek.

Továbbfejlődött a videófelvételi képesség is, amely most már nem áll meg a HD felbontásnál, ugyanis 1080 soros 60i váltott soros mód is használható. A tömörítés AVCHD, illetve mJPEG lehet.

Az Olympus PEN E-P3 fekete, fehér és ezüst színben lesz megvásárolható június közepétől, 800 euroért.

Sajtóközlemény:

Időtlen vízió – megérkezett a lélegzetelállító, csúcskategóriás PEN
Az új PEN zászlóshajó átírja a kategória szabályait E-P3: világrekorder AF és érintőkijelző

2011. június 30., Hamburg – Amikor az Olympus útjára indította a PEN Mikro-NégyHarmad rendszer fényképezőgépeit, ezzel egy vadonatúj kategóriát teremtett. A most bemutatott új PEN zászlóshajó viszont teljes mértékben fittyet hány a kategóriákra… Időtlen fémvázas kivitelével, ultramodern, érintésvezérlésű OLED kijelzőjével és döbbenetesen gyors élességállításával az E-P3 a ma már ormótlan és drága SLR gépek valódi alternatívája. A harmadik, még erősebb PEN generáció vezető szerepét betöltő gép lenyűgöző élességállítási sebességét nagyteljesítményű, vadonatúj processzorának köszönheti: A TruePic VI képalkotó egységet kifejezetten tükör nélküli fényképezőgépekhez tervezték. Az új AF mellett a TruePic VI egyben a tíz Művészi szűrő és a nagyméretű, fotó minőségű megjelenítésre képes, érintésérzékeny OLED kijelző motorja is. A gyorsabb és még nagyobb érzékenységű, 12.3 megapixel felbontású képszenzorral együtt a TruePic VI elképesztő képminőségre képes – főleg gyenge fénynél. A haladó fotósok számára a PEN több különleges finomságot kínál – például két vezérlőtárcsát az expozíció és a rekesz gyors beállításához, vagy a vázba épített képstabilizátort, mely kioltja a fényképezőgép remegésének hatását, a használt objektívtől függetlenül. A PEN E-P3 váz 2011 augusztusától érhető el, €799 áron.

Klasszikus – azonnal
Elég megfogni az új PEN gépet – és máris tudjuk, egy igazi, potenciális stílus-ikont tartunk a kezünkben. Az Olympus mérnökei valami igazán különlegeset alkottak: felidézték az ötven évvel ezelőtti fényképezőgép-aranykor hangulatát – és megszületett a gép, mely 50 év múlva is a figyelem középpontjába helyezi majd tulajdonosát. Ha a tervezők víziója egy időtlen klasszikus megteremtése volt – akkor pontosan azt érték el, amit el szerettek volna érni.

AF – azonnal
Az Olympus többszörös díjnyertes PEN rendszere kompakt kivitelével, felhasználóbarát funkcióival, illetve első osztályú képminőségével már most is az amatőrök és praktikus második fényképezőgépüket kereső profi fotósok kedvence. Az E-P3 által vezetett új PEN generáció azonban igencsak jelentősen mélyíti tovább a már eleve jó megítélést. A leginkább szembetűnő – és leginkább hasznos – újdonság az élességállítás gyorsasága és sokoldalúsága. Az új élességállítási rendszer minden más típust megelőz a saját cserélhető lencsés kategóriájában. Az új, nagyteljesítményű Olympus TruePic VI processzornak köszönhetően a PEN tulajdonosok minden esélyt megkapnak a valóban gyors pillanatképek felvételéhez: a szenzor teljes területén elszórt 35 különálló fókuszpont segítségével a legkisebb téma is kiemelhető, a képen való elhelyezkedésétől függetlenül. Gyenge fények esetén a beépített AF-segédfény hatékonyan kompenzálja a pontos mérést megnehezítő körülményeket, míg az új követő AF technológia segítségével a kompozíciós keretből kimozgó, majd visszatérő téma folyamatos élessége biztosítható. Valódi előnyt jelent a Full Time AF technológia is – az élességállítás ugyanis mindig aktív, így a kép mindig felvételre kész. Ennek köszönhetően pedig a gép a kioldógomb megnyomása után nem vesztegeti az időt az élességállításra.

Vezérlés – azonnal
A PEN zászlóshajó igazán egyedi megoldása a 3” méretű, érintésérzékeny OLED kijelző, mely nem csupán intuitív és praktikus, de kiváló, fotó minőségű képmegjelenítésre képes – a fényviszonyoktól függetlenül. A hagyományos LCD-hez képest az OLED kijelző fantasztikus kontrasztot, sötétebb feketéket és több színárnyalatot kínál. Ráadásul fényesebb, nagyobb látószöget biztosít és kevesebb energiát használ fel. A PEN kijelzőjén ujjbegyünkkel görgethetünk és nagyíthatunk fotókat – valamint vezérelhetjük a kioldót, kiválaszthatjuk a megfelelő AF-pontot és megjeleníthetjük a Live Guide segítséget. PEN asszisztensünk – a Live Guide – által a kevésbé képzett felhasználók értékes segédeszközre tesznek szert: az igen fontos paraméterek (például a rekesz, illetve a mélységélesség) megfelelő beállítása így egy csapásra egyszerűvé válik. A profik számára szintén nagy könnyebbséget jelenthet a Live Guide közvetlen elérhetősége a P, S, M és A módokban. A PEN számos riválisával ellentétben a Live Guide rendelkezésre áll állókép és mozgókép felvétele esetén is. A fotósok egy része azonban nem feltétlenül rajong a beállítások állandó próbálgatásával – a végtelen menürendszereken keresztül elérhető beállításokért viszont még annyira sem. Az Olympus ezért a PEN hátulját két kiegészítő vezérlőtárcsával látta el: a gép használója ezáltal egyszerre „finomhangolhatja” a rekeszt és az expozíciós időt – a menük közötti váltás nélkül. A kiválasztott beállítás tisztán látható az OLED kijelzőn, illetve az opcionális elektronikus keresőn is. A gyors kezelést előnyben részesítő fotósok imádni fogják a három egyedileg definiálható gombot: így a kedvenc funkciók közvetlenül elérhetők lehetnek. A gombok, a vezérlőtárcsák, valamint a szupergyors AF által a lehető leggyorsabb reakció érhető el spontán fotózás, vagy gyorsan mozgó témák megörökítése közben – mielőtt a pillanat tovaszállna.

Művészet – azonnal
A kreatív Művészi szűrők és effektek választéka valódi bónusz az ambiciózus felhasználók és a profik számára egyaránt. A PEN tíz különböző szűrőt kínál különleges hangulatú képek előállításához – számítógépes szoftver használata nélkül. Bizonyos szűrők további – például az új Csillagfény és Fehér szél – effektekkel kombinálhatók. A gép használója a Pop Art, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos szín, Szemcsés film, Pinhole, Dioráma, Kereszthívás, Finom szépia és Drámai színárnyalat Művészi szűrők között választhat – álló- és mozgóképek megörökítéséhez egyaránt. A PEN segítségével mozgóképek rögzíthetők sztereó hangfelvétellel, valamint lélegzetelállító 1080i Full HD minőségben, 60fps felvételi sebesség mellett. Természetesen több formátum is választható: TV-készüléken történő megjelenítéshez az AVCHD formátum ideális, melynek köszönhetően egy-egy fáj sokkal kisebb memóriaterületet foglal. A mozgókép szerkesztéséhez a 720p HD Motion JPEG formátum ajánlható. Így a fájlok nagyobbak, viszont egyszerűbben kezelhetők számítógépes videó-szerkesztő programok számára.

Teljesítmény – azonnal
Az új PEN gépek szíve a nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó processzor. Mint ahogy egy számítógép processzora, a TruePic VI is igazából két egység egyben: az egyik egység feladata tisztán csak a kép-reprodukció. Az eredmény: elképesztő minőség, szín és részletgazdagság, valamint a meglepő ISO 12800 érzékenység. A TruePic VI ugyanakkor rövidebb készenléti időt biztosít – valamint észrevehetően kisebb zajt filmfelvétel közben.

Kompatibilitás – azonnal
Mint ahogy mindegyik PEN – az E-P3 is rendszer fényképezőgép. Abban a pillanatban, amikor használója birtokba veszi, óhatatlanul kézbe kapja több mint 500 Mikro-NégyHarmad, NégyHarmad és (a megfelelő adapter esetén) más rendszerű objektív használatának lehetőségét is – mely érvényes az Olympus immáron legendás M.ZUIKO DIGITAL csúcsminőségű objektívjeire is. Ezen objektívek közül is két új, gyors rekeszvezérlés technológiával büszkélkedő családtag emelkedik ki: az M.ZUIKO DIGITAL 12mm (24mm**) 1:2.0 nagylátószögű objektív ideális nagyobb témák, például tájképek felvételére – még gyenge fények között is. A másik, M.ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm**) 1:1.8 portréfotó-objektív viszont kifejezetten csodaszép, erőteljes mélységélesség-hatással elvarázsolt portréfotók készítésére ajánlott. Ugyancsak első osztályú választás az újratervezett M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm**) 1:3.5-5.6 II R objektív is. Mindhárom objektív szinte hangtalan, így a sztereó HD videók felvételekor nem hallható zavaró motorzaj. A fémházas, ugyanakkor kompakt és könnyű kivitel tökéletesen passzol a PEN megjelenéséhez. A használt objektívtől függetlenül tökéletes, bemozdulásmentes képek készíthetők – köszönhetően a vázba épített képstabilizátornak. A Bővítmény csatlakozó 2. rendszer által több, kifejezetten a PEN család számára tervezett további (egyre több) kiegészítő választható – például a Bluetooth®-kompatibilis PENPAL, mely automatikusan alakítja és küldi a képeket más kombatibilis eszközre, illetve – igény szerint – közösségi oldalakra. Az E-P3 váz 2011 június közepétől fekete, fehér, illetve ezüst színben, € 799, áron érhető el – illetve kitben választható objektívvel.

E-P3 főbb jellemzők:

Képminőség

  • Gyorsabb készenléti időt és kiváló képminőséget biztosító, nagyteljesítményű TruePic VI képalkotó egység
  • Különösen hatékony, vázba épített képstabilizátor bármilyen objektívvel elérhető bemozdulásmentes videók és fotók készítéséhez
  • Rossz fényviszonyok között is kiváló teljesítményt nyújtó és Full HD videofelvételre alkalmas, 12.3 effektív megapixel felbontású High Speed Live MOS szenzor
  • ISO 12800 érzékenység
  • 1080i Full HD sztereó videofelvétel AVCHD, illetve Motion JPEG formátumban
  • A legújabb generációs PEN objektívekkel kompatibilis

Kényelem

  • A kategóriájában a világon a leggyorsabb* élességállító rendszer 35 AF ponttal, kevés fény esetén AF-segédfénnyel, valamint követő AF funkcióval (mely a témát a kompozíció keretből történő kimozgása esetén is megjegyzi)
  • Extra fényerejű, nagy látószögű, érintésérzékeny, 3.0” OLED kijelző 610,000 képpont felbontással a fotó minőségű színreprodukcióért
  • Külön vezérlőtárcsa a rekesz és az expozíció gyors manuális beállítására
  • Érintéssel vezérelhető Live Guide funkció a HD Movie, fotó és P/S/M/A módokban
  • Live View (Élőkép) megjelenítés a HD videó és fotó módban
  • 3 saját funkcióval definiálható gomb
  • Szintmérő a vízszintes pozíció azonnali ellenőrzéséhez
  • Gyors és egyszerű kezelést biztosító Live Wheel menürendszer

Kreativitás és sokoldalúság

  • Tízféle kreatív Művészi szűrő a HD videó és fotó üzemmódokban
  • A Művészi szűrők öt további effekt kombinálható: Pinhole, Lágy fókusz, Keret, valamint az új Csillagfény és Fehér szél effekt
  • Bővítmény csatlakozó 2. a folyamatosan bővülő PEN kiegészítő-család számára – pl. a VF-2 elektronikus kereső, illetve a PENPAL komunikációs eszköz részére
  • 20 Mikro-NégyHarmad, 27 NégyHarmad és több mint 500 más rendszerű objektívvel használható (adapter segítségével)
  • 1/4000 mp. zársebesség 5 fps sorozatfelvétel esetén
  • Multi-expozíciós üzemmód 2 RAW képpel
  • Hosszú üzemidőt biztosító BLS-5 Li-ion akkumulátor

További jellemzők

  • Időtlen PEN design cserélhető, két méretben elérhető markolattal
  • 3D állóképek
  • SDXC*** memóriakártya és Eye-Fi kompatibilis
  • Vezeték nélküli vakuvezérlés

* 2011. júniusi adat
** 35mm rendszer ekvivalens.
*** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.