Sony HVL-F43AM rendszervaku

0

A Sony a KonicaMinolta cég megvásárlásával gyakorlatilag úgy esett bele a tükörreflexes rendszerbe, hogy szinte semmit nem kellett fejlesztenie. A Minolta révén megvolt a bajonett rendszer, megvoltak a hozzá való objektívek , s megvolt a szenzor stabilizálás is, amely akkoriban különlegesnek számított. A japán gyártó itt akár hátra is dőlhetett volna, de jól tudjuk, hogy a Sony-ra ez nem jellemző. A Sony innovációkban élen jár, s ez nem csak a fényképezőgépek terén érezhető.

Az idén április közepén bejelentett Sony HVL-F43AM típusjelű rendszervaku a Sony tükörreflexes, féligáteresztő tükrös és MILC fényképezőgépeivel kompatibilis. A profi igényeket is kielégítő vaku akár TTL, akár manuális módban használható, támogatja a nagy sebességű vakuszinkron módot (HSS), amely lehetővé teszi a fényképezőgép szinkronidejénél rövidebb expozíciók esetén történő vakuzást is. Emellett stroboszkópikus módot, vezeték nélküli vezérlést és AF segédfényt is kínál.

A segédfény a legtöbb fókuszpontot lefedi, kivétel ez alól az átlósan szélső pozícióban lévők.

A vaku maximális teljesítményét 105 mm-re beállított vakufejjel adja le, amely ISO100-ra vonatkoztatva 43-as kulcsszámot eredményez méterben kifejezve.
A vakuhoz tokot és állványtalpat is kapunk. A talp ötletesen összecsukható, így a mellékelt vakutokban is gond nélkül tárolható.

A fej 8 fokban dönthető le, s 150 fokban hajtható fel. A döntés kissé keményen, stabil pozíciókkal történik (-8, 0, 30, 34, 60, 90, 120, 150 fok). Hagyományos értelelmben nem tudjuk elforgatni a fejet, vagyis a vaku a függőleges tengelyre fix. Az optikai tengellyel párhuzamos tengely mentén viszont elforgatható az egész fej, amely így ugyanolyan flexibilitást biztosít, mint a hagyományos megoldás, kiegészítve azzal az igen pozitív tulajdonsággal, hogy fekvő és álló kép között egyetlen mozdulattal válthatunk, legyen szó akár direkt, akár felfelé történő indirekt vakuzásról. A fejet 30, 45, 60 és 90 fokban forgathatjuk el, óramutató járásával megegyező és ellentétes irányban egyaránt.

A motoros zoomfej reflektor pozíciója kézileg is beállítható 24, 28, 35, 50, 70 és 105 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő villanási szögre. A beépített diffúzor kihúzása után 15 mm-es gyújtótávolsághoz szükséges terület is kivillantható. A diffúzor kihúzásakor a kis terelőlapocska is használati pozícióba kerül, ha ez utóbbira nincs szükségünk, visszatolhatjuk azt.

Az elemtartó az elülső, átlagosnál jóval méretesebb készüléktestben található. A fém zsanérral ellátott fém merevítéses fedelet gumi szigeteléssel vették körbe az időjárásállóság érdekében. Az ajtó hat ponton záródik, ezek az apró reteszek azonban már műanyagból készültek.
Az akkutartó foglalat alatt a vaku gépre rögzítésének feloldásához szükséges gombot találjuk még.

A hátlapon, a vakufejjel együtt mozgó részen találjuk a kezelőszerveket, melyek a következők: üzemmód választó gomb, TTL/manuáló módválasztó, zoom mód, LCD háttérvilágítás, teszt villantás gomb, Fn gomb és négy irányú navigáló billentyűk, valamint a főkapcsoló.

A gombok fölé került a méretes, 41×25 mm-es LCD, amelyet borostyán színű háttérvilágítással is elláttak.

A kijelzőn folyamatosan nyomonkövethetjük a vakumódot, a zoomállást, valamint a hatótávolságot.

A vaku működési módjai között TTL, nagy sebességű szinkron, manuális, manuális nagy sebességű, vezeték nélküli és stroboszkópikus módok választhatók (a nálunk járt SLT-A55-tel a TTL-en és a nagy sebességű szinkronon kívüli módok csak a gép manuális üzemmódjában voltak elérhetők). Manuális módban 1/3 Fé lépésekben állíthatjuk a teljesítményt 1..1/128 között.
Stroboszkópikus vakuzásnál a villanások számát 2..100 között, a villantási frekvenciát pedig 1..10 Hz-ig 1 Hz-es lépésekben, 10..100 Hz-ig 10 Hz-es lépésekben állíthatjuk be. A teljesítmény max. 1/8 lehet, függetlenül a villanások számától és a frekvenciától.
Modellező fényt nem kínál a HVL-F43AM.
Van viszont szenzormérethez igazított automatikus zoom, illetve fehéregyensúly adat.

A vaku kondenzátorainak feltöltése gyári adatok szerint 2,9 mp-ig tart, mi teljes kisütés után 2 mp-et mértünk a teszt lámpa ismételt kigyulladásáig (Panasonic Infinium 2100 mAh-s hibrid NiMH akkuról).

A Sony HVL-F43AM ára bruttó 100e Ft körüli.

Szolgáltatások összefoglalása
kulcsszám (ISO100, m) 43 (105 mm)
zoomfej Igen
motoros zoomfej Igen
beépített diffúzor Igen
beépített derítőlapocska Igen
lefelé döntés -8 fok
felfelé hajtás 150 fok
oldalra fordítás -90 fok..+90 fok
AF segédfény (középpont) Igen
AF segédfény (többpontos) Igen
teljesítmény kompenzáció
vaku teljesítmény sorozat (flash bracketing)
TTL mód Igen
nagy sebességű mód Igen

optocsatolt slave mód
TTL vezérelt slave mód Igen
TTL slave vezérlés (vezeték nélküli master) Igen
manuális mód Igen
teljesítmény minimuma manuális módban 1/128
teljesítmény állítás lépésköze manuális módban 1/3 Fé
modellfény
stroboszkópikus vakuzás Igen, 2..100 kép, 1..100 Hz
folyadékkristályos LCD Igen
háttérvilágítás az LCD-hez Igen