A nehézfiú: Manfrotto 058B

0

Furcsa az a trend, amit ma az állványgyártók megpróbálnak belénk sujkolni, jelesül, hogy az a jó állvány, ami könnyű. Nagy divatja van a szénszálas és egyéb kompozit anyagokból felépített tripodoknak, hiszen könnyűek és teherbírásukra hasonló adatokat adnak meg, mint a nehezebb alumínium öntvény modellekre. De hol vannak már a jó öreg fa állványok, amik masszivitásukban, rezgéscsillapító hatásukban szinte felülmúlhatatlanok.

Nem szabad azonban teljesen elkeseredni, hiszen a Manfrotto kínálatában is akad olyan fém állvány, amely a legmagasabb szintű igényeket is képes kielégíteni, még azokét is, akik a jó öreg faállványokat sírják vissza.

A Manfrotto 058B 12 kg-os terhelhetőségével a közép- és nagyformátumú gépek ideális alátámasztásaként jöhet szóba, de természetesen a méretes objektívvel ellátott fullframe vagy APS-C szenzoros DSLR-ek alá is bőven elférhet.

A lábak 3 szegmensben nyílnak, a megszokott módtól eltérően azonban az utolsó szegmens kinyitási módja nem egyezik meg a középsőével. Utóbbiakat az állvány felső részén kialakított nyitó karok segítségével lazíthatjuk és nyithatjuk ki, akár a gravitáció segítségét felhasználva. Arra is van lehetőség, hogy egyszerre mindhárom lábat kinyissuk. Ennél gyorsabb és praktikusabb megoldást keresve sem találhatnánk.

A középső szegmensek nyitókarjai

Az alsó szegmens szorítógyűrűi

Az alsó szegmens kinyitására ezzel szemben a menetes szorítógyűrű elforgatása után van lehetőségünk. Ez már sejteti egyébként, hogy ez az alsó szegmenst a gyártó is inkább csak a legvégsőkben javasolja. Nyilvánvalóan a stabilitást valamelyest rontja, ha ez is nyitott állapotú.

Az alumíniumból és acélból készült állvány lábai a legvastagabb ponton 35 mm átmérőjűek, míg az utolsó szegmens 21 mm-es. A tripod felső részét feketére festették, az első szegmens krómozott, míg a második anyaga csiszolt (lásd fenti, jobb oldali kép).

kitekerve gumi talp

betekerve tüske vég

Bár a lábak végén állítató tüskéből következtethetünk arra, hogy kültéri, terepen történő használatra is ajánlja a gyártó, s ehhez egy vállpántot is mellékel, a könnyebbség és a praktikusság itt véget ér. Nincs sem habszivacs bevonat a lábak felső részén, s táskát sem kapunk a statívhoz. Mindenesetre ha kell, vállon elvihetjük magunkkal, de nem lesz kényelmes menet a maga 6,15 kg-os tömegével.

Visszatérve a lábakhoz, ezek szétterpesztésére is van lehetőségünk, ha kell, akár alacsony szintről is fotózhatunk, amely itt a föld színétől számítva 44 cm-t jelent. A Manfrotto 058B beépített középoszloppal rendelkezik, melyet nem emelhetünk ki, illetve nem helyezhetünk el vízszintes formációban. Ez talán valamelyest nehezíti a makrózást, illetve az alacsony magasságból való fotózást, de ez részben áthidalható a középoszlop alján lévő 3/8″-os menetes szárnak köszönhetően, hiszen ha szükséges, ide is feltekerhetjük a külön megvásárolandó fejet.

Széles terpesz

Terpesz rögzítő szárnyas anya

A lábak terpesztését könnyedén változathatjuk, s nem csak előre deklarált fix szögekre, hanem bármilyenre. A terpesz bontását illetve rögzítését és egyben a stabilitást a merevítő pántok között elhelyezett szárnyas anyákkal végezhetjük el. Ezt követően a lábak szabadon nyithatók, akár egyenként.

A középoszlop precíz és stabil módon emelhető, ezt a menetes megoldás teszi lehetővé. A kívánt magasság beállítása után szorító csavarral rögzíthetjük az oszlopot.

Fej fogadó talp
 

Alsó menetes szár a középoszlop végén

Az állványhoz nem kapunk fejet, azt magunknak kell külön megvásárolni. Szokás szerint az állvány 3/8″-os menetet tartalmaz, amely körül kialakított alumínium tárcsában még 3-3 kisebb csavar gátolja majd meg a fej nemkívánatos elfordulását.

A fej helye alatt egy vízmértéket is találunk, amely kellően szélre került ahhoz, hogy méretes fej alkalmazásakor is könnyedén látható maradhasson.

Mint látható, a Manfrotto 058B valóban nem kispályás darab, nem kompakt és nem belépő DSLR alá való. Aki komoly telékkel, vagy nehéz középformátumú géppel dolgozik, biztosan jó társra lel ebben a tripodban. De az is nyugodtan gondolkozzon el ezen állványon, aki csak stúdióban szeretne egy könnyen és gyorsan használható, ugyanakkor kellően nagy stabilitást nyújtó állványt.

A Manfrotto 058B főbb paraméterei:

Min. magasság (max. terpesszel) 44 cm
Max. magasság (kis terpesszel) 140 cm
Max. magasság (kis terpesszel), kihúzott 3. szegmenssel 190 cm
Max. magasság kitekert középoszloppal 217 cm
Összecsukott magasság 94 cm
Legnagyobb csőátmérő 35 mm
Legkisebb csőátmérő 21 mm
Szegmensek száma 2
Terhelhetőség (állvány) 12 kg
Tömeg (állvány) 6,15 kg

A Manfrotto 058B állványt a Tripont Kft.től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Az állvány ára bruttó 102.450 Ft.