Sunpak DigiFlash 3000 TTL vaku

0

Nincs mindenkinek szüksége, és főleg pénze, a legújabb, legerősebb, és legtöbbet tudó vakucsodákra. Sokszor elég a beépített vaku, vagy egy annál valamivel nagyobb teljesítményű külső villanó, csupa olyan szolgáltatással, melyek működését bárki percek alatt elsajátíthatja.

A japán Sunpak cég DigiFlash 3000-es külső vakuja nem is kíván többet nyújtani, mint a belső vakunál jóval komolyabb és néhány alap funkciót kiegészítésképp. A gyártó Canon, Nikon, Sony és Pentax változatban készítette el termékét, mely persze a rendszervakuknál megszokott E-TTL II, i-TTL, ADI, és P-TTL kommunikációt is kínálja, magyarán nincs szükségünk semmilyen teljesítmény beállításra, a vaku folyamatosan kommunikál a géppel, és épp akkorát villan, amekkorát az az adott helyzetben jónak lát. Ebből a szempontból valóban a beépített vaku erősebb külső verzióját kapjuk.

Tesztünk során a Nikon i-TTL verziót próbáltuk ki, de teljesítményben és beállításokban az összes többi változat is ugyanazt nyújtja. Csak a talp érzékelőtüskéinek kiosztásában van eltérés.

A vakuegység egy jól kinéző, elegáns, fekete kartondobozban érkezett. Belül semmi extra, csak a műanyag védőcsomagolás, így tokot, vagy talpat sem kapunk mellé. Maga a termék kissé meghazudtolja a szép dobozt, mert kevésbé elegáns kinézetet kapott. Gagyinak nem mondanám, de anyagain, kapcsolóin és működésén érezhető az olcsóság, és a 90-es évek formavilágát idéző külső.

Meglepetés mondjuk nem érhet. Azt kapunk a pénzünkért amiért fizettünk. Ez pedig egy 28-as kulcsszámú, olcsó műanyagházas villanó, mely F2,8-as rekesz és ISO100 érzékenység mellett 10 méterig biztosít jó megvilágítást. A 28-as kulcsszám máris legalább dupla teljesítményt jelent egy átlag DSLR beépített vakujához képest, melyek általában 10-12-es kulcsszámúak.

Itt azonban akad még egyéb extra is, például a dönthető és forgatható fej. Ezt ugyanúgy mint a legdrágábbaknál kézzel mozgathatjuk. Döntésnél 0, 30, 45, 60, 75, és 90 foknál akad meg a fej, oldalirányban pedig 330 fokban fordul, összesen 24 pozícióban. Ezekkel a beállításokkal gyakorlatilag bármilyen állásba elfordíthatjuk és indirekt módon, például fehér falról, vagy plafonról visszaverve is villanthatunk vele.

A forgatás mellett kézzel kell beállítanunk az objektívünknek megfelelő zoomállást, pontosabban gyújtótávolságot is, a fej elülső részének kihúzásával. A fej hátuljára került skálán ellenőrizhető le a gyújtótávolság (18mm, 35mm, 55mm, 70mm) APS-C szenzoros DSLR gépekhez viszonyítva, vagyis a beállított értéket nem árt 1,5-tel megszorozni. Minderre azért van szükség, hogy a vaku az objektív látószögének megfelelő szélességű területet fedjen le fényével.

A fentieken kívül nem sok egyéb teendőnk van a villanóval. Hátlapja olyan puritán mint a Mayflower legénysége. Két kis működést visszajelző LED-et, és egy ON/OFF kapcsolót találunk rajta. A jobb oldali LED a bekapcsolt állást jelzi, míg a bal oldali a töltöttséget és villanásra kész állapotot.

A bekapcsoló alá, a felfogató részre is került egy apróbb tesztgomb, mellyel kézzel is bármikor elsüthető a töltött állapotú vaku. A kisütés után a villanás erősségétől, és az akkumulátor fajtájától függően 0,5-7 mp-et kell várnunk az újratöltődésre. Ha nem használjuk a készüléket, 3 perc várakozás után automatikusan standby módba ringatja magát.

A DigiFlash 3000 bal oldalán, egy hátrahúzható műanyagfedél mögé kerülhetnek az éltető energiát biztosító elemek, vagy akkumulátorok. A műanyag fedelet úgy alakították ki, hogy nem kell teljesen lehúznunk. Egy apró műanyagtüskének köszönhetően megakad a fedél végén, így egy fokkal gyorsabban újratölthető, és visszazárható. Az elemfoglalatban AA méretű, alkáli, NiCd, NiMH (ceruza) elemeket vagy akkumulátorokat használhatunk, összesen 4 darabot. A gyári mérések szerint egy friss készlettel kapacitástól függően 100-300 villanás érhető el.

A vaku teljes kisütéskor 1/700 mp-es villanási időt produkál. Nagysebességű szinkron (HSS) és egyéb extra szolgáltatás nem állítható be a készüléken. Ha hátsó redőnyre szinkronizált módot, vagy vörösszem csökkentő elővillanást szeretnénk azt fényképezőgépünkön kell beállítanunk, és a vaku ennek megfelelően villan.

Alsó részén műanyag vakutalpat találunk, a fajtájának (E-TTL, i-TTL stb) megfelelő lábkiosztással. Fölötte egy hagyományos, műanyag szorítótárcsa található a csatlakoztatott vaku biztosabb rögzítésére.

Akár extrái között tarthatjuk számon az elején lévő vörös színű AF segédfényt, mely jó alternatívája lehet fényképezőgépünk beépített segédfényének, mivel sötétben közel 8 méterig biztosít hathatós segítséget az AF-rendszer számára.

Aki a beépítettnél erősebb villanót szeretne, vagy ki akarja próbálni az indirekt vakuzással járó előnyöket, de mindezért nem akar súlyos tíz-, vagy százezreket fizetni, elégedett lehet ezzel a végtelenül egyszerű készülékkel, mellyel az automatikus vakuzás kényelméről sem kell lemondania.

A Sunpak DigiFlash 3000 bruttó fogyasztói ára jelenleg 19 990 Ft. A terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.