Teszt: lapszkennerek tesztje

0

Bemelegítés


Szokásos bevezetőnket ez esetben – stílusosan – bemelegítésnek szánjuk. Itt röviden összefoglaljuk az alkalmazott megoldásokat, lehetséges szolgáltatásokat. Aki ezekkel tisztában van, nyugodtan ugorhat a következő oldalra.

A filmes technikával készített képek digitalizálására kézi-, lap- vagy dobszkennert szokás használni, illetve léteznek kiváló minőségű diaszkennerek is. A kézi szkennerek napjainkban kezdenek kihalni, a dobszkennerek pedig még ma is nagyon drágák, igaz felhasználási területük is inkább a professzionális alkalmazások felé tolódik (felbontásuk meghaladhatja a 10.000 dpi-t is).

Aki kicsit jártas a digitális fényképezőgépek világában, tudja, hogy ezek a gépek általában CCD-jük és A/D átalakítójuk segítségével hozzák létre a digitális képet. A szkennerek hasonló működésűek, csak ez esetben nem mátrixban elhelyezett pixeleket tapogatunk le kiolvasáskor, hanem a szkenner CCD-je mozog végig a papír alatt.
Mivel itt nem fényképezünk, vagyis nem a környezet fényeit akarjuk megörökíteni, csak egy kép fényvisszaverő (papírkép) vagy fényáteresztő (film) képességét, ezért szükség van valamilyen megvilágításra. Normál szkenneléskor egy fénycső szolgáltatja a megvilágítást, majd a papírról visszaverődő fény jut a CCD sorra. Film- vagy diaszkennelés során viszont át kell világítanunk a tárgyat, ekkor nagyon fontos, hogy a teljes felületre azonos fényerő jusson. Tehát vagy a fényvisszaverő, vagy a fényáteresztő tulajdonságát használjuk ki a szkennelendő témának.
Mindkét megvilágításnál a színhűség szempontjából kritikus fontosságú, hogy milyen spektrumban világít a fénycsövünk. A megfelelő megvilágítás eléréséhez általában kis időnek el is kell telnie, a fénycsövek bemelegítése néhány tíz másodperctől akár egy percig is eltarthat. Ez idő alatt természetesen még nem szkennelhetünk.

A mai szkennerek szinte kivétel nélkül tudják a 2400 dpi felbontást, de nem ritkák a 4800 dpi-sek sem. Ezek már bőven elegendő felbontást nyújtanak amatőr fotósok számára is. A felbontáson kívül fontos adat lehet még a maximális színmélység, amelyet színcsatornákra vonatkoztatva adnak meg (pl. 48 bit, a vörös, a zöld és a kék csatornán).
A korábbi lassú párhuzamos portos csatlakozás helyett ma már kivétel nélkül USB-s megoldást alkalmaznak, némely modell esetén lehetőség van FireWire port használatára is.
Mivel ebben a kategóriában a felbontást nem érdemes egy bizonyos határon túl növelni (ez általában 4800 dpi), a magasabb árkategóriájú termékeknél plusz szolgáltatásokkal próbálják megfogni a vásárlókat. Ilyen például a kisfilmes negatívcsík beolvasásának lehetősége, a diák közvetlen szkennelése, a nagyobb méretű közép- esetleg nagyformátumú, vagy rollfilmek digitalizálása, a filmcsík automatikus behúzása szkenneléskor, papírkép adagoló, stb.
Természetesen – mint minden terméknél – tökéletes modell nem létezik, csak az igényeinket legjobban kielégítő, elvárásainkat leginkább megközelítő kompromisszum.