Teszt: A3-as fotónyomtatók tesztje

0

Epson Stylus Photo R2400

Epson Stylus Photo R2400


Az EISA díjas R2400 az Epson egyedi UltraChrome K3 Ink technológiáját használja, melynek alapja a 8 színű tintakészlet. Ebből három alapszín a fekete különböző árnyalatainak pontos megjelenítésére szolgál, így a cián, bíbor, sárga, világos cián, világos bíbor mellett egy fotó fekete, világos fekete és a kissé furcsa nevű, világos-világos fekete (light light black) patront találjuk a gépben. E technológia a hagyományos, ezüst -halogenid alapú eljárásnál nagyobb színvisszaadási tartományt, és 108 éves színes, valamint 200 éves fekete-fehér fakulási élettartamot biztosít, a gyártó mérései szerint. Természetesen ez az élettartam megfelelő tárolási körülmények között, üveglap alatt, vagy laminálva értendő. Az R2400 3,5 pikoliteres cseppmérettel dolgozik. A hivatalos mérések szerint az egyenként 13 ml-es fekete tintapatronok 450, a színesek 520 A4-es oldal nyomtatására alkalmasak. Mindezt 5% fedettség mellett, ami körülbelül egy oldalnyi, 1500 betűkaraktert jelent. Legnagyobb felbontása 5760×1440 dpi, a print mérete pedig 111×33 centiméterben van maximalizálva. Alkalmasint nem gond tehát nagyobb méretű panorámanyomatok készítése sem.

Az Epson R2400 – letisztult formavilágával – egy elegánsabb iroda berendezési tárgyai közül sem lógna ki. Egyszerű, tömbszerű kialakítású, a tesztelt nyomtatók közül a legmasszívabbnak bizonyult. Bár ezek a nyomtatók nem hordozhatóságukkal kívánnak kitűnni, vastag műanyag borítása és hagyományos formái viszonylag könnyű hordozhatóságot biztosítanak neki ha netán át kell telepítenünk egy másik íróasztalra. 11,7 kilogrammos tömege a hármas mezőny középsúlyú versenyzőjévé tette és 615x314x223mm-es méreteire is ugyanez mondható el. Energiafelhasználása a három nyomtató közül a legjobb. Nyomtatásnál 18W-tal, készenléti üzemmódban pedig 1,3W-tal beéri.

A nyomtató alsó és felső lapbehúzással is használható. Lapadagolója legfeljebb 100 lap befogadására képes. A maximális papírvastagság 1-1,3mm lehet, így az R2400 a komolyabb kartonokkal is elboldogul.A készülék egyszerűségéhez híven kezelőszervekkel sincs telezsúfolva. Előlapján mindössze a bekapcsológomb, a lapbehúzás, tintapatron csere és a nyomtatás megszakítás/törlés gombok kaptak helyet. A nyomtató hátulján USB és a hálózati csatlakozó aljzatát találjuk.

A nyomtató telepítése és üzembe helyezése csupán néhány percet vett igénybe és rendkívül könnyű volt. A fontosabb funkciókról, például a tintacsere folyamatáról, a fedőlapok mögé ragasztott kellően információgazdag, és érthető piktogramok tájékoztatnak, de a gép kezelése enélkül is elég nyilvánvaló. Nekünk sem okozott gondot, így hamar vallatóra foghattuk.Gyors fejtisztítás és a nyomtató automatikus fejigazítása először szöveges oldalt nyomtattunk, A4 méretben. Szokásunkhoz híven a nyomtatási beállításoknál a text (normál) beállításokat használtuk. Az Epson R2400 fürgén dolgozott és 14 másodperc alatt végzett az A4-es oldallal, a végeredmény viszont hagyott némi kívánnivalót maga után. Halvány, közepes felbontású nyomatot kaptunk, ezért a minőséget ‘photo’-ra állítottuk és megismételtük a nyomtatást. Az előzőnél láthatóan jobb felbontás és fedettség volt a jutalmunk, 33 másodperces nyomtatási idő után, bár a minőség összességében így is csak jó közepesnek volt mondható. Ugyanez volt a helyzet a text+színes ábra nyomtatásánál is. A sebesség text módban ugyanúgy 14 másodperc volt, ami – mint később kiderült – a leggyorsabb a három nyomtató közül, a nyomat minőségén azonban ezúttal is meglátszott a „siettség”. Fotó minőségre állítva beállításinkat a minőség és a nyomtatási idő is megduplázódott.

Következett a fotónyomtatás, melynél A4 és A3 méretekben próbálkoztunk, monokróm-matt és színes-fényes papírokra. A nyomtatást az Epson saját EasyPhotoPrint programjából végeztük a Best Photo és Photo RPM funkciók beállításával. A4-es Epson Matte (matt) fotópapírra 3 perc 05 mp alatt készült el a fekete-fehér nyomat, kiváló felbontásban, közepes fedettséggel és kontraszttal. A Photo RPM funkció használatával a kontraszt nőtt, de így is hiányzott az igazi mélyfekete a papírról. Ahol az eredeti fotón feketét láttunk, ott a nyomaton sötétszürkét kaptunk. Ugyanez a sebesség és minőség volt elérhető hasonló minőségű Canon matt fotópapírra is. A nyomatra semmilyen színelhajlás nem volt jellemző. A3 méretben szintén nem volt panasz az Epson felbontására. A kontraszt azonban itt is az előzőhöz volt hasonlatos. Ebben a méretben 5 perc 24 másodpercre volt szüksége a nyomtatónak a teljes oldalhoz, a legjobb minőségi fokozatban.

A színes nyomtatoknál aztán megmutatta igazi oroszlánkörmeit az R2400 és kitűnő minőséggel ajándékozott meg bennünket. A4 méretben 5 pers 54 másodperc, A3-ban 9 perc 22 mp alatt. Kiváló felbontás, nagyon jó színvisszaadás és jó kontraszt jellemezte a képeket. A színek itt voltak legközelebb az eredeti képeken látottakhoz, leheletnyi cián beütéssel, ami például az arcbőr visszaadásánál lehet zavaró, kissé „sápasztó” hatásával. De ahogy említettem ennek mértéke csekély volt.

A nyomtató mindvégig viszonylag csendesen üzemelt. A gyártó tájékoztatója alapján 47 dB-el üzemel, ami egy iroda enyhe háttérzaja mellett egyáltalán nem zavaró, de egy szoba csendében sincs okunk füldugót beszerezni mellé.

A nyomtatás folyamatának egyetlen érdekesebb jelensége, hogy nagyjából 90%-nál minden esetben belassulást észleltünk, sőt néhány pillanatra el is „gondolkodott” a készülék. Mindenesetre igen stabil jellemzőkkel bíró versenyzőt ismertünk meg az Epson Stylus Photo R2400 személyében.A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találjuk:

  • színes tintapatronok (T0592, T0593, T0594, T0595, T0596) 13 ml
  • fekete tintapatronok (T0591, T0599, T0597) 13 ml
  • tápkábel
  • kezelési útmutató
  • CD driverekkel és szoftverekkel

A nyomtató bruttó végfelhasználói ára kb. 220 ezer forint