Teszt: A3-as fotónyomtatók tesztje

0

Canon Bubble Jet i 9950

Canon Bubble Jet i9950


Kicsi és fürge. Ezek voltak az első benyomások a Canon i9950-ről. Persze a kicsinység azért A3-as nyomtató súlycsoportban értendő. 9,5 kilogrammos tömegével mindenesetre a hármas mezőny legkönnyebbje, 577x334x182 mm-es méretei pedig a trió legkisebbjévé teszik. Meglehetősen vékony, lötyögős műanyag borítása is bizonyára jó hatással van a kilóira, összességében viszont szép kialakítású és közepes építési minőségű szerkezettel van dolgunk. Energiaéhsége a vizsgált nyomtatók között a második helyre volt elegendő: nyomtatás során 28W-ot, standby állapotban pedig 1,8W-ot igényelt. A csendessége viszont a háromfokozatú dobogó első helyére repítheti a printert, ami mindössze 37 dB.

A nyomtató a Canon saját fejlesztésű MicroFine Droplet technológiáját használja, mely a legkisebb, 2 pikoliteres cseppméretet biztosítja hármuk közül. A maximális felbontás 4800×2400 dpi, a nyomtatófej 6144 mikrofúvókája pedig igen gyors sebességet ígér, de erről majd kicsit később.

A hangzatos nevű technológiáknak még nincs vége. A Single Ink (ChromaPLUS) nevűnek köszönhetően minden főbb szín külön tintapatronnal képviselteti magát. A garnitúrában így megtalálható a fotó bíbor, piros, fekete, zöld, fotó cián, cián, bíbor és sárga szín. A patronok (BCI-6 sorozat) űrtartalma egyenként 15 ml. Ezzel 210 oldalnyi, 5%-os fedettségű A4-es nyomatot garantál a Canon. A nyomtató papíradagolójába legfeljebb 150 darab, maximálisan 270 g/nm-es lapot helyezhetünk.Kezelőszervek terén az i9950 beéri két darab gombbal, melyek közül az egyik aki és bekapcsolásra, a másik a nyomtatás megszakítására és folytatására szolgál. A tintapatron cseréjéhez ezúttal nem kapunk külön gombot, hiszen a fedlap kinyitásával a nyomtatófej magától csere üzemmódba áll. Az előlap bal oldalán kapott helyett a CD tálca kiemelő kar, mivel a szerkezet CD/DVD nyomtatására is alkalmas. A kezelőgombok alatt egy PictBridge aljzat kapott helyett, így az i9950-re közvetlenül csatlakoztathatunk például digitális fényképezőgépeket. Ezekből persze csak azokat, amelyek támogatják a közvetlen nyomtatást. A nyomtató hátulján egy USB, egy Hi-speed USB 2.0, valamint egy Firewire aljzatot találunk. Utóbbi a Mac gépekkel való csatlakozásra szolgál.

A telepítés ez alkalommal is könnyedén végbement. A nyomtatás előtt következhetett egy kis fejigazítás, amit sajnos kénytelenek vagyunk manuálisan elvégezni. 5 oszlopban 11 minőségi opció közül választhatunk a horizontális, majd egy oszlopban újabb 11 közül a kétirányú igazításhoz. Tapasztalatom szerint az automatikus igazítás bizonyos esetekben jobb nyomtatási minőséget, kevesebb csíkozottságot ad, mivel a hangolhatósága részletesebb, mint a kézi beállítás néhány opciója, bár mint látni fogjuk a Canon erre ezúttal rácáfolt.Szokás szerint az A4-es fekete-fehér szöveggel kezdtünk, mellyel 21 másodperc alatt végzett. A text minőségi beállítást alapul véve ez lassabb eredmény az Epson hasonló beállításban elért eredményénél, a végeredmény viszont kitűnő felbontást, élességet és fedettséget mutatott, ellentétben az Epson R2400 halvány nyomatával. A trió kétségtelenül legszebb fekete-fehér szöveges nyomatát produkálta az i9950 és ugyanez volt igaz a szöveg+színes ábra nyomtatására is, amihez 25 másodperc kellett.

A matt fotópapírra nyomott A4-es monokróm fénykép esetében már más volt a helyzet. A nyomtató hozta a gyártó által beígért gyors sebességet, amikor 2 perc 08 másodperc alatt végzett egy teljes oldallal. A kapott fotó minősége felbontás tekintetében az Epsonhoz hasonló kiváló eredményt mutatott, kontraszt tekintetében azonban láthatóan jobban teljesített. Itt már megjelentek a valódi mélyfekete színek, eltűnt a szürke köd a képekről. Ez volt a helyzet az A4-es és az A3-as méretben készült FF nyomatnál is, aminél szintén rekordsebességet, 3 perc 20 másodpercet mértünk. A Canonnak a színekkel akadt gondja. Esetünkben a monokróm nyomat mutatott jól látható elhajlást magenta irányba. Érdekes módon ezt a hatást nem a kép teljes felületén kaptuk, hanem csak bizonyos közép-sötétszürke tónustartományokban, így a képen nem lilás köd új, hanem Duotone nyomatra emlékeztet.

A fényes fotópapírra történt színes nyomtatásnál is az előbb említetteket tapasztaltuk. Gyors nyomtatás, kiváló felbontás, kontraszt és fedettség, de enyhe színelhajlás. A4 méretben 87 másodpercre volt szüksége az i9950-nek ehhez az – összességében nagyszerű – minőséghez. Az enyhe magenta színelhajlást itt is a bőrszíneken találtuk igazán zavarónak. A3 méretben meglepetésünkre jóval gyorsabban, 2 perc 14 mp alatt végzett a nyomtató, mint a monokróm fotó esetében.A nyomtató dobozában a készüléken kívül a következőket találjuk:

  • színes tintapatronok (BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y, BCI-6G, BCI-6PC, BCI-6R, BCI-6PM,) 15 ml
  • fekete tintapatron (BCI-6BK) 15 ml
  • CD/DVD feltét tálca
  • tápkábel
  • kezelési útmutató
  • CD driverekkel és szoftverekkel

A Canon i9950 bruttó fogyasztói ára kb. 150 ezer forint.