Utazáshoz ideális: Ansmann Pocket Power Charger

0

A tavaly bejelentett digitális fényképezőgépek pontosan fele működtethető NiMH ceruza akkumulátorral, a másik fele Li-ion akkuból szerzi a működéséhez szükséges energiát. Nyilvánvaló, hogy mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei, de mi most maradjunk a NiMH ceruza akkuknál, hiszen cikkünk alanya is csak ezek töltésére alkalmas.


A NiMH akkumulátorok folyamatos fejlődésének köszönhetően a korai 1200-1500 mAh/akku kapacitásról napjainkra már a 2400-2500 mAh/akku kapacitásig jutottunk el. Ezekhez a nagy energiatároló képességű akkumulátorokhoz már nem célszerű egyszerű konstans töltőáramú töltőt használni, hiszen általában ezek a régi töltők viszonylag kis töltőárammal dolgoznak (100-300 mA), amely igen hosszú töltési időt eredményezne. Ráadásul ezek nagy hányada hagyományos tekercselésű transzformátort használ, amelyek méretesek és nehezek.

Utazáshoz márpedig kinek kell akár 1 kg vagy 1 liter felesleges tömeg illetve térfogat? Bőröndünkkel pontosan úgy vagyunk, mint memóriakártyáinkkal. Azt hisszük, hogy mindenre elég, de a végén derül ki, hogy pont egy kevéske hiányzik, hogy minden elférjen.

A csomagolási problémák egy csapásra megoldódnak, ha az Ansmann Pocket Power Charger töltőjét választjuk. Ez ugyanis nem csak kicsi, de könnyű is.


A töltő maga mindössze 24x20x66 mm-es, igaz, a bemenetén 12V-os egyenfeszültséget vár, így hálózatról való üzemeltetéskor szükség van egy adapterre is. Természetesen az adaptert a gyári csomag is tartalmazza. A hálózati adapterünk ez esetben igen ötletes kialakítású. Hogy utazásaink során ne lehessen problémánk a különböző hálózati feszültségekből kapcsolóüzemű tápegységet alkalmaztak, amely 100V és 240V között, 50 vagy 60Hz frekvenciájú hálózati feszültségről használható. További előny, hogy a konnektorba való csatlakoztatáshoz többféle megoldás is használható: különböző illesztő-átalakítók segítségével bedughatjuk az angol, az amerikai és az európai szabvány konnektorokba.

A csomag azonban még további extrákat is tartalmaz: egy autós szivargyújtó csatlakozót, amelynek segítségével autóban is használható a töltő, valamint négy darab 2400 mA-es AA méretű akkumulátort.

A töltő mikroprocesszoros vezérlésű, töltőárama max. 500 mA. A deltaU töltésnek köszönhetően nem kell tartanunk az akkuk túltöltésétől, így azok élettartama sem csökken. A töltés egyébként négy áramkörön történik, így lehetőségünk van 1, 2, 3, vagy 4 akkumulátor szimultán töltésére.


A kis méretnek persze megvan az apró hátránya is: elég nehéz úgy kialakítani az eszközt, hogy az akkuk csatlakoztatása egyrészt biztonságos másrészt kényelmes is legyen. Ez esetben inkább a kényelemről kell kissé lemondanunk, legalábbis az akkuk csatlakoztatásakor. A termék dobozában két műanyag tartót találunk, egyikbe négy darab AAA, másikba négy darab AA akkut helyezhetünk. A kis műanyag tokok kinyitása sajnos nem a legegyszerűbb, bár a sarkoknál próbálkozva azért sikerült körömtörés nélkül megúszni a műveletet. Talán ez a megoldás a töltő egyetlen gyenge pontja.


Viszont ha már egyszer beleraktuk az akkukat a tokba, a töltőre már csak rá kell pattintanunk. A töltés befejezése után pedig tárolóként használhatjuk tovább a tokot, hacsak nem kell újabb akkukat tölteni.

A töltés megkezdésekor egy zöld LED kezd el villogni, kb. két másodpercenként egyszer. Ahogy az akkuk töltöttsége egyre nő, a villogás is gyorsul, végül a töltési folyamat befejeztével a zöld LED folyamatosan világít. Ekkor a töltő csepptöltésre áll át, így nyugodtan benne hagyhatjuk az akkukat.

Az egyszerű és praktikus tárolás érdekében egy polipropilén dobozt is kapunk, amelyben szép rendben helyezhetjük el a töltőt, és annak részeit: hálózati adapter és hozzá való csatlakozók, szivargyújtó csatlakozó és a két tok. A szürke doboz 14x14x5 cm-es.


A készlet tartalma tehát a következő:

  • 500mA-es töltő
  • 4 db AA akkuhoz való tokozás
  • 4 db AAA akkuhoz való tokozás
  • kapcsolóüzemű tápegység USA csatlakozóval
  • európai hálózati csatlakozójú adapter
  • Angol hálózati csatlakozójú adapter
  • szivargyujtó csatlakozó
  • 4 db 2400 mAh kapacitású AA akku
  • polipropilén doboz utazáshoz

A készüléket a Kapacitás Kft. biztosította. Az Ansmann Pocket Power Charger már hazánkban is kapható, ára bruttó 13.490 Ft.