Teszt: Lowepro és Kata fotóstáskák

0

A Lowepro neve idehaza és külföldön egyet jelent a minőségi fotóstáska fogalmával, nem is érdemtelenül. A cég évtizedek óta otthon van a különféle „hordeszközök” gyártásában és a fotós kellékek biztonságos tárolásában. Aki napjainkban jó táskát szeretne felszerelése számára, általában e gyártó termékeit is számba veszi. Az amerikai alapítású cég jelenleg közel 200 terméket kínál, melyek nagy része a fotósok igényei szerint kialakított. Az általunk bemutatott modelljeit Kínában készítik.

A Kata egy-két éve van jelen a hazai boltok polcain és ezen rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett magának. A cég több mint egy évtizede készít fotóstáskákat. A vállalkozás korábban az izraeli hadsereg különleges alakulatainak készített tokokat és táskákat és az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva vágtak bele a fotós kiegészítők gyártásába. Termékeik rendkívül magas minőségűek, jól átgondoltak és kényelmesek. Mindezért persze elég mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk, hiszen az áruk többnyire a Lowepro termékei fölött van. Az alábbiakban bemutatott összes Kata táska Kínában készült.

Tizenegy különböző táska járt szerkesztőségünkben, nagyjából fele-fele arányban a két cég jellemző termékei közül. Persze a hatalmas árukínálat bemutatására nem vállalkozhatunk, de reméljük néhány karácsonyi ajándékötletet azért sikerül adnunk a cikkel.

Lowepro Photo Trekker Classic

A közel tucatnyi táska legnagyobbja a Lowepro Photo Trekker Classic hátizsák volt. 35,5 x 33 x 51 cm külső méretei igencsak tekintélyt parancsolóak. Belül sem sokkal kisebb. A legnagyobb rekesz 33 x 15 x 45,5 cm-es, aminek egy professzionális DSLR, középformátumú gépváz, vagy akár egy 4 x 5”-ös rendszer sem jelent gondot. Persze kisebb kategóriájú vázakat is hordhatunk benne, akár portrémarkolattal együtt. Nagyságtól függően plusz 5-7 db objektív lehet a váz útitársa, beleértve egy 400mm F2,8-nak megfelelő méretűt is. A hátizsák belső variálhatósága nagyon jó. 18 db, két végén tépőzáras elválasztó és több centi vastag párna gondoskodik az egyéni igényekhez kialakított belsőről. A fedél két cipzárral, egyben nyitható. Belső oldalán két tárolótasakkal, akár nagyobb méretű, de lapos tárgyak számára. Előlapján egy dupla cipzáras nagyobb zseb, előtte pedig egy haránt nyitható kisebb található. Ezek az első zsebek a táska külső, viszonylag vékony anyagából készültek és kevésbé nyújtanak védelmet, mint a párnázott, merevített belső. Külseje ripstop szövésű, korlátozottan vízálló műanyag vászon minden oldalon merevítéssel (kivéve az elülső tartót), a hátnál kipárnázva. Ugyanígy jól párnázottak és kényelmesek a vállhevederek is. A hátizsák alján két heveder található, amelyhez esőkabátot, vagy állványt erősíthetünk. A pántok kényesebb és strapásabb részein fém csatokkal megerősítettek. A Photo Trekker Classic hátizsák lombzöld/fekete színben kapható, bár már megjelentek utódmodelljei is, például a Photo Trekker AW II, amihez időjárásálló huzatot is mellékel a gyártó.

Összességében a hátizsák nagy mérete és kiváló belső variálhatósága és egyszerű kivitele maradt meg jó emlékezetünkben. Kevésbé tetszett a nem túl védett első tárolórekesz és a puritán módon felvarrt és kivitelezett fogantyú.

Lowepro Orion AW

Igazi 2in1 megoldás az Orion AW hátizsák/övtáska, amely egy merevített falú fotós övtáska és egy kisméretűre összehajtható hátizsák kettőse, melyek akár külön, akár együtt hordhatók. így egy táska áráért mindjárt két szállító alkalmatosságunk van. Főként a természetjáró fotósoknak lehet jó társa ez a termék. A sérülékeny felszerelés a jól kipárnázott övtáskában hordható, melynek belső mérete 32 x 18 x 23 cm. A kilenc elválasztóval szabadon alakíthatunk ki bélelt rekeszeket egy 80-200mm-es objektívvel ellátott profi DSLR váznak és további 3-4 objektívnek, kiegészítőknek. A táska fedele hátulról, két cipzárral nyitható. Belső és külső részén egy-egy zseb, apróbb kiegészítők, (pl memóriakártyák) fogadására. Elején egy újabb cipzáras zseb mobiltelefonnak, hordozható háttértárnak, kisebb látcsőnek. Az öv „szárnyaiban’ is kialakítottak két zárható zsebet, amibe némi aprópénzen kívül nem sok minden fér. Az alján lévő tépőzáras rés mögül húzható ki a teljes táskát elfedő víz és porvédő műanyaghuzat. Innen az AW (All Weather = bármilyen időjárási körülmények között) megjelölés.

Az összehajtható hátizsákot, ha nincs rá szükség, akár a táskában is elrejthetjük, de a túrázáshoz hasznos egyéb felszerelést is tarthatunk benne. Mivel viszonylag vékony és nem merevített, ezért drágább fotós felszerelés tárolására nem igazán ajánlott, de a széldzseki és egy kis elemózsia tökéletes belevaló lehet. Kívül, kétoldalt két egyszerű gumírozott zsebben tárolható a vonatjegy és a visszajáró. Belső méretei, 32 x 16,5 x 29 cm. A két táska össze is kapcsolható, így egy tökéletes túra-fotós hátizsákot kapunk, amelyre egy könnyebb állvány is felerősíthető. Anyaguk vízálló, ripstop 600D TXP műanyagvászon és kétféle színben, feketében illetve lombzöld/fekete színkombinációban kaphatók.

Lowepro Stealth Reporter D300 AW

A Stealth Reporter D300 AW válltáskát, ahogy neve is mutatja a fotóriporterek igényeihez fejlesztették, így mindenki megtalálja vele a számítását, aki hasonló fotófeladatokra készül. Elsődleges jegyei a strapabíró, időjárásálló (AW) kivitel, a könnyű hordozhatóság és a felszereléshez való gyors hozzáférés. Evégből 600D TXP ripstop vászonból és 200D ballisztikus műanyagból készítették, könnyen nyitható szivaccsal bélelt fedéllel, erős vállpánttal és fémcsatokkal. Belül 27,5 x 17,5 x 19,5 cm-es, 6 db elválasztópárnával. Ez a méret elegendő egy profi SLR, vagy portrémarkolatos kisebb SLR és 4-5 objektív fogadására,de gondoltak az egyéb kiegészítőkre is, sőt néhány személyes használati tárgynak is maradt hely. Mivel a fedélnek könnyen elhajthatónak kellett maradnia, itt csak egy külső cipzáras kártyatartót találunk, de a táska elején egy hosszú zseb fut végig, előtte pedig újabb rekeszek tolltartó lyukakkal és tépőzáras mobiltartóval. Az elülső zseb belsejében a táskához rögzítve egy pántot, a végén pedig kis kulcstartó karabinert találunk. Okos megoldás. Ehhez a táskához is jár az eső és porvédő huzat, amit egy külön kis cipzáras tasakban mellékelnek hozzá.

A Stealth Reporter D300 AW csak fekete színben kapható, bruttó 21 984 forintos fogyasztói áron.

Lowepro Specialist 85 AW

Ezt a táskát kétféleképpen hordhatjuk. Egyszerű, bár kissé méretes övtáskaként, vagy akár válltáskaként is. A belseje ezúttal is jól alakítható, hiszen 10 db elválasztót kapunk, melyekkel 1 vagy 2 profi SLR váz és 3-5 objektív számára alakíthatunk ki rekeszeket. Ezek között lehet egy 80-200mm F2,8 méretű is. A táska belső mérete 28 x 16,5 x 30,5 cm. A fedél előre nyílik, így gyorsan és kényelmesen hozzáférhetünk a tárolt felszereléshez. Külső anyaga hasonló az előzőleg ismertetett Stealth Reporterével, azaz vízálló 600D TXP ripstop és 2000D ballisztikus műanyag, a nagyobb igénybevételnek kitett csatok pedig fémből készültek. Korlátozott vízállósága ellenére, azért itt is gondoltak a zordabb időjárási körülményekre. Az alján egy cipzáras zsebet találunk, melyből előbányászható az AW műanyag huzat.

A Specialist 85 AW elején egy nagyméretű zseb található ahová kábeleket, szűrőket, kisebb kiegészítőket pakolhatunk. A zseben belül még egy cipzáras memóriakártya-, és tolltartó rekesz. A kártyák a fedél belső oldalán kialakított átlátszó rekeszben is tárolhatók. A Lowepro saját fejlesztésű SlipLock rendszerének köszönhetően a Specialist egyéb kiegészítőkhöz, például LowePro derék, és válltartókhoz is csatlakoztatható. A táska szürke/fekete színkombinációban kapható.

Lowepro Nova Micro AW

A Lowepro ötösfogatban a Nova Micro AW képviselte a kompakt kategóriát. A kis válltáska belső méretei: 12 x 9 x 15 cm egy kisebb objektívvel ellátott SLR váz, kompakt digitális fényképező, vagy kisebb videokamera fogadására alkalmas. 1 elválasztópárnát kapunk a táskához, így egy kompakt gép mellett esetleg külső vakut, vagy a kiegészítőit is gond nélkül szállíthatjuk. A táska anyaga az előzőekhez hasonló vízálló 600D TXP ripstop műanyagvászon, természetesen belül merevítve és kellően kibélelve, így ebben az apróságban is biztonságosan szállítható a fényképezőgép. Elől egy plusz kis cipzáras zsebet kapunk a kártyáknak és egyéb kisebb kiegészítőnek, két oldalt pedig gumírozott rekeszek találhatók. Az alsó rekesz itt is a időjárási viszontagságoktól védő (AW) huzat helye.

A Nova Micro a nagyobb társaktól eltérően több színkombinációban is kapható, bár a megszokott szürke-fekete színvilág és a visszafogott, matt színek unalmából ezúttal sem lép ki a Lowepro. Választhatjuk fekete, lombzöld/fekete, szürke/fekete, tengerészkék/fekete és piros/fekete színben, bruttó 6 432 forint leszurkolása után.

Kata KT R-103

Amilyen jól cseng idehaza a szép női névre hajazó Kata elnevezés, olyan ötlettelenek a cég típusjelei. A nálunk járt csapat legnagyobbika az R-103 „rendszámot” kapta, és foglalkozását tekintve hátizsák. A Lowepro hagyományos formáihoz és unalmas színeihez képest a Kata forma és színvilágára leginkább a „sportos” jelző illik. A sárga belső a merészebb formák, gumiszegélyek és anyagok, sokkal inkább egy márkás edzőcipőt idéznek, mint egy komoly fotóstáskát. Ha jósolhatok, ezek a táskák elsősorban a fiatalabb fotósok, a feltörekvő DSLR-nemzedék (ha van ilyen) körében lesznek népszerűek.

Az R-103 szép, nagyon jó anyagokból, jól összerakott, elképesztően kényelmes és átgondolt és rengeteg szolgáltatást nyújtó háti alkalmatosság, és ezzel mindent össze is foglaltam. Kívülre külön csatlakoztatható a fényképezőgép, kapunk hozzá merevített állványtartót, védőhuzatot és 5 ponton csatlakoztatható a cég egyéb kiegészítő tartóihoz. A külseje a Lowepro hátizsáknál vastagabb, szellőző műanyagvászon. Az úgynevezett TST (Thermo- Shield Technology) eljárással készült hátizsák, amely ötrétegű, könnyű borítást kapott, a külső behatások éa rázkódás maximális csökkentésére. A TAT borítás része egy külön tasakban a hátizsák mellé adott eső/napvédő huzat. Ennek fekete külső rétege por és vízálló, kifordított ezüst felülete viszont a napsugárzást visszaverve védi a felszerelést a túlmelegedéstől. A hátizsák belső mérete 33 x 45 x 15 cm, tömege 1,7 kg. A megadott méret a Kata termékeknél sokszor csalóka, hiszen a legszélesebb pontokon mérik. A Táskák alakja viszont gyakorta eltér a megszokott formáktól, összeszűkül, megtörik. Általában a Loweprohoz hasonló külső méretű Kata táskákba kevesebb felszerelést pakolhatunk és a a belső alakíthatóságuk is korlátozottabb. Cserébe, sokkal puhább és vastagabb anyagokat kapunk a belső térben, amelyek szabadabban hajlíthatók és a tépőzárak bárhová odatapadnak. Az R-103-hoz 6 db elválasztót és egy vastag gépvédő párnát kapunk. Az elválasztókat a gyártó Modi-Vers rendszerével tetszés szerint bővíthetjük. A belsejében egy 300 mm-es objektívvel ellátott profi SLR váz, egy pótváz és 4-5 objektív fér el, kiegészítőkkel együtt.

Hátulján külön rekeszben egy max. 17”-os képernyős laptop szállítható. A hátizsák ajtaja teljes egészében és részben is nyitható. Ilyenkor, csak a közepét kihajtva, hozzáférhetünk a fényképezőgéphez és a csatlakoztatott objektívhez, míg a széleken körben tárolt felszerelés védve marad. A középső ajtó belsején kártyatartó zsebet, az fedél külső peremén cipzáras kábel és kiegészítőtartó rekeszt találunk.

A Kata R-103 hátizsák bruttó fogyasztói ára 54 444 forint.

Kata SB-902

A cég nemrég bevezetett riporter válltáskája 1-2 SLR váz, 2-3 objektív és kiegészítők szállítására alkalmas. Belső méretei 32 x 26 x 16 cm, tömege 1,2 kg. Ugyanúgy TST eljárással készült, mint a Kata egyéb itt bemutatott termékei. Belül csak 4 db elválasztót kapunk, amelyeket a Modi-Vers kittel bővíthetünk. Ezt a párnázott elválasztó kittet egyszerűen ollóval szabhatjuk kívánt méretűre.

A merevített falú táska fedele két műanyagcsattal nyitható, de háromszög alakú, tépőzáras vászonfedelét is félrehajthatjuk, így gyorsan hozzáférhetünk a táska közepén tárolt gépvázhoz. A középső fedél belső oldalán egy kis zseb található. A táska elején, kétoldalt újabb zsebek a kisebb kiegészítők számára. Az SB902 átalakítható övtáskává is, az erre szolgáló csatok pedig bővítőhelyként használhatók más Kata termékek csatlakoztatására. A táskához eső/napvédő huzat is jár. Vállpántját a cég több termékénél rendszeresített, úgynevezett B-shaped párnával látták el, ami rendkívül jól tervezet, ezáltal kényelmes viseletet biztosít.

A Kata SB-902 bruttó ára 30 505 forint.

Kata C-59

Ha egy kisebb válltáskára van szükség a C-59 jelentheti a megoldást. A TST borítású táskát egy SLR váz és 1-2 objektív, valamint videokamera és kiegészítői számára készítették. Merevített, extrém kialakítású külseje a fontosabb részeken párnázott. Belül 28 x 18 x 24 cm-es pakolótér áll rendelkezésre, ami azért a táska összeszűkülő elején kisebb. A belső tér anyagválasztása és elválasztói a Kata többi termékét idézik, tehát a minőségre nem lehet panasz. 3 db elválasztót kapunk, valamint egy belső zsebet, az apróbb alkalmatosságoknak. A kemény fedél belsején cipzáras kártyatartó rekesz, a táska két oldalán egy-egy zárható zseb. Háromszög alakjuk és méretük sajnos csak kisebb dolgok fogadására teszi őket alkalmassá. Hátul egy külön párnázott zseb, ami szinte a teljes hátsó részt elfoglalja, de a szűkös méret miatt ide is csak apró, vagy lapos dolgok valók. A táska fogantyúja tökéletesen kivitelezett, masszív és kényelmes. Gumiborítása jól gátolja a kéz csúszását. A vállpánt szintén az általam eddig próbált legkényelmesebb párnázatot (B-shaped) kapta. A C-59-hez alaptartozék az eső/napvédő műanyaghuzat, melyet szokás szerint egy összehúzható kis tasakban kapunk. A táska 0, 87 kilót nyom, bruttó ára 22 320 forint.

Kata T-212

Bemutatónk kakukktojása a T212 típusszámú táska, ami egy „torso pack”, de a magam részéről inkább testtáskának hívnám. A vállon átvethető, és a mellkas előtt viselhető hordeszköz, csak részben látja el a táska funkciót. Másik feladata, hogy különféle Kata táskákkal (hátizsák, övtáska) összekapcsolva, egyfajta hordpánt legyen. A széles vállpánt kitűnő tartást és kényelmes viseletet biztosít, még több ráaggatott tokkal is. A középső háromszögletű táska részben elfér egy kisebb SLR gép alapobjektívvel, amit így gyorsan előkaphatunk ha a pillanat úgy kívánja. Elülső felülete ennek is szivacsos, polifoam jellegű műanyag, megvédve a tárolt gépet a kisebb behatásoktól. Az elülső rekesz mögött is találunk egy cipzáras rekeszt, amely ugyan hasonló méretű, de az első részben tárolt SLR mellett már csak kisebb kiegészítők férnek el benne. A T-212 központi csatolóeleme lehet további kiegészítőknek, amelyek kompatibilisek a Kata EPH rendszerével. Ilyen például a W-92 övtáska, vagy akár a fenti R-103 hátizsák.

A Kata T-212 testtáska bruttó ára 20 292 forint. Belső méretei 30 x 25 x 10 cm, tömege 0,455 kg.

Kata W-92

Az előbbi termék kiegészítőjeként, de önállóan is használható a W-92 övtáska, amely átalakítható vállon való hordásra, de például csatlakoztató hátizsák alá is. Legnagyobb belső tere 24 x 16 x 13 centiméteres, melyben 3 elválasztó találhatóm. Itt 1 SLR váz alapobjektívvel valamint 1-2 kisebb objektív, vagy vaku tárolható. Az övtáskához illően előrenyíló fedél belsejében tépőzárak memóriakártya tartó rekeszt alakítottak ki. A táska elején egy kis zsebet találunk, amelyben egy ultrakompakt digitális fényképezőgépnek, vagy fontosabb okmányainknak, esetleg egy kártyapaklinak van elég hely. Az övtáska „szárnyaiban” is kapunk egy-egy cipzáras aprópénztartót. Az övtáska két oldalára plusz zsebeket, beléjük pedig összehúzható tasakokat helyeztek. Ezek egyikében a táska eső és napálló huzata tanyázik, de mindkettőt használhatjuk objektívek tárolására is. Napellenző nélkül egy 28-80mm F2,8 objektív elfér mindkettőben. Talán mondanom sem kell, hogy a táska anyaga ugyanaz a TST, belső kialakítása pedig megegyezik a nagyobb modellekkel. A 0,67 kg tömegű W-92 bruttó fogyasztói ára 21 300 forint.

Kata C-56

A Kata válasza Lowepro Nova Micróra a C-56 mini válltáska. A kisebb méretű SLR-ek közül némelyik talán belefér, de igazán egy közepes méretű kompakt gép érzi otthonosan magát 13 x 17 x 13 cm-es belsejében. Elválasztójának köszönhetően némi kiegészítőt (vakut, adaptert, előtétlencséket) is tárolhatunk a gép mellett. A memóriakártyák számára a belső tér kis zsebében, vagy a fedél cipzáras rekeszében lesz hely, és a táska két oldalán is kapunk egy-egy kisebb, zárható nyílást, ahová mobiltelefon, kábelek, vagy aprópénz fér. A „nagyokhoz” hasonlóan itt is ötrétegű, strapabíró, de könnyű TST anyagból készült a táska. A vállpánthoz egy SPAD párnázat kapcsolódik, de hordhatjuk övön is. Alaptartozéka a fentiekben említett eső-, és napvédő műanyaghuzat.

A Kata C-56 bruttó végfelhasználói ára 11 832 Ft.

Értékelés

Ha a Loweprot dícsérjük, mert táskáiról süt az átgondoltság, a többségében jó anyagválasztás és minőség, akkor a Katának dupla adag bók jár. Elképesztő kényelem, kiváló anyagok és jó gyártási minőség. Azért csak “jó”, mivel a kínai gyár ejtett néhány fura elvarrást egy-két helyen, amitől még a szabás-varrás terén laikus szemünk is elkerekedett. Sokszor tízezer forintért azért nem ezt várja az ember. Ezeket leszámítva – hisz azért nem jellemző – minden tekintetben átgondolt termékekkel volt dolgunk. A Kata javára írható még a modernebb kinézet, a bátrabb szín-, és anyagválasztás (pl. gumiborítások), a láthatóan jobb anyagok (külső, belső, cipzárok stb.) és a felszereléssel hímestojásként bánó belső kialakítás. Így például minimalizálták a tépőzár csatlakozófelületeket, a meglévő tépőzárak pedig bárhová “tapaszthatók”. A csúszós, párnázott műanyagvászon belső és elválasztók helyett textil-érzetű borítást és elválasztásokat alkalmaztak. A sárga belbecs, bár elsőre extravagánsnak tűnik is praktikus lehet, hiszen azonnal átlátható benne a többségében fekete, vagy szürke felszerelés. A tisztíthatóságáról viszont nincsenek infóink, így egyelőre kétséges, hogy mondjuk 5 év masszív használat mellett, miként fest majd. A Kata táskákkal az volt a fő problémám, hogy alakjuk és extra párnázatuk miatt kevesebb felszerelés fért beléjük, mint egy kívülről ugyanakkora Loweproba. Utóbbinál az elválasztók variálhatósága is jobb volt, mivel általában sokkal többet kapunk hozzájuk. Hiába a Kata hosszú, hajlítható, bárhová tapasztható elválasztói, magam részéről a Lowepro szögletes építőelemeire esküszöm. Mindig is jobban szerettem a legót, mint a kosárfonást. A Kata szemére olvasható még, hogy relatíve drága, bár most hozhatnám azt a közhelyet, hogy a minőséget meg kell fizetni. Termékeik elsősorban a fiatalabb, merészebb kinézetet kedvelő vásárlók körében lehetnek népszerűek. A Kata, csipetnyi exhibicionizmus.

A Lowepro a hagyományos kialakítás híve, minden fekete és szürke, néhol egy visszafogott matt zöld csíkkal. Belül, párnázott műanyag vászon, rengeteg tépőzáras elválasztófelülettel. Termékeik jó minőségűek mind kivitelben, mint tervezésben. Több mint 30 éves tapasztalatuk és világszerte kivívott pozíciójuk garantálja a hozzáértést. Az felhasznált anyagok csak a Katákhoz képest tűnnek gyengébbnek, viszont ugyanazért az árért jobb belső alakíthatóságot és nagyobb teret kapunk. Aki a hagyományos táskák, az egyszerűbb kivitel híve és fontos számára a minőség, annak nem kell tovább keresnie. A Lowepro a konzervativizmus.

A táskákat a Tripont Kft. biztosította tesztünk idejére. Köszönjük!


Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában,
akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja
a melléklet működését. Köszönjük!