ThinkTank Digital Holster 30 v2.0

0

A fotós táska gyakran azért macerás, mert nem valami könnyű előhámozni belőle a felszerelést, illetve sok esetben felültervezzük a méretét, így nagyobb mint amekkorára épp szükségünk lenne. A drága felszerelést azonban tartani kell valahol, és sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy tüzelésre készen elő is kell kapni. Ilyen esetekre találták ki a gyorstokokat, például a pisztolytok alakú, öv- és válltáskákat, melyekben alapesetben egy DSLR gépváz pihenhet felcsatolt objektívvel. Az ilyen táskák kialakítása is segíti a gyors elővételt, hiszen nyitás után a gépmarkolat pont kezünk ügyébe esik, így csak elő kell rántanunk tokjából, hasonlóan a vadnyugati pisztolypárbajokhoz. A sebesség persze ezúttal ha nem is életmentő, de egy jó pillanat elkapását mindenképp jelentheti.

Az ötletes fotós táskáiról híres, amerikai ThinkTank cég is több ilyen pisztolytáska alakú tokot kínál. Közülük a Digital Holster 30 járt nálunk. A típusszámból nyilvánvaló, hogy létezhet eltérő méretű darab is a családban. Bizony, 10-től 50-ig számozódik a jelenleg kapható 5 modelljük, így nem nehéz kiszámolni, hogy a 30-as egy középméretű táska a sorban. Sőt ez már a v2.0-ás verzió, vagyis a második kiadás, mivel a teljes termékcsalád frissült úgy bő három éve. Az újabb verziók az egyéb ThinkTank táskákkal és tokokkal való kompatibilitásban nyújtanak többet. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez is egy moduláris rendszer, vagyis a Digital Holster 30 is felerősíthető a gyártó nagyobb termékeire, de használhatjuk egy rendszer központi elemeként is, kisebb tokokat ráaggatva. Ez bármely Modular, Skin és Multimedia sorozatba tartozó kiegészítő lehet

Hátulján egy nagyon széles, tépőzárral felnyitható bújtató zseb található, melyet akár nadrágszíjra is felerősíthetünk, de elsősorban a ThinkTank moduláris öveire akaszthatjuk. Erre szolgál a belső részébe erősített kemény műanyag nyelv, mely a gyártó öveinek bújtatóiba csúsztatható, ezáltal a táska fixen, lötyögés nélkül rögzíthető a fotós oldalán. Ugyanígy a tok sima oldalán is találunk egy rávarrt pántot, mellyel nagyobb táskákra erősíthetjük fel.

A felső rész két oldalán egy-egy fémkarika látható, melyekre a hozzá adott vállpánt karabinereit erősíthetjük, vagyis nem csak övtokként, de válltáskaként is hordható. A pántot felfogató karabinerek szintén fémből készültek, és nagyon masszívnak, szinte elpusztíthatatlannak tűnnek. A vállpánt már nem annyira. Elég kicsi és vékony a gyártótól megszokott nagy párnázott pántokhoz képest, de viszonylag kényelmes, csúszásmentes gumi felületet kapott, és a feladatát végül is ellátja.

A Digital Holster 30 v2.0 az amerikai cég többi termékéhez hasonlóan válogatott anyagokból, kiváló minőségben készült. Külsőre ez is a konzervatív vonalat tükrözi, tehát nem az az elsődleges szempont, hogy jól mutasson egy buliban, hanem, hogy a feladatát elássa. Ennek pedig igen szépen eleget is tesz. Nagyon jó tartása van a keményített falú toknak, mely minden irányból bélelt.

Tömege 0,6 kiló, külső mérete pedig 20,3 x 14 x 33–40,6 cm, és itt nem elírás, vagy bizonytalanság a kötőjeles hossz megjelölés. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy változtatható a tok hossza. Alapesetben 33 centis, de az alján lévő cipzárt körben kioldva plusz centiket nyerünk. Ennek hosszabb teleobjektívek esetén van jelentősége, melyek így akár felerősített napellenzővel is elférnek a táskában. Azonnal előkaphatjuk őket gépestül, napellenzőstül, és már csak a fotózásra kell koncentrálnunk, nem a felszerelés összerakására.

Elülső részén egy fémcipzárral félkörben nyitható zsebet találunk, mely a többi ThinkTank termékhez hasonlóan világosszürke bélést kapott. Apró kiegészítők, például memóriakártyák tárolására alkalmas. Oldalt még egy hasonló cipzáras zseb kapott helyet, melyben a kisebb mütyürjeink mellett a táska fekete esőhuzata is megtalálható. Maga a tok korlátozottan vízálló ugyan, de komolyabb záporban már elkél a hozzá szíjazott, ráhúzható esőköpeny. A gyártó gondosságát mutatja, hogy a huzat szíja, és a zsebek fontosabb részei is világoskék szegélyt kaptak, hogy könnyebben észrevegyük őket.

A belsőhöz a pisztolytokokhoz hasonlóan a felső rész nyitásával jutunk, mely két cipzárral a fotós teste felől nyílik, ezáltal kényelmesebb a géphez való hozzáférés, és biztonságosabb is a tok, mivel illetéktelenek nehezebben tudják nyitni. A keményített fedél belső részén egy tépőzáras zseb található, a kisebb és főként laposabb kiegészítőink számára.

Belül a jól ismert szürke mikroszálas huzat fogad két vékony (kb. fél centis) elválasztó párnával. A nagyobb a felső részre kerül és csak egyik oldala ragasztható tépőzárral az oldalfalhoz. Feladata, hogy megvédje a gép felfelé álló LCD-jét és kezelőszerveit a nyakpánt okozta karcoktól. A pántot kivezetve nyugodtan a védőréteg fölé csavarhatjuk.

Az alsó elválasztó fallal leválasztható a táska alsó része egy plusz rekeszt hozva létre. Elég nagy ahhoz, hogy akár két objektívet, vagy egy plusz vaku tároljunk benne. Belső méretei egy átlagos, portrémarkolat nélküli gép (max. Nikon D800, vagy Canon EOS 5D Mk III) tárolását teszik lehetővé, akár gyors állványtalppal együtt. Aki markolatos gépet szeretne elcsomagolni, a 40 és 50-es modell körül kell keresgéljen. A tárolt gépen egy 24-70mm-es objektív lehet, akár szabályosan felhelyezett napellenzővel, vagy egy napellenző nélküli 70-200mm F2,8-as. Ha meghosszabbítjuk az alsó részt az utóbbi objektív géppel és napellenzővel együtt is befér, sőt helyet szoríthatunk helyette akár egy 300mm-es optikának is. A táska belső méretei: 18,4 x 12,7 x 28,6-36,2 cm.

Egy komolyabb méretű DSLR alapfelszereléssel minden szempontból megbirkózik a Digital Holster 30 v2.0, mely a ThinkTank táskáktól megszokott színvonalon szolgálja használóját. Persze ára is az ugyanezen gyártó termékeitől megszokott magasságban szárnyal – idehaza bruttó 21 590 forint – de ezért valóban minőséget kapunk, nem beszélve arról, hogy biztos kezekben, jobban mondva „párnák közt” tudhatjuk féltett felszerelésünket.

A terméket a ThinkTank Photo hazai forgalmazója bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!