USB3.0-ás kártyaolvasók

0

Egy új technológia alkalmazását bemutató cikk elején általában érdemes részletesen körüljárni a témát, s megvizsgálni elméletben, milyen lehetőségeket kínál az új platform. Mi a részletességtől most eltekintünk, hiszen a számítógép hardverekkel foglalkozó lapok már régen kivesézték a témát. Számunkra csak egyetlen fontos kérdés van: Érdemes-e USB 3.0-ás kártyaolvasót vásárolni, illetve van-e előnye, ha USB 2.0-án használjuk.

Tudvalévő, hogy az USB 2.0 elméleti sávszélessége 480 Mbps, amely azonban a gyakorlatban 30 MB/s sebességnél többet nem igen képes elérni. Ennek ellenére jópár kártyaolvasó csak 20-22 MB/s körüli sebességgel képes gyors kártyákat is olvasni.
Az USB 3.0 ezzel szemben 5 Gbps elvi sávszélességű, ami jó tippeléssel is 300 MB/s feletti tempót szolgáltathat.

A szeptemberi fotozz.klub nyílt napra hirdetett nagy memóriakártya teszt sajnos technikai okokból nem sikerült. Miután összejött a megfelelő rendszer, már nem volt akadálya a kártyaolvasók és a kártyák tesztjének.

A teszt során két USB 3.0-ás kártyaolvasót használtunk.

Az egyik a Kingston FCR-HS3 jelű terméke. A fekete tokba szerelt olvasó CompactFlash, SD/SDHC/SDXC, microSD/microSDHC/microSDXC, MemoryStick/MemoryStick Duo, illetve M2 kártyákat képes olvasni. A kártyaolvasó ára bruttó 6.510 Ft.

Második versenyzőnk a Silicon Power SPC39 v1W olvasója. A dizájnos, apple termékekre emlékeztető fehér külsőbe öltöztetett készülék CompactFlash, MMC, SD/SDHC/SDXC, microSD/microSDHC/microSDXC, MemoryStick/MemoryStick Duo, M2 és xD kártyákat kezel. Ára 5.060 Ft.

A kártyaolvasókkal különböző memóriakártyákat próbáltunk ki, melyeket írási és olvasási teszteknek vetettük alá a HDTune Pro 3.5 és a Check Flash 1.16.2 programok segítségével. A kapott adatokból gyorsan kiderült, hogy ezek a kártyaolvasók nem igen fogják vissza a memóriakártyákat, szinte teljes sebességgel dolgozhatunk velük.
A két olvasó között jelentősebb különbség csak a leggyorsabb SDHC kártyák olvasásánál jelentkezett, ekkor ugyanis a Kingston „csak” 22,4 MB/s olvasási sebességet produkált, míg a SiliconPower olvasója 31 MB/s fölé emelkedett. Mivel másik kártyánk nem volt, amely a SiliconPower-ben is 22 MB/s-nál többet produkált, így nem tudhatjuk biztosra, hogy a Kingston olvasó SDHC vezérlője limitál, vagy csak a SanDisk Extreme SDHC kártyáját nem szerette.
Egyéb sebességbeli eltérések csak igen minimálisan jelentkeztek, a jobb értékeket a táblázatban zöld háttérrel jelöltük.

Az első kérdésre, miszerint gyorsabban olvashatjuk-e memóriakártyáinkat USB 3.0-ás olvasóval, a válasz tehát egy nagy IGEN. Ehhez persze gyors kártyákra is szükség van.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon ezek az új kártyaolvasók mire képesek USB 2.0 csatlakozáson. Ehhez a teszthez a SanDisk Extreme SDHC-t is gyorsan olvasó SiliconPower kártyaolvasóját használtuk. Eredményül azt kaptuk, hogy közel 26-28 MB/s olvasási sebesség érhető el így. Biztony, ez sem rossz. Pláne azt figyelembe véve, hogy a szerkesztőség korábbi SanDisk Image Mate USB2.0-ás olvasójával a legjobb esetben sem sikerült 9,6 MB/s-nál gyorsabban olvasni.
Ezek alapján tehát a harmadik kérdésre is egyértelmű választ kaptunk, miszerint érdemes-e régebbi USB 2.0 kártyaolvasót lecserélni USB 3.0-ásra, ha még nincs USB 3.0-ás csatlakozó a számítógépünkön. Bizony, gyors kártyák esetén így is jelentős gyorsulás érhető el.