Olympus Zuiko Digital ED 300mm F2,8

0

Bemutatás

Az Olympus Zuiko Digital ED 300 mm-es teleobjektíve az egyik legkomolyabb, legprofibb modell a jelenlegi FourThirds rendszerben. Ebből kifolyólag ára is igen magas: bruttó 2.002.200 Ft. Az Olympus által „Top Pro” kategóriába sorolt optika természetesen időjárásálló kivitelt kapott.

Az objektív 300 mm-es gyújtótávolsága FourThirds rendszerben hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 600 mm-es teleobjektív. Mindezt f/2,8 fényerő mellett produkálja. A nagy gyújtótávolság és a remek fényerő miatt ez az objektív elsősorban a profi sport és természetfotósok körében lesz kelendő.

A kromatikus aberráció csökkentésére ED tagokat építettek a lencsék közé, méghozzá 3 db-ot. Ez a módszer már jól bevált a korábbi modelleknél, hatékonyan csökkentve a színi hibát.

Az élességállítást mikromotor végzi, átlagos hangerősségű zajt produkálva. A nagy gyújtótávolság és a méretes lencsék miatt az automatikus élességállítás nem nevezhető gyorsnak, legalábbis ha a teljes tartományt végig kell járnia.
Az objektív természetesen belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el az élességállítás alatt.

Az objektív elé 112 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, már ha ezt annyira szeretnénk, ugyanis ebben a méretben nem is biztos, hogy kapunk megfelelőt. Az optika hátsó részén viszont kialakítottak egy szűrőtartót, ahová 43 mm-es szűrőket csúsztathatunk be. A polarizációs szűrőkkel sem lesz gond, ezt egy kis csavarral tudjuk forgatni. A szűrőket könnyedén tudjuk kivenni, bár becsúsztatásnál elég erőteljesen kell megnyomnunk, hogy a retesz bepattanjon.

A hengeres, vagy nevezhetnénk 120-as kályhacsőre emlékeztető formájú napellenzőt egy csavarral rögzíthetjük a méretes objektív elejére.

A fémből készült bajonett csatlakozó köré az időjárás állóság érdekében vékony gumigyűrűt helyeztek.

Használati tapasztalatok

Az objektív külsőleg nagyon hasonlít a 150 mm-es kistestvérre. Legalábbis ha a méreteket nem nézzük. Felül, a gépvázhoz közeli részen találjuk a szép kidolgozású fém lapocskát, rajta a gyújtótávolság és fényerő értékével, előtte a távolságskálát, ezek előtt az élességállító gyűrűt. Ez utóbbi igen széles, mintegy 4 cm szélességű, így gond nélkül „kitapogatható”, illetve használható. A kézi élességállítás során könnyedén és finoman állíthatjuk be a megfelelő pozíciót, eközben apró rezzenések jelzik a lencsetagok mozgását.

Az autofókusz munkatartományát három érték valamelyikére állíthatjuk: 6 métertől végtelenig, 2,4 métertől 6 méterig, illetve 2,4 métertől végtelenig. A kapcsoló jó kialakítású, könnyedén elfordítható, mérete is megfelelő.

Az objektív állványadaptert is tartalmaz, amelyet elforgathatunk a tubus körül, de leszedni nem tudjuk. Ennél a méretnél már kötelező állványadapter használata. Erre egyébként egy nyakpántot is illeszthetünk, amely megkönnyíti az egyébként igen nagy és nehéz objektív hordozását. A kézben cipelés kényelméről az állványtalp belső felületén kialakított műbőr bevonat gondoskodik.

Az optika elején, körben négy nyomógombot is találunk, ez a fókusz rögzítésére használható. Így a gépvázon nem kell folyamatosan félig lenyomott állapotban tartanunk az exponáló gombot, elég, ha a bal kezünkkel az objektíven lévő kis nyomógombot használjuk. S mivel négy oldalon is találunk egy-egy ilyen gombot, így minden állásban megtalálhatjuk azt a gombot, amelyet kényelmesen elérünk.

Kromatikus aberráció

Mivel a Zuiko Digital ED 150 mm/F2,0 objektívnél azt írtuk, hogy az kvázi színhiba mentes, így itt már azt kell írnunk, hogy valóban mentes a színhibáktól. Teljesen nyitott blendével fotózva is csak olyan mértékű kromatikus aberrációval találkozhatunk, mint a 150-es fix teleobjektívnél f/8 fényrekesznél.
Ha etalont kellene keresni a színhiba mentes objektívhez, akkor az egyik biztosan a Zuiko Digital ED 300mm f/2,8 lenne, mivel ennek gyakorlatilag nincs ilyen problémája.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás is jelentéktelen, valami csekély mérhető lenne, de ennek mértéke oly’ kicsi, hogy a mérési hiba is nagyobb lenne nála. A 0,1%-nál is kisebb torzítás egyébként párnatorzítás jellegű, de ember legyen a talpán aki szemmel ezt képes megállapítani.
Torzításmentesség szempontjából is kiválóan teljesített a 300mm-es Zuiko Digital teleobjektív.

Geometriai torzítás<0,1% párnatorzítás

Peremsötétedés

E téren is kis mértékben jobb a helyzet mint a 150 mm-es objektívnél, hiszen fényerőn fotózva sem éri el a lélektani 10%-os határt a sarkok sötétedése, sőt F8-as rekesznél alig mérhető 1%-os értéket kaptunk, ami gyakorlatilag teljesen homogén leképezést jelent.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


240 cm közelpont,
110 mm széles lefedés

A gyári adatlap szerint a Zuiko Digital ED 300mm/F2,8 közelpontja 240 cm, amely bizony nem kevés. Ilyen tárgytávolságnál 110 mm széles témával tudjuk kitölteni a teljes képet, ami 1:6,1 leképezési arányt jelent (0,16×).
Nem túl sok, de jobb, mint a 150 mm-es változaté.

Képminőség

A készített képek alapján elmondható, hogy teljesen nyitott rekesznél fotózva kissé lágyabbak a képek, mint szűkebb blendén, de ez kevésbé feltűnő, mint a 150 mm-es változatnál. A szűkebb, f/4-f/5,6 rekesszel készült képek látszanak a legrészletgazdagabbnak.
Szférikus hiba itt sem jelentezik, ahogy azt már a 150 mm-es kistestvérnél is tapasztaltuk.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital ED 300mm F2,8 hasonlóan kiváló objektív, mint a 150 mm-es kistestvére, sőt még azt le is körözi színhiba- és torzításmentességben.
Erről a modellről is azt mondhatjuk, hogy már fényerőn is nagy felbontással rendelkezik, ez és a jó fényereje teszi lehetővé hogy kiváló természetfotózás és sportfotózás kellékké válljon. 2×-es telekonverterrel 600mm/F5,6 objektívet kapunk.

A magas ár miatt nyilván nem fog gyakran felbukkanni amatőrök felszerelésében, de tökéletes eszköz az Olympus rendszerét használó profik számára.

Alacsonyabb árú (és esetleg gyengébb fényerejű) 300 mm-hez közeli gyújtótávolságú fix teleobjektív sajnos jelenleg nem létezik, sem a Zuiko Digital termékpalettáján, sem más gyártók nem kínálnak ilyet FT bajonettel.