Ütős gimbal ajándék áron? Feiyu Tech Vimble C

0

Ha mi egy tök átlagos lap lennénk, biztosan úgy kezdtük volna a beharangozónkat, hogy a legjobb ár/érték arányú gimbal. Bár tény, hogy a Feiyu Tech Vimble C elképesztően jó áron kapható és képességei nagyon jók, pusztán szakmai szempontjaink miatt nem írjuk azt, hogy legjobb ár/érték arányú. Aki ugyanis ár/érték aránnyal dobálózik, az nyilvánvalóan nincs tisztában azzal, hogy mindenkinek más és más a fontos, más számít értékes tulajdonságnak és más értéktelennek. Emiatt aztán mi nem mondjuk semmire sem, hogy ilyen vagy olyan ár/érték arányú.

Pedig ha valahol, akkor most lenne értelme ezzel kezdeni.
De ne rohanjunk ennyire előre!

A gyönyörűen stabil, remegésmentes videofelvételek készítését lehetővé tevő Feiyu Tech gimbalokkal fél évvel ezelőtt már találkoztunk, az akkori szériában is volt okostelefonnal is használható (amely egyébként nemrég megújult, így azt is megvizsgáljuk), azonban a bruttó 90 ezer Ft-os ár vélhetően sokakat elriasztott, pedig ez már akkor is jó árnak számított (a DJI Osmo akkoriban 110 ezer Ft volt).
Most azonban itt van a Feiyu Tech Vimble C, olyan áron, amire már nyugodt szívvel azt mondhatjuk, hogy igazán kedvező.

A kérdés persze ilyenkor mindig az, hogy vajon miről kell lemondanunk, hol kell kompromisszumot kötnünk azért, hogy ilyen kedvező árért megkapjuk a terméket.

Nos, akad ilyen, de nem sok.

Elsőként nézzük a külsőt.
A Feiyu Tech SPG-vel szemben, ahol a vékony markolat is fémből készült, a Vimble C markolata műanyag. Viszont a vastagabb és ergonómikusabb formavilágnak köszönhetően szerintem sokkal kényelmesebb, mint az SPG, ami olyan, mint ha egy botot tartanánk. Itt igazi markolattal van dolgunk, ami jól megmarkolható és kézbe simuló.

Az áramellátást beépített akkumulátor szolgálja, amit a felhasználó nem cserélhet. Szemben az SPG-vel, ahol a markolatba csavarva található az akku, amit akár mi magunk is cserélhetünk, így pótakkuval felvértezve magunkat megsokszorozhatjuk a használati időt.
Azt nem tudjuk, hogy a Vimble C-ben milyen akkumulátor van, de azt igen, hogy a gyári specifikációk szerint az SPG 8 óráig képes üzemelni egyetlen feltöltéssel, a Vimble pedig „csak” 5 órát. Ez az 5 óra azonban vélhetően a legtöbb helyzetben elég is lesz egy napra, de ha mégis többet szeretnénk használni, akkor a micro USB aljzaton keresztül használat közben is tölthetjük valamiféle PowerBankról (nem képezi részét a gyári csomagnak). Igaz, a kábelezés miatt kényelmetlen lesz így dolgozni, de ha muszáj a hosszabb üzemidő, így megtoldhatjuk.

A telefon befogását itt is rugós pofákkal oldották meg, a készülékek kiegyensúlyozására pedig az oldal irányban eltolható elülső kar szolgál.

A használathoz iOS-es és androidos alkalmazás is elérhető, a Bluetooth kommunikációnak köszönhetően a teljes vezérlést a markolatról oldhatjuk meg, nem csak az elfordítást, fel/lefelé döntést, hanem a felvételkészítést, a videó indítását/leállítását is.

Mivel az alkalmazás az összes Feiyu Tech gimbalhoz való, ezért elindítása után ki kell választanunk, hogy melyik termékkel dolgozunk. Nem lenne rossz ezt automatizálni, vagy legalább lehetővé tenni, hogy a szoftver megjegyezze az utoljára használt gimbal típusát, hiszen így nem kellene minden egyes indítást azzal kezdeni, hogy ellapozunk hatot jobbra. De ez csak szoftveres kellemetlenség, könnyen lehet, hogy a következő verzióban már ezt a kényelmet is megadják.

Az egyszerű fotózás és videózás módokon túl az alkalmazás lehetőséget kínál arcfelismerő funkció használatára is, amelynek során a gimbal automatikusan követi a képmezőben lévő személy arcát és ha szükséges, mert pl. kimenne a képből, akkor utána is fordítja a készüléket.

Az app szolgáltatásai között panoráma és time-lapse funkció is található. A panoráma készítésénél a gimbal nem forgatja a telefont, a forgatást nekünk kell végezni a markolat lassú forgatásával. A gimbal a megfelelő pillanatban exponál a telefonnal, majd végül össze is fűzi a képeket egy nagy panorámává (az összefűzés végén a kép mentésekor egy iPhone 5S-en nekünk sajnos kilépett az alkalmazás).
A time-lapse videófelvétel során kb. 4×-es gyorsítással rögzíti a videót, a sebesség beállítására nincs lehetőség.

A menüben jópár paraméter testre szabható, így a motorok vezérlése, a mozgatási sebesség, a joystick működési módja, stb.

A videofelvétel előtt és aközben is használhatjuk a joysticket, amellyel jobba-balra forgathatjuk, illetve fel/le dönthetjük a telefont. A gimbal elfordításakor a telefon finoman követi az elfordulást, fel/le döntést viszont tökéletesen kiegyensúlyozza.

Alapesetben a gimbal vízszintesen előre néz, a markolat forgatására jobbra vagy balra panorámát, a fel/le döntést viszont stabilizálja, azaz marad az egy magasságba tekintés.
Teljes pásztázó (panoráma és billenő) üzemmódot is bekapcsolhatunk, ezt az elülső kar/gomb megnyomásával indíthatjuk. Ilyenkor a gimbal fel/le döntését is lassan követi a telefon, így felfelé vagy lefelé is irányíthatjuk a felvételt (ezt megtehetnénk a joystickkal is, de sokkal finomabb mozgás érhető el, ha ehhez a gimbal saját finoman vezérelt mozgását használjuk).

Az elülső kar/gomb benyomására és nyomva tartására pedig a célra tartás (rögzítés) funkció kapcsol be, amelynek során sem a fel/le döntést, sem a jobbra/balra forgatást nem követi le a gimbal, mindig ugyanarra fog nézni a telefonunk. A gombot elengedve visszatérhetünk az előző módba.

Az elülső karral digitális zoomot is állíthatunk.

Nézzünk néhány videót, amely kézből telefonnal, illetve a gimbal stabilizátorával készült:A tesztünk során tapasztaltak alapján elmondhatjuk, hogy az olcsónak számító Feiyu Tech Vimble C stabilizálási hatékonysága remek, még sétálás közben is jól dolgozik, kis gyakorlás után pedig igazán hatásos rövid filmek készíthetők vele. A kedvező ár ellenére csak néhány ponton kell kompromisszumot kötni, ilyen a felhasználó által nem cserélhető akku, a nem automata panorámázás, illetve a nem paraméterezhető time-lapse videó. Ezért tehát elsősorban a stabilizálás funkciója miatt szerethető ez a gimbal. A kiegészítő, extra szolgáltatások terén sem kell nagyon szégyenkeznie, de ahogy a belépőszintű fényképezőgépeknél, úgy egy kicsit itt is érezhető, hogy a szűkebb pénztárcáért cserébe szűkebb funkciók járnak.

Most pedig jöjjön az ár, hiszen azzal harangoztuk be a Vimble C-t, hogy ütős árú. A szolgáltatásait már ismerjük, az ára pedig bruttó 49.900 Ft.

A terméket tesztünkhöz az AdvesPhoto biztosította.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!