Yongnuo YN-622 TTL rádiós kioldó

0

Egyszerű, de igényes dobozban került forgalomba a Yongnuo YN-622 jelű rádiós kioldója, melynek egyik különlegessége, hogy TTL vezérlésre is alkalmas. Az YN-622C a Canon E-TTL rendszeréhez, az YN-622N a Nikon i-TTL rendszeréhez készült. Nálunk előbbi járt, amelynek dobozában két ugyanolyan adó/vevő eszközt találunk, melyek minőségi kialakításáról csak ódákat zenghetünk.

A műanyagból készül burkolata ellenére nem érezni gyenge összeszereltséget, s sorját sem látni. A felső rész fényes kialakítása ráadásul igen széppé teszi.

Gombokból, kezelőszervekből összesen négy került az YN-622C-re, jobb oldalon a ki/bekapcsoló, ez előtt a csoport választó nyomógomb, míg bal oldalon a teszt gomb és a csatorna választó található.

A kioldó alján vakutalpat, tetején vakupapucsot találunk, e kettő fizikai összeköttetésben van (a kioldó elektronikáján keresztül), azaz ha a vakupapucsra rendszervakut helyezünk, a kioldó talpát pedig a fényképezőgép vakupapucsába illesztjük, akkor 100%-ban ugyanúgy használhatjuk a vakut, mint ha közvetlenül a vázra helyeztük volna. Ez főként azoknak jó hír, akik speciális vakuzást szeretnének, vázon és távolban is lévő vakukkal, s mindezt nem optikai, hanem rádiós vezérléssel.

Az eszköz elejére egy piros ablak mögé helyezték az AF segédfényforrást, amely akkor jön jól, ha a gépre nem helyezünk vakut, csak attól távol. Ilyenkor sem kell lemondanunk az automatikus élességállítást támogató AF segédfényről, de ez esetben nem a vakutól, hanem a kioldótól kapjuk majd a hozzá szükséges fényt. Ahogy azt már több Yongnuo terméknél tapasztaltuk, ez esetben is lézeres segédfénnyel találkoztunk, amely egymásra merőlegesen álló mintát rajzol a témára. Bár első ránézésre nagyon jónak tűnik, a gyakorlatban néha gyengébben teljesít, mint a mintát nem rajzoló, nagyobb felületet bevilágító segédfény. Ennek oka pedig csupán az, hogy viszonylag ritkán helyezkednek el egymáshoz képest a vonalak, valamint hogy a magasan ülő kioldó AF fényforrása parallaxis hibát okoz, azaz közepes tárgytávolságok esetében is előfordulhat, hogy a minta nem a kép közepére, tehát nem a fókuszpont alá kerül, hanem két fókuszterület közé, így pedig semmit sem segít.

A Yongnuo YN-622-t két darab ceruzaelemmel, vagy AA méretű akkumulátorral használhatjuk, melyet az átlagosnál kicsit nagyobb külső méret tesz lehetővé (más modelleknél AAA méretű akkuk használhatók, amik kisebb kapacitásúak, mint az AA akksik).

Használat előtt mindkét kioldón azonos csatornát kell beállítanunk, amelyet a C1, C2, C3 LED-ek jeleznek. Itt fontos megjegyeznünk, hogy nem 3 csatorna választható, mivel a LED-ek bináris értékeket jeleznek, azaz 3 helyett 23, vagyis 8 csatorna áll rendelkezésünkre.
A csatorna kiválasztása után még az E-TTL rendszer csoportját kell megadnunk egy-egy vevő esetében, amely a szokásos módon lehet A, B, vagy C. Ez a teljesítmény leosztás szempontjából lesz fontos, hiszen az E-TTL vázaknál A+B+C mellett A:B, illetve A:B+C módokat is választhatunk. Természetesen amit a gépen beállítunk, az minden egyes bekapcsolt vakura érvényes lesz, így a vázunkról vezérelhetjük a vakuinkat, amely gyors és kényelmes munkát tesz lehetővé, ráadásul az E-TTL rendszer nagy sebességű vakuszinkron módját (HSS) is használhatjuk, vagyis szinkronidőnél rövidebb (tipikusan 1/250 mp) záridővel is fotózhatunk.

Érdemes tudni, hogy a nagy sebességű vakuszinkront modern stúdióvakukkal is elérhetjük, ilyenek pl. a Mikrosat és a Hunbright vakuk is. Ehhez a kioldó oldalán lévő szinkron kimenetet használhatjuk, melyhez igény esetén külön kábel vásárolható.

Arra azonban sajnos nem képes az YN-622, hogy a vevővel egybeépített Yongnuo vakukat kioldja (lásd pl. Yongnuo 560-III). Ezek a vakuk csak a nem TTL RF-602 és RF-603 adókkal kompatibilisek.

Az egyetlen kompatibilitási probléma ellenére az YN-622C igencsak jól használható, kezelése egyszerű, hatótávolsága kellően nagy (több, mint 10 méter nyílt terepen), kialakítása egy vaku vázra helyezését is lehetővé teszi, ráadásul ára is kedvezőbb, mint a konkurens termékeké.

A Yongnuo YN-622C rádiós E-TTL vakukioldót a CFototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Yongnuo YN-622N és Yongnuo YN-622C egyaránt bruttó 31.990 Ft-ért vásárolható meg.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!