Yongnuo YN568EX II vaku

0

A Yongnuo név a fotós piac változásait követők számára már ugyan ismerősen csenghet, de még valószínűleg messze jár attól, hogy ismertségben és elismertségben a gyári vakuk vagy a régi utángyártók alternatívájaként emlegethessük. Pedig a több mint tíz éve a Hongkong melletti Senzenben működő kínai vakugyártó termékei néhány éve már idehaza is kaphatók, és megfizethető árazásuk mellett nyújtott szolgáltatásaikkal már sok követőt nyertek maguknak. A Yongnuo célja, hogy a gyári (elsősorban Canon és Nikon) rendszervakuk mellett kínáljanak kedvezőbb árú, teljesen kompatibilis alternatívát.

A Yongnuo YN568EX II ennek a kínálatnak áll jelenleg a csúcsán, közvetlenül a két nagy DSLR gyártó legnagyobb vakuinak teremtve vetélytársat azok árainak feléért-harmadáért. Ez persze azonnal felvetheti a kérdést, hogy a kedvező árat a kisebb tudás, az alacsony kínai munkabér, a felhasznált alkatrészek gyengébb minősége vagy az extra profit feladása teszi-e lehetővé, az azonban megnyugtató, hogy megbízhatatlan működésre vagy rendszeresen elromló vakura a Yongnuo termékeivel kapcsolatban egyelőre nemigen olvasni panaszt a fotós fórumokban.

A Yongnuo YN568EX II tehát igazán csábító, nézzük, hogyan brillírozik az elődjétől (YN568EX) a vezeték nélküli Master módban eltérő rendszervaku.

Külső

A YN568EX II a szokásos fekete-arany dobozban érkezett, melyben egy vastag, többnyelvű használati utasítást, a termék fontosabb pro funkcióit felsoroló reklámlapot, valamint egy tépőzáras gyöngyvászon tokot találunk, mely kivitelben simán felveszi a versenyt az ismertebb gyártók vakuihoz járó tokokkal. Belsejéből természetesen maga a vaku, és egy műanyag talp kerül elő, mely szintén jó minőségű.

A vakuház itt is műanyag és érzetre egy hajszálnyit talán olcsóbbnak tűnhet a drága profi vakuk borításához képest, de összességében jó az összeszerelés, nincs recsegés-ropogás és a jellegzetes kínai-tornacipő szag is elmarad. A YN568EX II nagyon egyben van. Masszív, a nagyobb teljesítményű külső vakukhoz hasonlító burkolatot kapott, mely elég sokat köszönhet a Canon formatervező brigádjának, de hát ezt már megszokhattuk a kínai termékektől.

A talp felfogató mechanizmusa sajnos a régebbi Canon vakukat idézi, nem az újabbakra jellemző karos megoldás, hanem az egyszerűbb menetes műanyag tárcsa. A talp azonban minőségi és strapabíró, hiszen fémből készült. Erre szükség is lesz, hiszen a vaku elég méretes darab (60×73×190 mm). Tömege sem csekély, akkuk nélkül 380 grammot, négy darab hibrid akksival 485 grammot nyom.

A segédfény adó fényforrás
 

A segédfény formája egy APS-C gép keresőjéből nézve

A vaku elején a kategóriából már kihagyhatatlan AF-segédfényt és a segédvillanáshoz szükséges fényérzékelőt találjuk. Meglepetésre a segédfény nem hagyományos LED-es, hanem lézeres, s így egymással merőleges vörös vonalakból álló hálót vetít a témára. Pontosságban itt is van még némi javítani való, az YB568EX tesztjénél nem volt pontosan középen a segédfény rácsa, s ezúttal is hasonló a tapasztalat (a vaku felhelyezése után 10-ből 9-szer enyhén jobbra vetítette a vaku a hálót, ez azonban kézzel korrigálható).

Bal oldalt egy apró gumilap mögött mikro-jack aljzat található a szinkronkábel számára, jobbra pedig egy lehúzható, majd felemelhető nagyobb műanyagajtó, mely az elemfoglalatot rejti. Az ajtó nagyon finoman nyitható, igazi profi minőség. Zsanérja is fémből készült, ahogy az egy profi terméktől elvárható. A foglalatba négy AA méretű NiMH elem, vagy akkumulátor helyezhető.

A fejet szabadon mozgathatjuk, nincs külön gomb a forgatás kioldására, de elég határozottan jár, így nem túl nehéz fényterelőket rátéve nem lesz semmi gondunk vele. A forgatás mindkét irányban 180 fokban lehetséges, 30 fokos lépésekben. Ezen kívül a fej emelése és döntése is megoldható. A vízszinteshez képest kb. 7 fokban dönthető lefelé, felfelé pedig 45, 60, 75 és 90 fokra állítható. A mozgatás kényelme érdekében hátul két oldalt egy kissé bemélyített, kevésbé csúszós műanyagból készült felületet alakítottak ki. A mozgatható fej további szolgáltatása a beépített nagy látószögű diffúzor, és a fehér fényvisszaverő lap, mely plusz, semleges színű fényterelőként, fényvisszaverőként használható felfelé fordított vakufejnél. Segítségével egy kis extra csillogást varázsolhatunk a portréalany szemébe.

Kezelőszervek

A villanó kezelőszervei semmit sem változtak, csupán egy-egy funkció eléréséban van eltérés, mint az egyedi beállítások (Fn) és a vezeték nélküli mód beállításában. A nagy méretű, narancs színű háttérvilágítással is ellátott folyadékkristályos kijelző is változatlan. A világítás a felső gombsor bal oldali gombjával kapcsolható be és ki, hosszabban nyomva pedig a hangjelzést aktiválhatjuk vagy tilthatjuk le.

A következő a MODE gomb, amely a vaku üzemmód váltására szolgál. Ez lehet E-TTL, kézi teljesítmény beállítás, vagy stroboszkóp mód.

A harmadik gomb segítségével aktiválhatjuk a nagysebességű szinkron módot, vagy a hátsó redőnyre szinkronizált villantást.

A felső gombsor utolsó tagjával a vakufej zoombeállítását végezhetjük. Ez lehet automatikus, vagyis az objektíven beállított gyújtótávolsághoz igazodó, illetve kézi. Mindkét esetben 24, 28, 35, 50, 70, 80 és 105mm-re állítható a gyújtótáv, illetve az említett kihúzható nagylátószögű diffúzorral 14mm-nek megfelelő villantási szög is elérhető.
A gombot hosszan nyomva a vezeték nélküli üzemmódba jutunk, ahol E-TTL master, E-TTL slave, slave 1 és slave 2 módokat érhetünk el a jobbra/balra gombokkal. E-TTL módban egy arra alkalmas fényképezőgépen is állíthatjuk a leosztási arányt 8:1..1:1..1:8 között, amely nagyon kényelmes munkát tesz lehetővé. Slave 1 és slave 2 módok a hagyományos, fotocellás másodvakus üzemmódok, melyek első, vagy második villanásra sütik el a vakut.

A gombok alatt balra egy tesztvillantás gomb látható, mely a logikusnak tűnő „piros = töltés” „zöld = villanásra kész” párosítás helyett pont fordítva működik. Ez, bár nem egyedi a rendszervakuk világában, elsőre akár félrevezető is lehet, de természetesen megszokható.

Jobbra az ON/OFF gomb kapott helyet, közöttük pedig egy négyirányú vezérlő, mely nem csak a beállítások opciói közti navigációra, de fel-le irányával a vakuexpozíció sorozat, jobbra és balra irányaival pedig a vakuteljesítmény korrekció állítására is használható. A vakusorozat egyébként akár 3 Fé lépésközökre is beállítható 1/3 Fé fokozatokban, az expo korrekciót pedig +/-5 Fé között szabályozhatjuk, ugyanekkora lépésekben.

Használat

Nézzük akkor a szolgáltatásokat, mert ahogy ígértem, ezek listája sem rövid. A gyártó leghangosabban a nagysebességű szinkront reklámozza a vakuval kapcsolatban. A YN568EX ugyanis bármely verzióban már erre is képes, mégpedig akár 1/8000 mp záridő mellett elvillantva. Így a profi gépekkel és nagy fényerejű objektívekkel is tökéletesen használható.

A vakut teljesen automatikus (E-TTL II), valamint kézi módokban is használhatjuk. A géptől megkap minden adatot (pl. zoom infó), és a fotómasina vaku menüjében is megjelentek a beállítására vonatkozó opciók, így például a 14 egyedi funkcióbeállítás (C.Fn), melyekkel személyre szabható a működése. Ezek között az automata kikapcsolás letiltása, a villantás sorozat iránya, a fénymérési mód, az érzékelőmérethez igazított zoom, az AF segédfény letiltása, és a segédvaku időzítőjének beállítása is szerepel.

Kézi módban teljes villanási erősségtől (1/1) egészen 1/128 értékű leosztásig állíthatjuk, a lépésköz 1/3 és 1/2 Fé is lehet. Kulcsszáma egyébként 58-as, vagyis cseppet sem marad el a legnagyobbak mögött. Ez 105mm-es zoomállásnál értendő.

Számomra meglepő és esetenként zavaró volt a bekapcsoláskor és gyújtótávolság állításkor hallható zoom motor, ami csendes, diszkrét környezetben szinte biztosan a fotósra irányítja a figyelmet.

A különféle teljesítmény szabályozások és sorozatok mellett stroboszkópos villantásra is beállítható. Ilyenkor 1/4 – 1/128 közötti kézi teljesítmény leosztás választható 1 Fé lépésekben, a villanási frekvencia 1-100 Hz a villanások száma pedig szintén 1-100 közötti lehet, természetesen a frekvencia és a teljesítmény függvényében (pl. 40 Hz-nél 1/128-ad teljesítménnyel max. 40 villanás érhető el, de 1/64 teljesítménynél már csak 30 kép).

A YN568EX II segédvakuként is használható, más villanófényre kioldva, vagy vezeték nélkül vezérelt rendszervakuként. S1 és S2 módokban bármilyen másik vaku fényére elvillan. Az első módban azonnal, a másodikban viszont csak a mérővillanás után. SC és SN módokban pedig Canon vagy Nikon rendszervakukkal (vagy bizonyos fényképezőgépeken a beépített vakuval) vezérelhető, akár több csoportban. A készüléken 4 kommunikációs csatornát és 3 vakucsoportot állíthatunk be, mely csoportok mindegyike több ilyen vakuból is állhat és külön teljesítményen villantható el.

Igazi különlegesség, hogy mind a Canon, mind a Nikon vakuk mellett képes slave vakuként dolgozni, fogadva a másik rendszer vezérlőjeleit is (mindkettőt egyszerre azonban nem), vagyis a Canon talpú Yongnuo YN-568EX II vakunkat mondjuk egy Nikon SB-900 villanóval is működésbe hozhatjuk. A fővaku több beállítása, így például az expo korrekció, a sorozat, a vaku expozíció rögzítés, a manuális teljesítmény, vagy a stroboszkópos villanás a YN568EX-re is érvényes lesz.
E vakuban, azaz az YN568EX II-ben újdonság a master mód, amely így vezérlővakuként is használhatóvá teszi a villanót.

Vezeték nélküli módban beltérben legfeljebb 20-25 méterig, kültéren pedig 10-15 méterig működtethető a távoli villanó, de ügyelnünk kell arra is, hogy az érzékelő lehetőleg a fővaku felé nézzen, vagy legalábbis mindenképpen „lássa” a villanást.

A YN568EX II többféle „sleep”, vagyis energiatakarékos módra beállítható, amikor is bizonyos idő elteltével az adott módban kikapcsol a készülék.

A 4 db 2100 mAh-s NiMH hibrid akkut használva, teljes kisütés után megdöbbentően rövid idő alatt, csupán 0,6 mp alatt tölti fel teljesen a vaku a kondenzátorait. A készülék villanási ideje 1/200-1/20 000 mp, színhőmérséklete pedig 5600 Kelvin körüli.

Ajánló

Nem sokkal 50 ezer forint fölötti vételárával – tehát a nagy márkák középkategóriás árszintjén – egy valóban profi funkciókat kínáló, és tesztünk során kiválóan működő vakut kapunk, ha a YN568EX II-t választjuk, ráadásul a vezeték nélküli vakuvezérléssel kreativitásunknak szinte semmi sem szabhat határt (az ellenfényes vakuzáshoz azért egy rádiós kioldó még mindig elkélhet). Igaz, hogy nincs egyik komoly márka logója sem rányomva, s bizonyos dolgokban furcsa megoldásokat találunk (hanghatás, LED, régebbi, csavaros módú vakurögzítés) de a különbség nüansznyi, és mindezeket leszámítva bármit megkapunk tőle, amit egy komoly vetélytársától elvárnánk. Kiváló pro-vaku alternatíva.

A Yongnuo YN568EX II vaku ára a cikk megjelenésének idején a Mikrosat webáruházban bruttó 56 500 forint.