A Jura Trade HITe nagydíjat érdemelt

0

A digitális fotozásnál biztonságtechnikai célokra alkalmazható szoftver-technológia nyerte az idei innovációs nagydíjat.

A Magyar Innovációs Alapítvány VII Innovációs Nagydíj Pályázatának eredményhirdetését – Orbán Viktor miniszterelnök és több kormánytag jelenlétében – április 9-én tartották a Gellért Szálló Duna termében.

A tudósokból, a gazdasági és az üzleti élet neves képviselőiből álló zsűri az idén több informatikai pályamunkával is találkozhatott, és a díjkiosztáson is többen vehettek át rangos elismeréseket. A Westel 900 különdíja mellett (amellyel egy másik hírünk foglalkozik) a fődíjat is egy szoftver kapta, a Jura Trade Kft. Rejtett Alakzat Technológiája.

A Hidden Image Technology kifejezés alapján csak HIT-nek rövidített digitális dokumentumvédelmi eljárás a Jura Trade Kft munkatársainak sokéves képfeldolgozói, digitális fotóismereti tapasztalatát ötvözi a programozói, szoftverfejlesztői tehetséggel és ötletességgel. A HIT azt használja ki, hogy a digitális kép képpontok halmaza, amelyek között – szabad szemmel láthatatlan csoportosításban – egyben rejtett információt is elhelyezhetünk. A megértéshez talán legjobb a tévére és a teletex képújságra utalnunk, a képek alatt, bennük folyamatosan ott vannak ezek az információk, előcsalogatásukhoz mégis spaciális dekodoló, vagy erre a dekodolásra felkészített televízió kell. Az analógia természetesen nem technológiai alapokon nyugszik, a digitális fotókba egészen más eszközökkel kerülnek a szabad szemmel nem látható információk, ám az eredmény az, hogy ezek bekerülnek, s így a hamisítás egyszerű másolással nem valósítható meg.

Az eljárást a személyi igazolvány hamisításának meggátolására ugyanúgy lehet használni, mint az Interneten elhelyezett képek esetleges jogtalan ellopásának felderítésére. A Magyarországon, Németországban, Kínában, Malajziában, Indonéziában, Tajvanon és az Egyesült Államokban már szabadalmaztatott újítás eddig jóval kevesebbet hozott a Jura Trade Kft-nek, mint amennyibe a fejlesztőmunka került, de talán az innovációs nagydíj meghozza idehaza is a nagyobb tömegű megrendeléseket, hiszen – HITÜNK szerint – a zárjegyektől a pénzjegynyomtatásig egy sor területen felbecsülhetetlen hasznot hoz a HIT alkalmazása.